Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Ιράν εναντίον Ισραήλ: Αποτελέσματα και εκτιμήσεις της αποψινής επίθεσης αντιποίνων



Την 1η Απριλίου, το Ισραήλ επιτέθηκε σε ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, σκοτώνοντας 7 μέλη του προσωπικού και τραυματίζοντας άλλα. 

Με αυτόν τον τρόπο, το Ισραήλ παραβίασε αρκετούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, συγκεκριμένα επιτιθέμενο σε δύο κυρίαρχα κράτη και παραβιάζοντας τις Συμφωνίες της Βιέννης για το απαραβίαστο των διπλωματικών αποστολών και των προξενείων. 

Το χτύπημα αντιποίνων που ανακοινώθηκε από το Ιράν σύμφωνα με το άρθρο 51 του διεθνούς δικαίου περιγράφηκε ως πράξη αυτοάμυνας.


14 Απριλίου 2024
από τον Δρ Peter F. Mayer
Χρόνος ανάγνωσης: 8,9 λεπτά


Το Ιράν φέρεται να εκτόξευσε 185 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 36 πυραύλους κρουζ και 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους, συμπεριλαμβανομένων 7 υπερηχητικών μοντέλλων, στο Ισραήλ, με τις στρατιωτικές βάσεις, τα αεροδρόμια και τις κυβερνητικές εγκαταστάσεις να είναι οι κύριοι στόχοι. 

Η ζημιά στο Ισραήλ ήταν «σχετικά μικρή» δεδομένης της κλίμακας της επίθεσης. Ωστόσο, χτυπήθηκαν δύο στρατιωτικές βάσεις που συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον του προξενείου στη Δαμασκό. 

Οι επιπτώσεις είναι επίσης οικονομικές, επειδή τα drones είναι συγκριτικά πολύ φθηνά σε μερικές χιλιάδες δολλάρια, αλλά οι πύραυλοι αναχαίτισης είναι 20 έως 50 φορές πιο ακριβοί. Η άμυνα λέγεται ότι κόστισε στο Ισραήλ περίπου 1 δισεκατομμύριο δολλάρια.


Από χθες το βράδυ, υπήρξε σχεδόν ζωντανή κάλυψη της στρατιωτικής δραστηριότητας μέσω διαφόρων καναλιών. Υπάρχουν επίσης ήδη ορισμένες αξιολογήσεις και εκτιμήσεις της εφαρμογής της δράσης και των αποτελεσμάτων.

Αυτά είναι τα κύρια σημεία:

- Το Ισραήλ απέκρουσε την επίθεση του Ιράν, ανακοίνωσε ο Νετανιάχου.


- Ο Μπάιντεν είπε ότι με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ κατάφερε να καταρρίψει σχεδόν όλους τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε το Ιράν.


- Μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή στις 8 μ.μ. GMT.


- Ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους ηγέτες της G7 την Κυριακή για να συντονίσει μια κοινή διπλωματική απάντηση στην ιρανική επίθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.


- Το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής απαντήσει στην επίθεση με επιθέσεις πυροβολικού σε συνοριακούς οικισμούς του Λιβάνου και επιθέσεις με ρουκέτες στο νότιο Λίβανο, με πολιτικούς στόχους να πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με τις εικόνες και τα βίντεο.


- Περαιτέρω απάντηση θα συντονιστεί με τους συμμάχους του, ανέφεραν οι New York Times.


- Οι εγκαταστάσεις ή οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή δεν επηρεάστηκαν από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, δήλωσε ο Μπάιντεν.


- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, ανέφερε το CNN.


- Το Ισραήλ εξακολουθεί να επιτίθεται στο Λίβανο, την κοιλάδα Bekaa, πρώτα στο Sar'een και αργότερα μέσα στην ημέρα στο Nabi Cheet κοντά στο Baalbeck με πιθανότατες απώλειες αμάχων (εικόνα παρακάτω)



Το Ιράν δήλωσε ότι δεν επιδιώκει κλιμάκωση ή σύγκρουση στην περιοχή, αλλά θα απαντήσει πιο σκληρά εάν το Ισραήλ αποφασίσει να προβεί σε αντίποινα. 

Η Τεχεράνη δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέτρεψε στο Ισραήλ να παραβιάσει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου όταν δεν καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία.

Ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών των ΗΠΑ και επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ καιScott Ritter συνοψίζει τα ευρήματα ως εξής:

- Ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν δύο από τις πιο ευαίσθητες και αυστηρά φυλασσόμενες στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ.


- Με επτά πυραύλους (τους 7 υπερηχητικούς πυραύλους) που το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να καταρρίψουν


- Οι Ιρανοί έστειλαν ένα μήνυμα: μπορούμε να το κάνουμε αυτό οπουδήποτε, οποτεδήποτε.


- Το Ισραήλ δεν θα ανταποδώσει.


- Η αποτροπή έχει αποκατασταθεί.


- Αυτή είναι μια ιρανική νίκη.


- Το να το ονομάσουμε ο,τιδήποτε άλλο είναι απατηλό.

Ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson γράφει στο blog του sonar21:


Το πιο σημαντικό πράγμα που κρατάω όταν δεν έχετε χρόνο να το δείτε είναι ότι η σημερινή επίθεση ήταν μια συμβολική προειδοποίηση. Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει μόνο ένα μικρό κλάσμα των δυνατοτήτων του. 

Ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι η σημερινή ενέργεια ήταν απάντηση στην επίθεση στο κτίριο της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό πριν από δύο εβδομάδες. Εάν το Ισραήλ «πάρει το μάθημά του» και δεν αντιδράσει, το Ιράν δεν σχεδιάζει περαιτέρω δράση.

Ωστόσο, εάν το Ισραήλ αποφασίσει να επιτεθεί ξανά στα ιρανικά συμφέροντα, ειδικά εντός του Ιράν, το IRGC είναι έτοιμο να αυξήσει σημαντικά την κλίμακα της επόμενης επίθεσης.

Συμπερασματικά: Το Ιράν μπορεί να εκτοξεύσει έναν τεράστιο αριθμό drones, και πυραύλων που θα συντρίψουν το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ. Σήμερα ήταν απλώς μια προειδοποίηση. Θα δούμε αν το Ισραήλ έδωσε προσοχή.





Η αντίδραση της ηγεσίας των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε μέσω του Τζο Μπάιντεν, είναι:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάνει μια δήλωση σχετικά με τη σημερινή ιρανική επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ, καταδικάζοντάς την «με τους ισχυρότερους δυνατούς όρους» και σχεδιάζοντας μια «ενιαία διπλωματική απάντηση». Εδώ είναι τα πιο σημαντικά σημεία:

- Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα ζητήσει διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της G7 την Κυριακή για να επεξεργαστεί μια απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ.


-Οι επιθέσεις στο Ισραήλ ξεκίνησαν από τα εδάφη του Ιράν, της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ.


- Καμμία εγκατάσταση ή δύναμη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή δεν υπέστη ζημιές.


- Το Ισραήλ κατάφερε να καταρρίψει σχεδόν όλους τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν από το Ιράν με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.



Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Karin Kneissl γράφει:


Μετά τα χθεσινά αντίποινα από το Ιράν ως απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, ο κόσμος φαίνεται και πάλι λίγο διαφορετικός. Ιρανοί αξιωματούχοι και πολίτες σκοτώθηκαν.

Ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτικούς, μη πολιτικούς στόχους στο Ισραήλ. Ήταν μια μάλλον μετρημένη απάντηση, βασισμένη στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.


Επιπτώσεις στην Μεγάλη Επαναφορά του WEF και των χρηματοπιστωτικών αγορών

Τι σημαίνει αυτό που συνέβη χθες το βράδυ για τη Μεγάλη Επαναφορά; Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αστάθεια στην πετρελαιοπαραγωγό Μέση Ανατολή, η οποία είναι πιθανό να ωθήσει προς τα πάνω την τιμή του πετρελαίου.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου αυξάνουν τον πληθωρισμό. 

Θέλουν να ωθήσουν τον πληθωρισμό προς τα πάνω όσο το δυνατόν γρηγορότερα, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μην έχουν χρόνο να οργανωθούν και να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς αρκετά γρήγορα.

Αυτή είναι, για άλλη μια φορά, μια στρατηγική χρεοκοπίας όλων εκτός από την ολιγαρχία και ίσως εκείνους που κατέχουν χρυσό και ακίνητη περιουσία χωρίς υποθήκη.

Η εξαιρετικά επίκαιρη στρατιωτική επιχείρηση της Κυριακής εναντίον των ισραηλινών αεροπορικών βάσεων εκτός των ωρών της χρηματοπιστωτικής και μελλοντικής αγοράς δείχνει ότι οι τιμές των μετοχών της ολιγαρχίας θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες.

Μια ακόμη σελίδα από το σενάριο "Δεν θα σου ανήκει τίποτε και θα είσαι χαρούμενος"...


Στρατιωτικά-Στρατηγικά Αποτελέσματα

Από τη μία πλευρά, κατέστη σαφές και πάλι ότι η Ιορδανία εξακολουθεί να είναι υποτελής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν προκαλεί έκπληξη, επειδή η δυναστεία εγκαταστάθηκε από τους Βρετανούς και η βασίλισσα Ράνια είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του WEF και επομένως εκπρόσωπος των συμφερόντων των ολιγαρχών των ΗΠΑ και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Η Ιορδανία υπερασπίστηκε ενεργά το Ισραήλ ενάντια στις επιθέσεις.



Μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση έρχεται από τον διευθυντή εκστρατείας του Avaaz για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, Fadi Quran, ο οποίος εξηγεί ότι η επίθεση χρησιμοποιήθηκε επίσης για να εκθέσει το αμυντικό σύστημα του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων όσων κάνουν οι ΗΠΑ και η Ιορδανία για να το επιτύχουν:




Στο Στάνφορντ, παρακολούθησα ένα master class στρατιωτικής στρατηγικής, με επικεφαλής ένα άτομο με δεκαετίες εμπειρίας, το οποίο έχει εργαστεί στα υψηλότερα επίπεδα του στρατού και της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων θέσεων.

Ένα από τα μαθήματά του που θα θυμάμαι πάντα ήταν το εξής:

Μας ρώτησε:

«Ας υποθέσουμε ότι οι ΗΠΑ αποφασίζουν να επιτεθούν στο Ιράκ με ένα νέο αεροσκάφος stealth που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ πριν και που αποφεύγει όλες τις εγκαταστάσεις ραντάρ; Η επίθεση στέφθηκε με επιτυχία. Ήταν στρατηγική;»

Πολλοί στην τάξη σήκωσαν τα χέρια τους και είπαν: «Ναι, πέτυχε τον στόχο του». Αλλά ο καθηγητής είπε, ́ ́Ίσως δεν ήταν αυτός (ο στόχος). ́ ́

Και γιατί;

«Επειδή οι αντίπαλοί σας γνωρίζουν πλέον τις ικανότητές σας και είναι μόνο θέμα χρόνου να βρουν τρόπους να τις παρακάμψουν.

Εάν αυτή η επίθεση θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί με συμβατικά όπλα, είναι προτιμότερο να κρατήσετε τα καλύτερα όπλα μέχρι να τα χρειαστείτε. Εάν τα χρησιμοποιείτε, είστε σε μειονεκτική θέση.

Η ανάλυσή μου είναι ότι η κλίμακα της ιρανικής επίθεσης, η ποικιλλία των τοποθεσιών που δέχθηκαν επίθεση και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ανάγκασαν το Ισραήλ να αποκαλύψει τις περισσότερες από τις τεχνολογίες πυραυλικής άμυνας που έχουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι Ιρανοί δεν χρησιμοποίησαν όπλα που το Ισραήλ δεν γνώριζε ότι υπήρχαν, απλώς χρησιμοποίησαν πολλά από αυτά. 

Αλλά οι Ιρανοί έχουν τώρα πιθανώς έναν σχεδόν πλήρη χάρτη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ και γνωρίζουν επίσης πού στην Ιορδανία και τον Κόλπο οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστάσεις. Γνωρίζουν επίσης πόσο καιρό χρειάζεται για να τα προετοιμάσουν, πώς αντιδρά η ισραηλινή κοινωνία σε αυτά κ.λπ.

Αυτό είναι ένα τεράστιο στρατηγικό τίμημα για το Ισραήλ, ενώ τα αραβικά καθεστώτα, ειδικά η ιορδανική μοναρχία, επιπλήττονται από τους λαούς τους επειδή δεν κάνουν τίποτε για να προστατεύσουν τον λαό της Γάζας, αλλά στη συνέχεια κάνουν ό, τι μπορούν για να προστατεύσουν το Ισραήλ.

Βασικά, το Ιράν μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει όλες τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν από αυτή την επίθεση για να κάνει μια ακόμη πιο θανατηφόρα επίθεση αξιόπιστη. 

Ενώ οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πρέπει να αναδιαμορφώσουν το τρέχον μοντέλλο τους, το οποίο έχει τεθεί σε κίνδυνο.

Έτσι, η επιτυχία στην πρόληψη αυτής της χορογραφημένης επίθεσης εξακολουθεί να είναι πολύ δαπανηρή.

Επιπλέον, καθώς πλησιάζει η απειλή περιφερειακού πολέμου, την οποία ούτε οι ΗΠΑ ούτε τα αραβικά καθεστώτα θέλουν, η πίεση στο Ισραήλ να αποσυρθεί είναι πιθανό να αυξηθεί, καθιστώντας πιο πιθανή μια κατάπαυση του πυρός.

Όποιος υποθέτει ότι αυτό είναι απλώς θέατρο, αποτυγχάνει να αναγνωρίσει το πλαίσιο στο οποίο ο στρατός αξιολογεί τη στρατηγική και την τακτική. Το θέατρο είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη στάση του "εχθρού" είναι πιο πολύτιμη, ειδικά αν πιστεύετε ότι βρίσκεστε σε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς.

Ο Νετανιάχου και η ισραηλινή κυβέρνηση προτιμούν έναν γρήγορο, θερμό και επείγοντα πόλεμο στον οποίο μπορούν να εμπλέξουν την Αμερική.

Οι Ιρανοί προτιμούν έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς, ο οποίος στερεί από το Ισραήλ την αποτρεπτική του ικανότητα και το καθιστά έναν πολύ ακριβό σύμμαχο για τους Άραβες και τις ΗΠΑ για να τον έχουν.

Και τέλος, αν μισείτε τον πόλεμο και θέλετε ειρήνη, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος στην περιοχή είναι να υποστηρίξετε τον παλαιστινιακό αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

Όσο οι Παλαιστίνιοι ζουν κάτω από ένα καταπιεστικό σύστημα απαρτχάιντ, καμμία διαρκής ειρήνη δεν είναι δυνατή.



ΠΗΓΗ: 
Iran – Israel: Ergebnisse und Einschätzungen zum Vergeltungsschlag heute Nacht (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Η ΠΡΩΤΗ ΣΚΕΨΗ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΦΡΟΝΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΡΩΤΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ, ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΚΕΙΝΟΣ ΘΑ ΦΑΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    ΜΙΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΗΔΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ!
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΠΕΥΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ....
    ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΑΝ ΦΟΥΝΤΩΣΕΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ, ΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!