Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Της Αγίας Μαρίας της Ψηλής...

 


Για να καταλάβεις, ίσως πιάνοντας ένα θέμα για να κλάψεις που είσαι τόσο καιρό μες τις δουλειές χωρίς τις στάλες της ρητίνης, μπήκε μία φορά σ’ ένα μοναστήρι και μία καλόγρια την πέρασε για άντρα.

«Φύγε από δω! 
Είσαι άντρας που φόρεσες γυναικεία ρούχα! Φύγε απ’ το μοναστήρι!».


Κι αυτή η καημένη, τι έκανε;

Γύρισε την πλάτη της, έβαλε λίγο τα κλάματα και πήγε έξω.


Σύγχρονοι Άγιοι, την είδαν από κοντά, τήν φιλοξένησαν, είπαν τα καλύτερα γι’ αυτήν και κάπως αισθάνθηκαν λιγότεροι απ’ αυτήν.

Της Αγίας Μαρίας της Ψηλής από την Κύπρο μεγάλωναν τα κόκκαλά της, αν μπορείς να το σκεφτείς αυτό, τρυπώντας από μέσα σα λόγχες τα ψαχνά της.

Έπασχε από γιγαντισμό. 

Είχε πάψει να πάσχει απ’ τον εξευτελισμό. 

Ήταν τόσα πολλά και συχνά τα βλέμματα πάνω της, όπως το να ζεις μες τη θάλασσα και να παραπονείσαι ότι έχει υγρασία. 

Πολύ βλέμμα πάνω στη Μαρία.

Ήταν αυτό. 

Ήταν πολύ ψηλή. 

Ένα θέαμα.

Κάθε θέαμα ή θέμα τελειώνει· αργά ή γρήγορα και πάει. 

Το μεγάλο θέμα που σήμερα αβάσταχτα παραπονείσαι είναι τ’ απόθεμα και τ’ υπερθέαμα.

Υποθέτει κανείς, τι εικόνα, τι υπερθέαμα που δε θα μπορείς ν’ αντικρίσεις, έχει φυλάξει ο Κύριος αιώνια γι’ αυτήν τη Μαρία.

Κ.γ.Π. /

10 σχόλια:

 1. Τόσοι άγιοι μέσα στον κόσμο...τι μάθημα.

  Πω-πω το βλέμμα αν είναι να πληγώσουμε καλύτερα να μην το ρίξουμε. Κρίνουμε, όλο κρίνουμε, με το στόμα, με τα μάτια, με την σκέψη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δείτε και εδώ:

   Η Αγία Μαρία η Ψηλή (Άγιος Πορφύριος) Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

   https://youtube.com/watch?v=q4R9rfN41JY&si=7j19e4QOoKYQw7Kk

   Διαγραφή
  2. Μαρία η Ψηλή

   https://www.imlemesou.org/index.php/psifides-pisteos-2/agies-morfes/126-maria-i-psili

   Διαγραφή
  3. Μέρος α'

   Μαρτυρία του Μητροπολίτου Λεμεσού Αθανασίου

   Αυτή η κοπέλα, μια αγία ψυχή, ήταν πανύψηλη, ήταν γίγαντας. Βέβαια στο τέλος καμπούριασε, περπατούσε με σίδερα, μετά με καροτσάκι. Εγώ την πρόλαβα πού περπατούσε ίσια. Είχε γιγαντισμό, ήταν παραμορφωμένη. Τα παπούτσια της, έχω ένα παπούτσι της στο μοναστήρι, ήταν 57 νούμερο, τόσο πράγμα σαν βάρκα, η παλάμη της ήταν 3 φορές μεγαλύτερη από την δική μου.

   Να σας πω πώς την γνωρίσαμε. Είχαμε έναν δικό μας μοναχό τον π. Νήφωνα, ο οποίος πουλούσε μήλα σε σακούλια όταν ήταν πρώτη Λυκείου και πήγε να πουλήσει μήλα. Χτύπησε την πόρτα και την άνοιξε η Μαρία, μόλις την είδε από τον φόβο του, της πέταξε τα μήλα κι όπου φύγει φύγει. Ήταν όμως η αιτία να γνωριστούν και να συνδεθούν πνευματικά και αργότερα μέσω αυτού να γνωρίσομεν και εμείς την μακαριστή Μαρία.

   Αυτή η κοπέλα, ήταν μια αγία ψυχή, πραγματικά μια αγία, παρ' όλο που ήταν ένα τέρας εξωτερικά, και το πρόσωπο της ήταν αλλοιωμένο ακόμη και τα μικρά παιδιά δεν την φοβόντουσαν. Ανέπαυε πολύ κόσμο. Ήταν δηλαδή… μια πνευματική μητέρα με όλη την σημασία της λέξεως.

   Αυτή η κοπέλα ήταν μία τυπικά χριστιανή στα πρώτα χρόνια και η μητέρα της καλή χριστιανή. Όταν μεγάλωσε και μεγάλωνε και έγινε δυσθεώρητη, έγινε 2.30 μ., αφού στο Νοσοκομείο έβαλαν δύο κρεββάτια τα ένωσαν για να την χωρέσει, όταν πέθανε το φέρετρό της ήταν από εδώ μέχρι εκεί πού είναι η καρέκλα.

   Διαγραφή
  4. Μέρος β'

   Την ζήτησαν στην Αμερική και πήγε, με έξοδα της Κυβερνήσεως, για εξετάσεις. Για να ερευνήσουν το φαινόμενο. Συνήλθαν εκεί οι μεγάλοι γιατροί κ.τ.λ. κι άλλος έλεγε γιγαντισμό κι άλλος διάφορες θεωρίες. Δεν μπορούσαν όμως επακριβώς να δουν τί έπαθε η Μαρία κι έγινε τόσο μεγάλο πράγμα, τόσο μεγάλος άνθρωπος. Και βέβαια της είπαν τότε πώς είχε ένα πρόβλημα. Όλο το κεφάλι της μέσα είχε όγκο, ο οποίος πίεζε τα μάτια και θα έχανε το φως της, θα τυφλωνόταν.

   Οι Αμερικάνοι προσφέρθηκαν να αγοράσουν τον σκελετό της και αυτή λυπήθηκε πάρα πολύ, όταν το άκουσε, γιατί ήταν ένα φαινόμενο γι΄ αυτούς έτσι να την διατηρήσουνε για λόγους επιστημονικούς.

   Σ΄ αυτήν την κατάσταση επέστρεψε στην Αθήνα μετά από την Αμερική, και μια κοπέλα της λέει εκεί, δεν πάμε να δούμε το γέρο Πορφύριο στην Πεντέλη; Η Μαρία δεν είχε ιδέα από γέροντες κι απ΄ αυτά τα πράγματα, και της λέει: τί να μου πει κι αυτός ο γέρος! Με πήγαν στην Αμερική και με είδαν τόσοι επιστήμονες, τί να μου πει κι αυτός ο γέρος! Έλα πάμε, είναι και τυφλός και δεν μιλάει και καλά. Η Μαρία είπε, είναι και τυφλός και δεν ακούει και καλά… Η Μαρία, ήταν σε μια κατάσταση απελπισίας, τέλος πάντων από δώ από κει την έπεισαν να πάει.

   Διαγραφή
  5. Μέρος γ'

   Πήγε λοιπόν, και μαζί της πήγε η μητέρα της πού ζει ακόμα (σημείωση πλέον έχει κοιμηθεί), η κ. Κωνσταντία, μια μοναχή κι η κοπέλα εκείνη πού πήγε κι άλλοι δύο άνθρωποι.

   Πήγαν στο κελί του γέροντα, ήταν τυφλός ο γέροντας Πορφύριος κι όταν μπήκαν μέσα της λέει: γιατί σου έλεγε η φίλη σου να έρθεις και δεν ερχόσουν και της είπε ακριβώς τί έλεγε η Μαρία. Αύτη ντράπηκε και της λέει τί έπαθες; Λέει, γέροντα θα χάσω το φως μου κι έκλαιγε. Της λέει, όχι παιδί μου το φως σου, τα κόκκαλά σου θα σπάζουν… Του λέει, όχι γέροντα, τα κόκκαλά μου είναι γερά, δεν έχουν τίποτα τα οστά μου, το φως μου θα χάσω. Της άπαντα όχι το φως σου, τα οστά σου. Αυτή το επαναλαμβάνει τρίτη φορά, γέροντα το φως μου.

   - Όχι το φως σου, τα οστά σου θα συντρίβουν. Αυτή δεν καταλάβαινε.

   Της λέει ο γέροντας, γονάτισε. Γονάτισε όπως μπόρεσε κι ο γέροντας έβαλε τα χέρια του πάνω στο κεφάλι της κι άρχισε να προσεύχεται. Και μου έλεγε η Μαρία, αισθανόταν μέσα το κεφάλι της να βράζει ολόκληρο, οπότε της λέει ο γέροντας: δεν θα χάσεις το φως σου, τα οστά σου θα βγουν, θα τρίβονται τα οστά σου. Αύτη δεν πίστεψε. Λέει ο π. Πορφύριος, από που το έπαθες αυτό, σου είπαν οι γιατροί; Του απάντησε: γέροντα οι γιατροί δεν βρήκαν την αιτία, είπαν γιγαντισμός είναι, δεν βρήκαν την αιτία.

   Λέει στην μητέρα της: εσύ θυμάσαι πού ήσουν έγκυος στην Μαρία; Η Μαρία ήταν 43 ετών τότε, λέει η μητέρα της ε! θυμούμαι. Της λέει θυμάσαι, όταν ήσουν δύο μηνών πού έκανες πολλούς εμετούς; Θυμάμαι αμυδρά γέροντα. Θυμάσαι πού σε πήγε ο άντρας σου σε έναν γιατρό; πού να θυμάμαι τώρα τον γιατρό; και αρχίζει ο γέροντας να της περιγράφει: θυμήσου που κατεβαίνατε με λεωφορείο από το χωριό σας, κατεβαίνατε σε μια πλατεία και της περιγράφει την πλατεία πριν από 42 χρόνια, σε πήρε ο άντρας σου και σε πήγε στον τάδε δρόμο κι άρχισε να της διηγείται τον δρόμο κι η Κωνσταντία άρχισε να θυμάται τον δρόμο εκείνο, σε πήγε σ΄ έναν τόπο πού η πόρτα ήταν πράσινη, στο ιατρείο του ανθρώπου εκείνου. Μπήκες μέσα και του είπες ότι κάνεις πολλούς εμετούς από την εγκυμοσύνη και σου έδωσε ένα φακελάκι με χάπια, με 15 χάπια μέσα, τα θυμάσαι; λέει θυμάμαι γέροντα. Λέει ο Γέροντας τα χάπια εκείνα ήταν χάπια επιληψίας, έκανε λάθος ο γιατρός, τα ήπιες και παραμορφώθηκε το έμβρυο γι΄ αυτό κι έγινε έτσι η κόρη σου. Και πραγματικά, το έστειλαν το μήνυμα αυτό στην Αμερική, κι ήταν πραγματικώς επιστημονικά. Αυτή όμως μετά τελικά τί έγινε; Σταμάτησε να χάνει το φως της κι άρχισε να τρίβονται τα κόκκαλά της. Μια φορά ήμουν παρών εγώ, πού ένα κόκκαλο από την πλάτη της τρύπησε το δέρμα της και βγήκε έξω, συντρίβονταν τα κόκκαλά, διαλύονταν τα κόκκαλά, όπως ακριβώς της είχε πει ο π. Πορφύριος. Ο γέροντας, όταν βγήκε η Μαρία έξω, είπε: αυτή είναι μια αγία, και περιέγραψε την Μαρία.

   Διαγραφή
  6. Πηγή: https://www.imlemesou.org/index.php/psifides-pisteos-2/agies-morfes/126-maria-i-psili

   Διαγραφή
  7. Εδώ μια όμορφη φωτογραφία της Μαρίας

   https://www.athospublications.gr/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b7-%cf%88%ce%b7%ce%bb%ce%ae/

   Διαγραφή
  8. Μοναχή Μαρία Στυλιανοπούλου («Μαρία η ψηλή»)

   https://www.pemptousia.gr/2020/01/monachi-maria-stilianopoulou-maria-i-psili-20-ianouariou/

   Διαγραφή
 2. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους συμμετείχαν στήν ανάρτηση αυτή καί προσφέρθηκαν νά σχολιάσουν καί νά παραθέσουν περισσότερες πληροφορίες γιά τό ιστορικό, αυτής της τόσο ταλαιπωρημένης ψυχούλας της Μαρίας καί ευχόμαστε νά είναι αιωνία της η μνήμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!