Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Η άβυσσος πίσω από το ευρωπαϊκό κίτς




Όλοι μιλούν για την Ευρώπη, την ελευθερία, την ασφάλεια και τα παρόμοια, αλλά το περιεχόμενο εξαφανίζεται. 

Οι Βρυξέλλες είναι κάθε άλλο παρά μια ιστορία παραμυθιού. 

Οι επερχόμενες πολιτικές αποφάσεις είναι σοβαρές - και ελάχιστα γνωστές στο κοινό.



Δεν θα μπορούσε κανείς να εκφράσει την αδιαφορία του για αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές και το περιεχόμενό τους σαφέστερα από ό,τι κάνουν σήμερα σχεδόν όλα τα κόμματα με τις προεκλογικές αφίσες τους. 

Οι αφίσες του SPD «Για την πόλη, τη χώρα και την αίσθηση της ενότητας». Το CDU κρεμάει αφίσες με μία μόνο λέξη: «Ασφάλεια» ή «Ελευθερία». Τρελλά δημιουργικό. Το σύνθημα είναι: «Με ασφάλεια. Στην ελευθερία. Στην Ευρώπη». Οι αφίσες δείχνουν τον Friedrich Merz και την Ursula von der Leyen.

Είναι συνθήματα τόσο ριζοσπαστικά κενού περιεχομένου, πιθανώς ο καθένας θα μπορούσε να γράψει κάτι τέτοιο μέσα σε 5 λεπτά – το ChatGPT θα είχε προσφέρει περισσότερα

Μεταξύ όλων των αφισών, οι εικόνες σοκ του FDP με το απειλητικό βλέμμα της Marie-Agnes Strack-Zimmermann είναι σχεδόν οι πιο υποφερτές, επειδή τουλάχιστον έχουν μια σκέψη πίσω τους - αν και κακή.



Οι αφίσες των φετινών ευρωπαϊκών εκλογών: κενές περιεχομένου και αδύναμες στην έκφραση


Ευρωεκλογές – δεν υπάρχει πιο βαρετό από αυτό. 

Και όλοι επιβεβαιώνουν πόσο σημαντική είναι η Ευρώπη, κυματίζοντας μπλε και κίτρινες σημαίες της Ε.Ε.. 

Οι εκστρατείες κρέμονται παντού, οι άνθρωποι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν. Όλοι αγαπούν την Ευρώπη, φυσικά. 

Αλλά γιατί πρέπει πραγματικά να ψηφίσετε; Και ποιον; Και περί τίνος πρόκειται; Τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό το κιτς; Έχετε βαρεθεί με όλα αυτά. 

Μπορεί κανείς να πει ότι αυτό που θα αποφασιστεί στην Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο δραστικό, πιο εκτεταμένο και πιο σχετικό από όλα τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης.


ΑΥΤΟ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Στις Βρυξέλλες, εγκρίνονται μακρόπνοα προγράμματα που παρεμβαίνουν βαθιά στην οικονομία και τη βιομηχανία, την ελευθερία και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας μας – αλλά αυτό παίζει έναν εξαιρετικά μικρό ρόλο στην προσοχή του κοινού

Όταν, για παράδειγμα, η Ε.Ε. αποφασίζει την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, δεν είναι καν δυνατόν να διαβάσει κανείς διαβάζοντας τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ποιο όργανο της Ε.Ε. έχει πλέον αποφασίσει συγκεκριμένα για αυτό το μέτρο.

Ο κατάλογος των ωμών προγραμμάτων είναι μακρύς. 

Καταρχάς, αυτή θα ήταν η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης. 

Από το 2035, μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών (π.χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα) θα μπορούν να ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ε.Ε. – η απαγόρευση πρόκειται να επανεξεταστεί το 2026. 

Επί του παρόντος, δρομολογείται επίσης απαγόρευση των φορτηγών εσωτερικής καύσης. Οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Τα φορτηγά μετέφεραν 3,69 δισεκατομμύρια τόνους αγαθών το 2021 – σχεδόν δέκα φορές περισσότερα από τα εμπορικά τραίνα

Ολόκληρη η οικονομική δομή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας βασίζεται σε αυτό.

Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να καταργήσει αυτό το μέσο μεταφοράς χωρίς την υπάρχουσα ισοδύναμη αντικατάσταση - κλείνοντας τη σανίδα σωτηρίας της οικονομίας. 

Το 2020, ψηφίστηκε ήδη νόμος για την αύξηση των προτύπων ασφαλείας κατά των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο για αυτοκίνητα. 

Προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ασφαλείας, οι κατασκευαστές πρέπει να επανασχεδιάσουν πλήρως τα επηρεαζόμενα μοντέλλα – αρκετοί κατασκευαστές αυτοκινήτων ανακοίνωσαν ότι δεν θα παράγουν πλέον μοντέλλα στην Ευρώπη, όπως το Renault Zoe ή το VW Up.



Green New Deal & Co.: Ο κατάλογος των γιγαντιαίων έργων της Von der Leyen είναι μακρύς


Επιπλέον, η Ε.Ε. έχει τις δικές της οικοδομικές οδηγίες, τα λεγόμενα «κτίρια μηδενικών εκπομπών» πρόκειται να καταστούν πρότυπο. 

Τα ηλιακά συστήματα στις στέγες πρόκειται να καταστούν υποχρεωτικά, οι μέθοδοι θέρμανσης από ορυκτά καύσιμα πρόκειται τελικά να απαγορευτούν. 

Η μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας των κτιρίων κατοικιών πρόκειται να μειωθεί κατά 16% έως το 2030 και κατά περισσότερο από 20% έως το 2035. 

Πώς υποτίθεται ότι λειτουργεί αυτό – μόνο με ριζικές παρεμβάσεις

Αυτός ο κανονισμός είναι τελικά σκληρότερος και πιο δραστικός από ό, τι ήταν ποτέ ο νόμος για την ενέργεια κτιρίων του Habeck. 

Όπως τα περισσότερα πράγματα, ωστόσο, πρέπει ακόμη να εφαρμοστεί από τα κράτη μέλη με συγκεκριμένους νόμους. Ωστόσο, αν κάποιος ακολουθήσει την τρέχουσα αντίληψη για την Ε.Ε., αυτό θα ήταν περισσότερο μια τυπική διαδικασία παρά ένα ανοιχτό πολιτικό ζήτημα, ειδικά στη Γερμανία.

Τον Φεβρουάριο η Ε.Ε. δρομολόγησε τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος υποχρεώνει τις πλατφόρμες να λαμβάνουν μέτρα κατά της παραπληροφόρησης εκτός νόμου. 

Κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε .πρέπει να δημιουργήσει μια επίσημη υπηρεσία αναφοράς που θα μπορεί ανεξάρτητα να λαμβάνει μέτρα κατά των παρόχων και να επιβάλλει πρόστιμα. 

Σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης», η Ε.Ε. έχει στη διάθεσή της εκτεταμένα δικαιώματα παρέμβασης – οι πλατφόρμες θα πρέπει ακόμη και να κλείσουν εντελώς (προσωρινά).

Με την εμπορία εκπομπών σε επίπεδο Ε.Ε., το κόστος της κλιματικής αλλαγής ελέγχεται κεντρικά. Πρόσφατα, το μέτρο επεκτάθηκε. Για παράδειγμα, κατά την εισαγωγή ορισμένων πρώτων υλών, πρέπει να παρέχεται πλήρης απόδειξη παραγωγής και παράδοσης – και πρέπει να καταβάλλεται ένα είδος δασμού CO2. 

Είναι μια βόμβα στη γερμανική βιομηχανία, επειδή αυτός ο εντοπισμός φαίνεται αδύνατος. Η εισαγωγή πρώτων υλών, από τις οποίες εξαρτάται η γερμανική βιομηχανία, θα παρεμποδιστεί δραστικά.

Αυτό που απομένει είναι η εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ και ο σταδιακός περιορισμός των μετρητών μέσω ανώτατων ορίων πληρωμών – ως αποτέλεσμα, οι οικονομικές δραστηριότητες κάθε πολίτη μπορούν να παρακολουθούνται απρόσκοπτα. 

Επιπλέον, υπάρχει η ψηφιακή ταυτότητα, η οποία οδηγεί τις Βρυξέλλες προς τα εμπρός.

Ενώ γιγαντιαία ποσά δισεκατομμυρίων δολλαρίων επενδύονται στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των απαραίτητων πόρων στην Αμερική και μια άλλη τεράστια αναταραχή στην οικονομική δομή της Δύσης διαφαίνεται, η Ε.Ε .έχει πάρει το ζήτημα στα χέρια της - και φυσικά βασίζεται σε κανονισμούς που καθιστούν την ανάπτυξη και τη χρήση στην Ευρώπη πιο δύσκολη. 

Αλλά φυσικά μόνο για τον ιδιωτικό τομέα – με το σχέδιο Hatedemics (ΕΔΩ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Η ΕΕ επενδύει εκατομμύρια στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης κατά των «ψευδών ειδήσεων» (odysseiatv.blogspot.com) ΚΑΙ ΕΔΩ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟ - Πώς προετοιμάζεται η Ε.Ε. για τον πλήρη έλεγχο του ψηφιακού χώρου (odysseiatv.blogspot.com)), η Ε.Ε. προωθεί επίσης την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης για χρήση κατά της παραπληροφόρησης.  
 
Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε μαζικά κύματα διαγραφών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί: Η Ε.Ε. παρεμβαίνει στα ζητήματα της απόσυρσης οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους, σχεδιάζει νέους δραστικούς κανονισμούς εκπομπών, καθώς και μια ολοκληρωμένη επέκταση του ελέγχου συνομιλίας.


Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. – ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Όταν ασκείται κριτική στις Βρυξέλλες, πρόκειται συνήθως για γραφειοκρατία. Και αυτό είναι σωστό – μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απασχολεί 32.000 δημόσιους υπαλλήλους. 
Ωστόσο, η κατηγορία είναι σχεδόν ασήμαντη. 


Αυτό που κάνουν οι Βρυξέλλες είναι κάτι πολύ περισσότερο από τους σχεδόν παροιμιώδεις πλέον κανονισμούς. 

Πρόκειται για εκτεταμένες πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες καθορίζουν την πορεία για το μέλλον. 

Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί ομοιόμορφα από μια πολύ συγκεκριμένη προοπτική, μια συγκεκριμένη εικόνα της ανθρωπότητας: ο πολίτης πρέπει να καθοδηγείται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, υποταγμένος σε μεγαλύτερους στόχους.

Οι κρατικοί σχεδιαστές υποτίθεται ότι γνωρίζουν καλύτερα και ως εκ τούτου ορίζουν ακριβώς πώς πρέπει να ζουν οι άνθρωποι. Σημαντικές ιδεολογικές έννοιες, όπως η προστασία του κλίματος και η «καταπολέμηση της παραπληροφόρησης», μετατρέπονται σε συγκεκριμένους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς μέσω της Ε.Ε..

Ενώ ο Robert Habeck πρέπει να αντιμετωπίσει το κοινό, τον Τύπο και το κοινοβούλιο σχετικά με τον νόμο για την ενέργεια των κτιρίων - και προφανώς μπορεί να χάσει - η von der Leyen & Co. λειτουργεί στη σκιά. 

Σχεδόν κανείς δεν ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά

Εν τω μεταξύ, η οργάνωση της Ε.Ε. έρχεται σε σύγκρουση με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας. 

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει διάκριση των εξουσιών και το Κοινοβούλιο της Ε.Ε. είναι ίσως το πιο αδύναμο από όλα τα δημοκρατικά κοινοβούλια στον κόσμο.

Με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ναι, πρόκειται για δύο διαφορετικά θεσμικά όργανα στη γραφειοκρατική μελαγχολία), η εκτελεστική εξουσία των εθνικών κρατών ασκεί ξαφνικά νομοθετική εξουσία. 

Όσον αφορά τις νομοθετικές διαδικασίες, το Συμβούλιο είναι εκ των πραγμάτων ισότιμο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Τα περισσότερα ζητήματα αποφασίζονται στη λεγόμενη διαδικασία τριμερούς διαλόγου, όπου στο τέλος οι διαπραγματευτές, ειδικά από τις εθνικές κυβερνήσεις, διευθετούν τα πράγματα μεταξύ τους – μακριά από τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων.


Ο ΜYΘΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Αυτά είναι τα ερωτήματα που διακυβεύονται σε αυτές τις εκλογές. Είναι κάτι περισσότερο από ένα τεστ διάθεσης για τον Olaf Scholz ή λίγη γραφειοκρατία. 

Και πάνω απ' όλα, είναι κάτι περισσότερο από το να κυματίζουν σημαίες της Ε.Ε.. 

Κάποιος μπορεί μόνο να προειδοποιήσει για την υποτίμηση αυτών των εκλογών

Είναι ένας απειλητικός μηχανισμός που ευδοκιμεί στο να κρύβεται πίσω από την επιθετική πλήξη που εκπνέει.




Κουλούρια και σημαίες της ΕΕ: Εδώ στο συνέδριο του κόμματος CDU

Σχεδόν κανένα άλλο πολιτικό ζήτημα δεν είναι τόσο γελοία υπερβολικό όσο αυτό που αφορά αυτήν την Ε.Ε.. 

Οι περισσότεροι πολιτικοί συμπεριφέρονται σαν να πιστεύουν, σαν να αισθάνονται κάτι όταν βλέπουν τη σημαία της Ε.Ε.. 

Αυτό δεν είναι καθόλου αξιόπιστο. Ακόμη και τα κτίρια στις Βρυξέλλες είναι μια ερημιά από χάλυβα και σκυρόδεμα, χωρίς ιστορία και χωρίς ζωή, μία οργανωμένη ερήμωση. 

Αν θέλετε να μάθετε κάτι για το δημοκρατικό πνεύμα στις Βρυξέλλες, ίσως μπορέσετε να επισκεφθείτε το Δικαστικό Μέγαρο του 19ου αιώνα, που χτίστηκε για να γιορτάσει το κράτος δικαίου. 

Αν θέλετε να επισκεφθείτε την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορείτε μάλλον να συστήσετε μια επίσκεψη στο Bürgeramt Berlin-Lichtenberg, το οποίο έχει περισσότερη χάρη. 

Το να ισχυρίζεσαι ότι πιστεύεις στην Ε.Ε. είναι σαν να είσαι ultra στο Redbull Leipzig. Ή ως Γερμανός οπαδός της Μάντσεστερ Σίτι. Ευτυχώς, η Ευρώπη είναι κάτι διαφορετικό και πολύ περισσότερο.

Οφείλουμε ειρήνη, ελευθερία και ευρωπαϊκή ενοποίηση σε πολλούς ανθρώπους: από τις πνευματικές τους ρίζες στον Διαφωτισμό μέχρι τους βρετανούς, αμερικανούς και καναδούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά την απόβαση στη Νορμανδία. 

Αυτή η Ευρώπη δημιουργήθηκε από τον Ντε Γκωλ, τον Τσώρτσιλ και τον Αντενάουερ, μπόρεσε να ευημερήσει χάρη στην προστασία του ΝΑΤΟ και τη δέσμευση πολλών προέδρων και μεγάλων πολιτικών των ΗΠΑ.

Το γραφειοκρατικό φάντασμα των Βρυξελλών έχει ελάχιστη σχέση με αυτό, πολύ λιγώτερο από ό, τι μας λένε ξανά και ξανά από τις Βρυξέλλες. Δεν γίνεται πιο αληθινό μέσω της συνεχούς επανάληψης. 

Αντίθετα, δεν υπήρχε τίποτε πιο αντιευρωπαϊκό από τη βεντέτα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου για να τιμωρήσει τη χώρα για το Brexit. 

Αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν έχουν να κάνουν με κιτς και ηθική ανάταση – έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο. 

Και θα πρέπει κανείς να οξύνει την άποψή του και να εξετάσει τις πολυάριθμες αποφάσεις που θα διαμορφώσουν αυτή την ήπειρο τα επόμενα χρόνια.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Μετά το χαστούκι στις ευρωεκλογές: Ο Μακρόν ανακοινώνει νέες εκλογές
Μετά από μια βίαιη εκλογική ήττα για το κόμμα του, ο Εμμανουέλ Μακρόν προκηρύσσει νέες εκλογές. Το κόμμα του είναι πολύ πίσω από το δεξιό Rassemblement National στην τρίτη θέση.



Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι δεξιοί της Ευρώπης τρέχουν στήθος με στήθος, η Λεπέν θριαμβεύει επί του Μακρόν
Τα δεξιά κόμματα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους Χριστιανοδημοκράτες ως η ισχυρότερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μπορείτε να κλείσετε τα ισχυρότερα κέρδη. Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, επίκειται ένας αγώνας σώμα με σώμα.



ΑΥΣΤΡΙΑ: Το FPÖ στην 1η θέση για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές στην Αυστρία
Στην Αυστρία, το FPÖ βρίσκεται στην 1η θέση με 27%. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Κόμμα της Ελευθερίας καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε εθνικές εκλογές στην Αυστρία.



ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το AfD πετυχαίνει ρεκόρ, το BSW ξεχωρίζει, το FDP λίγο κάτω από το 5% - Ευρωπαϊκές εκλογές 2024 με μια ματιά
Η Γερμανία εκλέγει τα 96 μέλη της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπάρχουν ενδείξεις μιας σαφούς μετατόπισης στο κομματικό σύστημα. Ακολουθεί μια επισκόπηση των αποτελεσμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!