Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Λίβανος: Πριν από τον Pascal Sleiman, αυτές οι προσωπικότητες των Λιβανικών Δυνάμεων (LF) εξαφανίστηκαν κάτω από σκοτεινές συνθήκες

Από τον Nadim Abdelnour μέχρι τον Elias Hasrouni, αρκετές περιπτώσεις ανεξήγητων εξαφανίσεων έχουν επηρεάσει το χριστιανικό κόμμα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου.


Από αριστερά προς τα δεξιά: Pascal Sleiman, Ramzi Irani, Elias Hasrouni και Nadim Abdelnour, μέλη του LF που σκοτώθηκαν υπό σκοτεινές συνθήκες. Μοντάζ: Guilhem Dorandeu

Αυτή είναι η υπόθεση που ταρακουνά τις ειδήσεις του Λιβάνου την περασμένη εβδομάδα. Η δολοφονία του Pascal Sleiman, επικεφαλής του γραφείου των Λιβανικών Δυνάμεων (LF) στην περιοχή Jbeil, συνεχίζει να προκαλεί διαμάχες και εικασίες. Μια απλή είδηση, μια «πολιτική δολοφονία» για το LF, εξόντωση από τη Χεζμπολάχ για κάποιους...

Αλλά πριν από αυτόν, άλλα μέλη του κόμματος του Samir Geagea εξαφανίστηκαν υπό συνθήκες που παραμένουν ασαφείς, ειδικά μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου (1975-1990). Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίες εξακολουθούν να είναι άλυτες.





από τον Guilhem Dorandeu

2023: Elias Hasrouni, ο «ηρωικός μάρτυρας» του Νότου

Στα μέσα του καλοκαιριού, στις 2 Αυγούστου 2023, ένας πρώην αξιωματούχος του LF βρέθηκε νεκρός ξαπλωμένος κοντά στο 4x4 του, στο Ain Ebel, μια κυρίως χριστιανική τοποθεσία στην περιοχή Bint Jbeil του νότιου Λιβάνου, μια περιοχή υπό ισχυρή επιρροή της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τον 72χρονο Elias Hasrouni, πρώην στέλεχος του κόμματος στην περιοχή.

Αρχικά προτιμήθηκε η θεωρία του απλού τροχαίου ατυχήματος. Αλλά πολύ γρήγορα, προέκυψαν υποψίες, ειδικά από τα βίντεο των καμερών παρακολούθησης, τα οποία ο ανιψιός και η ανιψιά του νεκρού εξέτασαν προσεκτικά. 

Ένα από αυτά τα βίντεο διέρρευσε μια εβδομάδα μετά την ανακάλυψη του σώματος: δείχνει ένα off-roader να σταματάει απότομα μπροστά από το αυτοκίνητο του Elias Hasrouni, ενώ ένα δεύτερο αυτοκίνητο τον ακολουθεί για να τον εμποδίσει να κάνει όπισθεν. Οι άνδρες βγαίνουν από το όχημα, ανοίγουν την πόρτα του αυτοκινήτου που έπεσε σε ενέδρα και ένας από αυτούς κάθεται πίσω από το τιμόνι, ενώ οι άλλοι ετοιμάζονται να φύγουν. Το σώμα βρέθηκε 1,8 χιλιόμετρα μακριά.

Αμέσως, ο ηγέτης του LF Samir Geagea κατήγγειλε μια «ενέδρα» και ζήτησε να χυθεί φως σε αυτή την υπόθεση «δεδομένης της ευαισθησίας της κατάστασης στο Ain Ebel και τα γειτονικά χωριά και των πιθανών συνεπειών αυτού του εγκλήματος εάν οι δράστες δεν εντοπιστούν». 

Ο ηγέτης του Kataeb, Samy Gemayel, πρόσθεσε: «Είθε ο Θεός να ελεήσει τον ηρωικό μάρτυρα Elias Hasrouni που ήταν θύμα μιας προδοτικής επιχείρησης πολιτοφυλακής στη γενέτειρά του Ain Ebel, ένα μέρος που αγαπούσε και όπου αγαπήθηκε. Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη, σε μια γνωστή ασφαλή ζώνη», είπε, στοχεύοντας ευθέως τη Χεζμπολάχ, χωρίς να την κατονομάσει.

Μέχρι σήμερα, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο LF έχει προσχωρήσει στην υπόθεση ως πολιτικώς ενάγων. Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, ο δικηγόρος της οικογένειας Hasrouni είχε ζητήσει τη μεταφορά της υπόθεσης στη Βηρυτό «για λόγους ασφαλείας και επειδή η έρευνα δεν προχωράει»...


2002: Ramzi Irani, ο μηχανικός, και τα λαχεία

Ενώ ο Λίβανος ήταν υπό το ζυγό της συριακής κατοχής, μια υπόθεση ήρθε να διαταράξει την είδηση ένα βράδυ του Μαΐου του 2002. Ο Ramzi Irani, μηχανικός και επικεφαλής του φοιτητικού τμήματος LF στο Πανεπιστήμιο του Λιβάνου, βρίσκεται νεκρός στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Και αυτό είναι περίπου το μόνο που θα ξέρουμε.

Μια επιτροπή ασφαλείας υψηλού επιπέδου αποτελούμενη από τέσσερεις αξιωματικούς δημιουργήθηκε στον απόηχο, χωρίς επιτυχία. Εκείνη την εποχή, η προσοχή στράφηκε γρήγορα στη Δαμασκό και πολλά μέλη του κόμματος κατήγγειλαν «τα σκοτεινά χρόνια της συριακής κατοχής», όπως ο πρώην υπουργός Joe Sarkis. Χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, ούτε καμμία πρόοδο από το δικαστικό σύστημα.

Η υπόθεση έγινε πρωτοσέλιδο και πυροδότησε αναπάντεχες ανακτήσεις: ένα μήνα μετά την ανακάλυψη του πτώματος, η οικογένεια του Ramzi Irani κατήγγειλε πρακτικές που συνίστανται στη «συλλογή δωρεών και την πώληση λαχείων εκμεταλλευόμενη την υπόθεση», σε μια βιτριολική δήλωση. Το κείμενο καλεί τους πολίτες να αρνηθούν να πληρώσουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό σε αυτούς τους άγνωστους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την τραγωδία που προκάλεσε η δολοφονία.

Σε συνέντευξή του στο L'Orient-Le Jour το 2016, ο βουλευτής του FL για το Bcharré, Élie Keyrouz, ήταν ακόμα αγανακτισμένος: «Δεν υπήρξε σοβαρή έρευνα για 13 χρόνια. Ποιο είναι το άγνωστο μέρος που μπόρεσε να απαγάγει, να σκοτώσει και να κινηθεί με το σώμα (του Ramzi Irani) σε ένα αυτοκίνητο στο φως της ημέρας; Ακόμα καμμία απάντηση σε αυτή την ερώτηση.


1992: Nadim Abdelnour, πυροβολείται και σκοτώνεται μπροστά στο γιο του

3 Μαΐου 1992, σε ένα δρόμο στο Ashrafieh. Ο Nadim Abdelnour, γύρω στα τριάντα, περπατά με τον γιο του. Ξαφνικά, αυτό το ενεργό μέλος των λιβανικών δυνάμεων περιβάλλεται από τρεις ένοπλους άνδρες. Πολύ γρήγορα, καταλαβαίνει τι τον περιμένει. «Αν με σκοτώσετε, μην το κάνετε μπροστά στον γιο μου», φέρεται να είπε στους τρεις άνδρες, σύμφωνα με την εκδοχή των γεγονότων του LF, η οποία εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα τους. Ο γιος του είχε χρόνο να ξεφύγει, αλλά σύντομα το σώμα του Nadim Abdelnour πυροβολήθηκε αρκετές φορές.

Ο άνδρας ήταν ένας «εξέχων ηγέτης» του κόμματος και ήταν σε μια «μαύρη λίστα» με ονόματα «επιφανών μαχητών της αντίστασης του LF» που συνέταξε το συριακό καθεστώς, σύμφωνα με το κόμμα. Με καταγωγή από το Aitani, στη Δυτική Bekaa, ήταν «γνωστός για την αδιαλλαξία του απέναντι στη συριακή κατοχή, ακόμη και κατά τη διάρκεια της λεγόμενης ειρήνης» μετά τον εμφύλιο πόλεμο που κατέστρεψε τη χώρα.

Σύμφωνα με το LF, ο Nadim Abdelnour είναι μέρος ενός μακρύ καταλόγου άλλων «εξολοθρεύσεων» που πραγματοποιήθηκαν από το συριακό καθεστώς στα μετεμφυλιακά χρόνια και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και πάλι, δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση για αυτή τη δολοφονία.

ΠΗΓΗ: Avant Pascal Sleiman, ces personnalités FL disparues dans des circonstances obscures - L'Orient-Le Jour (lorientlejour.com)



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!