Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ! Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Δανιήλ, ε π έ σ τ η σ ε τήν ΠΡΟΣΟΧΗ του Αμερικανού πρέσβη, στίς ΔΙΩΞΕΙΣ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας! ( ...Ενώ άλλοι παραμένουν ΠΑΝΤΑ ...άφωνοι ! )


Σήμερα, 20 Αυγούστου 2024, στο κτίριο της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση του Πατριάρχη Βουλγαρίας Δανιήλ με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Βουλγαρία Κένεθ Μέρτεν...


Στη συζήτηση με τον με τον Αμερικανό διπλωμάτη, ο Προκαθήμενος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας και του δικαιώματος της θρησκείας σε διάφορες περιοχές του κόσμου. 

Τόνισε ότι στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο επιβάλλονται διάφοροι περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία, περιορισμοί στην ελευθερία λατρείας, βίαια αφαιρείται η εκκλησιαστική περιουσία και ενθαρρύνεται η ρητορική μίσους εναντίον της.

Ο Πατριάρχης Δανιήλ τόνισε επίσης ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, με την οποία όλες οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες βρίσκονται σε ευχαριστιακή κοινωνία, υφίσταται σοβαρούς πραγματικούς και νομικούς περιορισμούς στην ποιμαντική της δραστηριότητα λόγω της μεροληπτικής πολιτικής ορισμένων παραγόντων στην Ουκρανία.

Ο Βούλγαρος Πατριάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις του κόσμου που παρακολουθούν τις θρησκευτικές διαδικασίες θα λάβουν υπόψη αυτές τις ανησυχητικές τάσεις στην Ουκρανία και θα συμβάλουν ώστε να διασφαλιστεί η θρησκευτική ελευθερία, το δικαίωμα λατρείας και το απαραβίαστο της περιουσίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Προκαθήμενος της Βουλγαρικής Εκκλησίας υπενθύμισε ότι στην ευρωπαϊκή ιστορία, από τη Μεταρρύθμιση μέχρι σήμερα, η θρησκευτική ειρήνη ήταν πάντα προϋπόθεση για την πολιτική και κοινωνική ειρήνη.

Μετάφραση από https://t.me/pravblog1 και https://bg-patriarshia.bg

 Πατριάρχης Βουλγαρίας σε Αμερικανό Πρέσβη: Υπό απειλή βρίσκεται η Εκκλησία του Ονούφριου

………………………………………..

Πατριάρχης Βουλγαρίας σε Αμερικανό Πρέσβη: Υπό απειλή βρίσκεται η Εκκλησία του Ονούφριου

orthodoxtimes

Στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο (Πατριαρχείο Μόσχας), και τον περιορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας και λατρείας αναφέρθηκε σήμερα ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Δανιήλ κατά την επίσημη συνάντηση με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Βουλγαρία, Κένεθ Μέρτεν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Αμερικανού πρέσβη, αφού στις αρχές Ιουλίου του τρέχοντος έτους ο Πατριάρχης Δανιήλ παρέστη στην καθιερωμένη δεξίωση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ με την ευκαιρία της Ημέρας της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πατριάρχης κ. Δανιήλ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας και του δικαιώματος της θρησκευτικής λατρείας σε διάφορες περιοχές του κόσμου. 

Έτσι, αναφέρθηκε στην «κανονική» Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, με προκαθήμενο τον Μητροπολίτη Ονούφριο (Πατριαρχείο Μόσχας).

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι επιβάλλονται διάφοροι περιορισμοί, όπως περιορισμός της θρησκευτικής ελευθερίας, της λατρείας, και βίαιη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας. 

Ο Πατριάρχης κ. Δανιήλ τόνισε ότι η η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, με την οποία, όπως αναφέρει, «όλες οι τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες βρίσκονται σε κοινωνία», υπόκειται σε σοβαρούς διωγμούς ως αποτέλεσμα της μεροληπτικής πολιτικής ορισμένων παραγόντων στην Ουκρανία.

Ως εκ τούτου, ο Βούλγαρος Πατριάρχης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις του κόσμου, όπως αυτή των ΗΠΑ, που παρακολουθούν τις θρησκευτικές διαδικασίες, θα λάβουν υπόψη αυτές τις ανησυχητικές τάσεις στην Ουκρανία και θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας, του δικαιώματος στη λατρεία και του απαραβίαστου της περιουσίας των Ουκρανών και της Ορθόδοξης εκκλησίας τους.

Τέλος, ο Πατριάρχης κ. Δανιήλ υπενθύμισε ότι στην ευρωπαϊκή ιστορία η θρησκευτική ειρήνη ήταν πάντα προϋπόθεση για την πολιτική και κοινωνική ειρήνη. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο νέος Πατριάρχης προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, καθώς με αφορμή τη 10η επέτειο της ενθρόνισης του Μητροπολίτη Ονούφριου, του απέστειλε επιστολή, στην οποία τον χαρακτηρίζει ως τον “κανονικό Προκαθήμενο της Αδελφικής Εκκλησίας της Ουκρανίας”.

Βέβαια, σήμερα το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της ορθόδοξης εκκλησίας η οποία συνδέεται με το Πατριαρχείο της Μόσχας, δηλαδή την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, διότι θεωρείται όργανο της επιρροής του Κρεμλίνου, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν του κοινοβουλίου. 

Ως προς αυτό το ζήτημα, αναμένεται ακόμα η αντίδραση τόσο του Πατριαρχείου Μόσχας όσο και της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την εν λόγω απόφαση.

https://aktines.blogspot.com/2024/08/blog-post_97.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!