Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φινλανδίας θα εκδικάσει υπόθεση πολιτικού που κατηγορείται για «ρητορική μίσους» επειδή επικαλέστηκε τη Βίβλο


Η Φινλανδή βουλευτής Päivi Räsänen

ADF International


Η φινλανδική εισαγγελία άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι η βουλευτής Päivi Räsänen έχει ήδη αθωωθεί ομόφωνα από τις κατηγορίες για «ρητορική μίσους» που σχετίζονται με την επίκληση της Βίβλου τόσο ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Ελσίνκι όσο και ενώπιον του Εφετείου.


Η πρώην υπουργός της κυβέρνησης και εν ενεργεία Φινλανδή βουλευτής Päivi Räsänen υπέβαλε την υπεράσπισή της στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φινλανδίας πριν δικαστεί για τρίτη φορά για το tweet της.

Ο εισαγγελέας άσκησε έφεση στην υπόθεση παρά το γεγονός ότι η Χριστιανή γιαγιά 12 εγγονών αθωώθηκε ομόφωνα από τις κατηγορίες της «ρητορικής μίσους» ενώπιον τόσο του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Ελσίνκι όσο και του Εφετείου. 

Οι κατηγορίες βρίσκονται στο τμήμα «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» του φινλανδικού ποινικού κώδικα.

Σχολιάζοντας την υπεράσπιση της, η Räsänen δήλωσε:


Η καρδιά της δοκιμασίας είναι το ερώτημα αν οι διδασκαλίες που συνδέονται με την Αγία Γραφή μπορούν να προβληθούν δημόσια. 

Θεωρώ προνόμιο και τιμή να υπερασπίζομαι την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί βασικό δικαίωμα σε ένα δημοκρατικό κράτος.

Μια αθώωση από το Ανώτατο Δικαστήριο θα χρησίμευε ως ισχυρότερο προηγούμενο από τις αποφάσεις κατώτερων δικαστηρίων για μεταγενέστερες παρόμοιες κατηγορίες. 

Θα παρείχε μια σαφέστερη και ισχυρότερη διασφάλιση για την ελευθερία των χριστιανών να παρουσιάζουν τις διδασκαλίες της Βίβλου - και θα ενίσχυε την αρχή της ελευθερίας της έκφρασης γενικά.



Η Αγία Γραφή σε δίκη

Οι αστυνομικές έρευνες κατά της Räsänen ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2019. 

Ως ενεργό μέλος της φινλανδικής λουθηρανικής εκκλησίας, είχε απευθυνθεί στην ηγεσία της εκκλησίας της στο Twitter / 'X' και αμφισβήτησε την επίσημη χορηγία της εκδήλωσης LGBT "Pride 2019", συνοδευόμενη από μια εικόνα στίχων της Βίβλου από το βιβλίο της Καινής Διαθήκης των Ρωμαίων.

Μετά από αυτό το tweet, ξεκίνησαν περαιτέρω έρευνες εναντίον της Räsänen, πηγαίνοντας πίσω σε ένα φυλλάδιο της εκκλησίας που έγραψε η Räsänen πριν από 20 χρόνια, βασισμένο στο κείμενο «Ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς».

Για αρκετούς μήνες, η Räsänen υπέμεινε συνολικά δεκατρείς ώρες αστυνομικών ανακρίσεων σχετικά με τις χριστιανικές πεποιθήσεις της – συμπεριλαμβανομένης της συχνής ερώτησης της αστυνομίας να εξηγήσει πως αντιλαμβάνεται την Βίβλο.



Μια «ανατριχιαστική επίδραση» στη θρησκευτική ελευθερία

Η νομική της ομάδα, υποστηριζόμενη από την ADF International, υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα απόρριψης της υπόθεσης και επιδίκασης των εξόδων στην Räsänen.

Η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι η Räsänen έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι οι λεγόμενοι νόμοι περί ρητορικής μίσους δεν εξαλείφουν αυτό το δικαίωμα.

Η υπεράσπιση τόνισε περαιτέρω το γεγονός ότι η Räsänen έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αξιοπρέπεια και δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις – ασυμβίβαστες με την συμπεριφορά κάποιου ένοχου για διάδοση «μίσους».


Το υπόμνημα αντικρούσεως έχει ως εξής:

Οι αόριστοι ή εκτεταμένοι νόμοι κατά της υπεράσπισης του μίσους ή της βλασφημίας, της προσβολής των θρησκευτικών συναισθημάτων και παρόμοιων αδικημάτων δεν είναι μόνο αυθαίρετοι· 

Μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην άμεση και δομική περιθωριοποίηση των θρησκευτικών κοινοτήτων ή των κοινοτήτων πεποιθήσεων.

Η υπόθεση της βουλευτή θα εκδικαστεί και πάλι μαζί με τον επίσκοπο Juhana Pohjola, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη δημοσίευση του φυλλαδίου της Räsänen πριν από δύο δεκαετίες.

Οι υποθέσεις τους έχουν συγκεντρώσει την προσοχή των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης, καθώς εμπειρογνώμονες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχία για την απειλή της ελευθερίας του λόγου στην Φινλανδία.

Ο Lorcan Price, Ιρλανδός δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της ADF International, υποστηρίζοντας τη νομική υπεράσπιση της Räsänen, δήλωσε:


Αυτή είναι μια κρίσιμη περίπτωση στην ιστορία της υφέρπουσας λογοκρισίας της Ευρώπης. 

Σε ένα δημοκρατικό δυτικό έθνος το 2024, κανείς δεν πρέπει να δικάζεται για την πίστη του - ωστόσο καθ' όλη την διάρκεια της δίωξης της Päivi Räsänen και του επισκόπου Pohjola, έχουμε δει κάτι παρόμοιο με μια δίκη «αίρεσης», όπου οι Χριστιανοί σύρονται στο δικαστήριο επειδή έχουν πεποιθήσεις που διαφέρουν από την εγκεκριμένη αφήγηση της εποχής.

Η επιμονή του κράτους να συνεχίσει αυτή την δίωξη μετά από σχεδόν πέντε ολόκληρα χρόνια, παρά τις σαφείς και ομόφωνες αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων είναι ανησυχητική. 

Η διαδικασία είναι η τιμωρία σε τέτοιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα το πάγωμα της ελευθερίας του λόγου για όλους τους πολίτες.

Η ADF International θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των Räsänen και Pohjola σε κάθε βήμα, καθώς αντιμετωπίζουν την επόμενη μέρα τους στο δικαστήριο. 

Το δικαίωμά τους να μιλούν ελεύθερα είναι δικαίωμα του καθενός να μιλάει ελεύθερα.






Ανατυπώθηκε με άδεια από την ADF International.




ΠΗΓΗ: Finnish Supreme Court to hear case of politician charged with 'hate speech' for citing Bible - LifeSite (lifesitenews.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Άλλη κοτσάνα: Οι νεαροί Βρετανοί είναι ανοιχτοί στην απαγόρευση της Βίβλου, εκτός αν τα «προσβλητικά μέρη» μπορούν να ...διορθωθούν!

ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Άλλη κοτσάνα: Οι νεαροί Βρετανοί είναι ανοιχτοί στην απαγόρευση της Βίβλου, εκτός αν τα «προσβλητικά μέρη» μπορούν να ...διορθωθούν! (odysseiatv.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!