Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Επιστήμονες π ρ ο ε ι δ ο π ο ι ο ύ ν ! «Οι άνθρωποι που κάνουν 'ΤΑΤΟΥΑΖ', μπορεί νά διατρέχουν ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ νά αναπτύξουν ΛΕΜΦΩΜΑ»!!!!

 


Επιστήμονες από τη Σουηδία προειδοποιούν, ότι οι άνθρωποι που κάνουν 'τατουάζ', μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν  λ έ μ φ ω μ α, έναν τύπο  κ α ρ κ ί ν ο  του αίματος.


Μάλιστα αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, καθώς η σχετική μελέτη έδειξε πως ο κίνδυνος υπάρχει και όταν είναι μικροσκοπικά.

Το λέμφωμα είναι μία αιματολογική κακοήθεια που προσβάλλει το λεμφικό σύστημα (τους λεμφαδένες). Υπάρχουν διάφορα είδη, άλλα από τα οποία είναι πιο επιθετικά και άλλα χαμηλής κακοήθειας (βραδέως εξελισσόμενα).

Τα τατουάζ (ή δερματοστιξία) είναι πολύ συνηθισμένα, ιδίως μεταξύ των νεαρών ενηλίκων. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 20% των ενηλίκων στην Ευρώπη και από το 30% στις ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον ένα. Ο ένας στους τέσσερις από αυτούς έχουν δύο ή περισσότερα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η διαδικασία της δερματοστιξίας προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού, η οποία έχει ως συνέπεια απομάκρυνση των χρωστικών από το σημείο της έγχυσης. Η εναπόθεσή τους στους λεμφαδένες έχει επιβεβαιωθεί σε αρκετές μελέτες. Ωστόσο οι μακροπρόθεσμες συνέπειές της δεν έχουν διερευνηθεί αρκετά.

Για να βρουν κάποιες απαντήσεις, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Lund αναζήτησαν στο Σουηδικό Εθνικό Μητρώο Καρκίνου συμπατριώτες τους ηλικίας 20-60 ετών που διαγνώσθηκαν με λέμφωμα μεταξύ 2007 και 2017. Ύστερα επέλεξαν τυχαία πολλαπλάσιο αριθμό υγιών συνομηλίκων τους.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές έστειλαν αναλυτικό ερωτηματολόγιο του τρόπου ζωής σε σχεδόν 12.000 ασθενείς και υγιείς και έλαβαν απαντήσεις από τους 5.591 από αυτούς. Οι 1.398 έπασχαν από λέμφωμα και οι υπόλοιποι 4.193 ήσαν υγιείς.

Από τους ασθενείς με λέμφωμα το 21% (ή 289 άτομα) είχαν δερματοστιξία. Από τους υγιείς συνομηλίκους τους το 18% (ή 735 άτομα) είχαν τατουάζ.

Ασθενείς και υγιείς είχαν κάνει το πρώτο τους τατουάζ στην ίδια περίπου ηλικία (23 και 22 ετών, αντιστοίχως). Οι περισσότεροι απ’ όσους είχαν δερματοστιξία την είχαν κάνει για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο υπήρχαν και μερικοί που την είχαν κάνει για ιατρικούς.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση eClinicalMedicine του ομίλου Lancet. Όπως γράφουν οι ερευνητές, τα τατουάζ συσχετίσθηκαν με 21% περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθεί λέμφωμα. Ωστόσο η έκτασή τους δεν φάνηκε να παίζει ρόλο. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η συσχέτιση πιθανώς οφείλεται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού και όχι στις χρωστικές, εκτιμούν οι ερευνητές.

Επιπλέον, περισσότεροι ασθενείς είχαν κάνει θεραπεία με λέιζερ για να αφαιρέσουν ένα τατουάζ, αν και ο αριθμός τους ήταν μικρός.

Η δερματοστιξία φάνηκε να αυξάνει περισσότερο (κατά 30%) τον κίνδυνο για διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα. Αύξανε επίσης σημαντικά τον κίνδυνο για οζώδες λέμφωμα. Το πρώτο είναι ένα επιθετικό λέμφωμα, ενώ το οζώδες λέμφωμα είναι συνήθως πολύ βραδέως αναπτυσσόμενο.

Χρειάζεται επαλήθευση

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το λέμφωμα είναι μία σπάνια νόσος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και  αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Lund. Επιπλέον, «τα ευρήματά μας πρέπει να επαληθευτούν και να διερευνηθούν σε περαιτέρω μελέτες», πρόσθεσε.

Ωστόσο όσοι θέλουν να εκφραστούν μέσω της δερματοστιξίας πρέπει να γνωρίζουν ότι «μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους», τόνισε. 

Και συνέστησε να απευθυνθούν αμέσως στον γιατρό τους εάν εκδηλώσουν συμπτώματα «που πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζονται με το τατουάζ τους».

https://www.pronews.gr/ygeia/epistimones-proeidopoioun-oi-anthropoi-pou-kanoun-tatouaz-mporei-na-diatrexoun-ayksimeno-kindyno-na-anaptyksoun-lemfoma/

4 σχόλια:

  1. Άς προσέξουν πάρα πολύ καί τά νέα παιδιά, αγόρια καί κορίτσια, αλλά καί αρκετοί μεγαλύτεροι που χωρίς νά τό ερευνήσουν καλά πρώτα, τρέχουν καί γεμίζουν χέρια, πόδια, πλάτες καί ότι άλλο βάλει ο νούς τό σώμα τους όλο μέ αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει καί η σωστή ελληνική λέξη γιά τό θέμα αυτό, που λέγεται δερματοστιξία.
    Ελπίζουμε νά βοηθηθούν όσοι μελετήσουν τήν ανάρτηση αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σχετική εμπειρία.

    Πήγε νά πιάσει δουλειά, αφού είχε περάσει τήν σχετική συνέντευξη καί είχε δώσει καί βιογραφικό, ο νεαρός γιός γνωστής μου οικογενείας, που είμαστε καί γείτονες.

    Πρόκειται γιά επώνυμο κατάστημα εστιάσεως.

    Κάνοντας τήν κίνηση νά ντυθεί στόν ειδικό χώρο μέ τήν προβλεπόμενη "επίσημη" αμφίεση, οι διπλανοί του παλαιότεροι συνάδελφοι πρόσεξαν τά πολλά 'τατού' που είχε καί στά δύο του χέρια, λέγοντάς του ότι άν τόν δεί τό αφεντικό, δέν θά του επιτρέψει νά δουλέψει!

    Πράγματι τήν 4η κιόλας ημέρα, κάνοντας ο νεαρός μία απότομη κίνηση μέ τό χέρι του κρατώντας μεγάλο βαρύ δίσκο φαγητών, μέ τό μανίκι νά "πηγαίνει πίσω" καί νά φαίνονται τά χρώματα πάνω στόν καρπό του, έγινε αντιληπτός από τό αφεντικό, που τόν κάλεσε καί του ανακοίνωσε τήν απόλυσή του.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ γιά λίγο30 Μαΐου 2024 στις 4:09 μ.μ.

    Αυτό τό περιστατικό που λέει πιό πάνω ο σχολιαστής, τό έχω ακούσει κι εγώ αλλά γιά πρόσληψη στά Σώματα Ασφαλείας.
    Άμα δούν δερματοστιξία όπως τήν λένε, απορρίπτεται η αίτηση.
    Χώρια τό ιατρικό ζήτημα βεβαίως που γράφει η ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!