Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

ΚΙ ΟΤΑΝ ΠΕΙΝΑΣΕΤΕ, ΦΑΤΕ ....ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ!!!!!!!!!!



Το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκινά αυτή την άνοιξη ένα πρόγραμμα για την προώθηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γεωργική γη.


"Πράσινα Άλογα":  σταθερή αξία - εγγύηση στο φωτοβολταϊκό

Οι αγρότες μπορούν να λάβουν επιδοτήσεις έως και 30% του κόστους επένδυσης για να μειώσουν το δικό τους ενεργειακό κόστος και να παράγουν «πράσινα» άλογα - συγγνώμη, «πράσινη» ενέργεια.


Περήφανος Έλλην καλλιεργητής φωτοβολταϊκών πάνω στο πράσινο (παρ-)άλογό του.


Η Ελλάδα παράγει παραδοσιακά ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη. 

Ο λιγνίτης είναι διαθέσιμος σε μεγάλες ποσότητες και είναι πάμφθηνος με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. 

Ωστόσο, οι αρνητικές πλευρές της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη γίνονταν όλο και πιο εμφανείς. 

Καθώς οδηγούμε προς το νησί μας, περνάμε από ένα μέρος όπου υπήρχε μια μεγάλη λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. 

Δεδομένου ότι αυτό έχει μετατραπεί σε αέριο, μπορείτε να αναπνεύσετε ξανά εκεί και, για παράδειγμα, να κάνετε μια στάση ενώ περνάτε.

Το αέριο θεωρήθηκε ως μέρος της λύσης. Πολλοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας έχουν μετατραπεί. Πλέον, όμως, το φυσικό αέριο έχει γίνει ακριβό και ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, πολλές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής λειτουργούν και πάλι με λιγνίτη. 

Ο νεόδμητος αντιδραστήρας Πτολεμαΐδα 5, ο οποίος έχει τη χωρητικότητα ενός μικρού πυρηνικού σταθμού, σχεδιάστηκε αρχικά για φυσικό αέριο. Τώρα μετασκευάστηκε βιαστικά για λιγνίτη και έκτοτε λειτουργεί με αυτό.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε μέσο να στήσει αιολικά πάρκα. Από μόνα τους μια πηγή ενέργειας χωρίς εκπομπές, τα οποία έχουν επίσης τεράστια μειονεκτήματα

Έχουμε αναφέρει γι' αυτό εδώ και εδώ. Όταν κοιτάζω έξω από το παράθυρο του σπιτιού μας, τις βλέπω στον ορίζοντα: μισή ντουζίνα τεράστιες ανεμογεννήτριες που παραμορφώνουν το τοπίο.


- Παράγουν ρεύμα που φτερουγίζει – όταν υπάρχει νηνεμία, πράγμα ομολογουμένως σπάνιο στο Αιγαίο, δεν παράγουν τίποτε.

- Χρειάζονται δρόμους πρόσβασης και ως εκ τούτου τεράστιες περιοχές αποψιλώνονται ή / και σφραγίζονται.

- Βλάπτουν τη ζωή των πτηνών.

- Βρωμίζουν το μικροκλίμα. Εμποδίζουν την εναπόθεση πρωινής δροσιάς από αναταράξεις αέρα, προάγοντας την ξηρότητα των εδαφών.

Έτσι, αν και αυτό μπορεί να είναι μια λογική λύση εάν γίνει με μεγάλη προσοχή για το περιβάλλον, οι αρνητικές επιπτώσεις είναι προφανείς μόλις μια χώρα βασίζεται σε αυτό σε μεγάλη κλίμακα.

Στην Ελλάδα, προστίθενται τώρα τα φωτοβολταϊκά, τα οποία μέχρι τώρα ήταν μια λεπτομέρεια. 

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» έχει προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην προώθηση της χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γεωργική γη.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος έως 50 kW από αγρότες.

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, οι αγρότες μπορούν να μειώσουν το δικό τους ενεργειακό κόστος και ταυτόχρονα να παράγουν «πράσινη» ενέργεια. 

Οι δικαιούχοι λαμβάνουν επιδότηση έως και 30% των επενδυτικών δαπανών. 

Η υπερπαραγωγή που τροφοδοτείται στο δίκτυο πρέπει να αντισταθμίζεται σε σταθερή τιμή.

Αν και ο ίδιος ο στόχος είναι αξιέπαινος, τίθεται το ερώτημα εάν αυτή η πρωτοβουλία δεν θα οδηγήσει στην απώλεια γεωργικής γης που θα προοριζόταν πραγματικά για την παραγωγή πολύτιμων τροφίμων. 

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα μπορείτε να δείτε θερμικούς ηλιακούς συλλέκτες για θέρμανση ζεστού νερού παντού σε κτίρια και στέγες. Αλλά δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου φωτοβολταϊκά συστήματα οπουδήποτε σε αγρανάπαυση, όπως στέγες και ηχοπετάσματα αυτοκινητοδρόμων.

Πηγή:











ΠΗΓΗ: Griechenland: Photovoltaik auf dem Feld - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!