Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Ο μύθος της «άναρχης μεταναστεύσεως»! (Μέρος 1ο)



Αυτό είναι το πρώτο μέρος μιας σειράς άρθρων σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική. Στο πρώτο μέρος, εξετάζουμε τον μύθο της άναρχης μετανάστευσης.

12 Μαρτίου 2024
από Felix Feistel / Dejan Lazić
Χρόνος ανάγνωσης: 12,9 λεπτά

Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κανονισμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που ρυθμίζουν τη μετανάστευση με μεγάλη λεπτομέρεια. 

Επιπλέον, εξετάζονται τα μέτρα που έχουν θεσπίσει ή σχεδιάζουν να εισαγάγουν τα κράτη μέλη για να αποτρέψουν τη μετανάστευση από τον χώρο της Ε.Ε. ή να επιτρέψουν μόνο ένα ορισμένο ποσό μετανάστευσης που είναι απαραίτητο για την εγχώρια οικονομία. 

Επιπλέον, η ακριβής παρακολούθηση των προσφυγικών ροών εκπονείται με τη μορφή ολοκληρωμένης συλλογής δεδομένων. 

Η φυγή και η μετανάστευση προς την Ε.Ε. δεν πραγματοποιούνται με ανεξέλεγκτο τρόπο. 

Τα κράτη μέλη κάνουν ό, τι μπορούν για να ελέγξουν τη μετανάστευση και να αποτρέψουν τους ανεπιθύμητους πρόσφυγες.

Το δεύτερο μέρος ρίχνει φως στο πώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν σκόπιμα προκαλέσει συναισθήματα και έχουν διχάσει τον πληθυσμό μέσω των ρεπορτάζ τους. 

Στο τρίτο μέρος αυτής της σειράς, θα αναφερθούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους και το υπόβαθρο αυτού του στοχευμένου ελέγχου, καθώς και την πολιτική κατάχρηση της φυγής και της μετανάστευσης.



Μέρος 1: Ο μύθος της «άναρχης μετανάστευσης»

Από το 2015 το αργότερο, η φυγή και η μετανάστευση αποτέλεσαν και πάλι μείζον θέμα στη γερμανική πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης. 

Εκείνη την εποχή, περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, ήρθαν στη Γερμανία, βυθίζοντας τη χώρα σε μια κατάσταση που είχε ήδη ονομαστεί «κρίση» εκείνη την εποχή, και ως εκ τούτου έχει καεί στη συλλογική μνήμη. 

Αυτή η κρίση έχει αλλάξει μόνιμα την κοινωνία. Έχει οδηγήσει σε σημαντικές αναταραχές που συνέβαλαν στη διαίρεση του γερμανικού πληθυσμού. 

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει αποκτήσει σημαντική δύναμη και έκτοτε έχει καθιερωθεί ως πολιτική δύναμη. Πάνω απ' όλα, το κόμμα επωφελήθηκε από την ιδέα ότι η μετανάστευση είχε πραγματοποιηθεί ανεξέλεγκτα από την πλευρά των γερμανικών αρχών.

Από τότε, ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί σε ορισμένους αντιμεταναστευτικούς κύκλους και χρησιμοποιείται ξανά και ξανά. 

Η ιδέα ότι άνθρωποι από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα μεταναστεύουν στη Γερμανία, ειδικά στο γερμανικό κοινωνικό σύστημα, με ανεξέλεγκτο τρόπο, όπου κανείς δεν έχει μια γενική εικόνα αυτών των ανθρώπων και ότι μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν εδώ, είναι πλέον αρκετά διαδεδομένη και τροφοδοτεί την απόρριψη των προσφύγων και των μεταναστών. 

Αλλά απέχει επίσης πολύ από την αλήθεια. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Γερμανία και η Ε.Ε. έχουν θεσπίσει εκτεταμένους κανονισμούς σχετικά με τη μετανάστευση και τους παρακολουθούν πολύ στενά. 

Τόσο η Γερμανία όσο και η Ε.Ε. ελέγχουν τη μετανάστευση για συγκεκριμένους σκοπούς.

Αυτό καθίσταται ήδη σαφές στο άρθρο 1 του γερμανικού νόμου περί διαμονής (AufenthG) (η υπογράμμιση δική μου):

«Σκοπός του νόμου είναι ο έλεγχος της εισροής αλλοδαπών στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Επιτρέπει και διαμορφώνει τη μετανάστευση λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα απορρόφησης και ένταξης, καθώς και τα συμφέροντα της οικονομικής πολιτικής και της πολιτικής για την αγορά εργασίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ταυτοχρόνως, ο νόμος εξυπηρετεί την εκπλήρωση των ανθρωπιστικών υποχρεώσεων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Για το σκοπό αυτό, ρυθμίζει την είσοδο, τη διαμονή, την απασχόληση και την ένταξη των αλλοδαπών».

Η διαχείριση της μετανάστευσης πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της οικονομικής πολιτικής και της πολιτικής για την αγορά εργασίας. 

Εδώ και χρόνια, έχει επανειλημμένα τονιστεί ότι η μετανάστευση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων. 

(1) Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ορισμένους τομείς, όπως η υγεία και η περίθαλψη, οι κατασκευές, η βιοτεχνία και οι τομείς STEM, έχουν αυξηθεί μαζικά τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ειδικής πρόσληψης εργαζομένων από το εξωτερικό. 

(2) Ένας από τους λόγους γι' αυτό είναι ότι τα διαρθρωτικά ελλείμματα, όπως οι χαμηλοί μισθοί, η ανεπαρκής εκπαίδευση και κατάρτιση, η φθίνουσα ελκυστικότητα και η ανάγκη για ακαδημαϊκή εκπαίδευση, δεν διορθώνονται και, ως εκ τούτου, καταβάλλονται προσπάθειες να αντισταθμιστεί η αποτυχία της πολιτικής και των επιχειρήσεων μέσω της μετανάστευσης.

Ως εκ τούτου, η αύξηση της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες προς τη Γερμανία αποτελεί μέρος μιας στοχευμένης και ρυθμιζόμενης μεταναστευτικής πολιτικής που αποσκοπεί στην κάλυψη ειδικών αναγκών σε εργατικό δυναμικό και στην προώθηση της ένταξης στην αγορά εργασίας. 

Στην πραγματικότητα, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) καταγράφει αύξηση της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού εδώ και χρόνια. 

(3) Πολλοί από τους διακινούμενους εργαζομένους είναι επίσης ενταγμένοι στην αγορά εργασίας σε μόνιμη βάση. 

Το 2021, για παράδειγμα, η Γερμανία δέχθηκε 532.000 νέους μετανάστες σε μακροπρόθεσμη ή μόνιμη βάση, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με το 2020. 

(4) Οι ευρωπαϊκές στατιστικές και οι δείκτες της αγοράς εργασίας καταδεικνύουν τη σημασία της ένταξης στην αγορά εργασίας για την ευρωπαϊκή και τη γερμανική οικονομία. 

(5) Οι στατιστικές δείχνουν επίσης ότι, σε αντίθεση με τις ευρέως διαδεδομένες προκαταλήψεις, περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες ή ακαδημαϊκοί. 

(6) Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι μετανάστες διαθέτουν περισσότερα προσόντα για την εργασία που επιτελούν. 

(7) Η τάση αύξησης της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού συνεχίστηκε το 2022, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί μετανάστευσαν στη Γερμανία. 

(8) Ωστόσο, μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση. Στον απόηχο της αυτοπροκαλούμενης ύφεσης, λιγότεροι μετανάστες είναι σε θέση να αναλάβουν εργασία, καθώς όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας περικόπτονται. 

(9) Η πλειονότητα των Ουκρανών που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι άνεργοι, γεγονός που οφείλεται, αφενός, στην αδύναμη οικονομική κατάσταση στη Γερμανία και, αφετέρου, στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι συχνά μονογονεϊκές οικογένειες και δυσκολεύονται να βρουν παιδική μέριμνα. 

(10) Αλλά εκτός από την ένταξη στην αγορά εργασίας, οι πρόσφυγες απελαύνονται από τη Γερμανία. 

Ξανά και ξανά, μετανάστες, μερικές φορές ολόκληρες οικογένειες, συλλαμβάνονται από τις αρχές και επιστρέφονται στις πατρίδες τους, ή στις υποτιθέμενες χώρες καταγωγής τους. 

(11) Ο συνασπισμός του φωτεινο[υ σηματοδότοι ανακοίνωσε ότι θα εντείνει αυτή την προσέγγιση ως μέρος μιας «επίθεσης επαναπατρισμού».

Ως εκ τούτου, η γερμανική μεταναστευτική πολιτική είναι στοχευμένη, καθώς χρησιμοποιείται για την υλοποίηση στόχων οικονομικής πολιτικής και πολιτικής για την αγορά εργασίας. 

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κανονισμών που ρυθμίζουν λεπτομερώς τη μετανάστευση και τη διαμονή. 

Το γεγονός ότι δημιουργείται μερικές φορές η εντύπωση ότι αυτοί οι κανονισμοί αναστέλλονται κατά την πολιτική διακριτική ευχέρεια, για παράδειγμα στην περίπτωση της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων Σύριων ή άνω του ενός εκατομμυρίου Ουκρανών, μπορεί επίσης να αποδοθεί στις νομικές απαιτήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ρυθμίζουν επίσης εξαιρέσεις. 

Για παράδειγμα, το άρθρο 23 του νόμου περί διαμονής (AufenthG) παρέχει στις ανώτατες κρατικές αρχές σημαντικό πολιτικό περιθώριο:

«Άρθρο 23 Χορήγηση κατοικίας από τις ανώτατες αρχές του ομόσπονδου κράτους·

Είσοδος σε ειδικά πολιτικά συμφέροντα. Επανεγκατάσταση αιτούντων άσυλο»

Ανάλογα με τις ειδικές πολιτικές καταστάσεις ή συμφέροντα, τα ομοσπονδιακά κράτη μπορούν να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις μόνα τους ή σε κοινή διαβούλευση. Για το κοινό, αυτό συχνά φαίνεται να είναι μια «πλημμύρα μεταναστών» που αντιμετωπίζει κανείς ως αναπόφευκτη δύναμη της φύσης.


Ευρωπαϊκή Ανταπόκριση στους Πρόσφυγες

Ωστόσο, η μετανάστευση δεν είναι θέμα μεμονωμένων κρατών, και σίγουρα όχι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). 

Ελέγχει επίσης και ρυθμίζει τη μετανάστευση μέσω ολοκληρωμένων κανονισμών. 

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη βιώνει μια συνεχή αύξηση των παγκόσμιων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η οποία συσχετίζεται με την αύξηση των πολέμων και των κρίσεων. 

Ως εκ τούτου, για μια βιώσιμη πολιτική για τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση, καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση πανευρωπαϊκών λύσεων. 

(12) Η βάση αυτών των κοινών λύσεων αποτελεί εδώ και χρόνια το λεγόμενο σύστημα του Δουβλίνου. 

Αυτό ρυθμίζει τη μετανάστευση προς την Ε.Ε., καθώς και την αρμοδιότητα των κρατών μελών. Ωστόσο, η εισροή προσφύγων τα τελευταία χρόνια αποκάλυψε την ανάγκη για μεταρρύθμιση. 

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ενέκριναν τέτοιες μεταρρυθμίσεις τον Δεκέμβριο του 2023. 

(13) Οι νέοι κανόνες συνιστούν πράγματι αυστηροποίηση του κοινού συστήματος ασύλου (ΚΕΣΑ) της Ε.Ε.. 

Επιτρέπουν τις διαδικασίες ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και τη στέγαση των αιτούντων άσυλο σε κέντρα υποδοχής στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.. 

Ταυτόχρονα, τα κριτήρια ταξινόμησης ως ασφαλών τρίτων χωρών πρόκειται να χαλαρώσουν, έτσι ώστε πολύ περισσότερες χώρες να θεωρούνται ασφαλείς χώρες καταγωγής. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι απελάσεις πρόκειται να απλουστευθούν και να επεκταθούν. 

(14) Η αυστηροποίηση των νόμων για το άσυλο αποτελεί μέρος μιας άμυνας κατά των προσφύγων και των μεταναστών που έχει ενταθεί εδώ και χρόνια. 

Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., η οποία θεωρείται ουσιώδης για την ελευθερία εντός της Ένωσης. 

Η Ε.Ε. αποδίδει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια των συνόρων. 

(15) Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στους αυξανόμενους προϋπολογισμούς που διαθέτει η Ε.Ε. για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων. 

Για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός του οργανισμού για την ασφάλεια των συνόρων Frontex έχει αυξηθεί εδώ και χρόνια, ανερχόμενος σε 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη δημοσιονομική περίοδο 2022 έως 2027, καθιστώντας τον Frontex την αρχή της Ε.Ε. με τον υψηλότερο προϋπολογισμό. 

Ομοίως, ο προϋπολογισμός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για Συστήματα ΤΠ Μεγάλης Κλίμακας (eu-LISA) αυξάνεται εδώ και χρόνια. 

Ο eu-LISA είναι επιφορτισμένος με το καθήκον της συλλογής δεδομένων και της παρακολούθησης των συνόρων. 

Οι κύριοι δικαιούχοι των αυξανόμενων δαπανών είναι οι εταιρείες εξοπλισμών και ασφάλειας, γεγονός που αντικατοπτρίζει επίσης την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της άμυνας των προσφύγων. 

(16) Η Frontex, για παράδειγμα, έχει ως καθήκον την προώθηση, τον συντονισμό και την ανάπτυξη της διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων. Η αύξηση του προϋπολογισμού συνοδεύεται από αύξηση των εξουσιών. 

Αυτό έδωσε στην Frontex την ευκαιρία να αγοράσει ή να μισθώσει συνοριακό εξοπλισμό, να δημιουργήσει μια δύναμη συνοριακής αστυνομίας 10.000 ατόμων και να διεξάγει επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες. 

Στην Μεσόγειο, η αρχή συνεργάζεται επίσης με την ακτοφυλακή των κρατών της Βόρειας Αφρικής για να αποτρέψει την άφιξη προσφύγων στην Ε.Ε.. 

(17) Η Αρχή χρηματοδοτεί επίσης εν μέρει τις συνοριακές εγκαταστάσεις των κρατών μελών της. 

(18) Η ύπαρξη και η εντολή του Frontex, καθώς και ο αυξανόμενος προϋπολογισμός του, καταδεικνύουν τη φιλοδοξία της Ε.Ε. να ενισχύσει τα εξωτερικά της σύνορα.

Ταυτόχρονα, όπως και με τον πρόσφατα αυστηρότερο νόμο για τη μετανάστευση, η Ε.Ε. ακολουθεί μια στρατηγική εξωτερικής ανάθεσης. 

Οι διαδικασίες ασύλου και άλλες διοικητικές διαδικασίες πρέπει να ανατίθενται εξωτερικά στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. ή σε τρίτες χώρες. 

Για το σκοπό αυτό, χρηματοδοτούνται έργα στο Μαρόκο για την εξωτερική ανάθεση διαδικασιών ασύλου και την αποτροπή της διέλευσης των συνόρων των προσφύγων προς την Ε.Ε. στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα. 

(19) Καταβάλλονται επίσης προσπάθειες για τη δημιουργία κέντρων ασύλου σε αφρικανικές χώρες, όπως η Ρουάντα, όπου θα εξετάζονται όλες οι αιτήσεις ασύλου για άτομα από όλη την Αφρική. Αυτό συνδέεται επίσης με την απλούστευση και την αύξηση των απελάσεων. 

(20) Μεμονωμένοι αρχηγοί κυβερνήσεων ευρωπαϊκών χωρών, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni, επιδιώκουν επίσης περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής για τους πρόσφυγες. 

Με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιούν επίσης την ιδέα των πόλεων τσάρτερ και των κρατών-μοντέλλων στον Τρίτο Κόσμο, στα οποία οι πρόσφυγες πρόκειται να ανατεθούν σε εξωτερικούς συνεργάτες, που έγινε δημοφιλής από την υποτιθέμενη «μυστική συνάντηση» μεταξύ των μελών του AfD και του CDU και του δεξιού εξτρεμιστή Martin Sellner. 

Προς το παρόν, η Αλβανία πρόκειται να χρησιμεύσει ως προσωρινός καταυλισμός για τους μετανάστες μέχρι να ληφθεί απόφαση για το τι θα γίνει με αυτούς. 

(21) Αυτό καθιστά σαφές ότι η Ε.Ε. προσπαθεί όλο και περισσότερο να σφραγιστεί από τη μετανάστευση, μια διαδικασία που περιγράφεται επίσης ως «Ευρώπη-φρούριο». 

Σημειώθηκε επίσης αύξηση της επίσημης ανεπισημότητας. Αυτό σημαίνει ότι συνάπτονται συμφωνίες με τρίτες χώρες, αλλά αυτές δεν αποτελούν κλασσικές συμφωνίες βάσει του διεθνούς δικαίου, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν διασφαλίζεται η διαφάνεια και η νομική προστασία. 

(22) Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα είναι η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Ε.Ε. με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016 για την κράτηση προσφύγων και την επιστροφή προσφύγων που φέρεται να εισήλθαν παράνομα στη χώρα. 
Υπάρχουν και υπήρξαν παρόμοιες «συμφωνίες» με κράτη της Βόρειας Αφρικής, όπως ο Νίγηρας ή το Μάλι.


Έλεγχος και παρακολούθηση

Εκτός από τον μύθο της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, υπάρχει επίσης η ιδέα της απώλειας ελέγχου.

Δίνει την εντύπωση ότι οι αρχές δεν έχουν ιδέα ποιος εισρέει στην Ε.Ε.. 

Σε αυτό αντιτίθεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων.

Στην Ευρώπη, τα δεδομένα μετανάστευσης συλλέγονται και διαδίδονται όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε υποεθνικό επίπεδο. 

Τα στοιχεία αυτά καλύπτουν ευρύ φάσμα πτυχών, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των μεταναστών, των χωρών καταγωγής τους, του καθεστώτος διαμονής και της προόδου ένταξης. 

Αυτή η συλλογή δεδομένων καθιστά δυνατή την ακριβή παρακολούθηση των μεταναστευτικών κινήσεων και την ανάλογη αντίδραση. 

(23) Τα παγκόσμια δεδομένα μετανάστευσης συγκεντρώνονται στην πύλη δεδομένων μετανάστευσης, η οποία έχει ως στόχο να χρησιμεύσει ως υπηρεσία μίας στάσης για επικαιροποιημένα, ολοκληρωμένα στατιστικά στοιχεία μετανάστευσης και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα μετανάστευσης παγκοσμίως. 

Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία και την προσβασιμότητα των δεδομένων μετανάστευσης για να καταστεί δυνατή η τεκμηριωμένη συζήτηση και η χάραξη πολιτικής. 

(24) Ως εκ τούτου, η πρόσβαση στα δεδομένα μετανάστευσης είναι διαθέσιμη όχι μόνο στις αρχές της ΕΕ, αλλά και σε κάθε πολίτη της Ε.Ε..

Η συλλογή δεδομένων της Ε.Ε. είναι ολοκληρωμένη και καλύπτει όλους τους τομείς της μετανάστευσης. Για παράδειγμα, τα δεδομένα υγείας των μεταναστών πρέπει να συλλέγονται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και να ενσωματώνονται σε συστήματα δεδομένων. 

(25) Μολονότι η συλλογή δεδομένων υγείας εξακολουθεί να είναι ασυνεπής και ελλιπής, υπάρχουν ορισμένες προτάσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της. 

(26) Αυτή η ολοκληρωμένη και λεπτομερής συλλογή και διάδοση δεδομένων στην Ευρώπη καθιστά δυνατή την αποτελεσματική παρακολούθηση και διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων. 

Αυτό δείχνει ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις μεταναστευτικές ροές και να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα ανεξέλεγκτης μετανάστευσης

Συνολικά, είναι σαφές ότι η μετανάστευση προς την Ε.Ε. δεν είναι σε καμμία περίπτωση άναρχη ή ανεξέλεγκτη. 

Αντιθέτως, η Ε.Ε. διαθέτει ένα εκτεταμένο ρυθμιστικό σύστημα, καθώς και ένα σύστημα συλλογής δεδομένων, τα οποία γίνονται συνεχώς αυστηρότερα. 

Υπάρχει μια τάση προς την πρόληψη της μετανάστευσης με τη μορφή στρατιωτικοποίησης των εξωτερικών συνόρων, απλοποίησης των απελάσεων και εξωτερικής ανάθεσης των διαδικασιών άμυνας των προσφύγων και ασύλου.

Μια μακρόπνοη και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική αποτελεί σημαντικό στόχο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Κατά τη διαδικασία αυτή, αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται μια ολιστική στρατηγική μετανάστευσης, η οποία προσαρμόζεται συνεχώς στις τρέχουσες καταστάσεις. 

Ειδικότερα, δίνεται έμφαση στην ασφάλεια και σε οικονομικά ζητήματα. 

(27) Ωστόσο, η καταπολέμηση της «παράτυπης μετανάστευσης» αποτελεί επίσης το επίκεντρο μιας ολιστικής στρατηγικής για τη μετανάστευση, πράγμα που σημαίνει καταπολέμηση των δικτύων εμπορίας ανθρώπων. 

Η καταπολέμηση των αιτίων της φυγής, όπως ο πόλεμος, η καταστροφή των μέσων διαβίωσης των προσφύγων στις πατρίδες τους και η φτώχεια, δεν είναι προς συζήτηση, παρόλο που η Ε.Ε. διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις αιτίες φυγής.

Στο πλαίσιο αυτής της εθνικής και διεθνούς ρυθμιστικής φρενίτιδας και αποτροπής, είναι πραγματικά αδύνατο να μιλήσουμε για «ανεξέλεγκτη μετανάστευση» που πρέπει να περιοριστεί. 

Αντίθετα, οι μεταναστευτικές κινήσεις ελέγχονται με στοχευμένο τρόπο και εργαλειοποιούνται πολιτικά.



(1) https://www.bpb.de/themen/migration-integration/kurzdossiers/344353/fachkraefteengpaesse-und-arbeitsmigration-nach-deutschland/

(2) https://www.swp-berlin.org/publikation/germany-is-looking-for-foreign-labour

(3) https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2023/04/PD23_165_125.html

(4) https://www.oecd-ilibrary.org/sites/214b39be-en/index.html?itemId=/content/component/214b39be-en)

(5) https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Migrant_integration_statistics_%E2%80%93_labour_market_indicators

(6) https://www.destatis.de/EN/Press/2023/04/PE23_165_125.html

(7) https://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=11945&langId=en

(8) https://www.destatis.de/EN/Press/2023/04/PE23_165_125.html

(9) https://www.n-tv.de/politik/politik_person_der_woche/Der-naechste-Job-Schock-In-der-Industrie-brennt-es-lichterloh-article24715680.html

(10) https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/neue-zahlen-job-turbo-fuer-ukrainer-floppt-87008064.bild.html

(11) https://www.proasyl.de/news/die-rueckfuehrungsoffensive-gibt-es-schon-laengst-und-das-bedeutet-sie/

(12) https://www.auswaertiges-amt.de/de/aussenpolitik/europa/migration-inneres-justiz/migration/210010

(13) https://www.consilium.europa.eu/en/policies/eu-migration-policy

(14) https://www.deutschlandfunk.de/eu-asylrechtsreform-flucht-migration-europa-100.html

(15)https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2023/745696/EPRS_BRI(2023)745696_EN.pdf

(16) https://www.migrationpolicy.org/article/immigration-enforcement-spending-rising

(17) https://www1.wdr.de/daserste/monitor/sendungen/frontex-libyen-100.html

(18) https://www.bmi.bund.de/EN/topics/security/international-cooperation/frontex/frontex-node.html

(19) https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-26002-5_4

(20)https://www.welt.de/politik/ausland/article245646392/Migration-Die-abschreckende-Ruanda-Strategie-wird-zum-Testfall-fuer-die-EU.html

(21) https://jacobin.de/artikel/meloni-sunak-migration-europa

(22) https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1369183X.2023.2193743

(23) https://www.migrationdataportal.org/regional-data-overview/europe

(24) https://www.migrationdataportal.org/

(25) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10625017/

(26) https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/146936/Bislang-nur-lueckenhafte-Erfassung-von-Daten-zu-Migration-und-Gesundheit

(27) https://www.bpb.de/themen/migration-integration/dossier-migration/252329/geschichte-der-europaeischen-migrationspolitik/


Η εικόνα "Flüchtlinge 9999-Michelides" από τον Christian Michelides είναι αδειοδοτημένη σύμφωνα με την CC BY-SA 4.0.

-

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις των σταθερών συντακτών του CPM. Τα δικαιώματα και η ευθύνη για το περιεχόμενο ανήκουν στον δημιουργό.


Ο Felix Feistel, γεννημένος το 1992, σπούδασε νομικά με έμφαση στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Εργαζόταν ήδη ως δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Από τις κρατικές εξετάσεις του, εργάζεται με πλήρη απασχόληση ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γράφει για manova.news, apolut.net, multipolar-magazin.de και στο δικό του κανάλι Telegram. Η εκπαίδευσή του ως θεραπευτής τραύματος σύμφωνα με την Identity-Oriented Psychotrauma Theory and Therapy (IoPT), καθώς εργάζεται επίσης, διεύρυνε την κατανόησή του για το υπόβαθρο των γεγονότων στον κόσμο.


Dejan Lazić, κοινωνικός οικονομολόγος και δικηγόρος επιχειρήσεων, πανεπιστημιακός λέκτορας συνταγματικού και μεταναστευτικού δικαίου (2002-2022), διευθύνων σύμβουλος διεθνούς νομικής και συμβουλευτικής εταιρείας επιχειρήσεων.


Εκδόσεις: nachdenkseiten.de και norberthaering.de



ΠΗΓΗ: 
Vom Mythos der „ungeregelten Migration“ (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





(αύριο η συνέχεια της σειράς άρθρων με θέμα την μετανάστευση)

1 σχόλιο:

  1. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ... ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ( ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡ - ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΝΤΠ...

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΚΕΙΜΕΝΟ

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ

    ΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ

    ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ

    ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥΣ

    ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ……


    Ι. Μιχαλέτος – Η ισλαμική πληθυσμιακή επέκταση.

    Η πραγματική ατομική βόμβα του Ισλάμ – 16.3.2015

    https://www.youtube.com/watch?v=KQMXqDzkgDo

    ΣΕ ΓΡΑΠΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ :
    Ι. Μιχαλέτος – Η ισλαμική πληθυσμιακή επέκταση.
    .
    Η πραγματική ατομική βόμβα του Ισλάμ – 16.3.2015
    .
    ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ
    ΣΕ ΓΡΑΠΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ :
    Ι. Μιχαλέτος – Η ισλαμική πληθυσμιακή επέκταση.
    .
    Η πραγματική ατομική βόμβα του Ισλάμ – 16.3.2015
    ---------------
    http://arxaiaithomi.gr/2018/11/27/μην-με-ρωτήσετε-τη-να-κάνετε-στις-εκλογ/#comment-13735

    .

    https://www.tribune.gr/politics/news/article/275278/o-ioannis-michaletos-exigi-ti-ine-islam-ke-ti-theli-apo-tin-evropi-vinteo.html

    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!