Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Ο Π.Ο.Υ. διαδίδει ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ σχετικά με τους θ α ν ά τ ο υ ς από κ α ύ σ ω ν α στην Ευρώπη




Κάθε χρόνο το καλοκαίρι, διεξάγεται προπαγάνδα για το κλίμα με ψευδή στοιχεία σχετικά με τους θανάτους από θερμότητα. 

Στην πρώτη γραμμή, φυσικά, είναι ο Π.Ο.Υ.. 

Και πάλι φέτος, αν και το προβλεπόμενο «κολασμένο καλοκαίρι» δεν πληρούσε καν τις προϋποθέσεις για μία πρόγευση της κολάσεως. 

Μέχρι στιγμής στην Ευρώπη υπήρξε μάλλον δροσερό.


2 Αυγούστου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 3,8 λεπτά



Μόλις την 1η Αυγούστου, ο περιφερειακός διευθυντής του Π.Ο.Υ., Δρ Hans Kluge, εξέδωσε μια δήλωση στην οποία μιλά για 175.000 θανάτους από υπερβολική ζέστη ετησίως με τίτλο: «Η υπερβολική ζέστη στοιχίζει περισσότερες από 175.000 ζωές ετησίως στην ευρωπαϊκή περιοχή του Π.Ο.Υ. με τους αριθμούς να ανεβαίνουν στα ύψη).


Ο ισχυρισμός που διαδόθηκε από το Κοινοβούλιο της Ε.Ε. με την ευκαιρία της έγκρισης του κανονισμού Renaturation ότι η Ευρώπη θερμαίνεται περισσότερο δεν πρέπει να λείπει. 

Αν και η Γροιλανδία είναι μέρος της Ευρώπης, στα μέσα Ιουλίου 2024 το κρουαζιερόπλοιο MSC Poesia δεν μπόρεσε να δέσει σε τρία από τα τέσσερα προγραμματισμένα λιμάνια λόγω απροσδόκητα βαριών συνθηκών πάγου. 

Αυτοί είναι πολύ πιο αξιόπιστοι δείκτες από τους θυελλώδεις υπολογισμούς των "μέσων θερμοκρασιών", οι οποίοι υποτίθεται ότι αυξήθηκαν από 17,08 σε 17,09 μοίρες.

Υπάρχουν περιστασιακά ιδιαίτερα ζεστές μέρες, αλλά όχι απαραίτητα θερμότερες από πριν. 

Ας σκεφτούμε το 1977 ή το 1990, όταν θερμοκρασίες 48 βαθμών μετρήθηκαν στην Ελλάδα ακόμη και για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Ή το 1892, όταν μετρήθηκαν 52 μοίρες στο Kettlasbrunn στο αυστριακό Weinviertel, σύμφωνα με τοπικά χρονικά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να υπάρχει πολύ λίγο «τεχνητό» CO2 στον αέρα εκείνη την εποχή.

Αλλά πίσω στους ισχυρισμούς του Π.Ο.Υ.. Ο Kluge γράφει:

Πριν από λίγες ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, δημοσίευσε μια έκκληση για δράση κατά της ακραίας ζέστης υπό το φως των θανατηφόρων επιπτώσεων της παγκόσμιας αύξησης των θερμοκρασιών. Σε ορισμένα μέρη σε όλο τον κόσμο, η κλιματική κρίση οδηγεί ήδη τις θερμοκρασίες σε αφόρητα ύψη και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 2000 και 2019, θα υπάρχουν περίπου 489.000 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη παγκοσμίως κάθε χρόνο, με την περιοχή να αντιπροσωπεύει το 36%, ή κατά μέσο όρο 176.040 θανάτους ετησίως.



Αυτό που είναι αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο σωστός αριθμός είναι 49.000 ετησίως, και ο,τιδήποτε πέρα από αυτό οφείλεται σε μέτρια ζέστη.

Είναι επίσης αναληθές ότι η «τάση αυξάνεται». Μια μελέτη των Qi Zhao et al (Global, regional, and national burden of heatwave-related mortality from 1990 to 2019: A three-stage modelling study) που δημοσιεύθηκε στις 14 Μαΐου 2024 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το τυποποιημένο κατά ηλικία ποσοστό θερμικού θανάτου στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 10,27% ανά δεκαετία (βλ. πίνακα S11).

Ο Π.Ο.Υ. διαδίδει επίσης παραπληροφόρηση παραλείποντας να επισημάνει το γεγονός ότι 4 στους 5 θανάτους που προκαλούνται από ακραίες θερμοκρασίες στην Ευρώπη οφείλονται στο κρύο

Ο Π.Ο.Υ. βασίζεται σε μια μελέτη του 2021, επίσης από τους Qi Zhao et al, η οποία διαπίστωσε ότι υπάρχουν ακόμη και 10 φορές περισσότεροι θάνατοι από κρύο από τους θανάτους από θερμότητα παγκοσμίως. 


Η μελέτη, η πρώτη που καθιέρωσε μια σαφή σχέση μεταξύ των θερμοκρασιών πάνω και κάτω από τις βέλτιστες και της ετήσιας μεταβολής της θνησιμότητας, διαπίστωσε ότι το 9,43% των παγκόσμιων θανάτων οφείλονται σε χαμηλές και ζεστές θερμοκρασίες. 

Αυτό ισοδυναμεί με 74 επιπλέον θανάτους ανά 100.000 άτομα, με τους περισσότερους θανάτους να προκαλούνται από την έκθεση στο κρύο.

Το γράφημα δείχνει τους σημαντικά υψηλότερους κινδύνους για την υγεία από το κρύο παρά από τις υψηλές θερμοκρασίες:


    ΕΤΗΣΙΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΛΟΓΩ ΜΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΑΝΩ ΠΕΡΙΟΧΗ:
  • Αφρική - 1,18 εκατομμύρια
  • Ασία - 2,4 εκατομμύρια
  • Ευρώπη – 657.000
  • Νότια Αμερική - 116,000


Σύνολο – 4.353 εκατομμύρια



Η διαίρεση σε ακραίες και μέτριες θερμοκρασίες είναι επίσης ενδιαφέρουσα, εδώ είναι μια γραφική αναπαράσταση από τον Björn Lomborg







Μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα εδώ πόσο ψευδείς είναι οι ισχυρισμοί που διαδίδονται από τον Π.Ο.Υ., τον ΟΗΕ.

Ακολουθούν οι αναφορές μας για θανάτους από κρύο και ζέστη:


Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι από κρύο υπερτερούν των θανάτων από θερμότητα κατά 10 φορές

Η Ευρώπη έχει 10 φορές περισσότερους θανάτους από το κρύο από τους θανάτους από ζέστη

Οι συντάκτες της Washington Post: «Οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να αναμορφώσουν το κλίμα» σε μια μελέτη από την Ουαλία.

Εικόνα από τον Mircea Iancu από το Pixabay




ΠΗΓΗ: WHO verbreitet Falschinformation über Hitzetote in Europa (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!