Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών υπερασπίζεται τις προσπάθειές του να αστυνομεύσει τα «πρότυπα σκέψης και ομιλίας» των πολιτών, περιγράφει το νέο αδίκημα της «συστηματικής απονομιμοποίησης της κρατικής συμπεριφοράς»


Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV), η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών μας και η πολιτική αστυνομία, θυσίασαν την ουσιαστική λαϊκή εκτίμηση ενόψει αυτής της εκστρατείας. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, πολλοί Γερμανοί πιστεύουν ότι η BfV χρησιμοποιείται καταχρηστικά για πολιτικούς σκοπούς. Το συναίσθημα είναι εμφανές σε όλα τα κόμματα, εκτός φυσικά από τους Πράσινους, οι οποίοι πιστεύουν ότι όλα είναι καλά με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία.

Ο ανατριχιαστικός, έκλυτος, με μορφή τρωκτικού επικεφαλής της BfV, Thomas Haldenwang, βγήκε στις σελίδες της Frankfurter Allgemeine για να υπερασπιστεί τη συμπεριφορά του γραφείου του και τα σχέδιά του να διαμορφώσει τα «πρότυπα σκέψης και ομιλίας» των απλών ανθρώπων μέσω της επίσημης καταστολής.


Πρόσφατα, ο δημόσιος λόγος έχει επανειλημμένα παρουσιάσει τίτλους και άρθρα που αμφισβητούν το έργο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (BfV). 

Γίνεται λόγος για μια «αστυνομία γνώμης», μια «γλωσσική αστυνομία» και ακόμη και μια «κυβερνητική υπηρεσία ασφαλείας». 

Λέγεται ότι η BfV δυσφημεί τις πολιτικές απόψεις «κατόπιν εντολής» ως εξτρεμιστικές μόλις απομακρυνθούν από το κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα ή όταν ξεκινήσουν την κριτική της κυβερνητικής δράσης ή του έργου των δημοκρατικών κομμάτων.

Ένα πράγμα πρέπει να είναι απολύτως σαφές: η ελευθερία της γνώμης επικρατεί στη Γερμανία – και αυτό είναι καλό! Η ελευθερία της γνώμης αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο του συντάγματός μας και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της φιλελεύθερης δημοκρατικής μας τάξης. Ως εκ τούτου, προστατεύεται επίσης από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος.

«Η ελευθερία της γνώμης», εξηγεί ο Haldenwang, είναι αυτό που «διακρίνει μια δημοκρατία από μια απολυταρχία ή μια δικτατορία». Στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία προστατεύονται ακόμη και «προσβλητικές, παράλογες και ριζοσπαστικές απόψεις».

Χμ, κατά κάποιον τρόπο:

Ακόμη και η ελευθερία της έκφρασης έχει τα όριά της. Τα εξόχως απόκεντρα όρια καθορίζονται από το ποινικό δίκαιο, για παράδειγμα όσον αφορά τα αξιόποινα αδικήματα προπαγάνδας ή την υποκίνηση μίσους. Ωστόσο, ακόμη και εντός των ορίων του ποινικού δικαίου, η έκφραση γνώμης, παρά τη νομιμότητά της, μπορεί να αποκτήσει σημασία για τη συνταγματική προστασία.

Θεωρητικά, μπορείτε να σκεφτείτε και να πείτε ό, τι θέλετε στη Γερμανία, αρκεί αυτό που σκέφτεστε και λέτε να μην παραβιάζει το νόμο. Εντός του εύρους της νομικής έκφρασης, ωστόσο, υπάρχει μια γκρίζα ζώνη που ο Haldenwang και οι φροντιστές του στο Υπουργείο Εσωτερικών μπορούν να ορίσουν. 

Εάν εισέλθετε σε αυτήν την επικίνδυνη ζώνη, μπορεί να καταλήξετε να προσελκύσετε την ανεπιθύμητη προσοχή της πολιτικής αστυνομίας, παρ' όλο που δεν έχετε παραβιάσει κανέναν νόμο.

Για να το θέσω λιγότερο φιλάνθρωπα, υπάρχει σαφώς παράνομος λόγος από τη μία πλευρά, και από την άλλη πλευρά υπάρχει λόγος ο οποίος, δυστυχώς, δεν είναι ακόμη παράνομος, αλλά από τον οποίο οι υπάρχουσες αρχές θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διοικητικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να σας αποτρέψουν. Μια τέτοια ομιλία, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι προ-παράνομη, και επιτρέπεται μόνο απρόθυμα επειδή τα εμπόδια για την απαγόρευσή της είναι πολύ σημαντικά.

Συγκεκριμένα, γίνεστε επιρρεπείς σε παρακολούθηση και παρενόχληση από την BfV κάθε φορά που εκφράζετε απόψεις που υποδηλώνουν ότι ενδιαφέρεστε να «εξαλείψετε την ελεύθερη δημοκρατική τάξη» της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. 

Η απλή ελευθερία έκφρασής σας «... δεν σας δίνει την άδεια να αποφεύγετε την παρατήρηση και την αξιολόγηση» από την πολιτική αστυνομία εάν υπάρχουν «πραγματικές ενδείξεις» ότι η σκέψη σας τείνει προς αντισυνταγματικές κατευθύνσεις.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πεδίο εφαρμογής του τι είναι «αντισυνταγματικό» στη σκέψη και τον λόγο αποδεικνύεται πράγματι πολύ ευρύ:

Για παράδειγμα, εάν προσβάλλονται στοιχεία της ελεύθερης δημοκρατικής βασικής τάξης μας, π.χ. εάν παραβιάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια μελών ορισμένων κοινωνικών ομάδων ή πολιτικών παραγόντων, εάν η επιτρεπτή κριτική και η δημοκρατική διαμαρτυρία κλιμακώνονται και μετατρέπονται σε επιθετική, συστηματική απονομιμοποίηση της κρατικής συμπεριφοράς (συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων για βία), όταν η νόμιμη κριτική και οι απόψεις μετατρέπονται σε εξτρεμιστική αναταραχή με σκοπό να κλονίσουν τα θεμέλια της δημοκρατικής μας τάξης και, συνεπώς, να προετοιμάσει το έδαφος για μη ειρηνικές και βίαιες δραστηριότητες – τέτοιες δηλώσεις μπορούν να αποτελέσουν απόδειξη προσπαθειών που στρέφονται κατά της ελεύθερης δημοκρατικής τάξης.

Όπως δημοσίευσα τον περασμένο μήνα, η BfV στοχεύει πολιτικούς αντιφρονούντες που θεωρούν ένοχους για «απονομιμοποίηση» του κράτους από το 2021 - μια έννοια που στοχεύει σε ένα ευρύ φάσμα έκφρασης και που θυμίζει έναν από τους ανενεργούς νόμους της DDR κατά της «δυσφήμισης του κράτους». 

Εδώ, ο Haldenwang επεκτείνει αυτή την έννοια, εξηγώντας ότι μπορεί να γίνεις υπόθεση για την BfV αν η «επιτρεπτή κριτική» σου περάσει κάποιο αόρατο όριο για να γίνει η «απονομιμοποίηση της κρατικής συμπεριφοράς». 

Η σύγκριση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας με την DDR είναι ένα παράδειγμα απονομιμοποίησης του κράτους. 

Η σύγκριση της συμπεριφοράς της BfV με τη συμπεριφορά της Στάζι αποτελεί προφανώς παράδειγμα απονομιμοποίησης της κρατικής συμπεριφοράς. 

Ο στόχος εδώ είναι να καταστεί πρακτικά αδύνατο να επικρίνουμε τη γερμανική κυβέρνηση για τις αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές πολιτικές της χωρίς να τραβήξουμε την προσοχή του BfV, επειδή η επίθεση στους κατ' όνομα δημοκρατικούς ηγέτες μας για αντιδημοκρατική συμπεριφορά είναι ο ίδιος ο ορισμός της «απονομιμοποίησης».

Διαφορετικά, για να καταλάβετε πόσο δυσοίωνο είναι αυτό, πρέπει να θυμάστε ότι το σημερινό πολιτικό κατεστημένο γενικά, και η BfV και ο Haldenwang πιο συγκεκριμένα, ασκούν πλήρη κυριαρχία ερμηνείας σε όλα όσα λέτε. 

Δεν έχει σημασία αν σκοπεύετε να παραβιάσετε «την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των μελών ορισμένων κοινωνικών ομάδων» με τις δηλώσεις σας, ή ακόμη και αν αυτή είναι μια εξ αποστάσεως υπερασπίσιμη ερμηνεία των λόγων σας. 

Έχει σημασία μόνο αν οι συνταγματικοί προστάτες αποφασίσουν ότι είστε ένοχοι γι' αυτό. 

Έτσι, εάν οι συνταγματικοί μας προστάτες αποφασίσουν ότι οι δηλώσεις σας «προορίζονται» να θέσουν υπό αμφισβήτηση «τη δημοκρατική μας τάξη» ή «να προετοιμάσουν το έδαφος για μη ειρηνικές και βίαιες δραστηριότητες», είστε στο ραντάρ της BfV, ανεξάρτητα από το τι είπατε ή πώς το εννοούσατε.

Πρόκειται για μια άδεια να κυνηγήσουν οποιονδήποτε λέει κάτι που δεν αρέσει στους πολιτικούς μας ηγέτες.

Ο Haldenwang πιστεύει ότι «στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας, η δημοκρατία σπάνια βρισκόταν σε τέτοιο κίνδυνο όπως είναι τώρα». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «ο αριθμός των εξτρεμιστών και η δυνατότητα εξτρεμισμού αυξάνονται εδώ και χρόνια», επειδή η «ψηφιοποίηση και η εικονικοποίηση» βοηθούν τους κακούς ανθρώπους να «διαδώσουν τις ιδεολογίες τους» και επειδή τα «αυταρχικά κράτη» διαδίδουν «παραπληροφόρηση» η οποία «συχνά συναντά έγκριση και χειροκροτήματα από εγχώριες οργανώσεις και παράγοντες».

Αυτό για το οποίο ο Haldenwang είναι πραγματικά τρομοκρατημένος, φυσικά, είναι οι επερχόμενες εκλογές για το κοινοβούλιο της ΕΕ και για τα κοινοβούλια των κρατιδίων του Βρανδεμβούργου, της Θουριγγίας και της Σαξονίας. 


Στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δεν υπάρχει τίποτα τόσο απειλητικό για τη δημοκρατία, όσο οι ελεύθερες και ανοικτές δημοκρατικές εκλογές.


ΠΗΓΗ: German domestic intelligence chief defends his efforts to police the "thought & speech patterns" of citizens, outlines the novel offence of "systematic delegitimisation of state conduct" (eugyppius.com)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!