Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Πολωνός ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΑΥΤΟΜΟΛΗΣΕ στη Λευκορωσία για να διαμαρτυρηθεί για τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ πολεμοκάπηλες πολιτικές της χώρας του.



Η σημασία της αποστασίας του έγκειται στην ευρεία προσοχή που προκάλεσε στην πολωνική κοινωνία την παραμονή αυτού που θα μπορούσε σύντομα να είναι η έναρξη μιας συμβατικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Andrew Korybko
7 Μαΐου 2024

Ο Πολωνός δικαστής Tomasz Szmydt, ο οποίος υπηρέτησε στο Επαρχιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Βαρσοβίας και ήταν επικεφαλής του νομικού τμήματος στο Εθνικό Συμβούλιο Δικαστών, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ τη Δευτέρα, όπου έφτασε για να ζητήσει πολιτικό άσυλο

Η ρωσόφωνη έκθεση του BelTA που μπορεί να διαβαστεί εδώ συνοψίζει τα κύρια σημεία του, τα οποία θα αναθεωρηθούν σε αυτό το κομμάτι για τη διευκόλυνση του αναγνώστη πριν αναλυθούν. Οι χρήστες μπορούν επίσης να παρακολουθούν τις τακτικές ενημερώσεις του στο Telegram εδώ.

Ο Szmydt προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να σύρουν την Πολωνία να συμμετάσχει άμεσα στον πόλεμο δι' αντιπροσώπων ΝΑΤΟ-Ρωσσίας στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η χώρα του αποκαταστήσει τον διάλογο με τη Λευκορωσία, την οποία επαίνεσε για την ειρηνική εξωτερική πολιτική της και ιδιαίτερα την προηγούμενη δέσμευσή της στις συμφωνίες του Μινσκ. 

Δεν μπορεί να μιλήσει ελεύθερα στη χώρα του, είπε, γι' αυτό και ο ίδιος και οι φίλοι του συνήθιζαν να απενεργοποιούν τα τηλέφωνά τους όταν συζητούσαν ευαίσθητα θέματα πριν φύγει.

Ο Szmydt αναμένει να στοχοποιηθεί από μια φαύλη εκστρατεία ενημέρωσης που θα έχει ως στόχο να τον σπιλώσει, προκειμένου να δυσφημίσει τις αποκαλύψεις του σχετικά με την πραγματικότητα των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ πολεμοκάπηλων πολιτικών της Πολωνίας. 

Ο μέσος Πολωνός δεν μισεί τους Ρώσους ή τους Λευκορώσους, ισχυρίστηκε, αλλά στερείται ακριβών αναφορών για τις χώρες αυτών των δύο λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού πληροφοριών. 

Γι' αυτό καταφεύγουν στο Telegram, το οποίο δεν έχει ακόμη μπλοκαριστεί εκεί.

Ο δικαστής διάβασε την επιστολή παραίτησής του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ζήτησε πολιτικό άσυλο και είπε ότι θα μιλήσει λεπτομερέστερα για την πραγματικότητα της δυτικής πολιτικής αφού ξεκουραστεί λίγο. 

Σχεδιάζει επίσης να μοιραστεί με όλους τις εντυπώσεις του για τη Λευκορωσία ως ξένη, της οποίας την πολιτική και οικονομική σταθερότητα θεωρεί εντυπωσιακή, ειδικά αφού ξεπέρασε μια εκστρατεία αλλαγής καθεστώτος που υποστηρίχθηκε από τη Δύση το 2020. 

Συνολικά, η συνέντευξη Τύπου του δεν έριξε βόμβες, αλλά ήταν ακόμα ένα σημαντικό γεγονός.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radek Sikorski μόλις έκανε μια μεταστροφή λέγοντας ότι η χώρα του δεν αποκλείει πλέον την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, η οποία συνέπεσε με την πρόσφατη επαναβεβαίωση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για τη σχετική απειλή του από τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Αυτές οι προκλήσεις και άλλες από το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες ημέρες ήταν υπεύθυνες για την ανακοίνωση τακτικών ασκήσεων πυρηνικών όπλων από τη Ρωσσία τη Δευτέρα. 

Υπάρχει επίσης ένα πιο συγκεκριμένο πολωνο-λευκορωσικό πλαίσιο που εξηγείται στις ακόλουθες αναλύσεις:






Εν ολίγοις, ένα διαρκές στοιχείο της πολωνικής εξωτερικής πολιτικής μεταξύ της πρώην συντηρητικής-εθνικιστικής κυβέρνησής της και της επιστροφής της φιλελεύθερης-παγκοσμιοποιητικής είναι η αποσταθεροποίηση της Λευκορωσίας, η οποία θεωρείται από αυτούς ότι εμπίπτει στην ιστορική «σφαίρα επιρροής» τους. 

Για τον σκοπό αυτό, όχι μόνο η Βαρσοβία υποστήριξε την αποτυχημένη Έγχρωμη Επανάσταση του 2020 εναντίον του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, αλλά φιλοξενεί επίσης αυτοαποκαλούμενα μέλη της (μη συστημικής) «αντιπολίτευσης», μερικά από τα οποία σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν διασυνοριακές επιθέσεις.

Εκείνοι στη γειτονική Λιθουανία εμποδίστηκαν πρόσφατα από τις λευκορωσικές και ίσως και ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι πολωνοί ομόλογοί τους θα μπορούσαν μια μέρα να είναι πιο επιτυχημένοι. 

Ωστόσο, η Πολωνία δεν το κάνει μόνο με δική της πρωτοβουλία, αλλά σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και σήμερα και τη Γερμανία, αφού η επιστροφή της φιλελεύθερης-παγκοσμιοποιητικής κυβέρνησης υπέταξε συνολικά τη χώρα τους σε αυτήν από τον Δεκέμβριο

Ο Szmydt πιστεύει ότι όλα αυτά είναι ενάντια στα αντικειμενικά συμφέροντα της Πολωνίας.

Έχει ήδη χαρακτηριστεί «προδότης» από τον Πολωνό προεδρικό βοηθό Stanislaw Zaryn στο 'X', ο οποίος τον κατηγόρησε επίσης ότι διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» στην Πολωνία σε συμπαιγνία με τη Ρωσσία, προειδοποιώντας δυσοίωνα ότι «πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιος» από τις αρχές

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ξέθαψαν επίσης την εμπλοκή του σε ένα προηγούμενο σκάνδαλο, όπου κατηγορήθηκε ότι δυσφήμισε δικαστές που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης πριν μετατραπεί σε πληροφοριοδότη και αποκαλύψει για την υποτιθέμενη επιχείρηση.

Ωστόσο, η αναφορά στο παρελθόν του Szmydt λειτουργεί πραγματικά προς όφελός του, καθώς δείχνει ότι δεν είναι ένας κομματικός χαφιές του οποίου η αποστασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το κυβερνών κόμμα για να δυσφημίσει την αντιπολίτευση. 

Ανεξάρτητα από το πώς μπορεί να αισθάνεται κανείς για αυτό που μόλις έκανε, δεν πρέπει να υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι αυτή ήταν μια εντελώς προσωπική απόφαση που πήρε αφού το σκέφτηκε βαθιά. 

Αισθάνεται πολύ έντονα για την ειρήνη και δεν θα μπορούσε με ήσυχη τη συνείδησή του να παραμείνει στην Πολωνία, ενώ οι ΗΠΑ την ωθούν σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσσία.

Η σημασία της αποστασίας του έγκειται στην ευρεία προσοχή που προκάλεσε στην πολωνική κοινωνία την παραμονή αυτού που θα μπορούσε σύντομα να είναι η έναρξη μιας συμβατικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. 

Είναι ομολογουμένως απίθανο να εμπνεύσει ειρηνικές πολιτικές διαμαρτυρίες ενάντια σε αυτό το πιθανώς επικείμενο σενάριο, αλλά τουλάχιστον έδειξε στους μέσους Πολωνούς ότι ορισμένα μέλη της ελίτ τους αντιτίθενται σε αυτό που συμβαίνει. 

Η στάση της Πολωνίας απέναντι σε όλα έχει ήδη αλλάξει, και αυτό μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω επιτάχυνση αυτής της τάσης.



ΠΗΓΗ: 
A Polish Judge Defected To Belarus To Protest His Country’s US-Backed Warmongering Policies (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!