Τρίτη 16 Απριλίου 2024

ΒΟΜΒΑ του πραγματογνώμονος! «2 ΤΟΝΝΟΙ καύσιμης ύλης προκάλεσαν τήν ΕΚΡΗΞΗ στά Τέμπη...» / ΒΙΝΤΕΟ

 


Για την καύσιμη ύλη που προκάλεσε την έκρηξη στα Τέμπη μίλησε στο OPEN ο ειδικός πραγματογνώμονας, Κώστας Λακαφώσης. 

Όπως επισήμανε, τα στοιχεία δείχνουν πως την προκάλεσαν 2 τόννοι εύφλεκτου υγρού!


«Αυτό που μας είχε κάνει εντύπωση τότε ήταν το μέγεθος και η διάρκεια της έκρηξης. 

Και αυτό ήταν πριν προκύψουν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι τώρα. 
Σήμερα έχουν πλέον και βίντεο και από τις άλλες δύο γωνίες. 

Τις πρώτες μέρες είχαμε μόνο το πρώτο βίντεο, αυτό που είχε βγει στην ΕΡΤ και βλέπαμε τη μεγάλη λάμψη, που άνοιγε και έμενε σαν μανιτάρι και έκλεινε μετά με έναν πολύ χαρακτηριστικό τρόπο πυρόσφαιρας. 

Για αυτό και είχαμε επισημάνει και το σχήμα και το μέγεθος», εξήγησε στην εκπομπή «Επί Τόπου».

«Αυτό που μας είχε κάνει εντύπωση ήταν η διάρκεια, γιατί αυτά που συμβαίνουν και καταγράφονται στο βίντεο έχουν μια διάρκεια περίπου 6 με 7 δευτερόλεπτα. 

Και λέω περίπου γιατί είναι θέμα που θα ορίσει κανείς την αρχή και το τέλος του φαινομένου. 

Μπορούμε, όμως, από αντίστοιχους πίνακες - γιατί οι χημικοί μηχανικοί έχουν αναλυτικούς πίνακες από πραγματικές αναφλέξεις από ατυχήματα, από αέρια καύσιμα (…) - από τη διάμετρο να υπολογίσουμε το καύσιμο που κάηκε και από τον χρόνο», πρόσθεσε μιλώντας εκ μέρους της πενταμελούς ομάδας που συνεργάζεται.

«Είχαμε πει λοιπόν τότε ότι 80 μέτρα διάμετρος που είναι η εκτίμηση, με την πρώτη κάμερα, με το μάτι και 6 έως 7 δευτερόλεπτα αντιστοιχούν σε 2 τόννους καυσίμου. 

Και αυτό ήταν ένδειξη του τι ψάχνουμε. 

Αυτό είναι μια τάξη μεγέθους. 

Προφανώς τα 2.000 κιλά είναι μια τάξη μεγέθους μόνο. 

Μπορεί να είναι λιγότερο, μπορεί να είναι περισσότερο. 

Γιατί σίγουρα και κάποια ποσότητα δεν έχει καεί, αλλά ξέρουμε, ότι δεν ψάχνουμε για κάτι που μπαίνει σε μια βαλίτσα ενός επιβάτη, ξέρουμε ότι δεν ψάχνουμε κάτι που πιάνει πέντε βαγόνια, ψάχνουμε που είναι περίπου αυτής της τάξης μεγέθους. 

Και για αυτό αποκλείουμε κάποια πράγματα», συνέχισε.

«Υπήρξε στην αρχή μια πρώτη εκτίμηση ότι μπορεί να φταίνε τα κλιματιστικά. 
Η φυάλη με το φρέον των κλιματιστικών είναι 12 κιλά, άρα από αυτό και μόνο αποκλείστηκε. 

Με τον τρόπο αυτόν αποκλείουμε, αποκλείουμε για να καταλήξουμε κάπου», είπε ο κ. Λακαφώτης, τονίζοντας πως είναι ευθύνη των ανακριτικών αρχών να καταλήξουν στο τι και πού ήταν.

«Εμείς, λοιπόν, τι λέμε; 
Λέμε ότι τα έλαια σιλικόνης δεν είναι ικανά να προκαλέσουν αυτό το φαινόμενο. 

Επίσης, δεν υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση, όπως το ηλεκτρικό τόξο, ή η ενέργεια της σύγκρουσης, ακριβώς επειδή χρειαζόμαστε πραγματική ποσότητα καυσίμου, κάποια καύσιμη ύλη. 

Εμείς λοιπόν λέμε ότι υπάρχει κάποια άγνωστη καύσιμη ύλη – αυτό λέει και το επίσημο πόρισμά μας, “ανάφλεξη άγνωστης καύσιμης ύλης”- η οποία είναι αυτή της ποσότητας και εδώ σταματάμε. 

Λέμε ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους, κατόπιν υποδείξεών μας, με δικές τους ενέργειες, συνέλεξε δείγματα από την περιοχή και βρήκε σε εφτά διαφορετικά σημεία, τήν χημική ουσία, ξυλόλιο».

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,πρέπει να γνωρίζουμε πως ο Χρ.Κασταμονίτης και στο κανάλι του Ανοπαια Ατραπός,είχε μιλήσει πάρα πολλούς μήνες πριν για το ξυλόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ά, ρέ ξύλο πού θέλουνε..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!