Τρίτη 2 Απριλίου 2024

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ 'ΤΡΑΝΣ';

 



Τίθεται σε ισχύ ο δρακόντειος νόμος της Σκωτίας για τη ρητορική μίσους

Από την πρώτη Απριλίου, ένας δρακόντειος νέος νόμος για τη ρητορική μίσους θα τεθεί σε ισχύ στη Σκωτία, ο οποίος θα μπορούσε ακόμη και να καταστήσει αξιόποινες τις δηλώσεις που γίνονται στους τέσσερεις τοίχους κάποιου. 

Λέγεται, ότι ριζοσπάστες ακτιβιστές του φύλου έχουν ήδη ετοιμάσει λίστες εχθρών των τρανς επικριτών για μαζική προβολή.

Την πρώτη Απριλίου, ένας νέος και αμφιλεγόμενος νόμος για τη ρητορική μίσους θα τεθεί σε ισχύ στη Σκωτία. Ο νόμος για τα εγκλήματα μίσους και τη δημόσια τάξη ψηφίστηκε από το περιφερειακό κοινοβούλιο πριν από τρία χρόνια, αλλά η θέσπισή του καθυστέρησε σημαντικά λόγω ευαίσθητων ζητημάτων εφαρμογής.

Αυτό σημαίνει ότι ένας υφιστάμενος νόμος, ο οποίος ποινικοποιεί την υποκίνηση ρατσιστικού μίσους, επεκτείνεται τώρα μαζικά. 

Τώρα, οι απειλές ή οι προσβολές που αποσκοπούν στην υποκίνηση μίσους εναντίον ορισμένων κοινωνικών ομάδων θα τιμωρούνται επίσης. Τα προστατευόμενα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τη θρησκεία, την ηλικία, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα τρανσέξουαλ. 

Ο νόμος δεν ισχύει μόνο για δηλώσεις που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε δημόσιους χώρουςιδιωτικές δηλώσεις, για παράδειγμα μέσα στους τέσσερεις τοίχους κάποιου, θα μπορούσαν επίσης να τιμωρηθούν.

Τρανς ακτιβιστές με λίστες εχθρών για μαζικές καταγγελίες;

Ο νόμος έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις, με τους αντιπάλους της πράξης να προειδοποιούν για αρνητικές επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης. Ο νόμος τονίζει ότι επιτρέπεται η συζήτηση και η κριτική και ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Yousaf τονίζει ότι το όριο για δίωξη είναι πολύ υψηλό. Στο πλαίσιο της θρησκείας, οι Σκωτσέζοι επιτρέπεται ακόμη και ρητά να εκφράζουν αντιπάθειααποδοκιμασία, γελοιοποίηση και προσβολές.

Ωστόσο, για τα άλλα προστατευόμενα χαρακτηριστικά, οι εγγυήσεις αυτές είναι λιγώτερο σαφείς. 

Αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τις φεμινίστριες που ασκούν κριτική στο φύλο, μερικές από τις οποίες εμπλέκονται σε πικρές διαμάχες με ριζοσπάστες τρανς ακτιβιστές. 

Η Susan Smith του For Women Scotland, για παράδειγμα, εξηγεί ότι ο νόμος είναι πολύ ασαφής και ότι μια υποκειμενική εντύπωση ρητορικής μίσους θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταγγελία. 

Τρανς ακτιβιστές έχουν ήδη δημιουργήσει «λίστες εχθρών» με σκοπό τη δίωξη βάσει του νέου νόμου για να κυνηγήσουν πολιτικούς αντιπάλους τώρα. 

Ένας εξέχων μπαμπούλας είναι η Σκωτσέζα συγγραφέας του «Harry Potter» JK Rowling, η οποία εμπλέκεται τακτικά σε λεκτικές αντιπαραθέσεις με ριζοσπάστες τρανς ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ωστόσο, ευσεβείς Χριστιανοί και μουσουλμάνοι εκφράζουν επίσης ανησυχία. Φοβούνται τις συνέπειες για τις συντηρητικές απόψεις τους σχετικά με το φύλο, τις γυναίκες ή την ομοφυλοφιλία.


Το misgendering ως «κομμάτι του παζλ» για την επιβολή του νόμου

Ο James Chalmers, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, πιστεύει ότι αυτοί οι φόβοι είναι πολύ υπερβολικοί. Η προηγούμενη πρακτική της εφαρμογής του νόμου κατά του φυλετικού μίσους που υπήρχε μέχρι σήμερα το διαψεύδει. 

Αλλά πιστεύει επίσης ότι αν κάποιος απευθύνεται σκόπιμα σε ένα τρανς άτομο με το βιολογικό του φύλο, αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως «κομμάτι του παζλ» για την επιβολή του νόμου.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν κάνετε κάτι τέτοιο σε τακτική βάση, μπορεί να εξακολουθείτε να διατρέχετε τον κίνδυνο να στοχοποιηθείτε από την αστυνομία.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη δυνατό να προβλεφθούν τα αποτελέσματα που θα έχει τελικά ο νόμος: η πρακτική της αστυνομίας είναι πιθανό να είναι καθοριστική για τον κοινωνικό αντίκτυπο του νόμου στην ελευθερία της έκφρασης. 

Τουλάχιστον φαίνεται να έχουν κίνητρο να εφαρμόσουν το νόμο: Η αστυνομία της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει κάθε καταγγελία. 

Λίγο πριν αυτές τις δηλώσεις, γράφει η NZZ, οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου είχαν ανακοινώσει ότι ΔΕΝ θα διώκουν πλέον πολλές κλοπές καταστημάτων λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό.(σσ. ωστόσο: "Η αστυνομία της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει κάθε καταγγελία."😏)


(ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ)



ΠΗΓΗ: Schottlands drakonisches Hassrede-Gesetz tritt in Kraft - Apollo News (apollo-news.net)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!