Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Στην υγειά των κορόϊδων φορολογουμένων: Οι πολίτες ερωτώνται μέσω ερωτηματολογίου σχετικά με τηΝ στάση τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή



Του Kai Rebmann


Παρά τις προειδοποιήσεις για παρατεταμένες ξηρασίες και βιώσιμα μεταβαλλόμενα τοπία, ο καιρός στην Γερμανία θεωρείται «φυσιολογικός» σε πολλά μέρη εδώ και μήνες. Όπως πάντα μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένα ακραία φαινόμενα, όπως πιο πρόσφατα στο Saarland.

Ωστόσο, για να διασφαλιστεί ότι η λυχνία πανικού στο μυαλό των ανθρώπων παραμένει κόκκινο όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, λαμβάνονται τώρα οι πρώτες προφυλάξεις - ακριβώς πάνω στην ώρα για το καλοκαίρι που πλησιάζει. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η εντύπωση που μπορεί να αποκομίσει κανείς όταν διαβάζει επίσημες επιστολές όπως αυτή που μας έστειλε ένας αναγνώστης και πολίτης του Verbandsgemeinde του Asbach στο Westerwald (Ρηνανία-Παλατινάτο).

Σε αυτό, η διοίκηση ενημερώνει για μια έννοια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, η οποία «δημιουργείται επί του παρόντος ως μέρος της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης», δηλαδή εις βάρος του φορολογούμενου. 

Είναι σημαντικό να «προετοιμαστούμε για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής». 

Και συνεχίζει: 

«Αλλαγές όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, οι ξηρές περίοδοι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν όχι μόνο το περιβάλλον μας, αλλά και την καθημερινή μας ζωή. Γι' αυτό θέλουμε να ακούσουμε την φωνή σας!»

Αυτό που ακούγεται καλό στην αρχή και θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως η συμμετοχή των πολιτών, θα πρέπει στην πραγματικότητα να περιγραφεί περισσότερο ως έρευνα και ερώτημα για την «σωστή» στάση μας απέναντι στο ζήτημα του κλίματος. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις ερωτήσεις έχουν μόνο οριακή ή καμμία σχέση με την ίδια την κλιματική αλλαγή - και είναι πιο πιθανό να είναι σε επίπεδο δημοτικού σχολείου.

Προκειμένου να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να συμμετάσχουν - και έτσι να αποκαλύψουν και πολύ προσωπικές πληροφορίες καθώς και την στάση τους απέναντι στο θέμα - η διοίκηση δεν έχει την προοπτική επάθλου ενός λουκάνικου, αλλά συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό με "ενδιαφέροντα βραβεία". 

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιστρέψετε την τελευταία σελίδα του ερωτηματολογίου και τα δεδομένα που συλλέγονται εδώ δεν θα συσχετιστούν με την έρευνα, διαβεβαιώνεται εν κατακλείδι.

Ο αναγνώστης μας δεν κρύβει την εκτίμησή του για την επιστολή: «Αυτού του είδους η "δημοσκόπηση" μου φαίνεται πολύ αμφίβολη». 

Ο κατάλογος είχε σταλεί στον ηλικιωμένο πεθερό του και η σύντροφός του στην αρχή ξεκίνησε να το συμπληρώνει - αλλά στην συνέχεια διέκοψε: «Οι αμφιβολίες μου σχετικά με αυτό: Ποιος είναι ο συγγραφέας; Ανήκει σε πολιτικό κόμμα; Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός αυτού;» ρωτά ο αναγνώστης μας.


Έννοια της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

Ο δημιουργός είναι το Verbandsgemeinde του Asbach με τον δήμαρχο Michael Christ (CDU) στην κορυφή, ο οποίος έχει επίσης μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα CDU (16 από τις 36 έδρες) πίσω του. 

Φυσικά, μπορεί κανείς μόνο να εικάσει για το νόημα και τον σκοπό αυτής της «δημοσκόπησης», μερικά από τα πιθανά κίνητρα έχουν ήδη συζητηθεί παραπάνω. 

Επισήμως, αναφέρει: «Ο στόχος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στο VG Asbach είναι να προετοιμαστούμε για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα του δήμου».

Αφού απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία, τον αριθμό των παιδιών που ζουν στο νοικοκυριό, τον τόπο διαμονής και πόσο καιρό έχετε ζήσει στο δήμο, η διοίκηση θέλει να μάθει: "Σε ποιο βαθμό ανησυχείτε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον δήμο σας;" Το εύρος των πιθανών απαντήσεων κυμαίνεται στη συνέχεια σε πέντε επίπεδα από «εξαιρετικά ανήσυχος» έως «καθόλου ανήσυχος».

Αυτή η ερώτηση φαίνεται ακούσια αστεία: «Ποια μέτρα για την προσαρμογή στις ακόλουθες άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θεωρείτε πιο επείγοντα στον δήμο σας;»

 Οι πιθανές απαντήσεις – εκτός από τα «άλλα μέτρα» ή «κανένα μέτρο» – είναι: «ζέστη», «ξηρασία», «καταιγίδα», «δυνατή βροχή/διάβρωση» και – προσοχή! – «Χιόνι/Πάγος».

Έτσι, δεν έχει καμμία σημασία αν το θερμόμετρο ανεβαίνει στους 40 βαθμούς το καλοκαίρι ή αν χιονοστιβάδα κυλά πάνω από το Westerwald το χειμώνα - φταίει η (ανθρωπογενής) κλιματική αλλαγή σε κάθε περίπτωση.

Τέλος, οι κάτοικοι του Asbach μπορούν να αποδείξουν τις τοπικές γνώσεις τους. 

Η διοίκηση ρωτά ή ζητά: «Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στον δήμο που μπορεί να οφείλονται στην κλιματική αλλαγή; Μη διστάσετε να τα μοιραστείτε μαζί μας. Στον συνημμένο χάρτη, εισαγάγετε μέρη όπου έχετε παρατηρήσει αλλαγές που μπορεί να οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Στην πραγματικότητα, είναι τρομακτικό να βλέπουμε τη σφοδρότητα με την οποία οι πολίτες σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής υποβάλλονται σε συνεχή έκθεση σε αυτό το θέμα. 

Όποιος έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με σενάρια τρόμου δύσκολα μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αποφύγει να πιστέψει αυτές τις δυστροφικές νουθεσίες κάποια στιγμή ή να τις δει ως ανεπιφύλακτα αποδεδειγμένο γεγονός.

Είναι πάντα οι ίδιοι μηχανισμοί με τους οποίους ο πληθυσμός τρομοκρατείται συνεχώς τα τελευταία χρόνια – αν και σε διαφορετικό πλαίσιο

Επιστολές όπως αυτές του αναγνώστη μας, οι οποίες δείχνουν ότι αυτό το παιχνίδι το συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, είναι ενθαρρυντικές.
















ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ο εκσυγχρονισμός αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου: Τι έχει γίνει με το "1.76-λίτρων Audi" από το 1989;
Το 1989, ο Chief Technology Officer της Audi υποσχέθηκε ένα αυτοκίνητο που απαιτούσε «σημαντικά λιγώτερο από 2,5 λίτρα ντήζελ ανά 100 χλμ.» – και ήθελε να το λανσάρει στην αγορά τον Φεβρουάριο του 1990. Σήμερα, το παγκόσμιο ρεκόρ εξοικονόμησης καυσίμου είναι σημαντικά χαμηλότερο, αλλά όχι σε αυτοκίνητο παραγωγής.
"Η Audi έχει αποδείξει πόσο οικονομικό μπορείτε να οδηγήσετε ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο με ένα τέτοιο Audi 100, το οποίο δεν είναι ακριβώς μικρό ή ελαφρύ", ανέφερε μια έκθεση του ZDF το 1989. Εκείνη την εποχή, η Audi επέστρεφε από ένα test drive που ήταν εντυπωσιακό από μόνο του - ή απλά - με τα σημερινά πρότυπα.

«Οδηγήσατε από την Ολλανδία, μέσω Βελγίου, Λουξεμβούργου, Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας ξανά - συνολικά 4818 χιλιόμετρα - με μόνο ένα ρεζερβουάρ καυσίμου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μέση κατανάλωση όχι μικρότερη από 1,76 λίτρα. Παγκόσμιο ρεκόρ. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο επίσημα», ανέφερε το ZDF.

[...]

35 χρόνια αργότερα, υπάρχει στην πραγματικότητα ένα επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ εξοικονόμησης καυσίμου. Αυτό επιτεύχθηκε το 2018 από φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Duke (Βόρεια Καρολίνα, ΗΠΑ): Οδήγησαν το ισοδύναμο 6.196 χιλιομέτρων με ένα λίτρο βενζίνης. Αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 0,016 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα - έτσι θα μπορούσαν θεωρητικά να κάνουν τον περίπλου του κόσμου με λιγότερα από επτά λίτρα. Ωστόσο, οι μαθητές δεν το πέτυχαν αυτό με ένα όχημα παραγωγής, αλλά με ένα ειδικά εξελιγμένο "αγωνιστικό" αυτοκίνητο.



Φινλανδία θερμοκρασίες τα τελευταία 8000 χρόνια: έως και 2,5 βαθμούς θερμότερο από ό, τι σήμερα
Ζούμε στη μεσοπαγετώδη περίοδο που ονομάζεται Ολόκαινο, η οποία ξεκίνησε πριν από 11.000 χρόνια. Μια νέα μελέτη έδειξε σημαντικά υψηλότερες θερμοκρασίες για τη βόρεια Φινλανδία για σχεδόν ολόκληρη την περίοδο. Ήταν θερμότερο εκεί πριν από 6000 έως 400 χρόνια, ακριβώς όταν ο Ötzi διέσχισε τις Άλπεις, οι οποίες ήταν σχεδόν χωρίς πάγο εκείνη την εποχή. Οι μέσες θερμοκρασίες του Ιουλίου κυμάνθηκαν μεταξύ 11,5 και 15,5 βαθμών, όπως φαίνεται παραπάνω. Εν πάση περιπτώσει, δεν επρόκειτο για ανθρωπογενή εκτροφή CO2 και βοοειδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!