Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Η υπερβολική χρήση του διαδικτύου διαταράσσει βασικά μέρη του εφηβικού εγκεφάλου


(Paula Daniëlse/Getty Images)



Ο εθισμός στο διαδίκτυο μεταβάλλει τους εφηβικούς εγκεφάλους με τρόπους που ενθαρρύνουν άλλες εθιστικές συμπεριφορές.



8/3/2024
Ενημέρωση: 8/9/2024



Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να διερευνούν τις συνέπειες της ζωής κάποιου στο διαδίκτυο και αυτό που έχουν ανακαλύψει είναι αποθαρρυντικό - ειδικά για τους εφήβους.

Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την καταναγκαστική χρήση του διαδικτύου με αλλαγές στον εγκέφαλο που μπορούν να τροφοδοτήσουν εθιστικές συμπεριφορές που υπονομεύουν την πνευματική και σωματική ανάπτυξη. Δεδομένων των διακυβευμάτων, ειδικοί όπως ο Anthony Anzalone, κλινικός ψυχολόγος στο Stony Brook Medicine, ζητούν αλλαγή.

«Νομίζω ότι είναι καθυστερημένο να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε τα παιδιά όσο το δυνατόν νωρίτερα σχετικά με τους κινδύνους της ανθυγιεινής και αλόγιστης χρήσης οθόνης», δήλωσε ο Anzalone στους The Epoch Times.

Ο Anzalone σημειώνει ότι η «υπερβολική και εθιστική χρήση οθόνης» αποτελεί κορυφαία ανησυχία για τους γονείς - και για καλό λόγο. 

Πέρυσι, οι έφηβοι στις ΗΠΑ περνούσαν κατά μέσο όρο 4,8 ώρες σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων κάθε μέρα, σύμφωνα με έρευνα της Statista. Αυτό σημαίνει 33,6 ώρες την εβδομάδα, το ισοδύναμο μιας εργασίας πλήρους απασχόλησης σύμφωνα με το IRS.




Η ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων επηρεάζεται

Οι ερευνητές ερευνούν τώρα τι ακριβώς συμβαίνει στον εφηβικό εγκέφαλο αφού έχει εθιστεί στο διαδίκτυο.

Μια συστηματική ανασκόπηση από το University College London, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο PLOS Mental Health, εξέτασε 12 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 237 νέοι ηλικίας 10 έως 19 ετών που είχαν επίσημη διάγνωση εθισμού στο διαδίκτυο μεταξύ 2013 και 2023. Όλες οι μελέτες διεξήχθησαν σε ασιατικές χώρες.

Οι ερευνητές όρισαν τον εθισμό στο διαδίκτυο ως αδυναμία αντίστασης στην παρόρμηση για χρήση του διαδικτύου, η οποία επηρεάζει αρνητικά την ψυχική ευεξία, καθώς και πτυχές της κοινωνικής, εκπαιδευτικής και επαγγελματικής ζωής.

Όλες οι μελέτες που εξετάστηκαν χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για να εξετάσουν πώς αλληλεπιδρούν οι περιοχές του εγκεφάλου μεταξύ τους (λειτουργική συνδεσιμότητα) σε συμμετέχοντες που ζουν με εθισμό στο διαδίκτυο ενώ βρίσκονται σε ηρεμία και ενώ ολοκληρώνουν μια εργασία. Τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε πολλές περιοχές του εφηβικού εγκεφάλου.

Οι μελέτες έδειξαν ένα μείγμα αυξημένης και μειωμένης δραστηριότητας σε μέρη του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, μαζί με μια συνολική μείωση της λειτουργικής συνδεσιμότητας σε μέρη του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται στην ενεργό σκέψη.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε εθιστικές συμπεριφορές και τάσεις στους εφήβους και αλλαγές συμπεριφοράς που σχετίζονται με την πνευματική ικανότητα, τον σωματικό συντονισμό και την ψυχική υγεία και ανάπτυξη.



Λειτουργικές αλλαγές στον εγκέφαλο

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2023 στο JAMA Pediatrics, διερεύνησε μια ομάδα 169 μαθητών έκτης και έβδομης τάξης από ένα γυμνάσιο στην αγροτική Βόρεια Καρολίνα. Οι ερευνητές χώρισαν τους μαθητές σε μικρότερες ομάδες ανάλογα με το πόσο συχνά ανέφεραν ότι έλεγχαν τις ροές τους στο Facebook, το Instagram και το Snapchat.

Τα συνήθη μέλη της ομάδας χρηστών έλεγχαν τις ροές τους 15 ή περισσότερες φορές την ημέρα, οι μέτριοι χρήστες από μία έως 14 φορές και οι μη συνηθισμένοι χρήστες λιγώτερο από μία φορά την ημέρα.

Τα παιδιά υποβλήθηκαν σε τρεις τομογραφίες εγκεφάλου σε διαστήματα περίπου ενός έτους, ενώ έπαιζαν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή που προσέφερε ανταμοιβές και τιμωρία με τη μορφή χαμογελαστών ή δειλών προσώπων.

Ενώ έπαιζαν το παιχνίδι, οι συχνοί ελεγκτές έδειξαν αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την επεξεργασία ανταμοιβής, η οποία συνήθως ανταποκρίνεται σε εμπειρίες όπως η απόκτηση χρημάτων ή η ανάληψη κινδύνων. Είχαν επίσης δυσκολία στον έλεγχο των παρορμητικών ή συνηθισμένων συμπεριφορών.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι έφηβοι που μεγαλώνουν ελέγχοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιο συχνά γίνονται υπερευαίσθητοι στην ανατροφοδότηση από άλλα παιδιά. 

Βιώνουν επίσης λιγώτερα ή λιγώτερο έντονα θετικά συναισθήματα από προηγούμενα ερεθίσματα ανταμοιβής, τα οποία θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν να επιδιώξουν πιο ισχυρά συναισθήματα μέσω αυξημένης συμπεριφοράς αναζήτησης ανταμοιβής.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα του συνήθους ελέγχου μπορεί να εξαρτώνται από το άτομο, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Σε ορισμένα παιδιά, ο έλεγχος θα μπορούσε να γίνει «ψυχαναγκαστικός και προβληματικός», ενώ άλλα εμπλέκονται σε «μια προσαρμοστική συμπεριφορά που τους επιτρέπει να πλοηγηθούν καλύτερα στο ολοένα και πιο ψηφιακό περιβάλλον τους», πρότειναν οι συγγραφείς.



Σημάδια διαταραχής

Ο Anzalone δήλωσε ότι όπως και με άλλους εθισμούς, οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο τείνουν να παρουσιάζουν ένα μοτίβο συμπεριφορών που εμποδίζουν την καθημερινή λειτουργία, όπως η υπερβολική ενασχόληση με τη χρήση οθόνης και τα συμπτώματα στέρησης όταν η χρήση οθόνης δεν είναι δυνατή.


Άλλα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του εθισμού στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:


- Αδυναμία μείωσης του χρόνου που δαπανάται στο διαδίκτυο

- Έλλειψη ενδιαφέροντος για άλλες δραστηριότητες

- Συνεχής χρήση οθόνης παρά τα προβλήματα του πραγματικού κόσμου

- Χρήση παιχνιδιών για την απομάκρυνση των αρνητικών διαθέσεων





Θέτοντας σε κίνδυνο θέσεις εργασίας, σχολείο ή σχέσεις λόγω χρήσης οθόνης

Θεραπεία

Σύμφωνα με τον Anzalone, η θεραπεία του εθισμού των εφήβων στο διαδίκτυο απαιτεί ισχυρή οικογενειακή συμμετοχή.

Επεσήμανε ότι τα περισσότερα από τα στοιχεία σχετικά με τη θεραπεία του εθισμού στο διαδίκτυο περιστρέφονται γύρω από ένα συνδυασμό οικογενειακής θεραπείας «για να βοηθήσει στην προώθηση της αποτελεσματικής επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ φροντιστών και παιδιών», προωθώντας άλλες δραστηριότητες για να αντικαταστήσει την «επικίνδυνη χρήση μέσων» και τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που μπορεί να έχουν οι ασθενείς για τον εαυτό τους ή τη χρήση της οθόνης τους.

Η CBT βασίζεται στην ιδέα ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται για τις καταστάσεις μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους. 

Η οικογενειακή θεραπεία είναι ένας τύπος θεραπείας ομιλίας που επικεντρώνεται στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία συγκεκριμένων προβλημάτων ψυχικής υγείας ή συμπεριφοράς.

Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 57 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών διαπίστωσε ότι η CBT, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, ήταν από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη θεραπεία του εθισμού στο διαδίκτυο.

«Σε πολλές περιπτώσεις, ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι το σύμπτωμα και όχι η αιτία του προβλήματος, οπότε είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τυχόν υποκείμενες συνθήκες ψυχικής υγείας που μπορεί να επιδεινώνουν τα ζητήματα, όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή η ADHD (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας)», πρόσθεσε ο Anzalone.

Ωστόσο, τόνισε ότι σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μια «ψηφιακή αποτοξίνωση»

Σε αυτή την αποτοξίνωση, η έκθεση σε μη απαραίτητη χρήση οθόνης μειώνεται σταδιακά και οι προσεκτικές συνήθειες και οι δραστηριότητες καλύτερης ποιότητας αντικαθιστούν τη συνεχή ψηφιακή διέγερση. Μόνο μετά από αυτή την αποτοξίνωση μπορούν τα παιδιά να επανεισαχθούν με ασφάλεια στην τεχνολογία.



Πρόληψη

Ο Anzalone πρότεινε οι γονείς να εκπαιδεύονται σχετικά με το πόσο επιβλαβής είναι η υπερβολική χρήση οθόνης για τα παιδιά και να τους παρέχονται εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να μεγαλώσουν τα παιδιά με υγιείς συνήθειες οθόνης, η πιο σημαντική από τις οποίες είναι η γονική υποστήριξη και αλληλεπίδραση.

«Για τα μικρά παιδιά, τίποτε δεν θα αντικαταστήσει ποτέ τον ποιοτικό χρόνο που περνά ένας φροντιστής με το παιδί του», είπε.

Πρόσθεσε ότι όσο περισσότερο οι γονείς βοηθούν τα παιδιά τους να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους, ενθαρρύνουν το παιχνίδι έξω και παρέχουν στα παιδιά συναισθηματική, κοινωνική και επίμονη καθοδήγηση για να τα βοηθήσουν να συνδεθούν καλύτερα με τον κόσμο και να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα για να χειριστούν τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής, «τόσο λιγότερο θα τα δούμε να εμπλέκονται σε διάφορες αρνητικές και δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές».






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΘΑΝΑΤΟΙ:





ΣΧΕΤΙΚΑ:

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
Η Αριζόνα χορήγησε στον πρώην κυβερνήτη, Doug Ducey, την εξουσία να δημιουργεί, να λειτουργεί και να διατηρεί στρατόπεδα συγκέντρωσης.



Το CEPI και ο Π.Ο.Υ απασχολούν 200 επι$τήμονες "μάντεις" για να βρουν το παθογόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Την Πέμπτη, ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας (CEPI) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας («Π.Ο.Υ.») κάλεσαν τους ερευνητές και τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν και να επιταχύνουν την παγκόσμια έρευνα για να προετοιμαστούν για την επόμενη πανδημία.
Τόνισαν τη σημασία της επέκτασης της έρευνας ώστε να συμπεριλάβει ολόκληρες οικογένειες παθογόνων που μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους - ανεξάρτητα από τον αντιληπτό κίνδυνο πανδημίας - καθώς και την εστίαση σε μεμονωμένα παθογόνα.
Η έκκληση του CEPI και του Π.Ο.Υ. βασίστηκε σε μια έκθεση, η οποία περιελάμβανε τη συνεργασία περισσότερων από 200 «επιστημόνων», οι οποίοι ανέπτυξαν περαιτέρω μια στρατηγική για την αναζήτηση παθογόνων που μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους. Η αναζήτηση για την επόμενη πανδημία που θα προκαλέσει, ή όχι, παθογόνο είναι προφητική ή μαντεία, από την οποία μόνο η βιομηχανία εμβολίων μπορεί να επωφεληθεί.

Υπενθύμιση: Το CEPI σχεδιάστηκε το 2015 και ξεκίνησε επίσημα το 2017 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Συνιδρύθηκε και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, το Wellcome Trust και τις κυβερνήσεις της Ινδίας και της Νορβηγίας, ενώ αργότερα προσχώρησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση (2019) και το Ηνωμένο Βασίλειο (2020). Το 2020-2021, ο Bill Gates, μέσω του Ιδρύματος Gates και της GAVI, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος συνεισφέρων στον ΠΟΥ.



ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο κορωνοϊός ήταν «πολιτικά μη επιθυμητός»
Νέα αποκάλυψη στα αρχεία του RKI – αίτημα για παραίτηση και κλιμάκωση στην κυβέρνηση



Έλεγχος του νου! Οι επιστήμονες αναπτύσσουν ένα κατασκευασμένο παράσιτο για να πάρουν φάρμακα στον εγκέφαλο.


Christian Drosten για τα πρωτόκολλα RKI: "Κανένα πρόβλημα αρκεί να μην γίνει γνωστό στο κοινό"
Ο Christian Drosten σχολίασε τα πρωτόκολλα που διέρρευσαν πρόσφατα του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI) σε συνέντευξή του στο SWR1. Με εκπληκτική ειλικρίνεια, ο πρώην «Πάπας του Κορωνοϊού» εξήγησε γιατί ήταν καλύτερο να κρατηθεί το κοινό στο σκοτάδι.





Κορυφαία δημοσιογράφος υπέρ του εμβολίου πεθαίνει ξαφνικά από καρκίνο του εγκεφάλου turbo
Η Αυστραλή δημοσιογράφος Jane Hansen πέθανε ξαφνικά από καρκίνο στον εγκέφαλο, αφού η επιθετική ασθένεια αναπτύχθηκε μετά το πρώτο της εμβόλιο Pfizer το 2021.












Δρ William Makis: «Εκατοντάδες παιδιά στον Καναδά είναι νεκρά μετά τη λήψη εμβολίων Pfizer ή Moderna Covid-19»
«Παγκοσμίως είναι χιλιάδες παιδιά. Χιλιάδες παιδιά έχουν πεθάνει μετά τη λήψη των εμβολίων Covid-19».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!