Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Αυξάνονται οι μαζικές απελάσεις μουσουλμάνων μεταναστών στην Ρωσσία μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Μουσουλμάνοι στην Ρωσσία. Εικόνα αρχείου: openDemocracy.net

του Tyler Durden
2 Απριλίου 2024


Υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές για μαζικές απελάσεις μουσουλμάνων μεταναστών από τη Ρωσσία στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης της 22ας Μαρτίου στο χώρο του Δημαρχείου Crocus σε προάστιο της Μόσχας, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 140 άτομα και άφησε εκατοντάδες τραυματίες και τραυματίες.

Η τάση αυτή λέγεται ότι είναι αποτέλεσμα μιας σημαντικής αύξησης των επιδρομών των αρχών σε διαμερίσματα και συγκροτήματα κοιτώνων που είναι γνωστό ότι στεγάζουν μετανάστες από την Κεντρική Ασία, εν μέσω ανησυχιών ότι ισλαμιστές ριζοσπάστες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν περισσότερες επιθέσεις.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέρριψε την ευθύνη στους ισλαμιστές εξτρεμιστές για τη μεγάλη επίθεση, στην οποία τέσσερεις ένοπλοι τοποθέτησαν εκρηκτικά και πυροβόλησαν τυχαία μέσα στο πλήθος· Ωστόσο, ο ίδιος και αξιωματούχοι του Κρεμλίνου πιστεύουν επίσης ότι οι άνδρες είχαν βοήθεια από την Ουκρανία ή ενδεχομένως από τις ΗΠΑ ή άλλες ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Οι φερόμενοι ως ένοπλοι, οι οποίοι φέρεται να προσπάθησαν να διαφύγουν πέρα από τα ουκρανικά σύνορα, είναι όλοι υπήκοοι του Τατζικιστάν. Αρκετοί άλλοι αλλοδαποί έχουν επίσης συλληφθεί τις ημέρες μετά την επίθεση. Η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι το ISIS-K ήταν πίσω από αυτό, ενώ καταδίκασε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ ή η Ουκρανία θα μπορούσαν να έχουν κάποια σχέση με αυτό.

Το περιφερειακό μέσο ενημέρωσης υπέρ της αντιπολίτευσης Meduza δήλωσε ότι την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, τα δικαστήρια της Αγίας Πετρούπολης «έλαβαν 584 υποθέσεις διοικητικών αδικημάτων σε σχέση με τη μη συμμόρφωση με τη μεταναστευτική νομοθεσία».

Η έκθεση ανέφερε ότι τουλάχιστον 418 αλλοδαποί διατάχθηκαν στη συνέχεια να πάνε σε ειδικές εγκαταστάσεις κράτησης για να περιμένουν την απέλασή τους από τη χώρα. «Άλλοι 48 άνθρωποι πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο και να εγκαταλείψουν τη Ρωσική Ομοσπονδία μόνοι τους», έγραψε ο Meduza.



Μια οργάνωση δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζονται στη Ρωσσία, η Perviy Otdel, παρατήρησε σε δήλωσή της την Παρασκευή ότι στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, «τα προσωρινά κέντρα κράτησης για ξένους πολίτες είναι γεμάτα, περιτριγυρισμένα από ειδικά οχήματα και λεωφορεία που κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο».

Οι Moscow Times με έδρα το Άμστερνταμ συνέδεσαν την αύξηση των απελάσεων με την τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχείο 'Crocus':

Οι χώρες στις οποίες στάλθηκαν οι μετανάστες δεν προσδιορίστηκαν, αν και είναι γνωστό ότι οι μετανάστες εργασίας στη Ρωσσία προέρχονται κυρίως από φτωχές χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικοί επιμελητές αναφέρονται στις μαζικές απελάσεις της Αγίας Πετρούπολης ως «Επιχείρηση κατά των μεταναστών», με επιδρομές που στοχεύουν τοπικούς ξενώνες και διαμερίσματα. Παρόμοιες επιδρομές αναφέρθηκαν στη Μόσχα και σε άλλες ρωσικές πόλεις.

Το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα αυξήθηκε όταν τέσσερις ένοπλοι - οι οποίοι αργότερα αναγνωρίστηκαν ως υπήκοοι του Τατζικιστάν - εισέβαλαν στο δημαρχείο του 'Crocus' την περασμένη Παρασκευή, σκοτώνοντας 144 ανθρώπους και τραυματίζοντας 382 από πυροβολισμούς και μαζικές πυρκαγιές στον δημοφιλή συναυλιακό χώρο.

Η αντίδραση εναντίον της σημαντικής κοινότητας μεταναστών του Τατζικιστάν της Ρωσσίας αναμένεται να αυξηθεί. Τα τελευταία χρόνια πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι Τατζίκοι εισέρχονται στη Ρωσσία σε αναζήτηση εργασίας.



Μια ξεχωριστή έκθεση των Moscow Times διαπίστωσε ότι «μεταξύ 2012 και 2018, πάνω από 2.000 πολίτες του Τατζικιστάν εντάχθηκαν σε τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία και το Ιράκ, καθιστώντας το Τατζικιστάν τον τρίτο υψηλότερο αποστολέα ξένων μαχητών στον πόλεμο σε κατά κεφαλήν βάση».

Η έκθεση συνεχίζει: «Οι περισσότεροι εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος, με μερικούς να αναλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Πολέμου της ομάδας Gulmurod Halimov, ο οποίος υπηρετούσε ως επικεφαλής της παραστρατιωτικής αστυνομικής δύναμης OMON του Τατζικιστάν». Αυτό σημαίνει ότι η παρακολούθηση και η καταστολή αυτής της μεταναστευτικής κοινότητας από τη Ρωσσία είναι πιθανό να αυξηθεί μόνο από αυτό το σημείο.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

2 σχόλια:

  1. Ο πληθυσμός της Νέας Σοβιετίας είναι 25% μουσουλμάνοι. Ποιόν προσπαθούν να κοροϊδέψουν οι λάτρεις του σφυροδρέπανου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τά άθλια βοθροκάναλα του Μητσοτακιστάν γιατί άραγε δέν μας δείχνουν όλες αυτές τίς μαζικές απελάσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!