Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Το αεροδρόμιο του Δουβλίνου διστάζει να ακυρώσει την ετήσια «ευλογία των αεροπλάνων» μετά τη δημόσια κατακραυγή

 

Φωτογραφία του αεροδρομίου του Δουβλίνου τραβηγμένη το 2022BW Media / Shutterstock


Ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι το αεροδρόμιο του Δουβλίνου είχε ακυρώσει την τελετή ευλογίας των αεροπλάνων που συμβαίνει κάθε ημέρα των Χριστουγέννων. Μετά την κατακραυγή, το αεροδρόμιο δήλωσε έκτοτε ότι επανεξετάζει την απόφασή του να σταματήσει τη μακροχρόνια πρακτική.
του Stephen Kokx
Παρ. 5 Απριλίου 2024


(LifeSiteNews) Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ιρλανδίας επανεξετάζει την ετήσια «ευλογία των αεροπλάνων», η οποία πραγματοποιείται από το 1947.

Το αεροδρόμιο του Δουβλίνου έχει κατά μέσο όρο περίπου 30 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Ιδρύθηκε το 1940 και διαθέτει μια καθολική εκκλησία που ονομάζεται Παναγία Βασίλισσα των Ουρανών που άνοιξε το 1964. 



Μια «πολυθρησκευτική αίθουσα προσευχής» είναι επίσης διαθέσιμη.

Αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ιρλανδικά ειδησεογραφικά πρακτορεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανέφεραν ότι το αεροδρόμιο του Δουβλίνου ακύρωσε την ευλογία του τελετουργικού των αεροπλάνων, το οποίο συμβαίνει κάθε ημέρα των Χριστουγέννων όταν το αεροδρόμιο είναι κλειστό για ταξείδια

Ο π. Des Doyle είναι ο εφημέριος του από το 2008 και ευλόγησε τα αεροπλάνα πιο πρόσφατα τον Δεκέμβριο του 2023.

Συντηρητικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε Gript.com ότι το αεροδρόμιο έλαβε αίτημα από τον John Hamill, γνωστό άθεο προβοκάτορα στη χώρα, να πραγματοποιήσει μια «μη θρησκευτική» ευλογία.

Ο συντάκτης του Gript, John McGuirk, δήλωσε στο 'X' ότι η επιστολή του Hamill ώθησε το αεροδρόμιο να πραγματοποιήσει μια «αναθεώρηση» των πρωτοκόλλων ασφαλείας του, γεγονός που οδήγησε στην ακύρωση της ευλογίας. 

Προηγουμένως, ο π. Doyle περπατούσε στην άσφαλτο για αυτό. Η ομάδα μέσων κοινωνικής δικτύωσης του αεροδρομίου απάντησε στον McGuirk στο 'X' αμφισβητώντας τον ισχυρισμό του.




«Για λόγους σαφήνειας, η απόφαση δεν είχε καμμία σχέση με «έναν κοσμικό ακτιβιστή που ζητούσε το δικαίωμα να έχει μια μη θρησκευτική ευλογία». Είναι το αποτέλεσμα αλλαγών στα πρωτόκολλα ασφαλείας γύρω από την πρόσβαση στον ελεγχόμενο χώρο του αερολιμένα», έγραψαν.

Ωστόσο, ο Hamill, σε μια ανάρτηση 'X', είπε ότι ζήτησε μια «μη θρησκευτική ευλογία» και ότι το αεροδρόμιο ανακοίνωσε ότι «όλες αυτές οι ευλογίες ακυρώνονται». 

Στη συνέχεια, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Gript, οι Καθολικοί διαμαρτυρήθηκαν και το αεροδρόμιο δήλωσε ότι επανεξετάζει την πολιτική του.




Το LifeSiteNews επικοινώνησε με το αεροδρόμιο του Δουβλίνου για σχόλια. Ένας εκπρόσωπος της DAA, του φορέα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου, παρείχε την ακόλουθη δήλωση:

Λόγω των πρόσφατων αλλαγών στα πρωτόκολλα ασφαλείας, η πρόσβαση στον ελεγχόμενο χώρο του αερολιμένα περιορίζεται πλέον μόνο στις λειτουργίες του αεροδρομίου. 

Για τον λόγο αυτό, οι μη επιχειρησιακές δραστηριότητες δεν μπορούν πλέον να διευκολυνθούν στον ελεγχόμενο χώρο αερολιμένα. 

Επί του παρόντος, επεξεργαζόμαστε μια νέα προσέγγιση για τη διευκόλυνση της παραδοσιακής χριστουγεννιάτικης ευλογίας των αεροπλάνων στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου.

Ο Michael Collins είναι μέλος του ιρλανδικού κοινοβουλίου και εκπροσωπεί το νοτιοδυτικό Cork. Είπε στο Gript ότι ήταν «απογοητευμένος» από την αρχική απόφαση και ότι η ευλογία των αεροσκαφών «είναι μια σημαντική παράδοση» που πρέπει να επιτραπεί να συνεχιστεί.

Η Aer Lingus είναι η ναυαρχίδα της ιρλανδικής κυβέρνησης. Ο ετήσιος Αγιασμός γινόταν αρχικά κάθε καλοκαίρι μόνο για τα αεροπλάνα της εταιρείας, τα οποία φέρουν ονόματα αγίων

Μεταφέρθηκε στα Χριστούγεννα του 1967. 

Ένα μίνι ντοκυμανταίρ που εξηγεί τη μοναδική φύση της ευλογίας κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960.




Ο πληθυσμός της Ιρλανδίας είναι περίπου 70% καθολικός. Το 1920, ο Πάπας Βενέδικτος XV ονόμασε την Παναγία της Λορέττας ως πολιούχο της αεροπορίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!