Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Μ ε τ α μ ε σ ο ν ύ χ τ ι α Όνειρα...

Tό σπάνιο 'διαμάντι' του Πειραιώς! - Πού βρισκόταν γιά 40 χρόνια, ποιός τό απέκτησε;


Κρυμμένη σε ένα σκοτεινό υπόγειο του Πειραιά, η τελευταία Mercedes-Benz 300 SL Roadster που ταξινομήθηκε στήν χώρα μας χρειάστηκε να περιμένει σχεδόν 40 χρόνια, ώστε να λάμψει και πάλι στο φως του ήλιου.


Για τους κατοίκους του Πειραιά, το όνομα του Κρίτωνα Δηλαβέρη δεν είναι άγνωστο. 

Πέρα από τα δημόσια αξιώματα τα οποία είχε υπηρετήσει ο επιφανής επιχειρηματίας με καταγωγή από τα Κύθηρα, είχε δημιουργήσει - μεταξύ άλλων - μια βιομηχανία πλινθο-κεραμοποιΐας, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ένα πάρκο έκτασης 10 στρεμμάτων.

Μετά τον θάνατό του, ολόκληρη η περιουσία του Κρίτωνα Δηλαβέρη πέρασε στον Δήμο Πειραιά, ωστόσο, όπως σε όλες τις περιπτώσεις έτσι και σε αυτήν η πλήρης αξιοποίησή της επετεύχθη σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες μετά.
Δεν αναφερόμαστε μόνον στην ακίνητη περιουσία η οποία περιήλθε στα χέρια της δημοτικής αρχής του Πειραιώς, αλλά και της κινητής, καθώς ο Κρίτων Δηλαβέρης ήταν ο ιδιοκτήτης της τελευταίας Mercedes-Benz 300 SL, που ταξινομήθηκε στην Ελλάδα τήν δεκαετία του 1960.

Η μπλε Mercedes-Benz 300 SL Roadster είχε την τύχη και την ατυχία να παραμείνει μετά τον θάνατο του επιφανή επιχειρηματία σε ακινησία. 

Μάλιστα από το 1974 και έπειτα, οι πινακίδες κυκλοφορίας είχαν κατατεθεί στην εφορία, με το γερμανικό τετράτροχο να παραμένει ακινητοποιημένο σε κάποιο parking του Δήμου Πειραιά.
Χρειάστηκε, λοιπόν, να φτάσουμε έως το 2011 ώστε να ληφθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις και να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του αυτοκινήτου. 

Με τιμή εκκίνησης τα 240.000 ευρώ, η Mercedes-Benz 300 SL με τα μόλις 97.172 χιλιόμετρα στο οδόμετρό της, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Για την ιστορία και μόνο αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Δήμο Πειραιά κατατέθηκαν οκτώ εγγυητικές επιστολές και ισάριθμες προσφορές, με τη μεγαλύτερη να φτάνει τα 405.000 ευρώ!

Μπορεί, λοιπόν, η αξία της Mercedes-Benz 300 SL του Κρίτωνα Δηλαβέρη να ξεπέρασε τις προσδοκίες, ωστόσο, το σπάνιο roadster δεν έμεινε σε ελληνικά χέρια καθώς νικητής από τήν διαδικασία της δημοπρασίας βγήκε ο Γερμανός Ράϊαν Χίλντεμπραντ, ο οποίος απέκτησε το ιστορικό αυτοκίνητο.
Πρωτότυπο 300 SL
Πρωτότυπο του 1953 στο Pebble Beach το 2012
Ντεμπούτο στις ΗΠΑ στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης, 1954
Το πρωτάθλημα του 1957 300 SLS ήταν ένα roadster 300 SL τροποποιημένο για να πληροί τα αγωνιστικά πρότυπα του Sports Car Club of America.

Το ασυνήθιστα υψηλό και φαρδύ κατώφλι των θυρών του coupe οδήγησε στην προσαρμογή των χαρακτηριστικών θυρών gullwing (φτερό του γλάρου)Ένα ζευγάρι Mercedes-Benz 300 SL στην έκθεση Fox Classic Car Collection, Docklands, Vic, Αυστραλία. Στα αριστερά είναι ένα 1957 300 SL Roadster, και στα δεξιά ένα 1956 300 SL Gullwing.Η πόρτα του γλάρου (Gullwing)
Ο κινητήρας M198, με πολλαπλής εισαγωγής χυτό αλουμίνιο
Το σωληνωτό πλαίσιο της 300 SLΛεπτομέρεια ενός αποκατεστημένου κουπέRudge ζάντες και φρύδια
Τα υφασμάτινα καθίσματα ήταν στάνταρ στο coupe σε ένα χαρακτηριστικό καρό μοτίβοΤο τιμόνι θα μπορούσε να απελευθερωθεί για να βοηθήσει την είσοδο και την έξοδοΤαμπλώ Roadster, με μετρητή aftermarket στα δεξιάΤο σωληνωτό πλαίσιο του αυτοκινήτου περιόρισε τη χωρητικότητα αποσκευών στο coupe
Το roadster παρήχθη από το 1957 έως το 1963
300 SL hardtop roadster
Το 300 SL κέρδισε το 1952 Carrera Panamericana στο Μεξικό - παρά το χτύπημα ενός γερακιού

Α 300 SL (αριστερά) και ένα SLS AMG


Σε οικονομικότερη εκδοχή, αλλά χωρίς την απόλαυση της οδήγησεώς της, προτείνουμε:
 ...😕...😞...😩...😪...😭ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

ΠΗΓΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ: 


5 σχόλια:

 1. Κουκλί ανήμερο!...

  Ακούστε και λίγο κινητήρα

  https://youtube.com/watch?v=RHo5vTMKvfE&si=k_jltH7n4fhVuhPP

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
 2. Μία εξαιρετικά προσεγμένη καί επιτυχής ανάρτηση γιά τούς λάτρεις των κλασσικών αυτοκινήτων καί όχι μόνο.
  Ευχαριστούμε πάρα πολύ Μαριγώ Ζαραφοπούλα μας γιά τίς ....αυτοκινητιστικές σου γνώσεις καί τό ενδιαφέρον!
  (Βεβαίως τέτοιου τύπου κλασσικά αυτοκίνητα μέ ηλικία κιόλας 69 ετών, δέν είναι γιά τά "δόντια" των απλών καί κοινών θνητών!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ωραία νά μας τά δείχνετε καί πιό ωραία νά τά ονειρευόμαστε βρέ παιδιά.
   Φανταστικό μοντέλλο του 1955 αυτή η Μερσεντές καί γρήγορο σίγουρα.
   Αλλά άς πούμε πώς έχει κάποιος "θνητός" διαθέσιμο τό ποσό των 400.000 ευρώ!
   Εντελώς υποθετικά θά τό πούμε.
   Θά αγόραζε ίσως έως καί 5 σπίτια, έστω μικρά, έτσι δέν είναι;

   Διαγραφή
  2. Καλέ μου φίλε Ιωάννη, αγαπητέ ανώνυμε 10:33μ.μ. καλησπέρα σας! Σίγουρα δεν είναι για τα πορτοφόλια μας και καλύτερα να μην κάνουμε καν τον υπολογισμό σε πόσα σπίτια ή και αυτοκίνητα δεν ξέρω κι εγώ μεταφράζεται αλλά τα μάτια μας μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν και δεν θα μας ζητηθεί να πληρωθούμε ούτε ένα ευρώ.

   Έπειτα , αυτός ήταν κι ο λόγος που πρότεινα για παρηγοριά το μοντέλλο στο τέλος για όσους αγαπούν τα αυτοκίνητα και ασχολούνται με τον μοντελλισμό.

   (⁠◔⁠‿⁠◔⁠)

   Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!