Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ιστορίες φιλίας: Δάμων & Φιντίας - Η τιμή της ελευθερίας & της φιλίας

Μια εικονογράφηση σχεδιασμένη από την The Epoch Times χρησιμοποιώντας εικόνες στον Δημόσιο Τομέα

Όταν ο τύραννος ηγεμόνας διατάζει την εκτέλεση ενός επαναστάτη που αγαπά την ελευθερία – ακριβώς τότε μια φωνή ξεσπά μέσα από το πλήθος


4/13/2024
Ενημέρωση: 4/13/2024


Η σειρά «Ιστορίες Σοφίας» έχει ως στόχο να αναδείξει σημαντικά ήθη και να εμπνεύσει την αγάπη για τις πανάρχαιες αρετές που μπορούν να ανυψώσουν την ψυχή μας και να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στην παράδοση. Ελπίζουμε ότι θα απολαύσετε την ανάγνωση αυτού.

Τι είναι η αληθινή φιλία; Πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι ουσιαστικές φιλίες; Έχει χαθεί πραγματικά η κουλτούρα των γνήσιων αδελφικών δεσμών; Τι μπορούμε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε σχέσεις που πραγματικά έχουν σημασία και βασίζονται στην ανιδιοτέλεια και τον αλτρουισμό; 

Ο ακόλουθος ελληνικός μύθος μας θυμίζει μερικές από αυτές τις σχεδόν χαμένες αρετές που είναι απαραίτητες για όλες τις σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της φιλίας. 

Μοιραστείτε μαζί μας στην ενότητα σχολίων τις αξίες που ελπίζετε να ζήσετε στην καθημερινή σας ζωή μετά την ανάγνωση αυτής της ιστορίας.

*


Πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ο Ρωμαίος ρήτορας Μάρκος Τούλλιος Κικέρων είπε την ιστορία δύο φίλων που είχαν έναν δεσμό τόσο ισχυρό όσο οποιαδήποτε αδελφική σχέση.

Ο Δάμων και η Φιντίας ζούσαν στη Σικελία, ένα νησί ακριβώς έξω από τις ακτές της Ιταλίας, και η πόλη-κράτος τους, οι Συρακούσες, είχαν πέσει σε δύσκολες στιγμές, κυβερνώμενες από έναν τύραννο με το όνομα Διονύσιος. 

Όπως ο Δάμων και ο Φιντίας ήταν δίκαιοι και αληθινοί στον σκοπό τους ο ένας στον άλλο, ήταν επίσης δίκαιοι και αληθινοί στην υπόθεση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.

Ενωμένοι στον σκοπό τους, και οι δύο ξεκίνησαν να ξεσηκώνουν τις καρδιές των ανθρώπων προς αυτό που ήταν σωστό σε διάφορα μέρη της αγαπημένης τους πόλης.

«Κανένας βασιλιάς δεν πρέπει να έχει απόλυτη εξουσία πάνω στο λαό», κήρυττε ο Φιντίας στους δρόμους της πόλης.

«Ο λαός πρέπει να έχει μεγαλύτερο λόγο στο ποιος μας κυβερνά και πώς μας κυβερνούν!»



(Εικονογράφηση - Massimo Todaro/Shutterstock)

Ο λαός συμφώνησε μουρμουρίζοντας, και οι ψιθυριστές τα μετέφεραν μέχρι τον τύραννο βασιλιά, τον Διονύσιο. «Βρείτε μου τον υπεύθυνο γι' αυτή την αναστάτωση», φώναξε ο Διονύσιος στον αρχηγό της φρουράς του.

Ο αρχηγός της φρουράς δεν άργησε να μάθει ποιος ήταν υπεύθυνος, καθώς βρήκε τον Φιντία να κηρύττει ακόμα τα ίδια αισθήματα στους δρόμους.

«Εσύ είσαι υπεύθυνος για τη διάδοση αυτών των ψεμμάτων εναντίον του βασιλιά;» ρώτησε ο αρχηγός, με ένα σκληρό βλέμμα στραμμένο στον Φιντία.

«Μιλώ μόνο την αλήθεια ενάντια στην τυραννία», είπε ο Φιντίας.

«Θα δούμε πώς θα πάει η αλήθεια σου εναντίον του βασιλιά!» φώναξε ο αρχηγός της φρουράς και διέταξε τους άνδρες του να συλλάβουν τον επαναστάτη.



(Εικονογράφηση - Maciej Es/Shutterstock)


Πρόχειρα τον συνέλαβαν και τον έφεραν ενώπιον του βασιλιά, και ο Δαμών, ο οποίος είχε αντιληφθεί την επικίνδυνη κατάσταση του φίλου του, τον ακολούθησε κρυφά.

Ο βασιλιάς, αν και έτρεμε από οργή όταν του έφεραν τον Φιντία, είπε ήσυχα: «Η αυθάδεια σου θα σου κοστίσει τη ζωή σου, εκτός αν πας και πεις στο λαό ότι παίρνεις πίσω αυτά που είπες».

«Δεν μπορώ να πω ψέμματα», είπε ο Φιντίας. 

«Φορολογείτε πολύ τους ανθρώπους και εμείς δεν έχουμε λόγο στο πώς κυβερνάτε την κάποτε ένδοξη πόλη-κράτος μας».

Ο Διονύσιος δεν μπόρεσε να ελέγξει τον θυμό του σε αυτό το σημείο. «Τότε θα χάσεις την ζωή σου!» φώναξε, όρθιος και κοιτάζοντας αφ' υψηλού τον ταλαίπωρο Φιντία.


(Εικονογράφηση - Massimo Todaro/Shutterstock)


«Ευχαρίστως θα δώσω τη ζωή μου για έναν σκοπό που είναι δίκαιος», είπε ο Φιντίας. «Αλλά σας παρακαλώ αφήστε με να πάω και να αποχαιρετήσω την οικογένειά μου».

Ο τύραννος βασιλιάς δεν είχε ιδέα τι θα πει τιμή και δεν πίστεψε ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι ο Φιντίας θα επέστρεφε ποτέ αν τον άφηνε να επιστρέψει στην οικογένειά του. 

«Νομίζεις ότι είμαι τόσο ανόητος που θα σου επέτρεπα να επιστρέψεις στην οικογένειά σου;» ξεστόμισε με λύσσα ο βασιλιάς. «Θα δραπετεύσεις και δεν θα επιστρέψεις ποτέ!»

Εκείνη τη στιγμή, μια φωνή ακούστηκε πίσω από τον αρχηγό της φρουράς και τους φρουρούς του. 

«Θα πάρω εγώ την θέση του Φιντία ενώ θα αποχαιρετά τους αγαπημένους του», είπε ο Δάμων, περπατώντας προς τον φίλο του.




«Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση», σκέφτηκε ο βασιλιάς. «Αυτό σίγουρα θα δώσει στους ανθρώπους έναν λόγο να πιστεύουν ότι είμαι δίκαιος αν επιτρέψω αυτό το πράγμα, αν και αυτός ο άνθρωπος είναι ανόητος. Αυτόν τον Φιντία δεν θα τον ξαναδούμε, ούτε θα τον ακούσουμε ποτέ».

«Εντάξει», είπε δυνατά. «Μπορείς να πάρεις την θέση του φίλου σου, του Φιντία, ωστόσο, αν δεν επιστρέψει μέχρι τρεις ημέρες, θα πληρώσεις εσύ το τίμημα της θρασύτητάς του με την ίδια σου την ζωή».

Ο Δάμων πλησίασε τον φίλο του και έσφιξαν τα χέρια. «Πήγαινε να δεις την οικογένειά σου, αγαπημένε μου φίλε», είπε ο Δάμων.

«Δεν θα μπορέσω ποτέ να σε ξεπληρώσω», απάντησε ο Φιντίας.

Ο Δάμων άρπαξε τον φίλο του από τους ώμους και τον τίναξε απαλά. «Η φιλία σου έχει πληρώσει το τίμημα δέκα φορές. Τώρα πάμε!»


Μια εικονογράφηση σχεδιασμένη από την The Epoch Times χρησιμοποιώντας εικόνες από το Shutterstock.

Καθώς έφευγε ο Φιντίας, ο Διονύσιος ξέσπασε σε ένα υποχθόνιο γέλιο. «Ανόητε, ο φίλος σου δεν θα επιστρέψει ποτέ τώρα», είπε ο βασιλιάς. «Τώρα πρέπει να περιμένεις στη φυλακή, όπου σε τρεις μέρες θα εκτελεστείς!»

«Ο φίλος μου θα επιστρέψει», είπε ο Δάμων, κοιτάζοντας τον βασιλιά κατάματα.

Τότε ο βασιλιάς έβαλε τους φρουρούς να τον μεταφέρουν στο κελί της φυλακής του. 

Κάθε μέρα ο βασιλιάς ερχόταν και προκαλούσε τον Δάμωνα για τον φίλο του που τον εγκατέλειψε. 

Την τρίτη ημέρα, ο βασιλιάς πλησίασε το κελί. «Κατά το ηλιοβασίλεμα, θα εκτελεστείς. Είσαι ανόητος. Θα μπορούσες να είσαι ελεύθερος άνθρωπος, αλλά επέλεξες να πιστέψεις τον φίλο σου».

«Ξέρω ότι ο Φιντίας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψει εδώ για να με ελευθερώσει», είπε ο Δάμων.

«Θα δούμε», είπε ο βασιλιάς, χαϊδεύοντας τα γένια του στοχαστικά.

Ο Δάμων παρακολουθούσε τον ήλιο να διασχίζει τον ουρανό γαλήνια. Ήξερε ότι ο φίλος του πρέπει να είχε συναντήσει προβλήματα και εξακολουθούσε να πιστεύει ότι ο Φιντίας θα επέστρεφε αν ήταν στο χέρι του. Καθώς ο ήλιος ήταν έτοιμος να δύσει δυτικά της Μεσογείου, μια κραυγή ακούστηκε έξω από τη φυλακή.

«Δάμων», φώναξε ο Φιντίας. «Πού είσαι; Επέστρεψα!»

Μόλις το άκουσαν αυτό, ο βασιλιάς και οι άνδρες του άφησαν τον Δάμωνα να φύγει και έφεραν αυτόν και τον Φιντία στην βασιλική αυλή.

Ο Δάμων και ο Φιντίας αγκαλιάστηκαν και ο Δάμων παρατήρησε ότι ο Φιντίας ήταν τραυματισμένος και μελανιασμένος σε πολλά μέρη.

«Τι απέγινες εσύ, φίλε μου;» ρώτησε ο Δάμων.

«Θα ήμουν εδώ πολύ νωρίτερα, Δάμων», είπε ο Φιντίας. «Στην αρχή, με συγκρατούσαν οι σφοδροί άνεμοι που δεν άφηναν το σκάφος μου να επιστρέψει. Στη συνέχεια, μόλις οι άνεμοι ήταν ευνοϊκοί, το πλοίο μου δεν άργησε να κατακλυστεί από μια ομάδα πειρατών που πήραν τη βάρκα και τα υπάρχοντά μου, ρίχνοντάς με στη θάλασσα».


Μια απεικόνιση του νησιού της Σικελίας. (Plam Petrov/Shutterstock)

Ο Φιντίας τότε κοίταξε προς τον βασιλιά, ο οποίος στεκόταν σιωπηλός και παρακολουθούσε. «Είμαι έτοιμος τώρα», είπε ο Φιντίας.

Για πολύ ώρα, ο Διονύσιος έμεινε ακίνητος χωρίς να πει λέξη, και τόσο ο Δάμων όσο και ο Φιντίας πίστευαν ότι είδαν ένα δάκρυ να κυλά στο μάγουλό του.

«Θα σας αφήσω και τους δύο να φύγετε υπό έναν όρο», είπε τελικά ο βασιλιάς.

«Πείτε το αίτημά σας και θα αποφασίσουμε αν είναι δίκαιο ή όχι», είπε ο Φιντίας.

«Θα σας αφήσω και τους δυο σας να φύγετε», είπε ο βασιλιάς, «αν με διδάξετε να είμαι άξιος αυτού του είδους φιλίας».

Για το υπόλοιπο της ζωής του Διονυσίου, η πόλη-κράτος των Συρακουσών κυβερνήθηκε σοφά και καλά, και ο Δάμων και ο Φιντίας υπήρξαν λάβαρο και παράδειγμα φιλίας από τότε.


Μοιραστείτε τις ιστορίες σας μαζί μας στο emg.inspired@epochtimes.nyc και συνεχίστε να παίρνετε την καθημερινή σας δόση έμπνευσης κάνοντας εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο Inspired στο TheEpochTimes.com/newsletter




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





















The Hollies - He Ain’t Heavy, He’s My Brother (Lyrics) (youtube.com)


… The road is long
With many a winding turn
That leads us to who knows where, who knows where
But I'm strong
Strong enough to carry him
He ain't heavy, he's my brother

… So on we go
His welfare is of my concern
No burden is he to bear
We'll get there

… For I know
He would not encumber me
He ain't heavy, he's my brother

… If I'm laden at all
I'm laden with sadness
That everyone's heart
Isn't filled with the gladness
Of love for one another

… It's a long, long road
From which there is no return
While we're on the way to there
Why not share?

… And the load
Doesn't weigh me down at all
He ain't heavy, he's my brother

… He's my brother
He ain't heavy, he's my brother
He ain't heavy, he's my brother


(ελεύθερη μτφρ. μ.ζ.)

… Ο δρόμος είναι μακρύς
Με στροφές πολλές
Που μας οδηγεί ποιός ξέρει πού, ποιός ξέρει πού...
Είμαι όμως δυνατός
Αρκετά δυνατός για να τον κουβαλήσω
Δεν είναι βάρος, είναι ο αδερφός μου

… Κι έτσι προχωράμε λοιπόν
Η ευημερία του είναι η έννοια μου
Κανένα βάρος εκείνος να μη σηκώσει
Θα τα καταφέρουμε

… Γιατί ξέρω
Δεν θα με επιβάρυνε
Δεν είναι βάρος, είναι ο αδερφός μου

… Κι αν είμαι καθόλου ζορισμένος
Είμαι ζορισμένος με θλίψη
Που δεν είναι η καρδιά όλων
Γεμάτη με χαρά
Από αγάπη ο ένας για τον άλλον

… Είναι μακρύς, είναι μακρύς ο δρόμος
Από όπου δεν υπάρχει επιστροφή
Μιας και βρισκόμαστε στο δρόμο για εκεί
Γιατί να μην τον μοιραστούμε;

… Και το φορτίο
Δεν με βαραίνει καθόλου
Δεν είναι βάρος, είναι ο αδερφός μου

… Αυτός είναι ο αδελφός μου
Δεν είναι βάρος, είναι ο αδερφός μου
Δεν είναι βάρος, είναι ο αδερφός μου


Στον φίλο μου 🌹


καληνύχτα! 🌝🌠🐑🐑🐑

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!