Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

ΙΡΑΝ: Μαζικές εκτελέσεις σε εξέλιξη καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία κλιμακώνει το φονικό της ξεφάντωμα





36 εκτελέσεις τις τελευταίες 24 ώρες, όλες σημαδεύτηκαν από σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου

Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να προειδοποιήσει σθεναρά το Ιράν να σταματήσει αυτούς τους παράνομους απαγχονισμούς.

7 Αυγούστου 2024 – Η Ισλαμική Δημοκρατία, ήδη ένας από τους κορυφαίους εκτελεστές στον κόσμο, αυξάνει σημαντικά την εκτέλεση κρατουμένων, σε μια βαθιά ανησυχητική αύξηση απαγχονισμών που έχουν δει τουλάχιστον 36 άτομα να εκτελούνται παράνομα τις τελευταίες 24 ώρες.

Από τις 6 Αυγούστου, 29 άνδρες, συμπεριλαμβανομένων δύο Αφγανών υπηκόων και ενός μέλους της μειονότητας των Βαλούχων, φέρεται να εκτελέστηκαν για δολοφονία, ναρκωτικά και βιασμό στο Karaj της επαρχίας Alborz - 26 στη φυλακή Qezel Hesar και τρεις στην κεντρική φυλακή της πόλης. 

Επιπλέον, ένας άνδρας εκτελέστηκε στο Sabzevar, επαρχία Khorasan Razavi, τρεις άνδρες εκτελέστηκαν στο Shiraz, επαρχία Fars, και τρεις άνδρες εκτελέστηκαν στο Bandar Abbas, επαρχία Hormozgan. 

Αυτές είναι μόνο οι γνωστές εκτελέσεις. Υπάρχουν συχνά πρόσθετες εκτελέσεις που πραγματοποιούνται εν αγνοία του κοινού.

«Αυτές οι εκτελέσεις από την Ισλαμική Δημοκρατία δεν είναι τίποτε λιγώτερο από κρατικά εγκεκριμένες δολοφονίες – και πρόκειται για δολοφονίες σε όλο και πιο μαζική κλίμακα», δήλωσε ο Hadi Ghaemi, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI).

«Η Ισλαμική Δημοκρατία επιδεικνύει πλήρη περιφρόνηση για τη ζωή και το κράτος δικαίου και σαφώς αγνοεί την απάντηση της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Ghemi.

«Όλα τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να απαλλάξουν τις ιρανικές αρχές από την ιδέα ότι οι ειδεχθείς δολοφονίες τους μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς σοβαρές διπλωματικές και οικονομικές συνέπειες – διαφορετικά αυτοί οι απαγχονισμοί θα επιταχυνθούν», πρόσθεσε ο Ghemi.

Η CHRI ζητά την άμεση παύση όλων των εκτελέσεων στο Ιράν και την ακύρωση όλων των υφιστάμενων θανατικών ποινών, δεδομένων των βαθιών παραβιάσεων που χαρακτηρίζουν τις περιπτώσεις θανατικής ποινής στο Ιράν.

Οι εκτελέσεις στο Ιράν παραβιάζουν βαθιά πολλούς διεθνείς νόμους και πρότυπα – πραγματοποιούνται χωρίς καμμία επίφαση δίκαιης διαδικασίας και για εγκλήματα που δεν πληρούν τα διεθνή όρια για τη θανατική ποινή και οι καταδίκες βασίζονται συνήθως σε «ομολογίες» που αποσπώνται με βασανιστήρια.

Από τις διαδηλώσεις «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» του 2023-2023 που σάρωσαν το Ιράν, οι εκτελέσεις χρησιμοποιούνται πλέον όλο και περισσότερο για να στοχεύσουν διαδηλωτές και άλλους επικριτές του κράτους σε κατάφωρα παράνομες και κατασκευασμένες πολιτικές διώξεις.

Μόλις χθες, στις 6 Αυγούστου, ο Reza Rasaei, ένας 34χρονος που υποστήριζε την ηλικιωμένη μητέρα και την οικογένειά του μέσω της μελισσοκομίας και μέλος της κουρδικής και Yaresan μειονοτικής κοινότητας, εκτελέστηκε σε σχέση με τις διαμαρτυρίες του 2022, χωρίς να παράσχει προηγούμενη ειδοποίηση στον ίδιο, την οικογένειά του ή τον δικηγόρο του, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

Οι μειονότητες στοχοποιούνται δυσανάλογα για τη θανατική ποινή και εκτελούνται στο Ιράν, ιδίως οι μειονοτικές κοινότητες των Κούρδων και των Βαλούχων.

Υπάρχει μια αυξανόμενη κατακραυγή στο Ιράν ενάντια σε αυτές τις αυξανόμενες εκτελέσεις, και αυτό περιλαμβάνει μια μεγάλη ομάδα γυναικών πολιτικών κρατουμένων, οι οποίες, με μεγάλο κίνδυνο για τον εαυτό τους, διαμαρτύρονται για αυτές τις εκτελέσεις πίσω από τα κάγκελά τους.

Για να διαμαρτυρηθούν για την εκτέλεση του Reza Rasaei, οι κρατούμενες στην πτέρυγα γυναικών της φυλακής Evin φώναζαν «Θάνατος στον δικτάτορα» και «Θάνατος στο καθεστώς εκτέλεσης», ενώ έσπασαν την πόρτα του γραφείου φρουράς και συγκρούστηκαν με τους φρουρούς ασφαλείας που ήρθαν να καταστείλουν τους κρατούμενους. 

Τα τηλεφωνήματα και οι επισκέψεις σε κρατούμενους στην πτέρυγα έχουν διακοπεί, ανέφερε η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Shirin Ebadi στις 7 Αυγούστου.

Σε ένα ηχητικό αρχείο που δημοσιεύθηκε στη σελίδα Instagram της φυλακισμένης βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Narges Mohammadi στις 4 Αυγούστου, τουλάχιστον 37 γυναίκες πολιτικές κρατούμενες ακούγονται να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των εκτελέσεων κατά τη διάρκεια μιας ολονύκτιας καθιστικής διαμαρτυρίας στη φυλακή Evin της Τεχεράνης. Για τη διαμαρτυρία τους, τους αρνήθηκαν το δικαίωμα επίσκεψης.

Η διαμαρτυρία των γυναικών στο Evin ήταν μέρος της εκστρατείας «No Execution Tuesdays» που πραγματοποιείται κάθε Τρίτη από τον Ιανουάριο του 2024, στην οποία κρατούμενοι σε τουλάχιστον 18 φυλακές σε όλο το Ιράν πραγματοποιούν εβδομαδιαίες απεργίες πείνας για να διαμαρτυρηθούν για τις εκτελέσεις στο Ιράν.





ΠΗΓΗ: Mass Executions Underway as Islamic Republic Escalates Its Killing Spree - Center for Human Rights in Iran (iranhumanrights.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!