Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Μην πάρετε τα μάτια σας από την Ουκρανία: Εξακολουθεί να είναι η πιο πιθανή εστία που θα προκαλέσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο



Αυτή η ανάρτηση επισκεπτών από τον Jim Rickards είναι σωστή στην ανάλυσή της για τον πόλεμο Ρωσσίας-Ουκρανίας και τη δυνατότητά του να εκραγεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο.
Εξηγεί τα ψεύδη που είναι ενσωματωμένα στη δυτική θέση απέναντι στη Ρωσσία και γιατί η συνεχιζόμενη προώθηση αυτής της ψευδούς αφήγησης δεν μπορεί να έχει καλό αποτέλεσμα. 

Είτε κάποιος με υγιή λογική θα ανέβει είτε θα ανεβούμε τη σκάλα κλιμάκωσης σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή, και αυτό θα φέρει καταστροφικές συνέπειες στους λαούς της Δύσης – εσάς και εμένα.

-

Από τον Jim Rickards, στο The Daily Reckoning

Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν ξεχάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό είναι λάθος.

Η Ρωσσία αργά αλλά σταθερά νικάει την Ουκρανία, κάτι που γίνεται όλο και πιο εμφανές σε όλους, εκτός από τους πιο αντιρώσους σκληροπυρηνικούς.

Αυτό οδηγεί σε απελπισία στους ελίτ δυτικούς κύκλους που είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν τη Ρωσσία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. 

Στο μυαλό τους, απλά δεν μπορούν να αφήσουν τον Πούτιν να κερδίσει. Πιστεύουν ότι αν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, θα προχωρήσει στη συνέχεια στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και αλλού.

Γνωρίζετε ότι η Δύση γίνεται απελπισμένη με βάση τις πρόσφατες απειλές του Εμμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Δούμας, Πιότρ Τολστόι (απόγονος του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Λέοντα Τολστόι), προειδοποίησε ότι τα γαλλικά στρατεύματα θα αποτελέσουν στόχους προτεραιότητας για τις ρωσικές δυνάμεις εάν εισέλθουν στην Ουκρανία.

Παρ' όλο που η Γαλλία θα έστελνε στρατεύματα ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ, αυτό μας βάζει σε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι που τελικά οδηγεί σε άμεση σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσσίας. Και αυτός ο δρόμος καταλήγει, τελικά, σε πυρηνικό πόλεμο.

Ο Τολστόι πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν «μόλις δύο λεπτά για να ρίξουν πυρηνικά στο Παρίσι». Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να κλιμακωθούν τα πράγματα εάν η Γαλλία αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.


Περισσότερη κλιμάκωση

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να στείλει F-16 στην Ουκρανία. Τα αεροδρόμια στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ρωσική επίθεση, ειδικά επειδή η αεράμυνα της Ουκρανίας έχει εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το σημείο και η ρωσική πολεμική αεροπορία γίνεται όλο και πιο ενεργή στην Ουκρανία.

Αλλά αν το ΝΑΤΟ επιτρέψει στα F-16 να βασίζονται στις δικές του αεροπορικές βάσεις, ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι αυτά τα αεροδρόμια θα γίνουν «νόμιμος στόχος» εάν ξεκινήσουν επιθέσεις εναντίον ρωσικών δυνάμεων.

Παρεμπιπτόντως, η Ρωσσία έχει υπερηχητικούς πυραύλους που το ΝΑΤΟ δεν έχει καμμία πρακτική ικανότητα να καταρρίψει, οπότε αυτές οι επιθέσεις πιθανότατα θα ήταν επιτυχείς.

Φυσικά, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ανταποδώσει σε είδος. Μπορείτε να φανταστείτε πού θα μπορούσαν να οδηγήσουν όλα αυτά.

Είμαστε ήδη σε καλό δρόμο για την κλιμάκωση. Και όσο πιο ψηλά πηγαίνετε, τόσα περισσότερα έχετε να χάσετε αν υποχωρήσετε. Είχα προειδοποιήσει γι' αυτό από την αρχή του πολέμου.

Αλλά η όλη ιδέα ότι η Ρωσσία αποτελεί κάποια υπαρξιακή απειλή για το ΝΑΤΟ ή την Ευρώπη είναι παράλογη.


Ο Πούτιν δεν έχει τίποτε να κερδίσει και τα πάντα να χάσει

Πρώτα απ' όλα, η θεωρία ότι ο Πούτιν θα εισβάλει σε άλλες χώρες εάν κερδίσει στην Ουκρανία είναι ανοησία. Ο ρωσικός στρατός δεν διαθέτει τους άνδρες και το υλικό για να καταλάβει την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα εισβάλλει σε άλλες χώρες.

Αυτή δεν είναι η Σοβιετική Ένωση με τους τεράστιους στρατούς αρμάτων μάχης της έτοιμους να κυλήσουν πάνω από τη Δυτική Ευρώπη. Και ο σοβιετικός κομμουνισμός είναι προ πολλού νεκρός, οπότε δεν υπάρχει ιδεολογική βάση για να εισβάλει η Ρωσσία στην Ευρώπη. Αυτές τις μέρες η Ρωσσία είναι ένα συντηρητικό, ορθόδοξο χριστιανικό έθνος.

Αλλά το πιο σημαντικό, ο Πούτιν δεν έχει απολύτως κανένα κίνητρο να εισβάλει σε οποιοδήποτε από αυτά τα έθνη, τα οποία είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Τι να έχουν που θα θέλει;

Το μόνο που θα κάνει είναι να ενεργοποιήσει το άρθρο 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ, το οποίο ορίζει ότι μια επίθεση εναντίον ενός μέλους είναι μια επίθεση εναντίον όλων, προκαλώντας μια μαζική απάντηση του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το σημείο, είστε στο γρήγορο δρόμο προς τον πυρηνικό πόλεμο.

Ο Πούτιν έχει πλήρη επίγνωση αυτού.

Οι τρομοκράτες αρέσκονται να επισημαίνουν αυτό που είπε κάποτε ο Πούτιν σε μια ομιλία: «Όποιος δεν του λείπει η Σοβιετική Ένωση δεν έχει καρδιά».

Το εκλαμβάνουν αυτό ως απόδειξη ότι θέλει να αναδημιουργήσει τη Σοβιετική Ένωση. Αλλά παραλείπουν βολικά αυτό που είπε στη συνέχεια:

«Όποιος την θέλει πίσω δεν έχει μυαλό».

Όποια και αν είναι η γνώμη σας για τον Πούτιν, έχει σίγουρα μυαλό. Δεν έχει καμμία πρόθεση να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση.


Δεν είναι μόνο θέμα προθέσεων

Αλλά όπως κάθε μεγάλη δύναμη, η Ρωσσία έχει συμφέροντα και η Ουκρανία ήταν πάντα ένα ζωτικό στρατηγικό συμφέρον για τη Ρωσσία.

Και η Ρωσσία δεν πρόκειται να ανεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας σε μια συμμαχία του ΝΑΤΟ που είναι εχθρική προς τη Ρωσσία. Οι επικριτές λένε ότι η Ουκρανία είναι ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο έθνος που μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αν θέλει. Η Ρωσσία δεν έχει λόγο στο θέμα; Παρ' όλο που η Ουκρανία συνορεύει με τη Ρωσσία;

Λοιπόν, υποθέτω ότι ποτέ δεν άκουσαν για το δόγμα Monroe. Οι ΗΠΑ ουσιαστικά ανακήρυξαν ολόκληρο το δυτικό ημισφαίριο δική τους επικράτεια. Αλλά μια μεγάλη δύναμη όπως η Ρωσσία δεν μπορεί να έχει λόγο στην αυλή της;

Οι επικριτές λένε επίσης ότι η ιδέα της εισβολής του ΝΑΤΟ στη Ρωσσία είναι γελοία. Αυτό είναι απλώς ρωσική παράνοια. Και αυτό είναι αλήθεια, το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εισβάλει πραγματικά στη Ρωσσία. Αλλά δεν είναι μόνο οι προθέσεις που μετράνε στον κόσμο της γεωπολιτικής. Είναι επίσης δυνατότητες.

Όπως σημείωσε κάποτε ο Μπίσμαρκ: «Αυτό που έχει σημασία στην πολιτική είναι οι δυνατότητες, όχι οι προθέσεις. Οι προθέσεις αλλάζουν, οι δυνατότητες παραμένουν».

Δεδομένης της μακράς ιστορίας εισβολής της Ρωσσίας, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί μπορεί να φαίνεται λίγο παρανοϊκή από τις εξωτερικές απειλές.

Αν κοιτάξετε έναν χάρτη, τμήματα της Ουκρανίας είναι στην πραγματικότητα ανατολικά της Μόσχας.




Θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ τον πόλεμο;

Φυσικά, η Ουκρανία δεν μπορεί να συνεχίσει να πολεμά χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν θέλει 60 δισεκατομμύρια δολλάρια νέων χρημάτων για να δώσει στην Ουκρανία για να πολεμήσει τον πόλεμο. Το ποσό αυτό προστίθεται σε αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχουν ήδη παρασχεθεί.

Αυτό προτάθηκε το περασμένο καλοκαίρι, αλλά έκτοτε έχει καθυστερήσει στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Βουλή ψήφισε ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο για να βοηθήσει το Ισραήλ το περασμένο φθινόπωρο, αλλά η Γερουσία αρνήθηκε να το υιοθετήσει επειδή θέλουν να συνδέσουν αυτή τη βοήθεια με χρήματα για την Ουκρανία.

Η Γερουσία ψήφισε ένα νομοσχέδιο που θα παρέχει βοήθεια για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν σε ένα πακέτο σε συνδυασμό με κάποια χρήματα για ψεύτικη ασφάλεια των συνόρων.

Αυτό το νομοσχέδιο ήταν τόσο αντιδημοφιλές που δεν μπορούσε καν να βγει από τη Γερουσία. Στη συνέχεια, το Σώμα επέμεινε να εγκρίνει τακτικές πιστώσεις πριν εξετάσει την Ουκρανία.

Αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 23 Μαρτίου, αλλά τώρα το Κογκρέσο βρίσκεται σε διακοπές του Πάσχα δύο εβδομάδων, οπότε τίποτα άλλο δεν θα συμβεί μέχρι τα μέσα Απριλίου. Κανείς δεν έχει απαντήσει καν στο πιο σημαντικό ερώτημα, το οποίο είναι τι θα κάνει η Ουκρανία με τα χρήματα.

Δεν μπορούν να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, επειδή τα δυτικά οπλοστάσια είναι γυμνά και τα εργοστάσια δεν είναι προσαρμοσμένα για να κατασκευάσουν περισσότερα από μια χούφτα. Θα χρειαστούν χρόνια για να επεκταθεί αυτή η παραγωγική ικανότητα.

Μπορείτε να μπείτε σε ένα κατάστημα με ένα πορτοφόλι γεμάτο χαρτονομίσματα των 100 δολλαρίων, αλλά αν τα ράφια είναι άδεια, δεν σας κάνει καλό. Τα προϊόντα απλά δεν υπάρχουν.

Εν τω μεταξύ, θαυματουργά όπλα από τη Δύση, όπως άρματα μάχης, πύραυλοι κρουζ, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυροβολικό ακριβείας HIMARS και αντιπυραυλικές συστοιχίες έχουν καταστραφεί, απενεργοποιηθεί ή καταρριφθεί από τη Ρωσσία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ήταν καλή διαφήμιση για τα δυτικά όπλα.


Για να επαναλάβω αυτό που είπα νωρίτερα, η Ουκρανία χάνει άσχημα τον πόλεμο. Η Ρωσσία προελαύνει στο νότιο και ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας.

Ωστόσο, η πίεση στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάϊκ Τζόνσον να κάνει κάτι παραμένει. Οι Ρεπουμπλικάνοι πολεμοκάπηλοι στη Γερουσία, όπως οι Λίντσεϊ Γκράχαμ και Τζόνι Ερνστ, δεν θα το βάλουν κάτω. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως οι Τσιπ Ρόϋ και Μάρτζορι Ταίηλορ Γκρην, αντιτίθενται στον Τζόνσον σε αυτό.

Ο Τζόνσον μπορεί να απαντήσει στην πίεση με μια λύση χειρότερη από μια άμεση ιδιοποίηση. Μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες κλοπής 300 δισεκατομμυρίων δολλαρίων σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που διατηρούνται με τη μορφή τίτλων του αμερικανικού δημοσίου.

Αυτό θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη στο δολλάριο ΗΠΑ, στους τίτλους του αμερικανικού δημοσίου και στο κράτος δικαίου των ΗΠΑ. Η Ρωσσία θα ανακτήσει γρήγορα την απώλεια με την κατάσχεση 300 δισεκατομμυρίων δολλαρίων ή περισσότερων δυτικών περιουσιακών στοιχείων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ρωσσία. Κανείς στο Κογκρέσσο δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τίποτε από αυτά.

Εάν ακολουθήσουν, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι αρκετά κακές. Αλλά αν αυτός ο πόλεμος δεν σταματήσει σύντομα, θα μπορούσαμε τελικά να βρεθούμε ενώπιον ενός πυρηνικού ολέθρου.


ΠΗΓΗ: Do not take your eyes off Ukraine: It’s still the most likely to trigger WWIII – LeoHohmann.com


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!