Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Κ α λ η ν ύ χ τ α ...

































Best of Russian Adagios (youtube.com)


Η ομολογουμένως έμφυτη ρωσική ιδιοφυΐα για τη σύνθεση αισθαντικών μελωδιών, σε συνδυασμό με την επιρροή των 200 χρόνων ρωσικού μπαλλέτου, έχει οδηγήσει σε ένα ρεπερτόριο δραματικών και πλούσιων παρτιτούρων. 

Όπερες, συμφωνίες, κοντσέρτα, τραγούδια και έργα δωματίου Ρώσων συνθετών είναι όλα εμποτισμένα με το πνεύμα της Μητέρας Ρωσσίας – τα βάσανά της, τη δραματική και πολυτάραχη ιστορία της, τον λαό της και τον τρόπο ζωής τους. 

Αυτή η συλλογή εγκάρδιων adagios περιλαμβάνει διάσημα αποσπάσματα από τον Καρυοθραύστη και την Ωραία Κοιμωμένη του Τσαϊκόφσκι, καθώς και τη Ραϋμόντα του Glazunov, τη Σταχτοπούτα του Prokoviev και το διάσημο adagio από τον Σπάρτακο του Khachaturian. 

Υπάρχουν επίσης μερικά σπανιότερα κομμάτια – το νυχτερινό «Σεληνόφως» του Rimsky-Korsakov από την όπερά του "Παν Βοεβόδα" και η "Μπαλάντα των Χουσάρων" του Khrennikov, καθώς και η μελαγχολική αργή κίνηση από την τελευταία συμφωνία του Miaskovsky (αρ. 27), που γράφτηκε αφού είχε καταγγελθεί από τους μπράβους του Στάλιν ως ένοχος για «δυτικό φορμαλισμό» (μια κατηγορία που διατυπώθηκε από τον Khrennikov)

Ο Miaskovsky συνέθεσε αυτό το έργο καθώς ήταν άρρωστος με καρκίνο που τελικά θα τον σκότωνε, και μέσω αυτού επιστρέφει στη Ρωσία της μουσικής του Τσαϊκόφσκι – ένας νοσταλγικός και αξιοπρεπής αποχαιρετισμός απέναντι στην τυραννική άγνοια του Στάλιν


00:00:00 Pas de deux: Adagio (Ο Καρυοθραύστης) 

00:06:04 Pas d'action: Adagio (Η Ωραία Κοιμωμένη) 

00:13:57 Nocturne: «Σεληνόφως» (Pan Voyevoda) 

00:18:54 Raymonda: Πράξη I: Intermezzo 

00:24:34 Raymonda: Πράξη III: Intermezzo 

00:30:30 Adagio (Σπάρτακος) 

00: 42: 32 Adagio της Σταχτοπούτας και του Πρίγκιπα (Σταχτοπούτα) 

00: 47: 59 Adagio (Η Μπαλάντα των Ουσάρων) 

00: 55: 30 Συμφωνία, No. 27 Op.85 - II. Adagio


ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

 καληνύχτα 🌠🌝🐑🐑🐑


ΠΗΓΗ: The Russian Itinerants - The Artist's Road (theartistsroad.net)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!