Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Είναι η υποτιθέμενη ευλογιά των πιθήκων πραγματικά κοινή και το μαλάκιο κήπου contagiosum; (ΠΡΟΣΟΧΗ! ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ!)




Η ευλογιά των πιθήκων υποτίθεται ότι προέρχεται από πιθήκους, ενώ το molluscum contagiosum λέγεται ότι είναι μια ειδικά ανθρώπινη κατάσταση.



Ο ιός Molluscipoxvirus είναι μέλος της οικογένειας του ιού της ευλογιάς (Poxviridae).

Το Molluscum contagiosum είναι μια ιογενής ασθένεια του δέρματος που παράγει σταθερές, ομαλές, σφαιρικές, μαργαριταρένιες λευκές βλατίδες με κεντρικό κοίλωμα. 

Οι περισσότερες βλατίδες έχουν διάμετρο 2-5 mm, αν και οι βλατίδες μπορεί να συγχωνευθούν για να σχηματίσουν μεγαλύτερες αλλοιώσεις.

Οι βλάβες στους ενήλικες είναι πιο συχνές στην κάτω κοιλιακή χώρα, στα γεννητικά όργανα και στο εσωτερικό των μηρών.

Στα παιδιά, οι βλάβες είναι πιο συχνές στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.

Οι βλάβες μπορεί να εξαπλωθούν ευρύτερα σε ασθενείς με HIV λοίμωξη.

Το Molluscum contagiosum συνήθως υποχωρεί εντός 6 μηνών, αλλά μπορεί να παραμείνει για μερικά χρόνια σε μια μειοψηφία των περιπτώσεων. 

Οι βλάβες μπορεί να υποχωρήσουν αυθόρμητα ή ενδεχομένως ως αποτέλεσμα φλεγμονωδών αποκρίσεων δευτερογενών σε βακτηριακή λοίμωξη ή τραύμα.



Η νόσος της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως ήπια και οι άνθρωποι συνήθως αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Τα σημεία και συμπτώματα της λοίμωξης της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να περιλαμβάνουν:

- ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα, βλάβες (εξογκώματα που μετατρέπονται σε σπυράκια, φουσκάλες ή πληγές και μπορεί να σκάσουν για να σχηματίσουν έλκη ή ψώρα)

- πρησμένοι λεμφαδένες

- πυρετός

- πονοκέφαλος

- μυϊκοί πόνοι

- πόνος στις αρθρώσεις

- οσφυαλγία

- ρίγη

- εξάντληση.



Το εξάνθημα αλλάζει και περνάει από διαφορετικά στάδια, πριν σχηματίσει μια κηλίδα και πέσει. 

Μπορεί να εμφανιστεί ως βλάβες (σπυράκια, φουσκάλες ή πληγές, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να σκάσουν για να σχηματίσουν έλκη ή ψώρα). 

Αυτά μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος και αριθμό με μόλις μία βλάβη σε αρκετές χιλιάδες. Οι βλάβες μοιάζουν με φουσκάλες παρόμοιες με την ανεμοβλογιά, αλλά μεγαλύτερες.



Προς τι η φασαρία;

Αν μας λένε ότι τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι «συνήθως ήπια και οι άνθρωποι συνήθως αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες», γιατί βομβαρδιζόμαστε με ανοησίες γι' αυτό; 

Έχουμε ακολουθήσει τη διαδρομή της ευλογιάς των πιθήκων στο παρελθόν (όπως φαίνεται στην εικόνα από το 2010 παρακάτω) και τίποτε δεν βγήκε από αυτό. Πόσο ηλίθιοι νομίζουν ότι είμαστε;


Τι σας λένε οι εικόνες;


Έτσι, για το molluscum contagiosum εκτός από τα δερματικά συμπτώματα δεν αναφέρονται άλλα συμπτώματα, αλλά ρίξτε μια ματιά στις εικόνες και αποφασίστε μόνοι σας.

Εικόνες στα αριστερά: molluscum contagiosum

Εικόνες στα δεξιά: ευλογιά των πιθήκων



Αριστερά, άνδρας με molluscum contagiosum (τρίτη εικόνα στη γκαλλερύ), δεξιά, αγόρι με ευλογιά των πιθήκων (από το 2010).








Ενδιαφέρουσα ανάγνωση

Στο έγγραφο, Γιατί να αποφύγετε την ονομασία ασθενειών από ζώα; Στην περίπτωση του "Molluscum contagiosum", οι συγγραφείς δηλώνουν ότι είναι λάθος να ονομάζουμε μια κατάσταση με τρόπο που φαίνεται να εμπλέκει άδικα τα ζώα, όπως το μαλάκιο στην περίπτωση του molluscum contagiosum, ενώ είναι αποδεκτό στην περίπτωση των ζωονόσων (συνθήκες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο) όπως η ασθένεια των τρελλών αγελάδων, η γρίπη των χοίρων, γρίπη των πτηνών, πυρετός γρατσουνιών γάτας, ευλογιά των πιθήκων κ.λπ. Αυτό είναι ειρωνικό σε πολλά επίπεδα:

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, φαίνεται ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι απλώς η κατάσταση molluscum contagiosum (αν και κανείς στην ομάδα No Virus δεν θα πιστέψει ότι η τελευταία κατάσταση προκαλείται από ένα μέλος της οικογένειας του ιού της ευλογιάς (Poxviridae) ή ότι υπάρχει ακόμη και μια τέτοια οικογένεια).


Το "μαλάκιο" στην κατάσταση molluscum contagiosum προέρχεται από τη λατινική λέξη "mollis" που σημαίνει μαλακό λόγω της απαλότητας των φλύκταινες του, ακριβώς όπως τα μαλάκια ονομάζονται ομοίως για την απαλότητα του σώματός τους και αμφιβάλλω ότι οι άνθρωποι κατηγορούν τα μαλάκια για την κατάσταση, αν και οι άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά ότι η "ευλογιά των πιθήκων" προκαλείται από πιθήκους, συμπεριλαμβανομένων των συγγραφέων.

Με βάση την δόλια επιστήμη, την ιολογία, οι ζωονόσοι δεν έχουν αποδειχθεί ποτέ ότι είναι κάτι.

Χάρη στο Proton βρήκα για το molluscum contagiosum στα σχόλια της ανάρτησής του, The Down & Dirty of Monkey Pox.




ΠΗΓΗ: Is the alleged monkey pox really common and garden molluscum contagiosum? (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!