Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Η στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στη Γαλλία στην περίπτωση που η Ρωσσία κονιορτοποιούσε τις δυνάμεις της στην Ουκρανία



Ακόμη κι αν ο Macron είναι υπερβολικά υπερήφανος για να ζητήσει βοήθεια, το μπλοκ στο σύνολό του θα μπορούσε να συσπειρωθεί πίσω από τη Γαλλία ούτως ή άλλως, ή ένας «συνασπισμός των προθύμων» θα μπορούσε να συγκεντρωθεί για να υποστηρίξει το Παρίσι.


Andrew Korybko
5 Απριλίου 2024


Η Wall Street Journal επικαλέστηκε έναν ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ την Τετάρτη για να αναφέρει ότι «ο Μακρόν είπε στους συμμάχους ότι δεν θα υπήρχε ανάγκη να εμπλακεί το ΝΑΤΟ ή οι ΗΠΑ εάν η Ρωσσία στόχευε γαλλικά στρατεύματα» που θα μπορούσαν συμβατικά να αναπτυχθούν στην Ουκρανία στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με την περίφημη πρότασή του από τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Ενώ θα μπορούσε πράγματι να το πει αυτό, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι το μπλοκ ή ο Αμερικανός ηγέτης του θα σταθούν στην άκρη και θα αφήσουν τη Ρωσσία να κονιορτοποιήσει τις δυνάμεις του εταίρου τους σε αυτή την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία.

Θα αντανακλούσε πολύ άσχημα σε αυτούς για ένα από τα μεγαλύτερα μέλη του ΝΑΤΟ να ηττηθεί από τον παραδοσιακό αντίπαλό τους στο έδαφος ενός γειτονικού έθνους. 

Παρ' όλο που ένας Γάλλος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι ο Macron είχε κατά νου μόνο εκπαιδευτικές αποστολές, λειτουργικά αμυντικά συστήματα και κυβερνοπόλεμο όταν κατέθεσε την πρότασή του, η Ρωσσία έχει ήδη υποσχεθεί να στοχεύσει οποιοδήποτε από τα στρατεύματά της εκεί. Το προηγούμενο που δημιουργήθηκε από τη Ρωσσία που σκότωσε δεκάδες Γάλλους μισθοφόρους σε πυραυλική επίθεση στα τέλη Ιανουαρίου υποδηλώνει ότι δεν μπλοφάρει.

Αυτή η ανάλυση εδώ υποστηρίζει ότι ο στρατιωτικός-στρατηγικός στόχος της Γαλλίας στο σενάριο μιας συμβατικής επέμβασης θα ήταν να πάρει τον έλεγχο της ακτής της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τον Δνείπερο, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός γαλλορωσικού μετώπου κατά μήκος αυτού του ποταμού που διασχίζει τη διαιρεμένη περιοχή της Χερσώνας. 

Παρά το γεγονός ότι ο Macron φέρεται να ισχυρίζεται ότι δεν θα ζητήσει συμμαχική βοήθεια εάν τα στρατεύματά του στοχοποιηθούν από τη Ρωσσία, είναι εξαιρετικά απίθανο να αρνηθεί να το πράξει εάν τον εμποδίσουν να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Ο πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ καλλιεργούν σχέδια για να κρατήσουν την Ουκρανία ή τουλάχιστον μέρος της ως αντιρωσικό έδαφος που ελέγχεται πλήρως από αυτούς [και] επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του βορειοατλαντικού μπλοκ». 

Σε περίπτωση που η Ρωσσία σπάσει τις πρώτες γραμμές και αναγκάσει την αποστρατιωτικοποίηση της ελεγχόμενης από το Κίεβο αριστερής όχθης (ανατολικής) Ουκρανίας, τότε το ΝΑΤΟ στο σύνολό του πιθανότατα θα στηρίξει πλήρως αυτή τη γαλλική αποστολή.

Θα υπήρχε υπερβολική πίεση στο μπλοκ από τις αντιρωσικές πολιτικές ελίτ του να μην κάνει τίποτα για να σταματήσει την πιθανότητα του παραδοσιακού αντιπάλου τους να διασχίσει τον Δνείπερο και να αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα κάνοντας μια σημαντική στρατιωτική κίνηση στην Οδησσό

Οι γαλλικές δυνάμεις στη Ρουμανία θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αποτρέψουν κάτι τέτοιο είτε πριν συμβεί η προαναφερθείσα ανακάλυψη είτε αμέσως μετά. 

Εάν οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εμποδίσουν την πρόοδό τους, ωστόσο, τότε το ΝΑΤΟ πιθανότατα θα εμπλακεί σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Ακόμα κι αν ο Macron είναι υπερβολικά υπερήφανος για να ζητήσει βοήθεια, το μπλοκ στο σύνολό του θα μπορούσε να συσπειρωθεί πίσω από τη Γαλλία ούτως ή άλλως, ή ένας «συνασπισμός των προθύμων» θα μπορούσε να συγκεντρωθεί για να υποστηρίξει το Παρίσι. 

Το γεγονός είναι ότι η αναφερόμενη διαβεβαίωσή του ότι το σενάριο των γαλλο-ρωσικών συγκρούσεων στην Ουκρανία δεν θα διακινδύνευε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς η στρατιωτική-στρατηγική δυναμική θα μπορούσε να γίνει ανεξέλεγκτη εάν οι δυνάμεις του κονιορτοποιηθούν και το μπλοκ προσπαθήσει να «σώσει το γόητρό του» κλιμακώνοντας ως απάντηση.


ΠΗΓΗ: Would NATO Really Hang France Out To Dry If Russia Pulverized Its Forces In Ukraine? (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!