Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Μᾶς κυβερνοῦν τρελλοί - χωρίς πλάκα: Ἐπεισόδιο 2.436.502.345

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι τα καταστροφικά διατάγματα για την θέρμανση των σπιτιών ήταν απλώς μια «δοκιμή» (😵😏!!!!!!) για να καθοριστεί «πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η κοινωνία όσον αφορά την προστασία του κλίματος»




Οι Πράσινοι είναι πραγματικά κάθε σπιθαμή τρελλοί όσο φαίνεται να είναι.

Οι πολιτικές για το κλίμα αποτελούν εδώ και καιρό πηγή ενόχλησης και αγανάκτησης, αλλά πραγματικά άρχισαν να με τρομοκρατούν για πρώτη φορά με τις περσινές προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο για την ενέργεια των κτιρίων, τον λεγόμενο Gebäudeenergiegesetz (GEG). 

Η τεχνοκρατική πτέρυγα των Πρασίνων, υπό τον υπουργό Οικονομικών Robert Habeck, πρότεινε να δοθεί εντολή όλα τα νέα συστήματα θέρμανσης που θα εγκατασταθούν μετά το 2024 στην Γερμανία να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 65% ανανεώσιμη ενέργεια. 

Στην αρχική του μορφή, ο νόμος ισοδυναμούσε με μια de facto εντολή για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και θα συνεπαγόταν καταστροφικό κόστος ανακαίνισης για τους ιδιοκτήτες πολλών παλαιότερων κτιρίων. 

Ο νόμος αποδείχθηκε τόσο αμφιλεγόμενος που ακόμη και μερικοί από τον καθεστωτικό Τύπο έσπευσαν να τον επικρίνουν. 

Στο τέλος, ο Habeck έπρεπε να θυσιάσει τον ισχυρό υπουργό Patrick Graichen, και η νομοθεσία πέρασε σε τροποποιημένη αλλά ακόμα αρκετά τρομερή μορφή, φορτωμένη με πληθώρα πολύπλοκων επιδοτήσεων και εξαιρέσεων.

Χθες, σε μια εκδήλωση στο δημαρχείο, κάποιος ρώτησε τον Habeck για τον εν λόγω νόμο GEG και απάντησε λέγοντας ότι το πρώτο και πιο καταστροφικό σχέδιο νόμου ήταν μια δοκιμασία, για να δούμε πόσα θα ανεχόταν ο λαός:

(ψίτ, Habeck!)



Πολλοί από εσάς θα θυμάστε ότι προχωρήσαμε όσο πιο μακριά μπορούσαμε στον τομέα των κτιρίων –τουλάχιστον αυτό θα έλεγα για τον εαυτό μου– χωρίς να διακινδυνεύσουμε την πλήρη κατάρρευση των πολιτικών για το κλίμα. 

H συζήτηση σχετικά με τον νόμο για την ενέργεια των κτιρίων, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα θερμανθούμε στο μέλλον, ήταν ειλικρινά μια δοκιμασία για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να προχωρήσει η κοινωνία όσον αφορά την προστασία του κλίματος όταν γίνει πραγματικότητα. 

Και το παράκαναν. 

Θα μπορούσατε να δείτε ότι η αντίδραση ήταν αμέσως εκεί, ούτως ειπείν, και θα ήταν μια αντίδραση που πιθανότατα θα κατέληγε να χτυπήσει ολόκληρο το πρόγραμμα προστασίας του κλίματος από τα πόδια του.

Η πανδημία εγκαινίασε πραγματικά μια νέα εποχή στην πολιτική.

Όπως είπε ο άθλιος Neil Ferguson πριν από μερικά χρόνια, «η αίσθηση των ανθρώπων για το τι είναι δυνατό όσον αφορά τον έλεγχο άλλαξε αρκετά δραματικά μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου [2020]» και οι πανδημικοί δεν ήταν οι μόνοι που παρακολουθούσαν και μάθαιναν. 

Από τα lockdown, την υστερία του μαζικού εμβολιασμού και τα υπόλοιπα, οι τεχνοκράτες έμαθαν ένα τρομερό μάθημα, δηλαδή ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν πολύ περισσότερο από ό, τι φαντάζονταν ποτέ. 

Στην εποχή μετά την πανδημία έμεινε απλώς να μάθουμε πού ήταν τα νέα όρια

Ο Habeck ανακάλυψε ότι η εξαθλίωση εκατομμυρίων Γερμανών με νομοθεσία για την προστασία του κλίματος που δεν θα κάνει τίποτε για τις εκπομπές δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του. 

Αλλά αν ήταν, θα το είχε κάνει. Και τότε θα προσπαθούσε να κάνει το επόμενο ακόμα πιο ακραίο πράγμα.


Σε αυτόν και σε όλους τους άλλους τομείς, δεν έχετε τις λογικές παρεμβάσεις ή τα σωστά μέτρα ή τις πολιτικές που είναι πιο πιθανό να επιτύχουν τους δεδηλωμένους σκοπούς, αλλά τις μέγιστες πολιτικές - το περισσότερο που μπορούν να κάνουν οι κυβερνώντες μας, δεδομένης της πολιτικής βούλησης και της δημόσιας υστερίας που έχουν στην διάθεσή τους. 

Αυτοί είναι πολύ επικίνδυνοι άνθρωποι, που γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνοι από έναν αυτάρεσκο και απρόσεκτο πολίτη


Έχουμε αυτόν τον νόμο όχι για να σώσουμε το κλίμα, ούτε για κάποιον άλλο συγκεκριμένο σκοπό, αλλά απλώς επειδή αυτό είναι το μέγιστο που θα μπορούσε να θεσπίσει ο Habeck. 

Αυτή η άσκοπη άσκηση πολιτικής εξουσίας έχει εισαγάγει σημαντική αβεβαιότητα στην αγορά κατοικίας και θα κοστίσει στους φορολογούμενους και σε πολλούς απλούς Γερμανούς δισεκατομμύρια ευρώ τις επόμενες δεκαετίες. 

Όλα για το τίποτε.






ΠΗΓΗ: German Minister admits ruinous home heating ordinances were merely a "test" to determine "how far society is prepared to go in terms of climate protection" (eugyppius.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!