Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Ένα χωριό μέσα στον φόβο: Εντατικός ΔΡΑΣΤΗΣ με πολλαπλά ποινικά μητρώα ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ




Ένας 35χρονος Σομαλός ζει στην Γερμανία για περισσότερα από 10 χρόνια, τα περισσότερα από αυτά σε καταφύγιο προσφύγων στο Verbandsgemeinde του Landau-Land στην περιοχή Südliche Weinstraße (Ρηνανία-Παλατινάτο).
Ο αιτών άσυλο προσήλκυσε την προσοχή εκεί κυρίως λόγω της συνεχούς διάπραξης εγκλημάτων

Το ελλιπές απόσπασμα από το ποινικό μητρώο περιλαμβάνει προηγούμενες καταδίκες για εξαναγκασμό, διακίνηση ναρκωτικών, διάρρηξη, επικίνδυνη σωματική βλάβη ή καταπάτηση.

Από το 2022, ο αιτών άσυλο βρίσκεται στο σωφρονιστικό κατάστημα Frankenthal, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης δύο ετών - μέχρι την περασμένη Παρασκευή. 

Αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, ο Σομαλός επέστρεψε στο Landau, προς μεγάλη οργή του πληθυσμού του μικρού δήμου.

Ο δήμαρχος Thomas Blank (SPD σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) είχε προσπαθήσει μέχρι τέλους να αποτρέψει την επανεισδοχή του εντατικού δράστη, αλλά τελικά χωρίς επιτυχία. 

Σε αντίστοιχη διαταγή, το Διοικητικό Δικαστήριο του Neustadt ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ο εναγόμενος [VG Landau-Land] υποχρεούται με προσωρινή διαταγή να χορηγήσει προσωρινά στον προσφεύγοντα [Σομαλό] κατάλυμα με είσοδο σε καταφύγιο αστέγων».

Ο Blank δείχνει λίγη κατανόηση για αυτό, το SWR παραθέτει τα λόγια του δημάρχου ως εξής: «Το δικαστήριο έχει προφανώς ταξινομήσει τον κίνδυνο για τον πληθυσμό ως χαμηλότερο από τις συνέπειες εάν ο άνθρωπος μείνει άστεγος μετά την απελευθέρωσή του».

Οι δύο βουλευτές του CDU, ο Δρ Thomas Gebhardt και η Christine Schneider, προφανώς το βλέπουν πολύ παρόμοια, απαιτώντας σε επιστολή προς την ομοσπονδιακή υπουργό Εσωτερικών Nancy Faeser (SPD), μεταξύ άλλων: «Οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα παρέμβασης από τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις - και πριν συμβεί κάτι». Και περαιτέρω: «Όποιος τόσο κατάφωρα αγνοεί και παραβιάζει τα δικαιώματά μας, χάνει το δικαίωμά του να παραμείνει».

Αυτό που ακούγεται πολύ λογικό, ωστόσο, είναι δυστυχώς πολύ πιο περίπλοκο στην πράξη. 

Αφενός, η Σομαλία αρνείται καταρχήν να πάρει πίσω τους πολίτες της, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αιτών άσυλο που απορρίπτεται εδώ και, ως εκ τούτου, είναι πραγματικά υποχρεωμένος να εγκαταλείψει την χώρα δεν μπορεί να απελαθεί βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. 

Αφετέρου, ο Σομαλός, ο οποίος έχει αρκετές προηγούμενες καταδίκες, δεν έχει χαρτιά και η πατρίδα του αρνείται να συνεργαστεί. 

Έτσι, ο άνθρωπος πρέπει να γίνει ανεκτός, να φιλοξενείται και να φροντίζεται εις βάρος του φορολογούμενου.



«Πρωτοφανές ποσοστό υποτροπής»

Αλλά όχι μόνο αυτό: Επειδή ο δήμος Landau-Land δεν διαθέτει τόσο το προσωπικό όσο και τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την στέγαση ενός εντατικού παραβάτη, σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, έχει πλέον ανατεθεί σε μια ιδιωτική υπηρεσία ασφαλείας να παρακολουθεί τον αιτούντα άσυλο όλο το εικοσιτετράωρο. 

Στο παρελθόν, υπήρξαν επανειλημμένες συγκρούσεις τόσο με τους υπαλλήλους των εγκαταστάσεων όσο και εντός των οικιστικών ομάδων στις οποίες ζούσε ο άνδρας.


Σε προηγούμενη δίκη, το περιφερειακό δικαστήριο πιστοποίησε τον Σομαλό ως «ρεκόρ ποσοστό υποτροπής». 

Ακόμη και το περιφερειακό δικαστήριο του Landau, το οποίο επέβαλε την ποινή φυλάκισης που έληξε τώρα το 2022, δεν πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει τίποτε με αυτό και έθεσε τον Σομαλό υπό την λεγόμενη εποπτεία ηγεσίας μετά την απελευθέρωσή του. 

Ο αιτών άσυλο επιτρέπεται να παραμείνει μόνο στην περιφέρεια Südliche Weinstraße και μόνο σε συγκεκριμένες ώρες στην πόλη Landau.

Ο δήμαρχος Blank είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος που οι αρχές υψηλότερου επιπέδου πιέζουν πλήρως όσον αφορά τις δικαιολογημένες ανησυχίες του τοπικού πληθυσμού. 

Το Υπουργείο Ένταξης στο Mainz δηλώνει λακωνικά ότι δεν είναι υπεύθυνο: «Η ευθύνη για την υποδοχή και την στέγαση μετά την αποφυλάκιση δεν ανήκει επομένως στο κράτος, αλλά στην περιφέρεια της Südliche Weinstraße».

Υπάρχουν σίγουρα πολύ πιο κατάλληλες λύσεις. 

Για παράδειγμα, οι Σομαλοί θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε ένα κέντρο πρώτης υποδοχής στο κράτος, όπου, σε αντίθεση με τα καταλύματα του δήμου σύνδεσης, υπάρχει επίσης η δυνατότητα ατομικής στέγασης για τους πρόσφυγες. 

Αλλά ακόμη και με αυτή την πρόταση, ο Blank έπεσε στο κενό με την αρμόδια υπουργό Katharina Binz (Πράσινοι).

Έτσι, για τους κατοίκους σε ένα μικρό χωριό στο νότιο Παλατινάτο, δεν υπάρχει μόνο η πικρή συνειδητοποίηση ότι πρέπει να ανεχθούν έναν εντατικό παραβάτη με πολύ υψηλό δυναμικό υποτροπής στη γειτονιά τους, ο οποίος έχει καταδικαστεί αρκετές φορές. 

Επιπλέον, και μέχρι νεωτέρας, ο φορολογούμενος πρέπει επίσης να πληρώσει για την στέγαση, την περίθαλψη και τα έξοδα εικοσιτετράωρης παρακολούθησης από ιδιωτική υπηρεσία ασφαλείας.




ΠΗΓΗ: Ein Dorf in Angst: Mehrfach vorbestrafter Intensivstraftäter ist zurück - reitschuster.de


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!