Κυριακή 14 Απριλίου 2024

«Ο Χριστός μας νίκησε τον θάνατο»: Η σύζυγος του δολοφονημένου Χριστιανού πολιτικού δείχνει βαθιά πίστη μπροστά στην τραγωδία


Ο Pascal Sleiman YouTube / Στιγμιότυπο οθόνης


Ο Pascal Sleiman, περιφερειακός συντονιστής του κόμματος των Χριστιανικών Λιβανικών Δυνάμεων, απήχθη και δολοφονήθηκε τη νύχτα της Κυριακής 7 Απριλίου. 

Η σύζυγός του Micheline είχε μια απτόητη, γεμάτη πίστη απάντηση.



(LifeSiteNews) — Πολιτικό σκάνδαλο ξέσπασε στον Λίβανο μετά τη δολοφονία ενός χριστιανού πολιτικού στην κοιλάδα Μπεκάα. Ο Pascal Sleiman, περιφερειακός συντονιστής του κόμματος των Χριστιανικών Λιβανικών Δυνάμεων, απήχθη και δολοφονήθηκε τη νύχτα της Κυριακής 7 Απριλίου.

Η απτόητη αντίδραση της συζύγου του Micheline στη δολοφονία του αναφέρθηκε από το L'Orient Today:

Είμαστε Χριστιανοί. Ο Χριστός μας νίκησε τον θάνατο. Δεν φοβόμαστε. Δεν φοβόμαστε τον θάνατο. Κάθε φορά που πεθαίνει ένας από εμάς, γινόμαστε πιο δυνατοί.

Και συνέχισε:

Θα είμαστε ισχυρότεροι από πριν. Ως Χριστιανοί, δεν θα υποχωρήσουμε και θα μείνουμε σε αυτή τη χώρα με όλη μας τη δύναμη.

📷 [#Live] Όσον αφορά την αιτία θανάτου του συζύγου της, η Micheline Sleiman επιμένει ότι «δεν έχει απαντήσεις».
«Προσπαθώ να καταλάβω. Δεν πιστεύω τις εκδόσεις που προτείνονται. [Οι φερόμενοι ως δράστες] δεν ζήτησαν λύτρα. Πήραν τον άντρα μου ... αλλά όχι το αυτοκίνητο: Πώς μπορεί να είναι κλοπή αυτοκινήτου», αναρωτήθηκε.
Εικόνα







Οι αρχικές αναφορές για το θάνατο του Sleiman που προέκυψε από μια αποτυχημένη πειρατεία αυτοκινήτου αντιμετωπίστηκαν με ευρύ σκεπτικισμό. Το σώμα του ανασύρθηκε από μια απομακρυσμένη και «άνομη» περιοχή της Συρίας που συνορεύει με τον Λίβανο, σύμφωνα με την L'Orient, και επτά Σύριοι ύποπτοι έχουν συλληφθεί σε σχέση με το θάνατό του.

Η σύζυγος του Sleiman, Micheline, παραμένει πεπεισμένη ότι ο θάνατος του συζύγου της δεν ήταν απόπειρα ληστείας. Είπε στο L'Orient Today την Τρίτη 9 Απριλίου:

«Προσπαθώ να καταλάβω. Δεν πιστεύω στις εκδοχές που [μέχρι στιγμής] προτείνονται. [Οι φερόμενοι ως δράστες] δεν ζήτησαν λύτρα. Πήραν τον άντρα μου ... αλλά όχι το αυτοκίνητο: Πώς μπορεί να είναι κλοπή αυτοκινήτου;» αναρωτήθηκε, πριν προσθέσει ότι την ημέρα της απαγωγής του, ο Pascal Sleiman είχε δώσει στους σωματοφύλακές του άδεια για την ημέρα.

«Ήταν στο χωριό του [Mayfouk]», είπε. Σύμφωνα με την ίδια, «κάποιος έπρεπε να τον παρακολουθεί».

Ο θάνατος του Sleiman χαρακτηρίστηκε «πολιτική δολοφονία» από το πολιτικό του κόμμα, τις Λιβανικές Δυνάμεις (LF), το οποίο ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι τα «πορώδη σύνορα» που δημιουργήθηκαν με τη Συρία από τη Χεζμπολάχ δημιούργησαν τις συνθήκες για τη δολοφονία του.

Το κόμμα έχει υποσχεθεί να πιέσει για μια «καταστολή» των Σύρων προσφύγων στο Λίβανο μετά τη δολοφονία του Sleiman. Όπως ανέφερε το Gulf News, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Abdallah Bou-Habib τόνισε ότι η κρίση σχετίζεται με τους πληθυσμούς που εκτοπίστηκαν από τους πολέμους στη Συρία και τη Γάζα.

«Έχουμε 2,2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο – μια χώρα πέντε εκατομμυρίων – και μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιους», είπε, ζητώντας «περιορισμό της παρουσίας Σύρων» στη χώρα.

Η ανεξάρτητη πηγή ειδήσεων της Μέσης Ανατολής Al Monitor δήλωσε ότι ο στρατός του Λιβάνου επιβεβαίωσε τώρα τους ισχυρισμούς ότι οι ύποπτοι για τη δολοφονία ήταν Σύριοι. Σύμφωνα με την έκθεσή της:

Ο Sleiman σκοτώθηκε σε αυτό που ο στρατός του Λιβάνου είπε ότι ήταν μια πειρατεία αυτοκινήτου από μέλη συριακής συμμορίας, τα οποία μετέφεραν το σώμα του στη Συρία.

Το LF είναι ένα χριστιανικό πολιτικό κόμμα που αντιτίθεται τόσο στη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ όσο και στη Χεζμπολάχ, της οποίας η κυριαρχία στο νότιο Λίβανο τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά έχει ενισχυθεί μετά την αποτυχημένη ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο το 2006.

Σύμφωνα με το LF, η Χεζμπολάχ έχει σφυρηλατήσει μια «στρατηγική διαδρομή» μεταξύ της ιρανικής πρωτεύουσας Τεχεράνης και της λιβανέζικης πρωτεύουσας της Βηρυτού «στο όνομα της ενότητας των μετώπων» σε αυτό που μπορεί σύντομα να αποδειχθεί περιφερειακός πόλεμος εναντίον του Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει αποσυρθεί από τη Γάζα, διατηρώντας επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εναέριες επιθέσεις, ενώ απομακρύνει σχεδόν εντελώς τις χερσαίες δυνάμεις του. Αυτό θεωρείται ως προετοιμασία για μια επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα της Ράφα και φημολογείται επίσης ότι προμηνύει μια ισραηλινή επίθεση στον ίδιο τον Νότιο Λίβανο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε την πρόθεσή του να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα.

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις κορυφώνονται στον Λίβανο, με βίντεο που εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με Λιβανέζους άνδρες να χτυπούν Σύριους στους δρόμους.

Ο χριστιανός Μαρωνίτης Πατριάρχης, καρδινάλιος Bechara Boutros Al-Rahi,εξέδωσε δήλωση καταδικάζοντας αυτές τις επιθέσεις, οι οποίες ισχυρίζεται ότι τροφοδοτούνται από τα μέσα ενημέρωσης. Το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Kataeb ανέφερε ότι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Sleiman, ενώ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

«Απευθύνουμε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και ζητάμε από το δικαστικό σώμα και τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο και να επιβάλουν τις αυστηρότερες ποινές στους εγκληματίες. Καλούμε τα μέσα ενημέρωσης να απέχουν από παρερμηνείες και υποδαύλιση συγκρούσεων», δήλωσε στις 9 Απριλίου.

Ο καρδινάλιος Al-Rahi χαιρέτισε την απάντηση της χήρας του Sleiman, τονίζοντας ότι είχε αποτελέσει παράδειγμα για τους Λιβανέζους και ότι «ποτέ δεν είχε αρθρώσει ούτε μια λέξη ζητώντας εκδίκηση ή δολοφονία».

Το μήνυμα της Micheline Sleiman ήταν μήνυμα πίστης, ελπίδας και φιλανθρωπίας εν μέσω τραγωδίας.

«Είμαστε παιδιά της Ανάστασης, παιδιά της ελπίδας», είπε.

Η έρευνα για τη δολοφονία συνεχίζεται, ενώ οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται στο εσωτερικό του Λιβάνου για έναν πόλεμο με το Ισραήλ, για τον οποίο ο Al-Rahi δήλωσε τον Μάρτιο ότι «επιβάλλεται» στον άμαχο πληθυσμό από τη Χεζμπολάχ.

Οι χριστιανοί στο Λίβανο έχουν επικρίνει έντονα τις ενέργειες της Χεζμπολάχ στην προσπάθειά της να εμπλέξει τον Λίβανο στον πόλεμο του Ισραήλ, με μια προηγούμενη έκθεση του Reuters να λέει ότι οι χριστιανοί αισθάνονται ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τη Χεζμπολάχ.

Μέχρι στιγμής, το χριστιανικό LF, το κόμμα του Sleiman, δεν έχει κατηγορήσει άμεσα τη Χεζμπολάχ για τη δολοφονία του, σύμφωνα με έκθεση της Aawsat - η οποία προειδοποιεί ότι η δολοφονία του Sleiman «τροφοδοτεί θρησκευτικές εντάσεις».

Οι λιβανικές δυνάμεις δεν έχουν κατηγορήσει άμεσα τον κύριο αντίπαλό τους - την υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ - αλλά αξιωματούχοι του κόμματος επεσήμαναν μια σειρά δολοφονιών προσωπικοτήτων κατά της Χεζμπολάχ τις τελευταίες δύο δεκαετίες ως παρόμοιες περιπτώσεις.

Επιστρέφοντας στο αυξανόμενο ρεύμα της χριστιανικής δυσαρέσκειας με τη Χεζμπολάχ, σημειώνει επίσης ότι η σιιτική ισλαμική πολιτοφυλακή έχει ένα ανώτερο οπλοστάσιο από αυτό του ίδιου του λιβανικού στρατού.

Η κριτική κατά της Χεζμπολάχ από τη χριστιανική κοινότητα του Λιβάνου έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα αφού μαχητές της ομάδας κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να εκτοξεύσουν ρουκέτες στο γειτονικό Ισραήλ από ένα χριστιανικό χωριό κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου.

Με τις αυξανόμενες θρησκευτικές συγκρούσεις και αντιμετωπίζοντας έναν πιθανό πόλεμο με το Ισραήλ, ο Λίβανος χρειάζεται τα δώρα της πίστης, της ελπίδας και της φιλανθρωπίας που επιδεικνύει η χήρα του Pascal Sleiman για να κοιτάξει πέρα από μια σκοτεινή εποχή.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ


ΣΧΕΤΙΚΑ:

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Λιβανέζος Χριστιανός αξιωματούχος απήχθη και σκοτώθηκε, οι θρησκευτικές εντάσεις φουντώνουν






Όταν η σορός του Pascal Sleiman έφτασε στο έδαφος του Λιβάνου, πέρασε από την πόλη της Al-Qaa (περιοχή Baalbeck-Hermel), όπου έγινε δεκτή από τους κατοίκους της πόλης, τον δήμαρχο, τους μοχτάρ και τον ιερέα της ενορίας, ανέφεραν οι λιβανικές δυνάμεις σε μια ανάρτηση στο 'X'.

Τριαντάφυλλα ήταν διάσπαρτα γύρω από την πομπή και πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν στη μνήμη του.











Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου στην Βηρυτό, όπου τελέστηκε την Τρίτη 9 Απριλίου 2024, η εξόδιος ακολουθία του Pascal Sleiman


Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Najib Mikati και η σύζυγός του εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Pascal Suleiman, συντονιστή του κόμματος των λιβανικών δυνάμεων στο Jbeil, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της Βηρυτού σήμερα το απόγευμα. Στην φωτογραφία η χήρα του δολοφονηθέντος Pascal Suleiman, Micheline Suleiman

 

O Διοικητής του στρατού, στρατηγός Joseph Aoun εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Pascal Sleiman στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Βηρυτό.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!