Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ταυτότητες: Η Περιφρόνηση της Ελευθερίας ( ένα αγγλικό άρθρο, διότι εκεί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ υποχρεωτρικές ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ! )

 


Μετάφραση: Απολλόδωρος
10 Απριλίου 2024 | Peter Hitchens | Διαβάστε το εδώ 
 
Σημ.: 
Άρθρο που γράφτηκε 20 χρόνια πριν αποκαλύπτει τις ίδιες ανόητες και έωλες δικαιολογίες του Συστήματος για την επιβολή Ταυτοτήτων, τότε που χρησιμοποιούνται και σήμερα απο το ίδιο Σύστημα για την επιβολή της Δυστοπίας των Ψηφιακών Ταυτοτήτων (Digital ID) με τελικό στόχο, των ψυχοπαθών ελίτ, της Απόλυτης Υποδούλωσης της Ανθρωπότητας.
 
Τα επιχειρήματα υπέρ των ταυτοτήτων είναι κενά και ψευδή. 


Ο Πρωθυπουργός λέει ότι δεν υπάρχουν ζητήματα ατομικής ελευθερίας στην εισαγωγή τους, ενώ εννοεί ότι κανείς στο άβουλο Υπουργικό του Συμβούλιο δεν είναι διατεθειμένος να δώσει μάχη αρχών για το θέμα αυτό. 

Ο ίδιος δεν ξέρει τι είναι η ελευθερία. Ούτε, προφανώς, ο David Blunkett, ο οποίος σχεδιάζει να εισαγάγει νομοθεσία που θα μπορούσε να αναγκάσει όλους στη Βρετανία να έχουν ταυτότητες εντός πέντε ετών. 

Ο επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Sir John Stevens, λέει ότι θέλει ταυτότητες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης και μας προτρέπει να δεχτούμε την υπόθεσή του επειδή είναι ανώτερος αστυνομικός.
 
Το θέμα υποτίθεται ότι είναι πιο επείγον από ό,τι ήταν λόγω της πρόσφατης μαζικής δολοφονίας στην Ισπανία. 

Το προφανές γεγονός - ότι οι Ισπανοί πολίτες φέρουν ταυτότητες εδώ και χρόνια - δεν φαίνεται να έχει περάσει από το μυαλό αυτών που προωθούν τις ταυτότητες ως μέσο προστασίας μας από τους τρομοκράτες. 

Ούτε φαίνεται να έχουν σκεφτεί ότι οι περισσότεροι από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου βρίσκονταν στις ΗΠΑ με απολύτως έγκυρες βίζες. 

Οι επαγγελματίες τρομοκράτες, συχνά με τη βοήθεια κρατικών χορηγών, μπορούν συνήθως να εγγυηθούν ότι έχουν τα πιο πειστικά χαρτιά από οποιονδήποτε στην ουρά των διαβατηρίων και τα πιο καθαρά μητρώα. 

Εσείς και εγώ, οι φυσιολογικοί άνθρωποι, είμαστε αυτοί που είναι πιθανό να μείνουμε πίσω επειδή κάποιος υπολογιστής είναι πεπεισμένος ότι τα μάτια μας δεν ταιριάζουν με τα αρχεία (η μυθική τεχνολογία βιομετρικής σάρωσης δεν είναι τόσο αλάνθαστη όσο ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της). 

Όποιος έχει πρόσφατη εμπειρία από το Γραφείο Διαβατηρίων ή το DVLA δεν θα καθησυχαστεί από τις διαβεβαιώσεις ότι όλα θα πάνε καλά.
 
Όσον αφορά τους παράνομους μετανάστες, το πιο σημαντικό πράγμα σχετικά με αυτούς είναι ότι από τη στιγμή που βρίσκονται εδώ είναι σχεδόν αδύνατο να τους στείλουν πίσω σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. 

Η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό, αλλά προτιμά να το αποσιωπά. 

Γι' αυτό όμως, όταν η αστυνομία βρίσκει προφανώς παράνομους εισερχόμενους να βγαίνουν από φορτηγά τα μεσάνυχτα, τους δίνει τη διεύθυνση του πλησιέστερου τμήματος κοινωνικών υπηρεσιών και του γραφείου μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών και τους χαιρετάει να συνεχίσουν το δρόμο τους. 

Δεν έχει νόημα να κάνουν οτιδήποτε άλλο. 

Πώς θα μπορούσε η υποχρέωση των Βρετανών υπηκόων να φέρουν έγγραφα ταυτότητας να αλλάξει αυτή την ανόητη διαδικασία; 

Είναι η αποτυχία να σταματήσουν οι μετανάστες χωρίς χαρτιά στα σύνορα που πρέπει να διορθωθεί, ένα καθήκον που η κυβέρνηση απλώς αποφεύγει. 

Οι ταυτότητες δεν αποτελούν καν υποκατάστατο μιας σωστής μεταναστευτικής πολιτικής. 

Είναι μια κακή προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η αποτυχία των ίδιων των Νέων Εργατικών για να δικαιολογηθεί μια άσχημη επίθεση στην ελευθερία.
 
Το άλλο μεγάλο επιχείρημα, ότι η υποχρεωτική εγγραφή θα καταπολεμούσε κατά κάποιο τρόπο την εγκληματικότητα, είναι επίσης κενό. 

Τι διαφορά θα έκανε; 

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι επηρεάζει τα επίπεδα εγκληματικότητας σε καμία από τις πολλές χώρες όπου οι ταυτότητες είναι ήδη υποχρεωτικές. 

Δεδομένης της σχεδόν πλήρους απουσίας των περιπολούντων αστυνομικών από τους δρόμους, ποιος θα έκανε έλεγχο για τις ταυτότητες ούτως ή άλλως; 

Ή θα πρέπει να υποκύψουμε σε συνεχείς τυχαίες συλλήψεις και οδοφράγματα; 

Και τι θα αποδείξουν; 

Ένας άνδρας που πηγαίνει σε μια διάρρηξη με έγκυρη ταυτότητα θα μπορούσε κάλλιστα να αφεθεί να συνεχίσει, ενώ ένας αξιοσέβαστος πολίτης που είχε αφήσει την ταυτότητα του στο σπίτι θα μπορούσε εξίσου να καταλήξει να περάσει μια νύχτα στα κελλιά. 

Δεδομένης της αδυναμίας των δικαστηρίων και της αστυνομίας να καταδικάσουν, οι ταυτότητες των εγκληματιών θα μοιάζουν ακριβώς όπως και όλων των άλλων. 

Πάρα πολλοί από τους πολιτικά ορθούς αστυνομικούς μας προτιμούν να καταδιώκουν τη συνεργάσιμη μεσαία τάξη παρά να αντιμετωπίζουν τους πραγματικούς, τρομαχτικούς παραβάτες. 

Είναι εύκολο να μαντέψει κανείς ποιος θα ζητήσει χαρτιά και ποιος όχι, αν ποτέ μας επιβληθούν.
 
Η υπόθεση των ταυτοτήτων απλά δεν βγαίνει. 

Ποτέ δεν ήταν. 

Αυτό συμβαίνει επειδή ο πραγματικός σκοπός της είναι αυτός που κανείς δεν θα ψήφιζε ποτέ - μια βαθιά αλλαγή προς το χειρότερο στη σχέση μεταξύ του ατόμου και του κράτους. 

Όπως έχουν τα πράγματα, κάθε αξιωματούχος πρέπει να δικαιολογηθεί σε εμάς. 

Η αστυνομία, για παράδειγμα, πρέπει να επιδεικνύει κάρτες ενταλμάτων και να φοράει αριθμούς ώστε να μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε. 

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος και αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής σε μια χώρα με περιορισμένη κυβέρνηση, όπου η εξουσία υπόκειται στον νόμο. 

Είναι, στην πραγματικότητα, μια ζωντανή απόδειξη του τεκμηρίου αθωότητας. 

Δεν χρειάζεται να έχουμε καμία σχέση με το κράτος, υπό την προϋπόθεση ότι ενεργούμε στο πλαίσιο των νόμων, τους οποίους εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε για να αυτοκυβερνηθούμε. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς σε αυτά τα νησιά δεν έχουμε εσωτερικά διαβατήρια, ενώ σχεδόν όλοι στην ηπειρωτική Ευρώπη έχουν. 

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι, όπως συχνά κάνουν, να εγγραφούμε στην αστυνομία πριν συνδεθούμε με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή να επιδεικνύουμε προσωπικά έγγραφα όταν αγοράζουμε ταξιδιωτικά εισιτήρια. 

Η εξουσία που δίνουν οι ταυτότητες στους υπαλλήλους - να ανακρίνουν, να παρεμποδίζουν και να ψαχουλεύουν - είναι απεριόριστη, και θα τη χρησιμοποιήσουν.
 
Δυστυχώς, το τελευταίο τέτοιο επεισόδιο στην ιστορία μας έχει ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν τους λένε ότι οι ταυτότητες ήταν υποχρεωτικές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πιστεύουν ότι το μέτρο δικαιολογούνταν από το φόβο της εισβολής. 

Αυτό δεν είναι αλήθεια. 

Στην πραγματικότητα απαιτήθηκαν, το 1939, όχι από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά από το Υπουργείο Υγείας, με το πρόσχημα της διασφάλισης της ανταπόκρισης των ανθρώπων στην επιστράτευση. 

Μέχρι τη στιγμή που εκδόθηκαν, όλοι όσοι βρίσκονταν σε στρατιωτική ηλικία είχαν ήδη εγγραφεί για θητεία ούτως ή άλλως, αλλά οι ταυτότητες εξακολουθούσαν να επιβάλλονται. Γιατί; 

Όταν έψαξα στα αρχεία των εφημερίδων για οποιαδήποτε περίπτωση που οι ταυτότητες βοήθησαν στη σύλληψη ενός κατασκόπου ή ενός πεμπτου κολομβιστή, δεν μπόρεσα να βρω ούτε μία. 

Ανακάλυψα όμως περιπτώσεις συναλλαγών στη μαύρη αγορά με κλεμμένες ταυτότητες, συμπεριλαμβανομένης μιας τόσο μεγάλης που κατέληξε στο Old Bailey. 

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι, όπως ήταν αναμενόμενο, κατάφεραν να χάσουν τις δικές τους. 
Φανταστείτε τις ώρες αναμονής στην ουρά και τη συμπλήρωση εντύπων που οδήγησαν σε αυτό. 

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις αυθάδειας από αστυνομικούς και άλλους που απαιτούσαν καταπιεστικά να δουν τα χαρτιά των πολιτών. 

Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, αυτή η πανούκλα του τζακιού στο γραφείο συνέχισε να αυξάνεται πολύ καιρό αφότου είχε εκλείψει κάθε πιθανή δικαιολογία γι' αυτό. 

Οι ταυτότητες δεν είχαν καμμία χρησιμότητα ούτε καν για τον αθώο που συνελήφθη κατά λάθος. 

Το 1945 ο Charles Jarman, υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Ένωσης Ναυτικών, κρατήθηκε από την αστυνομία για ώρες, επειδή υποπτεύθηκε παράλογα ότι είχε λάβει μέρος σε μια επιδρομή με τη μέθοδο της συντριβής και της αρπαγής. 

Το έγκυρο δελτίο ταυτότητάς του, το οποίο θα μπορούσε να υποδείξει σε κάθε νοήμονα άνθρωπο ότι η κράτηση ήταν γελοία, δεν τον βοήθησε καθόλου.
 
Ίσως η πιο οδυνηρή περίπτωση στα αρχεία ήταν ενός Εβραίου γουναρά, του Meyer Rubinstein, ο οποίος διώχθηκε τον Μάιο του 1950 επειδή δεν είχε ποτέ καταχωρίσει την ταυτότητά του και έτσι δεν είχε ποτέ στην κατοχή του δελτίο ταυτότητας. 

Πιθανώς φοβόταν, στις επικίνδυνες ημέρες του 1939, ότι η απλή παρουσία του ονόματός του σε επίσημο μητρώο θα μπορούσε μια μέρα να προκαλέσει το θάνατό του. 

Ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει; Οι σχολαστικά καταγεγραμμένοι Εβραίοι της ηπειρωτικής Ευρώπης μαζεύτηκαν με μεγάλη ευκολία όταν ήρθε η ώρα, ένα από τα λίγα καταγεγραμμένα και αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα της αποτελεσματικής εθνικής καταγραφής. 

Ακόμα κι έτσι, είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Rubinstein είχε καταφέρει να ζήσει απαρατήρητος για 11 χρόνια σε μια Βρετανία πιο ρυθμισμένη, συγκεντρωτική, καταγεγραμμένη και καθεστωτική από κάθε άλλη φορά πριν από αυτήν. 

Ήταν, ωστόσο, ένα από τα τελευταία θύματα του νόμου.
 
Λίγο αργότερα, η κυρία Joyce Mew από το Tunbridge Wells αρνήθηκε να δείξει την ταυτότητα της σε έναν μικρόψυχο υπάλληλο του δελτίου που ήξερε πολύ καλά ποια ήταν (ξέρετε τέτοιους τύπους). 

Η υπόθεση πήγε στο δικαστήριο και η κυρία Mew δικαιώθηκε, προς τέρψιν πολλών που είχαν βαρεθεί τις απαιτήσεις να ταυτοποιούνται με αυτόν τον τρόπο. 

Ακόμα κι έτσι, η κυβέρνηση εξακολουθούσε να αρνείται να τις ξεφορτωθεί μέχρι το 1951, όταν ο απίθανος ήρωας της απελευθέρωσης, ο Λόρδος Justice Goddard, τάχθηκε στο πλευρό ενός αυτοκινητιστή από τον οποίο ζητήθηκε από την αστυνομία η ταυτότητα του, παρόλο που δεν είχε διαπράξει κανένα αδίκημα. 

Ο Goddard γρύλισε ότι η αστυνομία είχε νομικά το δικαίωμα να συμπεριφέρεται έτσι, αλλά δεν έπρεπε να το κάνει. "Η υποχρέωση επίδειξης ταυτότητας", είπε με λόγια που θα μπορούσε να σημειώσει ο Sir John Stevens, "τείνει να κάνει τους ανθρώπους να δυσανασχετούν με τις πράξεις της αστυνομίας και τους ωθεί να παρεμποδίζουν την αστυνομία αντί να τη βοηθούν". 

Αυτό ήταν. Οι ταυτότητες τελικά καταργήθηκαν και εκατομμύρια άνθρωποι τις έσκισαν με χαρά.
 
Στο μισό αιώνα που μεσολάβησε, ο Ψυχρός Πόλεμος ανάγκασε τις δυτικές κυβερνήσεις να προσποιούνται τουλάχιστον ότι ήταν υπέρ της ελευθερίας, αφού επισήμως πολεμούσαμε εναντίον της σοβιετικής τυραννίας. 

Το γεγονός ότι οι Σοβιετικοί πολίτες έπρεπε να φέρουν εσωτερικά διαβατήρια ήταν ένα μάλλον ισχυρό επιχείρημα κατά της καθιέρωσής τους εδώ, παρόλο που οι ανατριχιαστικοί αυταρχικοί στην καρδιά του Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να επιθυμούσαν να μιμηθούν τους Ρώσους. 

Τώρα ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" λειτουργεί με διαφορετική ιδεολογία. 

Δεν είναι η ελευθερία που προστατεύουν τώρα τα αφεντικά μας, αλλά η "ασφάλεια", αυτή η ασαφής κουβέρτα μιας λέξης που δικαιολογεί κάθε είδους τερατουργήματα και κακουργήματα. 

Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου δικαιολογούν την αναστολή του σκεπτικισμού σχετικά με αυτό (γιατί ακριβώς;). Αλλά ο ενθουσιασμός του Άντονι Μπλερ για την αύξηση της κρατικής εξουσίας και την περιφρόνηση της ελευθερίας - την οποία τώρα συνδέει με τη σφαγή του Μανχάταν - προϋπήρχε αυτών των γεγονότων για πολύ καιρό.

 Ήταν τον Σεπτέμβριο του 1999 όταν είπε σε ένα συνέδριο των Εργατικών, σε ένα απόσπασμα σχετικά με τον υποχρεωτικό έλεγχο ναρκωτικών σε όλους τους συλληφθέντες: 

"Είναι καιρός να ξεπεράσουμε την κοινωνική αδιαφορία της Δεξιάς και της Αριστεράς, την ελευθεριακή ανοησία που μεταμφιέζεται σε ελευθερία".
 
Ο κ. Blair και η δυσάρεστη κυβέρνησή του αποτελούν στην πραγματικότητα ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα κατά της έγκρισης της εισαγωγής των ταυτοτήτων. 

Η τακτική τους - να εισαγάγουν δήθεν εθελοντικές ταυτότητες αλλά να δώσουν στον εαυτό τους το νομικό δικαίωμα να τις καταστήσουν υποχρεωτικές χωρίς περαιτέρω νομοσχέδιο - είναι ύποπτη και καταδικαστέα. 

Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο.
 
Ορισμένοι πιστεύουν ότι, λόγω του μεγάλου αριθμού ειδικών εγγράφων ταυτότητας που έχουμε μαζί μας, ένα ενιαίο έγγραφο που θα χρηματοδοτείται από το κράτος θα απλοποιούσε απλώς τη ζωή μας. 

Όμως, το όλο θέμα με τις τραπεζικές κάρτες, τα διαβατήρια, τις άδειες οδήγησης, τις άδειες γραφείου και ούτω καθεξής είναι ότι περιορίζονται σε έναν σκοπό. 

Μια κρατική ταυτότητα θα επέτρεπε σε κάθε κυβέρνηση που θα επέλεγε, κομμάτι-κομμάτι και για λόγους "ασφάλειας", να συνδυάζει φορολογικά, ποινικά, εργασιακά, υγειονομικά, ακόμη και εκπαιδευτικά αρχεία σε ένα μέρος. 

Η ιδέα ότι "αν δεν έχεις τίποτα να κρύψεις, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς" θα ίσχυε μόνο αν δεν σε απασχολούσε καθόλου η ιδιωτική σου ζωή. 

Όταν ζητώ από αυτούς που το λένε αυτό να μου στείλουν τα ιατρικά τους στοιχεία, τις τραπεζικές τους δηλώσεις και τα εκκαθαριστικά σημειώματα, αν πραγματικά δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, τείνουν να αρνούνται. 

Γιατί, ακόμη και τα αποτελέσματα των εξετάσεων του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι ένα ημιεπίσημο μυστικό.
 
Οι άνθρωποι που ήδη ενοχλούν αυτή την κυβέρνηση τείνουν να διαπιστώνουν ότι δήθεν εμπιστευτικές πληροφορίες γι' αυτούς διαρρέουν μυστηριωδώς σε φιλολαϊκές εφημερίδες. 

Φανταστείτε όλους τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ή να καταχραστούν τέτοιες πληροφορίες όταν έχεις τις προσωπικές υποθέσεις όλων σε μια κεντρική βάση δεδομένων και το Whitehall είναι γεμάτο από ηθικά αναλφάβητους υπαλλήλους που έχουν εκπαιδευτεί στις μεθόδους αναζήτησης και καταστροφής των Νέων Εργατικών. 

Φανταστείτε την ίδια πανούκλα να εξαπλώνεται σε μια όλο και πιο ανεξέλεγκτη κρατική μηχανή. Θα ήταν το τέλος της ιδιωτικής ζωής και, παρεμπιπτόντως, το τέλος της Αγγλίας.
 
Ο Peter Hitchens είναι αρθρογράφος της Mail on Sunday. Το βιβλίο του The Abolition of Liberty (Η κατάργηση της ελευθερίας) κυκλοφορεί σε χαρτόδετο βιβλίο αυτό το μήνα από την Atlantic Books. 
 
Δικτυογραφία:
Contempt for liberty - The Spectator.co.uk

1 σχόλιο:

  1. Αν έχουν τον προσωπικό αριθμό ( που παντού είναι υποχρεωτικός) , είναι το ίδιο και το αυτό. Θα ισχύσει από 1η Μαΐου και εδώ είπε ο υπουργός, υποχρεωτικά για όλους. Θα γίνουμε από πρόσωπα ένας αριθμός. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ! Ο Θεός ζητά από εμάς το πρώτο βήμα, τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει Εκείνος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!