Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Ηνωμένο Βασίλειο: Τα παιδιά θα διδαχθούν να αναγνωρίζουν το «εξτρεμιστικό περιεχόμενο» και τις «ψευδείς ειδήσεις»




Η υπουργός Παιδείας Bridget Phillipson ισχυρίζεται ότι θέλει τα παιδιά στην Αγγλία να μάθουν «κριτική σκέψη». 

Ως εκ τούτου, θα αναπτυχθούν σχέδια για να οπλιστούν οι νέοι ενάντια στις «αηδιαστικές θεωρίες συνωμοσίας».


Τα παιδιά στην Αγγλία πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν το εξτρεμιστικό περιεχόμενο και την παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο. 

Η υπουργός Παιδείας Bridget Philippson θα ξεκινήσει μια αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «για να διδάξει κριτική σκέψη», όπως επισημαίνει ο Guardian.

Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δώσουμε στους νέους τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να αμφισβητήσουν αυτό που βλέπουν στο διαδίκτυο. H πολιτικός των Εργατικών, λέει:

«Γι' αυτό θα (...) αναπτύξουμε σχέδια για την ενσωμάτωση κρίσιμων δεξιοτήτων στην τάξη και να οπλίσουμε τα παιδιά μας ενάντια στην παραπληροφόρηση, τις ψευδείς ειδήσεις και τις αηδιαστικές (😶!!!!!!!!) θεωρίες συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».


Ένα παράδειγμα αυτού είναι η ανάλυση άρθρων εφημερίδων σε μαθήματα αγγλικών για τη διάκριση κατασκευασμένων ιστοριών από πραγματικές αναφορές, λέει η Phillipson. 

Στα μαθήματα υπολογιστών, τα παιδιά θα μπορούσαν να διδαχθούν πώς να αναγνωρίζουν ιστοσελίδες ψευδών ειδήσεων με βάση το σχεδιασμό τους, και στα μαθήματα μαθηματικών, η ανάλυση των στατιστικών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο.

Στη συνέχεια, ο Guardian επαναλαμβάνει την επίσημη ερμηνεία των τρεχόντων γεγονότων: η παραπληροφόρηση που διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το υπόβαθρο και τη θρησκεία του υπόπτου που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τρία νεαρά κορίτσια στο Σάουθπορτ στις 29 Ιουλίου κατηγορείται για τις ταραχές στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς.

Εξειδικευμένοι αξιωματικοί διώκουν ύποπτους διαδικτυακούς δράστες και influencers που είναι υπεύθυνοι για την «εξάπλωση του μίσους και την υποκίνηση βίας σε μεγάλη κλίμακα», διαβάζουμε παρακάτω. Οι ομάδες ακολούθησαν εκατοντάδες στοιχεία, ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας.

Η μετριοπάθεια και η ρύθμιση των «μέσων κοινωνικής δικτύωσης» έχει επίσης τεθεί υπό έλεγχο μετά τις αναταραχές. 

Ένας νέος κανονισμός για τις πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης - ο νόμος για την ασφάλεια στο διαδίκτυο - κατοχυρώθηκε με νόμο στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε πλήρη ισχύ. 

Αυτός ο νόμος καθιστά τη δημοσίευση «ψευδών πληροφοριών» ποινικό αδίκημα στο Ηνωμένο Βασίλειο με σοβαρές συνέπειες, όπως ανέφερε το Transition News.

Ο πρωθυπουργός Keir Starmer δήλωσε την Παρασκευή ότι θα εξετάσει περαιτέρω αυστηρότερους κανονισμούς για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτει ο Guardian. 

Η δήλωση ήρθε αφού ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan δήλωσε ότι η νομοθεσία «δεν ήταν κατάλληλη για τον σκοπό».



ΠΗΓΗ: UK: Kindern soll beigebracht werden, «extremistische Inhalte» und «Fake News» (...) - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ηνωμένο Βασίλειο: Συνολική επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και των εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης
Ο πρόσφατα υπογεγραμμένος «Νόμος για την ασφάλεια στο διαδίκτυο» καθιστά τη δημοσίευση «ψευδών πληροφοριών» ποινικό αδίκημα στο Ηνωμένο Βασίλειο με σοβαρές συνέπειες. Επισήμως, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!