Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Τα σχολικά βιβλία της Σαουδικής Αραβίας αφαιρούν την Παλαιστίνη από τους περισσότερους χάρτες, σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη


Σαουδάραβες μαθητές δίνουν τις τελικές εξετάσεις λυκείου στην πόλη Τζέντα της Ερυθράς Θάλασσας στις 24 Μαΐου 2015 (AFP/Amer Salem)


Οι αναφορές στο Ισραήλ ως «εχθρό» έχουν επίσης αλλάξει σε νέες εκδόσεις σχολικών προγραμμάτων σπουδών, σε μια προφανή άμβλυνση της εχθρικής γλώσσας



Τα σχολικά βιβλία της Σαουδικής Αραβίας έχουν αφαιρέσει το όνομα «Παλαιστίνη» από τους περισσότερους χάρτες όπου εμφανιζόταν προηγουμένως, σύμφωνα με μελέτη ισραηλινής δεξαμενής σκέψης.

Η μελέτη, που διεξήχθη από τη ΜΚΟ Impact-se, παρακολουθεί τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία της Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως αντικατοπτρίζονται στο ακαδημαϊκό έτος 2023-24.

Εξετάζει 371 σχολικά βιβλία που εκδόθηκαν μεταξύ 2019 και 2024 και επισημαίνει περιεχόμενο που αφαιρέθηκε, τροποποιήθηκε ή παρέμεινε αμετάβλητο.

Ένα εγχειρίδιο κοινωνικών σπουδών για την τάξη 12 που ορίζει τον σιωνισμό ως ρατσιστικό κίνημα δεν διδάσκεται πλέον από το 2023, ενώ ένα άλλο βιβλίο που εξακολουθεί να διδάσκεται έχει αφαιρέσει το κεφάλαιο για την παλαιστινιακή υπόθεση, αποκάλυψε η μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα εγχειρίδια κοινωνικών σπουδών για τις τάξεις πέντε και εννέα σταθερά δεν κατονομάζουν την Παλαιστίνη ή το Ισραήλ στους χάρτες, κάτι που αποτελεί παράλειψη από τις εκδόσεις του 2022 που ονόμαζαν μόνο την Παλαιστίνη στον χάρτη.

«Οι περισσότεροι χάρτες αφαίρεσαν τα ονόματα όλων των χωρών που δεν συνορεύουν με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης, και σε ορισμένες περιπτώσεις όλα τα ονόματα των χωρών αφαιρέθηκαν», ανέφερε η έκθεση.

Ομοίως, δύο χάρτες σε ένα εγχειρίδιο γεωγραφίας για τις τάξεις 10-12, οι οποίοι προηγουμένως ονόμαζαν την Παλαιστίνη, τώρα δεν εμφανίζουν τα ονόματα οποιασδήποτε χώρας που συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία. Η ίδια παράλειψη έλαβε χώρα στα εγχειρίδια κοινωνικών σπουδών για τις τάξεις έξι και επτά.

Οι ισλαμικές σπουδές και τα εγχειρίδια γεωγραφίας για τις τάξεις 10-12 αφαίρεσαν επίσης χάρτες που προηγουμένως έδειχναν την ιστορική Παλαιστίνη αντί για το Ισραήλ.

Μια αναφορά στο Ισραήλ ως «σιωνιστική οντότητα» στο εγχειρίδιο κοινωνικών σπουδών του 2021 για τις τάξεις 10-12 αφαιρέθηκε στην έκδοση του 2022 και ολόκληρο το σχολικό βιβλίο που περιελάμβανε ένα μάθημα για την υποστήριξη των Αράβων και των Σαουδαράβων στην παλαιστινιακή υπόθεση διακόπηκε το 2023.


Λιγώτερο εχθρικός τόνος

Η έκθεση τεκμηρίωσε επίσης κάποιες αλλαγές στα σχολικά βιβλία που τώρα αναφέρονται στο Ισραήλ με λιγώτερο εχθρικό τόνο.

Για παράδειγμα, η έκδοση του 2022 ενός εγχειριδίου κοινωνικών σπουδών γυμνασίου αντικατέστησε τις αναφορές στο Ισραήλ ως «σιωνιστικό εχθρό» με «τον ισραηλινό στρατό κατοχής». 

Το ίδιο βιβλίο μετέτρεψε τους όρους «ισραηλινός εχθρός» σε «ισραηλινή κατοχή» και «σιωνιστές» σε «ισραηλινούς» ή «τον ισραηλινό στρατό κατοχής».

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το Ισραήλ από τη δημιουργία του το 1948, αλλά υπήρξαν επίμονες εικασίες ότι το βασίλειο θα εξομαλύνει τις σχέσεις με το κράτος, όπως έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι γείτονές του στον Κόλπο, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτές οι φήμες, ωστόσο, διαταράχθηκαν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς στο Ισραήλ και τον επακόλουθο ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα που σκότωσε περισσότερους από 36.000 Παλαιστίνιους.

Η Σαουδική Αραβία υπήρξε ισχυρός αντίπαλος και επικριτής της επίθεσης του Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι δεν θα υπάρξει εξομάλυνση χωρίς κατάπαυση του πυρός και πρόοδο προς την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.



ΠΗΓΗ: Saudi textbooks remove Palestine from most maps, says Israeli study | Middle East Eye


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αναγνωρίζουν επίσημα το παλαιστινιακό κράτος
Η επίσημη αναγνώριση έρχεται αρκετές ημέρες αφότου οι τρεις χώρες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να το πράξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!