Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Η Ρωσσία ετοιμάζεται να συνεργαστεί στρατηγικά με τους Ταλιμπάν






Η κινητήρια δύναμη για την άρση του χαρακτηρισμού των Ταλιμπάν ως τρομοκρατών και την πρόσκλησή τους στο επενδυτικό φόρουμ του επόμενου μήνα είναι η επιθυμία να σημειωθεί απτή πρόοδος στην επίτευξη μιας στρατηγικής ενεργειακής συμφωνίας με το Πακιστάν, η οποία θα ολοκληρώσει τον άξονα Ummah και την εταιρική σχέση της Ευρύτερης Ευρασίας.

Andrew Korybko

28 Μαΐου 2024


Οι Ταλιμπάν παραμένουν διεθνώς απόβλητοι λόγω της άρνησής τους να εφαρμόσουν μια πραγματικά εθνο-πολιτικά περιεκτική κυβέρνηση σύμφωνα με τις προηγούμενες υποσχέσεις τους, καθώς και την μεταχείριση των γυναικών. 

Αν και δεν έχει σημειωθεί απτή πρόοδος σε κανένα από αυτά τα δύο πολύ ευαίσθητα ζητήματα, τα οικονομικά συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφάλειας ώθησαν τους περιφερειακούς ενδιαφερόμενους φορείς να συνάψουν de facto σχέσεις με αυτήν την ομάδα για ρεαλιστικούς λόγους. 

Από όλους όσους το έχουν κάνει, η Ρωσσία είναι πολύ πιο μπροστά από όλους, όπως αποδεικνύεται από αυτές τις τελευταίες εξελίξεις:






Όπως μπορεί να φανεί, η προηγούμενη αντίληψη απειλής της Ρωσσίας για τους Ταλιμπάν έχει εξαφανιστεί και τώρα θεωρεί την ομάδα ως περιφερειακό πάροχο ασφάλειας όσον αφορά τον περιορισμό του ISIS-K. 

Επιπλέον, η θέση του Αφγανιστάν του επιτρέπει να διευκολύνει το ρωσικό εμπόριο με το Πακιστάν, τόσο εμπορικό όσο και ενεργειακό. 

Αυτά τα συμφέροντα έχουν συνδυαστεί για να εμπνεύσουν τνη Ρωσσία να αγκαλιάσει πιο ανοιχτά αυτή την ομάδα, η οποία έρχεται πριν από το επενδυτικό φόρουμ του επόμενου μήνα και τη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο. 

Ακολουθούν ορισμένες λεπτομερείς ενημερώσεις ιστορικού:






Βασικά, η Ρωσσία βλέπει το Αφγανιστάν ως αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου γεωστρατηγικού αναπροσανατολισμού της σε χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, ενώ οι Ταλιμπάν πιστεύουν ότι η Ρωσσία μπορεί να βοηθήσει την χώρα τους να αποτρέψει προληπτικά δυνητικά δυσανάλογη εξάρτηση από την Κίνα και ειδικά το Πακιστάν. 

Έχουν επίσης κοινά οικονομικά συμφέροντα όσον αφορά τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ Ρωσσίας-Κεντρικής Ασίας και Νότιας Ασίας μέσω του Αφγανιστάν, από το οποίο η εν λόγω χώρα διέλευσης μπορεί να επωφεληθεί αναλόγως για να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της.

Κάτι μεγάλο είναι προφανώς στα σκαριά μεταξύ τους, κρίνοντας από το χρονοδιάγραμμα των διαβουλεύσεων της Ρωσσίας για την αφαίρεση των Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατών λίγο πριν από το Διεθνές Επενδυτικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης την επόμενη εβδομάδα. 

Κατά πάσα πιθανότητα, όχι μόνο η Ρωσσία αναμένει να σημειώσει πρόοδο στον αναφερόμενο προγραμματισμένο αφγανικό πετρελαϊκό κόμβο της, αλλά μπορεί ακόμη και να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την προβλεπόμενη παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου αγωγών από τον Πρόεδρο Πούτιν στο Πακιστάν μέσω του Αφγανιστάν, την οποία ανέφερε μόνο μία φορά τον Σεπτέμβριο του 2022.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, καθώς αυτό συνεπάγεται ότι το Πακιστάν θα συμφωνήσει τελικά να ολοκληρώσει τις μακροχρόνιες συνομιλίες του για μια στρατηγική ενεργειακή, κάτι που μέχρι στιγμής ήταν απρόθυμο να κάνει υπό αμερικανική πίεση από το μεταμοντέρνο πραξικόπημα του Απριλίου 2022. 

Παρ' όλα αυτά, ακόμη και ένα μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Ρωσσίας και του υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν, αλλά μέχρι τότε πιθανώς τρομοκρατικά διαγραμμένου Αφγανιστάν σε αυτό ή / και ένας παράλληλος σιδηρόδρομος θα ήταν σημαντικός, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση των ρωσο-πακιστανικών συνομιλιών.

Εκεί βρίσκεται ο ευρύτερος στόχος που προωθείται μέσω των τελευταίων εξελίξεων στις ρωσο-αφγανικές σχέσεις, δηλαδή η συνολική επέκταση των ρωσο-πακιστανικών σχέσεων, η οποία θεωρείται το τελευταίο κομμάτι των εννοιών Ummah Pivot και Greater Eurasian Partnership της Ρωσσίας που πρέπει να ολοκληρωθεί. 

Αυτό το κράτος της Νότιας Ασίας σχεδόν ενός τετάρτου δισεκατομμυρίου ανθρώπων θεωρείται ως μια πολλά υποσχόμενη αγορά για τις ρωσικές εμπορικές και ενεργειακές εξαγωγές, καθώς και μια χερσαία πύλη προς την Ινδία, με την οποία η Ρωσσία έχει στρατηγικούς δεσμούς δεκαετιών.

Από την οπτική γωνία του Κρεμλίνου, η επιτυχής καλλιέργεια των ρωσο-πακιστανικών σχέσεων θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να ασκήσει θετική επιρροή στο Ισλαμαμπάντ για την πολιτική επίλυση της σύγκρουσης στο Κασμίρ, πιθανότατα επισημοποιώντας απλώς τη γραμμή επαφής ως διεθνές σύνορο. 

Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να ξεκλειδώσει στο μέγιστο το γεωοικονομικό δυναμικό της Ευρασίας δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό διάδρομο, αλλά όλα αυτά είναι μόνο στο καλύτερο σενάριο, το οποίο απέχει πολύ από το να είναι σίγουρο.

Για παράδειγμα, το Πακιστάν μπορεί ακόμα να αρνηθεί να υποχωρήσει όσον αφορά την επίτευξη μιας στρατηγικής ενεργειακής συμφωνίας με τη Ρωσσία λόγω της προαναφερθείσας αμερικανικής πίεσης, ή μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό, αλλά να παραμείνει σε σοβαρή αντίθεση με την Ινδία. 

Ένας άλλος παράγοντας είναι η αντίδραση της Ινδίας στη συνολική επέκταση των ρωσο-πακιστανικών σχέσεων, ειδικά εάν αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ρωσσία να καλέσει το Πακιστάν να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής "Outreach"/"BRICS-Plus" του Οκτωβρίου, οι πιθανοί πολιτικοί κίνδυνοι της οποίας αναλύθηκαν εδώ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η κινητήρια δύναμη για την άρση του χαρακτηρισμού των Ταλιμπάν ως τρομοκρατών και την πρόσκλησή τους στο επενδυτικό φόρουμ του επόμενου μήνα είναι η επιθυμία να σημειωθεί απτή πρόοδος στην επίτευξη μιας στρατηγικής ενεργειακής συμφωνίας με το Πακιστάν, η οποία θα ολοκληρώσει τον άξονα Ummah και την εταιρική σχέση της Ευρύτερης Ευρασίας. 

Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι διασυνδεδεμένες διαδικασίες θα προχωρήσουν ομαλά και δεν θα εξελιχθούν με τρόπους που κινδυνεύουν ακούσια να προσβάλουν την Ινδία. 

Είναι ένα δύσκολο έργο, αλλά οι διπλωμάτες της Ρωσσίας είναι περισσότερο από εξειδικευμένοι για να το χειριστούν.



ΠΗΓΗ: (1) Russia Is Preparing To Strategically Partner With The Taliban (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Η βελτίωση των δεσμών Ρωσσίας-Ταλιμπάν ανοίγει νέες ευκαιρίες για την Ινδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!