Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Η Ουγγαρία έρχεται ξανά σε ρήξη με τη Δύση: Η ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ είναι «λάθος»



άουτς! φτύσιμοοοοοοοο....


Η Ουγγαρία έχει έρθει σε ρήξη με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. καταδικάζοντας την εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ, αποκαλώντας την όχι καθαρά «αμυντική», αλλά ως μέρος άσκοπα προκλητικών επιθετικών επιχειρήσεων εναντίον ρωσσικού εδάφους.

Ο Gergely Gulyas, κορυφαίος σύμβουλος και εκπρόσωπος του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orbán, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι η Βουδαπέστη είναι σθεναρά «υπέρ της ειρήνης» - και όταν ρωτήθηκε για τη συνεχιζόμενη εισβολή στο Κουρσκ, είπε: «Η Ουκρανία όχι μόνο αμύνεται, αλλά και επιτίθεται. Θέλουμε κατάπαυση του πυρός και ειρήνη».

Ο Gulyas συνέχισε εξηγώντας ότι η Ουγγαρία είναι ενάντια σε ο,τιδήποτε εμποδίζει πιθανή διπλωματική διευθέτηση του πολέμου. Είπε ότι αυτό είναι «λάθος» δεδομένου ότι η επίθεση περιλαμβάνει μια «διάχυση των εχθροπραξιών στο ρωσσικό έδαφος».

«Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης κάλεσε επίσης την Ουκρανία και τη Ρωσσία να μην ξεχνούν ότι είναι επίσης υπεύθυνες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», ανέφεραν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης για την ενημέρωση. «Αναφερόταν στη μεταφορά ρωσσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους».

Το ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου της Ε.Ε. μέσω της Ουκρανίας έχει έρθει στο επίκεντρο με την επιχείρηση Κουρσκ, δεδομένου ότι νωρίς οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σταθμό Sudzha που διοικείται από την Gazprom.

Ενώ η πιθανότητα ζημιάς στις υποδομές παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, φαίνεται σαφές σε αυτό το σημείο ότι ούτε το Κίεβο ούτε η Μόσχα θέλουν να τερματίσουν τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Sudzha. Deutsche Welle γράφει:


Ο Benjamin Hilgenstock από τη Σχολή Οικονομικών του Κιέβου λέει ότι εάν η Ουκρανία ήθελε να τερματίσει τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, θα μπορούσε να το κάνει από το έδαφός της ανά πάσα στιγμή, οπότε δεν υπάρχει λόγος να καταλάβουν τον σταθμό στο Sudzha για αυτόν τον συγκεκριμένο σκοπό.

«Δεν είμαι απολύτως σίγουρος αν αυτό είναι σχετικό», δήλωσε στην DW. «Αν η Ουκρανία ήθελε να σταματήσει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου, θα μπορούσε».


Οι φορείς εκμετάλλευσης στην Αυστρία και την Ουγγαρία δήλωσαν ότι παρά τις μάχες στη Sudzha, η παροχή φυσικού αερίου δεν είχε ακόμη διαταραχθεί. Ωστόσο, ειδικά η Ουγγαρία γίνεται όλο και πιο νευρική για το ενδεχόμενο.

Ο Orban σίγουρα δεν έχει μοιραστεί τον ίδιο ενθουσιασμό για τις εξελίξεις στο Κουρσκ όπως άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Για παράδειγμα, πρόσφατα ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell «επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ στον αγώνα του [ουκρανικού] λαού».




Είναι ενδιαφέρον ότι υπήρξε παρόμοια αντίδραση που προέρχεται από την Ιταλία τελευταία σε σχέση με την επίθεση στο Κουρσκ, παρόμοια με τις επικρίσεις της Ουγγαρίας:

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Guido Crosetto πυροδότησε πολιτική θύελλα με σχόλια που φαίνεται να αμφισβητούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας εντός της ρωσσικής επικράτειας, ανέφερε το POLITICO.


 

Σε συνέντευξή του, ο Crosetto προειδοποίησε ότι «καμμία χώρα δεν πρέπει να εισβάλει σε άλλη χώρα» και εξέφρασε ανησυχίες για την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε ρωσσικό έδαφος, γεγονός που θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες για ειρήνη.


 

Τα σχόλιά του έχουν εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση της Ιταλίας στην Ουκρανία, παρά τη σθεναρή υποστήριξη της πρωθυπουργού Τζώρτζια Μελόνι στο Κίεβο από την έναρξη της εισβολής της Ρωσσίας.

Ο Crosetto τόνισε ότι τα όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία από την Ιταλία προορίζονται αυστηρά για αμυντικούς σκοπούς, διευκρινίζοντας ότι αυτά τα όπλα «δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν για επίθεση σε ρωσσικό έδαφος».

 


Σε στρατηγικό επίπεδο, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σίγουρα καταφέρει σοβαρό πλήγμα ηθικού στην ηγεσία του Κρεμλίνου, η Ρωσσία εξακολουθεί να προελαύνει στο Ντονμπάς, όπου βρίσκεται η πρώτη γραμμή της σύγκρουσης. 

Εάν και όταν η επιχείρηση Κουρσκ της Ουκρανίας αποτύχει εντελώς, δεν θα έχει μεταφραστεί σε πραγματικά στρατηγικά κέρδη στην ανατολική Ουκρανία.


ΠΗΓΗ: Hungary Again Breaks With West: Ukrainian Attack On Kursk Is 'Wrong' | ZeroHedge


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!