Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: Τα παιδιά του Χαλιφάτου



Η δημοκρατία είναι συγκλονισμένη: έξι έφηβοι, συμπεριλαμβανομένου ενός 13χρονου, σχεδίαζαν επιθέσεις σε εκκλησίες και συναγωγές, ήθελαν να σκοτώσουν «άπιστους». Αλλά απέχουν πολύ από το πρώτο του είδους τους - όλο και περισσότεροι έφηβοι ριζοσπαστικοποιούνται με πρωτοφανή ρυθμό.


Pauline Schwarz
@_Pauline_S_

15.04.2024



Η Albina H. είναι 16 ετών. Το κορίτσι από το Iserlohn ήταν αποφασισμένο να εγκαταλείψει τη χώρα - αλλά «όχι για να πάει στη Μαγιόρκα για διακοπές, αλλά για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Herbert Reul σε δήλωση Τύπου την Παρασκευή. 

Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, οι συνομιλίες της οδήγησαν τους ερευνητές σε άλλους οπαδούς της ισλαμιστικής τρομοκρατικής ομάδας, με τους οποίους σχεδίαζε επιθέσεις σε εκκλησίες, συναγωγές, αθλητικούς συλλόγους ή παμπ. 

Σε αντίθεση με ό, τι μπορεί να σκεφτεί κανείς, ωστόσο, οι συνεργοί της Albina δεν είναι ενήλικες άνδρες που μεταφέρθηκαν λαθραία στη Γερμανία από το Ισλαμικό Κράτος από τη Συρία ή το Ιράκ - είναι παιδιά.

Δύο αγόρια και τρία κορίτσια, το μικρότερο από αυτά μόλις 13 ετών, ήθελαν να επιτεθούν σε «άπιστους» με μαχαίρια, βόμβες μολότοφ και πυροβόλα όπλα.

Ενώ άλλα παιδιά αυτής της ηλικίας αγωνίζονται με την εφηβεία τους και αρχίζουν να ενδιαφέρονται για το αντίθετο φύλο, αυτοί οι νέοι ήθελαν να σκοτώσουν στο όνομα του Αλλάχ, για το Ισλαμικό Κράτος. 

Σχεδίαζαν μια «ποταπή δολοφονία με χαμηλά κίνητρα» – ακριβώς όπως είχαν κάνει ο 16χρονος Rasul M. από το Βρανδεμβούργο και ο 15χρονος Edris D. από το Burscheid λίγους μήνες νωρίτερα. 

Οι δυο τους είχαν σχεδιάσει μια εκρηκτική επίθεση σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Λεβερκούζεν και σε μια συναγωγή στην Κολωνία και ήθελαν να «βάλουν φωτιά» στους απίστους. Και δεν είναι σε καμμία περίπτωση οι πρώτοι του είδους τους.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν εξαφανίστηκε ποτέ – και ποτέ δεν σταμάτησε να ριζοσπαστικοποιεί τα παιδιά σε ιερούς πολεμιστές.

Η περίπτωση του Schamsudin M. από το Bremerhaven δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο τότε 18χρονος λέγεται ότι ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με ισλαμιστικές ιδέες τον Ιανουάριο του 2022.

Από τότε, χρειάστηκαν μόνο δύο μήνες για να γίνει πιστός ο Τσετσένος ντόπιος και άλλοι τέσσερεις για να μοιραστεί το «αγαπημένο του βίντεο» αποκεφαλισμών με άλλους σε μια ομάδα συνομιλίας, σχολιάζοντας κλιπ απίστων που καίγονται ζωντανοί με τις λέξεις, «Θέλετε να δείτε καμένο κοτόπουλο εδώ;». 

Από εκείνη την εποχή, ο έφηβος βρίσκεται επίσης σε τακτική επαφή με ένα μέλος του αφγανικού παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους, το ISPK («Ισλαμικό Κράτος της επαρχίας Χορασάν»).


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ISIS ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Γενικό Εισαγγελέα, ο Shamsudin M. εντάχθηκε στην τρομοκρατική ομάδα το καλοκαίρι του 2022 και του ανατέθηκε να ιδρύσει έναν τρομοκρατικό πυρήνα του IS στη Γερμανία - υποτίθεται ότι θα ενεργούσε ως ένα είδος «εμίρη». Και αυτό έκανε το αγόρι. 

Ο Shamsudin μετέφρασε και διέδωσε προπαγανδιστικό υλικό, στρατολόγησε ενεργά νέους για το ISIS, βοήθησε με ταξείδια στις «περιοχές επιχειρήσεων» και κανόνισε τη μεταφορά χρημάτων στο ISPK στο Αφγανιστάν. 

Σε μια ομάδα συνομιλίας που ίδρυσε, κάλεσε επίσης για επιθέσεις στη Γερμανία και διένειμε οδηγίες για το πώς να κατασκευάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς - ήταν εδώ που ο Schamsudin στρατολόγησε τον 16χρονο Etrit P. από το Iserlohn.

Ο Etrit συμφώνησε να πραγματοποιήσει μια εκρηκτική επίθεση και παραπέμφθηκε από τον Shamsudin σε έναν μαχητή του ISIS στο Αφγανιστάν, ο οποίος έδωσε οδηγίες στο αγόρι. 

Γιατί ο Γερμανός Κοσοβάρος απομακρύνθηκε τελικά από το σχέδιό του δεν είναι απολύτως σαφές, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Γενικό Εισαγγελέα, φοβόταν ότι η εκρηκτική επίθεσή του θα μπορούσε να είχε αποτραπεί - από άλλη πηγή λέγεται ότι απλά δεν κατάλαβε τις οδηγίες για την κατασκευή της βόμβας. Αυτό που είναι βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι ο Etrit ήθελε να πραγματοποιήσει μια επίθεση με μαχαίρι στους αστυνομικούς - ενώ ο Shamsudin και άλλοι στην ομάδα συνομιλίας προσεύχονταν για τη σωτηρία του.

Η επίθεση ματαιώθηκε από τις αρχές ασφαλείας εγκαίρως, οι δύο νεαροί άνδρες συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2022 και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση περίπου ένα χρόνο αργότερα. 

Αυτό που απομένει είναι το ερώτημα: Πώς θα μπορούσε να έχει φτάσει σε αυτό; Πώς έρχονται οι νέοι σε επαφή με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και το Ισλαμικό Κράτος; 

Η απάντηση είναι τόσο απλή όσο και ανησυχητική: η πλειονότητα της ριζοσπαστικοποίησης σήμερα λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο – σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το TikTok.

Υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα ισλαμιστών γυαλιστερών ιεροκήρυκων που έχουν χιλιάδες οπαδούς. Έχουν προσαρμοστεί στο νεανικό κοινό τους – με μοντέρνα ρούχα, γλώσσα και νεανική παρουσίαση των βίντεό τους.


«ΠΟΠ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ» ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΠΑΔΟΥΣ

Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα αυτού είναι η «Muslim Interaktiv», μια ομάδα που, σύμφωνα με το Γραφείο του Αμβούργου για την Προστασία του Συντάγματος, είναι μια οργάνωση βιτρίνα της ισλαμιστικής ένωσης «Hizb ut-Tahrir – Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο», η οποία έχει απαγορευτεί στη Γερμανία από το 2003 – και η οποία έχει θέσει ως στόχο την ίδρυση χαλιφάτου και την εισαγωγή και επιβολή του νόμου της Σαρία. 

Και οι υποστηρικτές του "Muslim Interaktiv" δεν φαίνεται να είναι αντίθετοι σε αυτό, τουλάχιστον οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις στο Αμβούργο, οι οποίες προκάλεσαν ενθουσιασμό στα μέσα ενημέρωσης στις αρχές Απριλίου, φορούσαν περήφανα φούτερ με την επιγραφή "Χαλιφάτο". Ωστόσο, οι κυρίως νέοι άνδρες στα 20 και τα 30 τους είναι ενεργοί για πολύ περισσότερο.

Από το 2020, η «Ένωση Μουσουλμάνων» δημοσιεύει τακτικά βίντεο στο YouTube που έχουν ένα σαφές μήνυμα: Είμαστε εδώ, είμαστε ισχυροί και θα αναλάβουμε δράση. 

Και προφανώς με ένα σταθερό κεφάλαιο εκκίνησης, επειδή τα βίντεο γίνονται εξαιρετικά επαγγελματικά: Με λήψεις drone, δυναμικά κοψίματα και γωνίες κάμερας ή κωμικά στοιχεία, μοιάζουν σχεδόν με ταινίες μεγάλου μήκους. Φυσικά, υπάρχουν και κομψά αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και καλά εκπαιδευμένοι πρωταγωνιστές - εξάλλου, αυτό είναι που αρέσει στους νέους.

Μαζί με το Instagram, το Facebook και το TikTok, οι «ποπ ισλαμιστές», όπως αποκαλούν οι ερευνητές τους νεαρούς άνδρες, έχουν συνολικά σχεδόν 50.000 ακόλουθους

Και σε αυτούς τους θεατές, πιθανώς πολύ νέους, παρουσιάζουν τώρα κυρίως σύντομα βίντεο στα οποία τα μαθήματα της Λίθινης Εποχής αντλούνται από το Κοράνι και οι μουσουλμάνοι καλούνται να απορρίψουν ο,τιδήποτε δυτικό. 

Το πρόσωπο και η φιγούρα του όλου θέματος είναι ο 25χρονος μαθητής δάσκαλος Joe Adade Boateng, ένας Γερμανο-Γκανέζος που αυτοαποκαλείται "Raheem". Κάθεται σε ένα επαγγελματικό στούντιο podcast και φοράει 'cool' ρούχα - για παράδειγμα, μπουφάν φόρμας ή φούτερ με κουκούλα με τη δική του μάρκα - ενώ μιλάει στην κάμερα με τα φρύδια του αυλακωμένα.


"ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΜΥΗΣΗΣ"

Για παράδειγμα, σχετικά με τη Σαουδική Αραβία που «αμαυρώνει» το Ισλάμ. Και αυτό μόνο επειδή η χώρα έστειλε μια «ημίγυμνη γυναίκα» - δηλαδή, μια γυναίκα με γυμνά χέρια και χωρίς μαντίλα - σε διεθνή καλλιστεία. Οι Σαουδάραβες είναι «προδότες», κυνηγούν τους Αμερικανούς – τους «αφέντες» τους – και φέρνουν «ντροπή» σε όλους τους μουσουλμάνους. Άλλα θέματα που πραγματεύεται ο Raheem περιλαμβάνουν τον υποτιθέμενο αχαλίνωτο ρατσισμό κατά των μουσουλμάνων, το AfD και την εξάπλωση του επιθετικού μίσους κατά του Ισραήλ.

Ωστόσο, οι «Μuslim Interaktiv» δεν είναι σε καμμία περίπτωση οι μόνοι ισλαμιστές που χρησιμοποιούν τέτοια θέματα για να πιάσουν τους νέους στο Διαδίκτυο. 

Υπάρχει, για παράδειγμα, ο Ibrahim El-Azzazi, επίσης γνωστός ως Sheik Ibrahim, ο οποίος εξηγεί στους μουσουλμάνους, για παράδειγμα, γιατί δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στα φεστιβάλ του "kufar" (οι "άπιστοι"). 

Ή ο Abul Karim, ο οποίος εξηγεί στους περισσότερους από 70.000 οπαδούς του ότι δεν είναι μουσουλμάνοι όταν συγχαίρουν τους «άπιστους» τα Χριστούγεννα - ακριβώς όπως ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας Seddik Kalamp. 

Και σύμφωνα με τον ιμάμη και ιεροκήρυκα του Διαδικτύου Abul Baraa, ο οποίος επίσης δοξάζει το μαρτύριο, οι μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να εισέρχονται ούτε στην χριστουγεννιάτικη αγορά.

Πιθανώς ο πιο γνωστός ιεροκήρυκας του Διαδικτύου στη Γερμανία, ωστόσο, είναι πιθανώς ο σαλαφιστής Pierre Vogel, ο οποίος αυτοαποκαλείται Abu Hamza. 

Ο 45χρονος ήρθε στο προσκήνιο το 2011 όταν απαίτησε δημόσια μια νεκρώσιμη προσευχή για τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν και λίγο αργότερα έγινε το πρόσωπο της σαλαφιστικής ένωσης «Πρόσκληση στον Παράδεισο», η οποία παρακολουθούνταν από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος. 

Αλλά ο Vogel δεν είναι μόνο ισλαμιστής TikTok influencer σήμερα, είναι πρώην πυγμάχος και προφανώς το εκμεταλλεύεται. 

Στην Κολωνία, ο άνθρωπος τον οποίο το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος περιέγραψε πριν από μερικά χρόνια ως «ένα είδος ναρκωτικού μύησης» στη σαλαφιστική ιδεολογία εργάζεται σε ένα αθλητικό στούντιο ως προπονητής πυγμαχίας για παιδιά και νέους. Το "Bergheim" συνδέεται επίσης με την εκστρατεία προσηλυτισμού "Da'wa" ("What After"), η οποία είναι δημοφιλής στους σαλαφιστικούς κύκλους.


ΓΕΡΜΑΝΟΙ (;) ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΩΣ «ΜΑΡΤΥΡΕΣ» ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Σε γενικές γραμμές, οι πολεμικές τέχνες είναι πολύ δημοφιλείς στους ισλαμικούς κύκλους - ακριβώς όπως το hip-hop ή το γερμανικό ραπ, το οποίο είναι εξαιρετικά κοινό μεταξύ των νέων. 

Ένα ισλαμιστικό είδωλο που ενσαρκώνει και τα δύο είναι ο Dennis Cuspert από το Βερολίνο. Ο Γερμανο-Γκανέζος προσπάθησε πρώτα να κάνει καρριέρα ως ράπερ "Deso Dogg" και στη συνέχεια ως μαχητής μικτών πολεμικών τεχνών - μέχρι που βρήκε τον Αλλάχ, τον σαλαφισμό. 

Περιέβαλε τον εαυτό του με αμφίβολους ανθρώπους στο «Τζαμί Al-Nur» στο Neukölln, το οποίο παρακολουθούνταν από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος για χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Pierre Vogel - μέχρι που τελικά εντάχθηκε στο ISIS. 

Ο Cuspert στη συνέχεια πήρε το όνομα "Abu Talha al-Almani" και έφυγε για τη Συρία. 

Από εκεί, έγινε ένας από τους πιο επιτυχημένους γερμανόφωνους προπαγανδιστές μέχρι που φέρεται να σκοτώθηκε σε επίθεση drone το 2018.

Παρόμοια τύχη είχε και ο Γερμανός David G. από το Kempten, ο οποίος ήταν ενεργός στον τοπικό σύλλογο πυγμαχίας μέχρι που ριζοσπαστικοποιήθηκε, ασπάστηκε το Ισλάμ και πήγε στον πόλεμο στη Συρία το 2013 - όπου σκοτώθηκε ένα χρόνο αργότερα. 

Σε αντίθεση με τον Dennis Cuspert, ο David G. δεν ήταν ποτέ εμφανής πριν, φαίνεται να έχει ριζοσπαστικοποιηθεί στο Διαδίκτυο - όπως έκαναν πολλοί άλλοι νέοι πριν από αυτόν και προφανώς κάνουν τώρα. 

Και πιθανώς πολύ πιο γρήγορα από πριν - παρ' όλο που χρειάστηκαν μόνο μήνες για τον David G. να μεταμορφωθεί από έναν άκακο μαθητευόμενο σε ισλαμιστή ιερό πολεμιστή.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!