Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

O νέος Κανονισμός της Ε.Ε. γιά τίς ουσίες ανθρώπινης προελεύσεως, εγκαθιδρύει ένα καθεστώς οιονεί ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΩΣ των εμβρύων!!!

 


Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης

    Το Συμβούλιο της Ε.Ε. ενέκρινε στις 27 Μαΐου 2024 νέους κανόνες (Regulation on standards of quality and safety for substances of human origin intended for human application and repealing Directives 2002/98/EC and 2004/23/EC), στόχος των οποίων, κατά την Ε.Ε., είναι να βελτιωθεί η ασφάλεια και η ποιότητα του αίματος, των ιστών και των κυττάρων που χρησιμοποιούνται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και να διευκολυνθεί η διασυνοριακή κυκλοφορία αυτών των ουσιών στην Ένωση.

 

    Κατά το νέο Κανονισμό [1] στις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης (substances of human origin) περιλαμβάνονται και τα έμβρυα, γεγονός που συνεπάγεται τον ευτελισμό και την υποβιβασμό τους σε ένα κοινό προϊόν! 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νομοπαραγωγικής διαδικασίας στην Ε.Ε. διάφορες ευρωπαϊκές οργανώσεις που προασπίζονται το αγέννητο παιδί, ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας για το συγκεκριμένο νομοθέτημα, το οποίο πυροδοτεί σειρά βιοηθικών προβληματισμών…

   Είναι κατανοητό ότι με την προώθηση της διασυνοριακής ανταλλαγής ανθρωπίνων εμβρύων, εγκαθιδρύεται ένα ιδιότυπο καθεστώς “trafficking” που πλήττει καίρια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του αγέννητου παιδιού!

   Σε πρόσφατη δήλωσή του ο Αντιπρόεδρος της βελγικής οργάνωσης υπέρ της ζωής “One of Us” Pablo Siegrist σημείωσε, ότι «αυτός ο κανονισμός, που διευκολύνει την εμπορευματοποίηση των πιο μικροσκοπικών ανθρώπινων όντων, συνιστά ένα σοβαρό βήμα προς τα πίσω στα ηθικά πρότυπα. 

Η αξιοπρέπεια των ανθρώπινων εμβρύων πρέπει να τηρείται, όχι να υποβαθμίζεται σε ένα καθεστώς απλών ουσιών για εμπόριο».

Βάσει του νέου Κανονισμού, όλα τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να διαμορφώσουν κοινές διαδικασίες για τη διασυνοριακή κυκλοφορία ουσιών ανθρώπινης προέλευσης (έμβρυα, μητρικό γάλα, αίμα, πλάσμα, ιστοί, κύτταρα, εντερικό μικροβίωμα, κ.α.) και να καθορίσουν μια εθνική αρχή υπεύθυνη για την τήρηση των νέων ρυθμίσεων.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2023 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ευρωπαϊκο Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι) είχε εγκρίνει σε πρώτη ανάγνωση τα νέα μέτρα με 483 ψήφους υπέρ, 89 αποχές και 52 ψήφους κατά, αγνοώντας τις εκπεφρασμένες και επιστημονικά θεμελιωμένες ανησυχίες εμπειρογνωμόνων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. 

Τότε η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Nathalie Colin-Oesterlé, υπενθύμισε ότι το κόμμα της «αναγνωρίζει και υποστηρίζει την ύπαρξη μιας ευρωπαϊκής αγοράς γονιμότητας για να δικαιολογήσει τις διασυνοριακές ανταλλαγές γαμετών, εμβρύων σε περίπτωση έλλειψης σε ένα κράτος μέλος».

Η υπ’ αριθμόν 241 τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σχετικά με την αποζημίωση των δωρητών τέτοιων γαμετών και εμβρύων υιοθετήθηκε ευρέως, δημιουργώντας έτσι ένα επικίνδυνο προηγούμενο στην οιονεί εμπορευματοποίηση μελών του σώματος αλλά και του ίδιου του ανθρώπου. 

Οι τροπολογίες 242 και 243 (από τις ευρωομάδες «Ταυτότητα και Δημοκρατία» και «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές»), οι οποίες αποσκοπούσαν στο να υπενθυμίσουν το νομοθετικό και ηθικό πλαίσιο εντός του οποίου θα έπρεπε να λειτουργεί η ΕΕ, απορρίφθηκαν πανηγυρικά με συντριπτικές πλειοψηφίες!

Εύστοχα τότε είχε γράψει η ιταλική εφημερίδα Nuova Bussola Quotidiana, ότι τα έμβρυα είναι στην πραγματικότητα ανθρώπινη ζωή και εντασσόμενα κατά το νέο Κανονισμό στη γενική και ευρεία λίστα των «ουσιών ανθρώπινης προέλευσης», όχι μόνο τα υποβιβάζει σε κοινά κύτταρα, αλλά επίσης ανοίγει επικίνδυνους δρόμους που οδηγούν στη χρήση τους για ευγονικούς, ερευνητικούς ή βιομηχανικούς σκοπούς, σε αντίθεση με τον σεβασμό της ζωής!

 1.  https://data.consilium.europa.eu/doc/document/PE-8-2024-INIT/en/pdf

Νικόδημος Καλλιντέρης

1 σχόλιο:

  1. Βλέποντας το «ουσίες ανθρώπινης προελεύσεως" μόνο σε περιττώματα πάει ο νους.
    Έλα όμως που ζούμε στην "inclusivity" εποχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!