Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Τυφλό άλογο αψηφά την αναπηρία, θέτει 3 παγκόσμια ρεκόρ με τη βοήθεια της ιδιοκτήτριάς του που για εκείνο δεν τα παράτησε ποτέ

(Ευγενική προσφορά του Endo the Blind)



28/3/2024
Ενημέρωση: 28/3/2024


Μια γυναίκα που ποτέ δεν εγκατέλειψε το τυφλό άλογό της τον βοήθησε να ανθίσει – παρά την αναπηρία του. Το ζευγάρι συνέχισε να κυριαρχεί στον κόσμο των ιπποειδών από τότε που το στωικό άλογο έγινε εθνικός πρωταθλητής, θέτοντας τρία παγκόσμια ρεκόρ στη διαδικασία.

Η Morgan Wagner, 37 ετών, διευθύνει έναν στάβλο αλόγων στο Eugene του Όρεγκον, όπου εργάζεται με ένα 23χρονο τυφλό άλογο Appaloosa - Endo the Blind (τον τυφλό Endo) - και άλλα ζώα με ειδικές ανάγκες.

Όταν η κυρία Wagner ήταν 13 ετών, επέλεξε τον Endo ως πουλάρι μηνών από τον στάβλο της γιαγιάς της και έκτοτε το ζευγάρι είναι αχώριστο.

Ο Endo ως νεογέννητο. (Ευγενική προσφορά του Endo the Blind)

Ωστόσο, όταν ο επιβήτορας άρχισε να παλεύει με προβλήματα στα μάτια στην ηλικία των 8 ετών, η κα Wagner εξεπλάγη καθώς ούτε οι γονείς του Endo ούτε οι παππούδες του είχαν τέτοια προβλήματα.

«Ήμουν πραγματικά λυπημένη. Θέλω να πω, είναι ο καλύτερός μου φίλος», είπε στους Epoch Times. «Είχε δακρυσμένα μάτια και τότε ο κτηνίατρος τον διέγνωσε με υποτροπιάζουσα ραγοειδίτιδα ιπποειδών και είπε ότι τελικά θα τυφλωθεί. Δυσκολευτήκαμε με τα φάρμακα γιατί πάλεψα τόσο σκληρά για να βάλει σταγόνες στα μάτια του ... [και] η από του στόματος φαρμακευτική αγωγή έκανε το στομάχι του να πονάει. Το αγαπημένο του πράγμα είναι να τρώει και δεν ήθελε καν να το κάνει αυτό».

Πριν αρχίσει να μειώνεται η όραση του Endo, η κα Wagner είχε διαγνωστεί με λύκο και εκείνη την εποχή, ο Endo έγινε ο βράχος της. 

Καθώς δυσκολευόταν να επισκεφτεί τον αχυρώνα και να κάνει ο,τιδήποτε, ο Endo έμαθε πώς να ξαπλώνει έτσι ώστε να μπορεί να τον ιππεύσει εύκολα. Έπαιρνε επίσης φωνητικά σήματα για να χαμηλώσει το κεφάλι του.

Έτσι, όταν ήρθε η σειρά του Endo να τον φροντίσουν, η κα Wagner ήταν έτοιμη να πάει πάνω και πέρα. Όταν ένα από τα μάτια του Endo αφαιρέθηκε, η κα Wagner άρχισε να προετοιμάζει τον επιβήτορα για να αντιμετωπίσει την ολική τύφλωση χρησιμοποιώντας ένα δεμένο μάτι και πείθοντάς τον να κάνει ένα μικρό βήμα κάθε φορά - καθοδηγούμενος από τη φωνή της και παρηγορημένη από την παρουσία της.

Έξι μήνες αργότερα, το δεύτερο μάτι του αφαιρέθηκε.


Η κα Wagner με τον Endo. (Ευγενική προσφορά του Endo the Blind)

«Φοβόταν ότι θα ήταν εντελώς τυφλός», είπε η κ. Wagner. «Δεν ήθελε να ηγηθεί στην αρχή, απλά τιναζόταν και μετά δεν ήθελε να κινηθεί, οπότε κάναμε μικρά βήματα, πρώτα περπατώντας γύρω από τον αχυρώνα και μετά την αρένα, μετά έξω για μικρά χρονικά διαστήματα και μετά μακρύτερους περιπάτους».

Η χειρουργική επέμβαση του Endo πήγε ομαλά και πονούσε λιγώτερο μετά την αφαίρεση των ματιών του. Ωστόσο, η αυτοπεποίθησή του υπέφερε, οπότε η κ. Wagner έπρεπε να βρει τρόπους για να τον βοηθήσει.

«Έκανα πολλά σενάρια προπόνησης στο σπίτι, οπότε όταν συναντούσαμε [εμπόδια] έξω από το σπίτι, ήταν απλώς άλλη μια εκπαιδευτική άσκηση», είπε.

Ο Endo φοβόταν ακόμη και να καλπάσει πάνω από τοίχους. «Μπορούσε να αισθανθεί τις γωνίες... ανησυχούσε μήπως χτυπήσει στον τοίχο», είπε η κ. Wagner.

Αλλά καθώς οι άλλες αισθήσεις του επιβήτορα έγιναν πιο έντονες, το ίδιο συνέβη και με την αναβάτη του.


(Ευγενική προσφορά του Endo the Blind)

«Αυτό πήρε πολύ χρόνο», είπε. «Πρέπει να έχω πλήρη επίγνωση της βάσης... χρειάζεται να προσαρμόσω το βήμα του; ... Είμαι πολύ πιο ευαίσθητη στους ήχους, όπως, θα μπορούσα να διακρίνω απλά ακούγοντας κάποιον να περπατάει αν κάνει κρύο έξω, επειδή μπορείτε να ακούσετε τη διαφορά, την περιεκτικότητα σε υγρασία μέσα στην λάσπη. Με έκανε να έχω μεγάλη επίγνωση των ήχων, έτσι ώστε να μπορώ να έχω επίγνωση του τι ακούει.

«Τώρα μπορώ να τον απελευθερώσω οπουδήποτε, σε νέα μέρη, και μπορεί να αισθανθεί τα πάντα. Μπορεί να καταλάβει αν μια πύλη είναι ανοιχτή ή κλειστή, πού είναι ένα παράθυρο, πού είναι ένας τοίχος, πού είναι ένας φράχτης».


(Ευγενική προσφορά του Endo the Blind)


(Ευγενική παραχώρηση του Michael T. Photography)

Ο Endo δοκίμασε τις νέες του ικανότητες στις 29 Οκτωβρίου 2022, όταν οδήγησε στο εθνικό πρωτάθλημα και έφυγε με τρία παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες, αποδεικνύοντας ότι η αναπηρία του δεν ήταν πλέον καθόλου αναπηρία. Κέρδισε τους ακόλουθους τίτλους: Υψηλότερο ελεύθερο άλμα από τυφλό άλογο: 106 cm, Περισσότερες αλλαγές πτήσης από άλογο σε ένα λεπτό: 39 και ταχύτερος χρόνος για ένα τυφλό άλογο να υφάνει πέντε πόλους: 6,93 δευτερόλεπτα.

Μιλώντας περισσότερα για τη διαδικασία κατάκτησης των τίτλων, η κα Wagner είπε: «Το πρώτο ήταν το άλμα, οπότε έπρεπε να δουλέψω μαζί του για να μην σταματήσω πριν από το άλμα. Μπορεί να αισθανθεί τα άλματα στο σπίτι, εκπαιδεύουμε το ύψος ... Τον βάζω να αγγίξει πρώτα με τη μύτη του σε αυτό, οπότε μετά θυμάται πόσο ψηλά πρέπει να πηδήξει.

"Το δεύτερο ήταν ο αριθμός των αλλαγών σε ένα canter ... Άλλαζε τα προβάδισμά του κάθε δύο βήματα. Ο τελικός ήταν ο ταχύτερος χρόνος πέντε πόλων. ... Τρέξαμε μέσα από αυτό μια φορά, και τότε ήταν έτοιμος. Το έκανε αυτό πολύ εύκολα!»



(Ευγενική προσφορά του Endo the Blind)

Η κυρία Wagner και ο Endo έχουν διανύσει πολύ δρόμο από τότε που ενώθηκαν για πρώτη φορά ως νέοι, όταν ο Endo ήταν ένα πουλάρι και η κυρία Wagner ήταν μια έφηβη που «δεν ήξερε καν πώς να βάλει φρένο σε ένα άλογο». Έμαθαν μαζί. Η ιππασία και το άλμα έγιναν οι αγαπημένες τους δραστηριότητες, αλλά δεν ανταγωνίστηκαν σε διαγωνισμούς μέχρι που ο Endo έχασε την όρασή του.

Ο Endo ήταν ένα από τα δυσκολότερα άλογα που έχει εκπαιδεύσει ποτέ η κυρία Wagner, αλλά η επιμονή του κάνει το ταξείδι τους ακόμα πιο ικανοποιητικό.

«Απλώς συνεχίζει να προσπαθεί μέχρι να πάρει τη σωστή απάντηση, τότε είμαι σε θέση να του πω "καλό παιδί" και καταλαβαίνει ότι έκανε το σωστό», δήλωσε η κα Wagner στους Epoch Times. «Μου αρέσουν τα εμπόδια... Υπολογίζοντας πώς θα κάναμε κάτι μαζί, πηγαίνοντας πάνω από μια γέφυρα ή έναν μεγάλο λόφο ή μια μεγάλη πτώση. Μου αρέσει να δουλεύω μέσα από προβλήματα μαζί του».

Ο τυφλός Appaloosa έχει τεράστιο κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι άνθρωποι απολαμβάνουν να τον βλέπουν να ζει την καλύτερη ζωή του. Σήμερα, ο Endo μπορεί να κάνει ο,τιδήποτε μπορεί να κάνει ένα άλογο με όραση και η κα Wagner θεωρεί τον «εξαιρετικά αργό και προσεκτικό» επιβήτορα το ασφαλέστερο άλογό της.

«Θα μπορούσα να βάλω ένα 4χρονο παιδί πάνω του που δεν έχει ιδέα πώς να ιππεύσει και μέσα σε λίγα λεπτά θα μπορούσε να τον κατευθύνει και να τον σταματήσει», είπε. «Του αρέσει να είναι δημοφιλής και όλοι να τον χαϊδεύουν και να του δίνουν μπισκότα. ... Η αναπηρία δεν σημαίνει το τέλος».

Δείτε το βίντεο:

(Ευγενική προσφορά του Endo the Blind)


Μοιραστείτε τις ιστορίες σας μαζί μας στο emg.inspired@epochtimes.nyc και συνεχίστε να παίρνετε την καθημερινή σας δόση έμπνευσης κάνοντας εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο Inspired στο TheEpochTimes.com/newsletter




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!