Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ! Η επικίνδυνη ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ της επιστημονικής συναινέσεως.

 

Δρ. Jay Bhattacharya & Rav Arora

28 Μαΐου 2023

Καλώς ήλθατε στο αποκλειστικό ενημερωτικό δελτίο Substack του Dr. Jay Bhattacharya (καθηγητής του Στάνφορντ) και του Rav Arora (ανεξάρτητος δημοσιογράφος) "The Illusion of Consensus".

Η επιστήμη είναι η διαδικασία με την οποία μαθαίνουμε για τη λειτουργία της υλικής πραγματικότητας. 


Αν και οι σύγχρονες καινοτομίες - χτισμένες στους καρπούς της επιστήμης - θα έμοιαζαν με μαγεία για τους ανθρώπους που ζούσαν μόλις πριν από δεκαετίες, προκύπτουν από την δοκιμασμένη στο χρόνο επιστημονική μέθοδο. Σε αντίθεση ίσως με τις απεικονίσεις της επιστήμης από τα μέσα ενημέρωσης, η επιστημονική μέθοδος δεν εξαρτάται από την ύπαρξη μιας μυθικής συναίνεσης, αλλά μάλλον από δομημένες επιστημονικές συζητήσεις. Εάν υπάρχει συναίνεση, η επιστήμη την αμφισβητεί με νέες υποθέσεις, πειράματα, λογική και κριτική σκέψη. Κατά ειρωνικό τρόπο, η επιστήμη προχωρά επειδή πιστεύει ότι δεν έχει φτάσει ποτέ σε συναίνεση. Η συναίνεση είναι το σήμα κατατεθέν της νεκρής επιστήμης.

Ο ένας εξ ημών είναι φοιτητής κολλεγίου με μια απρομελέτητη καρριέρα στην εναλλακτική ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Ο άλλος (Δρ. Jay Bhattacharya) είναι καθηγητής πολιτικής υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ με MD, διδακτορικό στα οικονομικά και δεκαετίες εμπειρίας στη συγγραφή επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών. Παρά τον πλούτο των διαφορών στο υπόβαθρο και τις εμπειρίες μας, συγκλίνουμε σε θεμελιώδεις επιστημονικές και δεοντολογικές αρχές που εγκατέλειψαν οι αρχές δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid. Αρχές όπως η τεκμηριωμένη ιατρική, η ενημερωμένη συναίνεση και η αναγκαιότητα του επιστημονικού διαλόγου χρησιμεύουν ως το θεμέλιο πάνω στο οποίο το κοινό μπορεί να έχει εμπιστοσύνη ότι η επιστήμη και η δημόσια υγεία λειτουργούν προς όφελος των ανθρώπων και όχι ανεξάρτητα από αυτό.

Η ψευδαίσθηση της επιστημονικής συναίνεσης καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 οδήγησε σε καταστροφικές πολιτικές, με πρωταρχικό παράδειγμα τα lockdown. Ήταν σαφές ακόμη και την παραμονή των lockdown το 2020 ότι η οικονομική εξάρθρωση που προκλήθηκε από αυτά θα έριχνε δεκάδες εκατομμύρια παγκοσμίως σε επισιτιστική ανασφάλεια και βαθιά φτώχεια, κάτι που πράγματι συνέβη. Ήταν σαφές ότι το κλείσιμο των σχολείων – σε ορισμένα μέρη που διαρκούν δύο χρόνια ή περισσότερο – θα κατέστρεφε τις ευκαιρίες ζωής των παιδιών και τη μελλοντική υγεία και ευημερία οπουδήποτε εφαρμόζονταν. Η αναδυόμενη εικόνα της καταστροφικής απώλειας μάθησης, ιδίως μεταξύ των φτωχών παιδιών και των παιδιών μειονοτήτων (με λιγότερους διαθέσιμους πόρους για την αντικατάσταση της χαμένης σχολικής εκπαίδευσης), σημαίνει ότι τα lockdown θα τροφοδοτήσουν τη φτώχεια και την ανισότητα των γενεών τις επόμενες δεκαετίες. Και τα εμπειρικά στοιχεία από μέρη όπως η Σουηδία, η οποία δεν επέβαλε δρακόντεια lockdown ή έκλεισε σχολεία και τα οποία έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά υπερβολικών θανάτων από όλες τις αιτίες στην Ευρώπη, υποδηλώνουν ότι τα lockdown απέτυχαν έστω και οριακά να προστατεύσουν την υγεία του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ψευδαίσθηση της συναίνεσης γύρω από τη σωστή χρήση των εμβολίων Covid ήταν μια άλλη μεγάλη καταστροφή για τη δημόσια υγεία. Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας παντού διαλαλούσαν τις τυχαιοποιημένες δοκιμές για τα εμβόλια Covid ως παρέχοντας πλήρη προστασία από τη μόλυνση και τη διάδοση του covid. Ωστόσο, οι ίδιες οι δοκιμές δεν είχαν την πρόληψη της μόλυνσης ή της μετάδοσης ως μετρημένο τελικό σημείο (https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4037). Αντίθετα, οι δοκιμές μέτρησαν την προστασία έναντι συμπτωματικής νόσου για δύο μήνες μετά από μια αλληλουχία εμβολιασμού δύο δόσεων. Η πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης είναι προφανώς ένα ξεχωριστό κλινικό τελικό σημείο από την πρόληψη της μόλυνσης ή της μετάδοσης για έναν ιό που μπορεί να εξαπλωθεί ασυμπτωματικά. Το φθινόπωρο του 2020, ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna, Tal Zaks, δήλωσε στο BMJ (https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4037.full?ijkey=kUtyRUrIVysmIe7&keytype=ref): «Η δοκιμή μας δεν θα αποδείξει την πρόληψη της μετάδοσης... Επειδή για να γίνει αυτό, πρέπει να εξετάζετε τους ανθρώπους δύο φορές την εβδομάδα για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα και αυτό καθίσταται λειτουργικά αβάσιμο».

Παρά τα γεγονότα αυτά, οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας κακοποίησαν τα μηνύματα δημόσιας υγείας γύρω από τα εμβόλια covid. Με βάση μια ψευδαίσθηση επιστημονικής συναίνεσης, οι αρχές δημόσιας υγείας, οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης προώθησαν εντολές εμβολίων, διαβατήρια εμβολίων και διακρίσεις εμβολίων. Εξέχοντες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Anthony Fauci και της διευθύντριας του CDC Rochelle Walensky, είπαν στο κοινό ότι η επιστήμη είχε αποδείξει ότι τα εμβόλια covid σταματούν τη μετάδοση. Ο παρουσιαστής του CNN Don Lemon υποστήριξε (https://www.foxnews.com/media/cnn-don-lemon-americans-shun-stupid-unvaccinated-people) τη «διαπόμπευση» και την «εγκατάλειψη» των ανεμβολίαστων πολιτών από την κοινωνία. Χώρες όπως η Ιταλία, η ΕΛΛΑΔΑ (https://ravarora.substack.com/p/the-global-emancipation-of-the-unvaccinated) και η Αυστρία προσπάθησαν να τιμωρήσουν τους ανεμβολίαστους πολίτες τους με βαριές οικονομικές κυρώσεις έως και 4.108 δολλάρια. Στον Καναδά, η κυβέρνηση αφαίρεσε από τους μη εμβολιασμένους πολίτες το δικαίωμά τους να ταξιδεύουν οπουδήποτε μέσω αεροπλάνου ή τραίνου και την ικανότητά τους να εργάζονται σε τράπεζες, δικηγορικά γραφεία, νοσοκομεία και όλες τις ομοσπονδιακά ρυθμιζόμενες βιομηχανίες.

Η υπόθεση ήταν ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να μεταδώσουν τον covid. Προέκυψε μια ψευδαίσθηση συναίνεσης ότι η λήψη των εμβολίων ήταν ένα απαιτούμενο πολιτικό καθήκον. Φράσεις όπως "Δεν είναι για σένα, είναι για να προστατεύσω τους παππούδες μου" έγιναν ευρέως δημοφιλείς. Τελικά, καθώς οι άνθρωποι παρατήρησαν πολλούς εμβολιασμένους ανθρώπους γύρω τους να προσβάλλονται και να μεταδίδουν τον covid, η εμπιστοσύνη του κοινού σε αυτές τις αρχές κατέρρευσε. Στις αρχές του περασμένου μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέκτεινε (https://www.theepochtimes.com/biden-administration-extends-covid-19-vaccine-mandate-for-foreign-arrivals_5170806.html) την απαίτηση εμβολίου mRNA για ξένους ταξιδιώτες έως τις 11 Μαΐου (η οποία τώρα λήγει) αφού ο περιορισμός επρόκειτο να λήξει στις 11 Απριλίου. Καμία από αυτές τις πολιτικές δεν είχε ποτέ καμμία επιστημονική λογική ή λογική δημόσιας υγείας ή επιδημιολογική «συναίνεση» για να τις υποστηρίξει - και σίγουρα δεν το κάνουν το 2023.

Τα σχετικά λάθη υπερεκτιμούν την αναγκαιότητα του εμβολίου Covid για τους νέους και υγιείς και υποβαθμίζουν την πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών, όπως η μυοκαρδίτιδα που έχει βρεθεί κυρίως σε νέους άνδρες που λαμβάνουν το εμβόλιο. Το κύριο όφελος του εμβολίου Covid είναι η μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου μετά από λοίμωξη covid. Υπάρχει πάνω από χίλιες φορές διαφορά στον κίνδυνο θνησιμότητας από λοίμωξη covid, με τα παιδιά και τους νέους και υγιείς ανθρώπους να αντιμετωπίζουν εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο σε σχέση με άλλους κινδύνους στη ζωή τους. Από την άλλη, ο κίνδυνος θνησιμότητας για τους ηλικιωμένους από λοίμωξη είναι σημαντικά υψηλότερος. Έτσι, το μέγιστο θεωρητικό όφελος του εμβολίου είναι πενιχρό για τους νέους, υγιείς ανθρώπους και τα παιδιά, ενώ είναι δυνητικά υψηλότερο για τους ηλικιωμένους με πολλαπλές συννοσηρότητες.

Η θεσμική δημόσια υγεία και ιατρική αγνόησε αυτά τα γεγονότα στην προσπάθεια εμβολιασμού ολόκληρου του πληθυσμού, ανεξάρτητα από την ισορροπία των οφελών και των βλαβών από το εμβόλιο. Η δημόσια υγεία θα έπρεπε να είχε προειδοποιήσει τους νέους ή/και τους υγιείς σχετικά με την αβεβαιότητα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου για ένα νέο εμβόλιο. Για τους νέους και τους υγιείς, το μικρό δυνητικό όφελος δεν υπερτερεί του κινδύνου, ο οποίος – με τα πρώιμα σήματα μυοκαρδίτιδας – αποδείχθηκε ότι δεν ήταν θεωρητικής φύσης. Μια αυστηρή ανεξάρτητη ανάλυση των δεδομένων ασφαλείας της Pfizer και της Moderna δείχνει ότι τα εμβόλια mRNA covid σχετίζονται με ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών 1 στα 800 - σημαντικά υψηλότερο (https://sensiblemed.substack.com/p/why-we-question-the-safety-of-covid) από άλλα εμβόλια στην αγορά (συνήθως στο γήπεδο 1 στο εκατομμύριο ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών).

Για να διατηρήσουν μια ψευδαίσθηση συναίνεσης, οι αρχές δημόσιας υγείας και τα μέσα ενημέρωσης θεώρησαν απαραίτητο να αποκρύψουν αυτά τα γεγονότα. Τον Ιούνιο του 2021, για παράδειγμα, ο Joe Rogan δήλωσε ότι οι υγιείς 21χρονοι δεν χρειάζονται το εμβόλιο. Παρά τη σωστή ιατρική κρίση του, η οποία αναμφισβήτητα άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου, όλοι οι τομείς των εταιρικών μέσων ενημέρωσης και των πλατφορμών κοινωνικών μέσων τον διαπόμπευσαν (https://www.cnn.com/2021/04/27/media/joe-rogan-covid-vaccine-spotify/index.html) ομόφωνα για διάδοση «επικίνδυνης παραπληροφόρησης».

Ακόμη χειρότερα, πολλοί άνθρωποι που υπέφεραν από νόμιμους τραυματισμούς από εμβόλια ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΑΝ από τα μέσα ενημέρωσης και το ιατρικό προσωπικό σχετικά με την αιτία της κατάστασής τους. Ένας από εμάς έχει αφιερώσει τους τελευταίους μήνες συνεντεύξεις από θύματα της απατηλής επιστημονικής συναίνεσης ότι τα εμβόλια covid είναι καθαρά ευεργετικά για κάθε ομάδα. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας 38χρονος αξιωματικός επιβολής του νόμου (https://ravarora.substack.com/p/the-truth-about-vaccine-induced-myocarditis-c21) στη Βρετανική Κολομβία που εξαναγκάστηκε να εμβολιαστεί ενάντια στη συνείδησή του για να κρατήσει τη δουλειά του. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, παραμένει ανάπηρος από μυοκαρδίτιδα που προκαλείται από εμβόλιο και δεν μπόρεσε να υπηρετήσει την κοινότητά του. Εθνικά δεδομένα από χώρες της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνουν σημαντική αύξηση (https://ravarora.substack.com/p/why-are-cardiac-injuries-rising-in) των καρδιακών παθήσεων μεταξύ των νεότερων πληθυσμών μετά τη διανομή του εμβολίου Covid.

Η ψευδαίσθηση της συναίνεσης γύρω από τον εμβολιασμό κατά του Covid - που λανθασμένα αντιμετωπίζεται υπό το ίδιο πρίσμα με το πλύσιμο των χεριών, την οδήγηση εντός ορίων ταχύτητας ή την ενυδάτωση - έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερες πολιτικές διαιρέσεις και ρητορική διακρίσεων. Η αποτυχία των παραδοσιακά αναγνωρισμένων οργανισμών δημόσιας υγείας όπως ο FDA και το CDC - με διεστραμμένες επιρροές από φαρμακευτικές εταιρείες σε συνδυασμό με τις ισχυρές δυνάμεις λογοκρισίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - έχει καταστρέψει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς δημόσιας υγείας. Απογοητευμένοι από την «ψευδαίσθηση» της συναίνεσης, ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών και Καναδών είναι δύσπιστοι απέναντι στην επιστημονική συναίνεση και αρχίζουν να αμφισβητούν όλα τα πράγματα.

Το έργο της επιστήμης απαιτεί αυστηρότητα, ταπεινότητα και ανοιχτή συζήτηση. Η πανδημία αποκάλυψε το εκπληκτικό μέγεθος της πολιτικής και θεσμικής αιχμαλωσίας της επιστήμης. Για το λόγο αυτό, και οι δύο μας - ο Rav και ο Jay - ξεκινάμε ένα podcast αφιερωμένο στη διερεύνηση της επινόησης της ψευδο-συναίνεσης στην επιστήμη και των επιπτώσεών της στην κοινωνία μας. Αρχικά - και για αρκετό καιρό - θα εξετάσουμε την απατηλή συναίνεση κατά τη διάρκεια του COVID. Ωστόσο, σύντομα θα επεκταθούμε σε θέματα που σχετίζονται με τη φροντίδα των τρανσέξουαλ, την ψυχική υγεία, την ψυχιατρική και τη διατροφή - θέματα που έχουν διαφθαρεί εντελώς με μια μονολιθική συναίνεση που έχει αποδειχθεί ότι έχει μεγάλο κόστος για την κοινωνία μας.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ : ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

https://www.illusionconsensus.com/p/the-dangerous-illusion-of-scientific


1 σχόλιο:

  1. Εκλογές: «Πολιτικός σεισμός», «Νοθεία» και «Πρέσπες του Αιγαίου» στον πάτο της Μεταπολίτευσης

    https://orthodoxostypos.gr/%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%bd%ce%bf%ce%b8%ce%b5%ce%af%ce%b1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!