Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Βοηθώντας τα παιδιά να βρουν την ταυτότητά τους εν Χριστώ σε έναν ψηφιακό κόσμο


Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να βρουν την ταυτότητά τους εν Χριστώ;


Κάθε παιδί ψάχνει για ένα μέρος για να αγκυροβολήσει την ταυτότητά του, είτε πρόκειται για την αναζήτηση ενός καλύτερου φίλου στην παιδική χαρά του νηπιαγωγείου, προσπαθώντας να φτιάξει την ομάδα ή να ενταχθεί στο σωστό κλαμπ στα εφηβικά του χρόνια. 



Είναι σημαντικό οι χριστιανοί γονείς να καθοδηγούν τα παιδιά τους προς την ταυτότητά τους εν Χριστώ, προστατεύοντας παράλληλα από την κλοπή πνευματικής ταυτότητας στη σημερινή ψηφιακή εποχή.

Εσωτερικά, όλοι οι άνθρωποι θέτουν τρεις ερωτήσεις:Ποιος είμαι;
Πού μπορώ να έχω ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις;
Και τι πρέπει να κάνω με τη ζωή μου;

Στο Δευτερονόμιο 6, ο Θεός έδωσε στους γονείς το καθήκον να διαμορφώσουν την πνευματική ταυτότητα των παιδιών τους. Εκείνη την ημέρα, αφιέρωναν χρόνο στην καλλιέργεια καλλιεργειών και βοσκών κοπαδιών (Δευτ. 6:7-9). Στην εποχή μας, ξοδεύουμε χρόνο σε κοινωνικές πλατφόρμες και πλατφόρμες ροής. Στη μέση αυτής της ψηφιακής εποχής, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ουσιαστική ανάγκη των παιδιών μας να βρουν την ταυτότητά τους εν Χριστώ, την κλήση τους στην αποστολή του Θεού και τη βαθιά κοινότητα στην οικογένεια του Θεού Αν μπορέσουμε να απορρίψουμε λίγο από το θόρυβο, θα ακούσουν την ομορφιά του σχεδίου του Θεού για την ταυτότητά τους.

Προκειμένου να καλλιεργήσουμε την πνευματική ζωτικότητα των παιδιών μας, πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το θόρυβο που πνίγει την όμορφη συμφωνία του σχεδίου του Θεού γι' αυτά. Πρέπει να προστατεύσουμε την πνευματική ταυτότητα των παιδιών μας από την ομηρία μιας ψηφιακής ταυτότητας. Πρέπει να προκαλέσουμε και να ωθήσουμε τα παιδιά προς τον αντίκτυπο της πραγματικής ζωής αντί για εικονικές εμπειρίες. Σε έναν κόσμο στον οποίο πολλά παιδιά έχουν μυριάδες επιφανειακές συνδέσεις, πρέπει να τα ενθαρρύνουμε να καλλιεργήσουν πραγματικές, ουσιαστικές συνδέσεις.

Ψηφιακή κλοπή ταυτότητας

Ζούμε σε μια ψηφιακή εποχή όπου το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας είναι ένας χορός μεταξύ οθονών. Είμαστε επιμελητές του δικού μας περιεχομένου και μερικές φορές πιόνια αλγορίθμων που μας βυθίζουν σε λαγότρυπες ψηφιακού περιεχομένου. Για πολλά παιδιά, ο χορός τους ανάμεσα στις οθόνες έχει αρχίσει να τα καθορίζει.

Σχεδόν τα 2/3 των εφήβων βρίσκονται στις οθόνες για περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα επίπεδα ντοπαμίνης που παράγονται στον εγκέφαλο ως απάντηση στην αλληλεπίδραση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης είναι συγκρίσιμα με αυτά του εθισμού στα ναρκωτικά ή τα τυχερά παιχνίδια. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα παιδιά είναι εθισμένα. Ίσως, όπως εγώ, έχετε δει ένα παιδί να λιώνει και να εμφανίζει συμπτώματα στέρησης όταν αφαιρείται μια συσκευή. Η ταυτότητα του παιδιού είναι τόσο τυλιγμένη στην ψηφιακή του ταυτότητα που είναι πραγματικά οδυνηρό να είναι μακριά από αυτήν.

Η επιδίωξη μιας ψηφιακής ταυτότητας οδηγεί σε εθισμό, αλλά οδηγεί επίσης σε αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Μεταξύ 2006 και 2016, το ποσοστό αυτοκτονιών για άτομα ηλικίας μεταξύ 10 και 17 ετών αυξήθηκε κατά 70% και τα ποσοστά κλινικής κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά 40%.

Τα παιδιά μας κολυμπούν σε μια θάλασσα ψηφιακού περιεχομένου που τα παραπληροφορεί για την ταυτότητά τους. Ως γονείς, έχουμε την ευκαιρία να αγκυροβολήσουμε την ταυτότητα των παιδιών μας σε αυτά που λέει ο Θεός γι' αυτά. Η σύζυγός μου και εγώ συχνά υπενθυμίζουμε στο γιο μας να ακούει τους ανθρώπους που τον αγαπούν όταν προσπαθεί να αποφασίσει τι θα πιστέψει για τον εαυτό του. Συχνά, τα παιδιά μας ακούν ανθρώπους που δεν τους αγαπούν όπως εμείς ή όπως ο Θεός.

Η δουλειά μας ως γονείς δεν είναι να ενσταλάξουμε αυτοεκτίμηση στα παιδιά μας, αλλά να τα καθοδηγήσουμε στις θεμελιώδεις αλήθειες σχετικά με το ποιοι λέει ο Θεός ότι είναι. Ο Θεός που εμφύσησε τα πάντα στην ύπαρξη λέει ότι έχουν έμφυτη αξιοπρέπεια και αξία και ότι είναι αναντικατάστατοι (Λουκάς 12:7, Ιερ. 1:5). Μόλις το παιδί σας εμπιστευτεί τον Χριστό, μπορείτε να το οδηγήσετε σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος ταυτότητας μέσω της υιοθεσίας του στην οικογένεια του Θεού, της εγκατοίκησης στο Άγιο Πνεύμα, της ποιμαντικής φροντίδας του Ιησού και πολλά άλλα. Αυτές οι πραγματικότητες δεν θα κλονιστούν με τις νίκες και τις ήττες του ψηφιακού κόσμου, επειδή έχουν τις ρίζες τους στον χαρακτήρα, τη φύση και τη δραστηριότητα του Θεού.

Διαφοροποίηση μεταξύ ψηφιακών νικών και πραγματικού αντίκτυπου

Για πολλά παιδιά, η άνοδος και η πτώση της ζωής τους εξαρτάται από το τι συμβαίνει στον ψηφιακό κόσμο. Πρέπει να διαχωρίσουμε την ψηφιακή ταυτότητα από την πνευματική ταυτότητα καθώς οδηγούμε και ενδυναμώνουμε τα παιδιά μας να αγκαλιάσουν την κλήση τους στον πραγματικό κόσμο, όχι ζώντας εναλλακτικά μέσω του YouTube ή των βιντεοπαιχνιδιών.

Πριν από λίγες εβδομάδες, μιλούσα με έναν από τους ηγέτες της διακονίας των παιδιών μας. Ζήτησε από τα παιδιά δημοτικού της εκκλησίας μας να κατονομάσουν μια πρόκληση που αντιμετώπισαν πρόσφατα. Σχεδόν κάθε δύσκολο σενάριο που ονομάστηκε αντιμετωπίστηκε σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Έχουμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να συμμετάσχουν στην αποστολή του Θεού και να αποκτήσουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης έξω από τον ψηφιακό τους κόσμο.

Συχνά υποτιμούμε την επιρροή που μπορούν να έχουν τα παιδιά μας, αλλά οι προέφηβοι και οι έφηβοι έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε όλη την ιστορία. Σκεφτείτε νέους άνδρες και γυναίκες όπως ο Δαβίδ, ο Δανιήλ, ο Ιωσήφ, ο Σαμουήλ και η Εσθήρ. Ίσως μέρος του προβλήματος είναι ότι δεν δίνουμε στους εφήβους μας προκλήσεις να αντιμετωπίσουν στον πραγματικό κόσμο, έτσι φεύγουν σε έναν ψηφιακό κόσμο.








Βοηθώντας τα παιδιά σας να καλλιεργήσουν την επίγνωση του Θεού και να επιθυμούν την υποταγή και την υπακοή στον Κύριο είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε ποτέ να τους δώσετε. 

Καλώντας τα παιδιά να δουν τη δόξα και τον σκοπό Του, ενώ τα καλούμε να αγκαλιάσουν τη μοναδική προσωπικότητά τους, το δώρο και την κλήση τους είναι το μεγαλύτερο προνόμιο και χαρά της γονεϊκότητας. 

Η Αγία Γραφή λέει ότι τα παιδιά μας είναι σαν βέλη, γι' αυτό ας τα στρέψουμε να στοχεύσουν στο κέντρο της αιωνιότητας (Ψαλμ. 127:3).

Από τις επιφανειακές ψηφιακές συνδέσεις στη βιβλική κοινότητα

Τέλος, πρέπει να διαμορφώσουμε και να δώσουμε προτεραιότητα στη βιβλική κοινότητα για τα παιδιά μας. Όταν το κάνουμε αυτό, θα είναι σε θέση να διακρίνουν τις βαθιές συνδέσεις από τις επιφανειακές ψηφιακές αλληλεπιδράσεις. 

Δίνουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας όταν περνάμε περισσότερο χρόνο συμμετέχοντας σε βαθιές σχέσεις στην Eκκλησία μας και στις γειτονιές μας παρά στις διαδικτυακές μας κοινότητες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ο προσανατολισμός της ζωής μας γύρω από το να περνάμε χρόνο με τον Θεό και τους ανθρώπους να γίνει η αληθινή πηγή της ταυτότητάς μας -- για τους γονείς και για τα παιδιά.

Ο ψηφιακός κόσμος είναι μια επέκταση του πραγματικού κόσμου, όχι η αντικατάστασή του. Αν και η αποσύνδεση δεν προκαλείται από συσκευές, οι συσκευές μας μπορούν να πολλαπλασιάσουν την αποσύνδεσή μας

Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι οι σχέσεις είναι ακατάστατες, αλλά είναι ένα χάος που αξίζει να το ζήσεις. 

Σε μια ψηφιακή αντιπαράθεση, δεν χρειάζεται να κοιτάξετε ένα πραγματικό, ζωντανό άτομο στα μάτια

Στον ψηφιακό κόσμο, η προσωπικότητα συχνά απομακρύνεται από την οικειότητα και οι άνθρωποι μπορούν να κρύψουν τα ελαττώματά τους ενώ μεγεθύνουν τις δυνάμεις τους

Πρέπει να βρούμε τρόπους να εμπλέξουμε τα παιδιά μας σε βαθιές σχέσεις και να επενδύσουμε στους ανθρώπους και όχι στις ψηφιακές εμπειρίες.

Όταν ζητήθηκε από τον Ιησού να συνοψίσει την Παλαιά Διαθήκη, απάντησε: «ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου, καὶ τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν» (Λουκάς 10:27). 

Ο Ιησούς πήρε την ίδια ταυτότητα που έδωσε ο Θεός στο λαό του στο Δευτερονόμιο 6 και τη συνδύασε με μια ιεραποστολική επιταγή. 

Όταν ακούμε αυτές τις περικοπές, ακούμε τον Θεό να γνέφει στα παιδιά μας να βρουν την ταυτότητά τους εν Χριστώ, τις σχέσεις τους στη βιβλική κοινότητα και τον σκοπό τους στη θεόδοτη κλήση τους. 

Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς που χειρίζονται τέλεια αυτόν τον ψηφιακό κυκεώνα, αλλά όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κατευθύνουν προς τη δόξα του Θεού και το καλό τους.





ΕΔΩ το 26σελιδο εγχειρίδιο:
ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ - Ένας πρακτικός οδηγός για να απαντάτε σχετικά με την σύγχυση του φύλου

 ERL4105_ResearchPDFBook_Gender_FINAL_022024.pdf (erlc.com)


ΠΗΓΗ: Helping children find their identity in Christ in a digital world - ERLC


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!