Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Μία εναλλακτική πρόταση από την Γερμανία στην ευρω-σαβούρα της Eurovision: Διαγωνισμός Τραγουδιού NuoVision με κριτικούς μουσικούς και πραγματικά συναισθήματα



Τα τελευταία χρόνια, μια εναλλακτική βιομηχανία πολιτισμού έχει αναδυθεί ως αντίδραση στις κοινωνικές αναταραχές. 

Μία από τις θεσμικές εκδηλώσεις της είναι ο διαγωνισμός τραγουδιού NuoVision, ο οποίος για άλλη μια φορά ανταγωνίζεται το mainstream γεγονός – χωρίς προκαθορισμένη πολιτική ορθότητα, αλλά με κοινωνικά κρίσιμες συνεισφορές.

Από τον Eugen Zentner


Όπως κάθε χρόνο, ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Τραγουδιού (Eurovision) θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο με εκατομμύρια τηλεθεατές μπροστά στις τηλεοράσεις τους. 

Είναι ίσως το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός στο mainstream, τουλάχιστον σύμφωνα με τη διαφημιστική εκστρατεία. 

Και το mainstream πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα σε αυτόν τον ανταγωνισμό. 

Είναι τόσο εξορθολογισμένο που το πρόγραμμα δείχνει τι θεωρείται πολιτικά ορθό αυτή τη στιγμή. 

Οι στίχοι των συμμετεχόντων μιλούν για την επικρατούσα άποψη. 

Η ιδεολογική προπαγάνδα προσκολλάται στα μαλλιά και τα ρούχα τους, διαπερνά το σκηνικό και το μετατρέπει σε ένα σημειωτικό πεδίο στο οποίο η δύναμη του ορισμού σκηνοθετεί πομπωδώς.

Για τους λάτρεις της μουσικής, ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Τραγουδιού είναι ιδιαίτερα δυσάρεστος, και εντελώς αφόρητη για τα κριτικά μυαλά της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. 



Αλλά γι' αυτούς, υπάρχει μια δοκιμασμένη εναλλακτική λύση. 

Παράλληλα με την κύρια εκδήλωση, το NuoViso θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τραγουδιού NuoVision το ίδιο βράδυ και ώρα που θα μεταδίδεται ο διαγωνισμός της Eurovision.

Ο φετινός εναλλακτικός διαγωνισμός είναι ήδη ο τέταρτος. 

Ξεκίνησε στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορωνοϊού το 2021, όταν η πολιτική των μέτρων μετρίασε τη διάθεση και οι επικριτές της διψούσαν για joie de vivre. «Πολλοί καλλιτέχνες, μουσικοί και ερασιτέχνες τραγουδιστές είχαν πάρα πολύ χρόνο και αισθάνονται πλήξη», εξηγεί ο Frank Höfer, ιδρυτής και εμπνευστής του NuoViso.

Εκείνη την εποχή, η εταιρεία παραγωγής έπρεπε επίσης να αντιδράσει στους περιορισμούς και τις απαιτήσεις κοινωνικής απόστασης και δημιούργησε τη νέα μορφή "Home Office", ένα ψηφιακό talk show στο οποίο συζητούνται τρέχοντα κοινωνικοπολιτικά θέματα. 

«Με την ευκαιρία της επετειακής έκδοσης των 100 χρόνων, μας στάλθηκε ένας απροσδόκητος αριθμός μουσικών βίντεο για να μεταδοθούν σε αυτό το πρόγραμμα», θυμάται ο Höfer. 

"Η ποσότητα και η ποιότητα ήταν τόσο καλή που όταν άκουγα στο ραδιόφωνο να μιλούν για τον Διαγωνισμό της Eurovision, είχα την ιδέα να ξεκινήσω έναν εναλλακτικό διαγωνισμό." 

Έτσι γεννήθηκε ο διαγωνισμός τραγουδιού NuoVision.


Αυθεντικότητα αντί για ιδεολογία

Σε αντίθεση με την Eurovision, η εστίαση εδώ είναι στην αυθεντικότητα. 

Τα διαπεραστικά χρώματα και οι σκηνοθετημένες χειρονομίες καταργούνται.

Αντ' αυτού, πρόκειται για πραγματικό συναίσθημα και ισορροπημένη ψυχαγωγία που δεν εμφανίζεται ως ηθικολογική ή παραληρηματικά πολιτικοποιητική. 

Η επιλογή των συμμετεχόντων δεν βασίζεται σε ιδεολογικές εκτιμήσεις. 

Οι δημιουργοί τείνουν να επικεντρώνονται στο ταλέντο και τον αντίκτυπο του κοινού. 

Η παράσταση έχει σκοπό να φτάσει στις καρδιές και να είναι αντικομφορμιστική στον βασικό της προσανατολισμό.

Δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό τραγουδιού NuoVision δεν εμφανίζονται ζωντανά, η συμβολή τους θα παρουσιαστεί στους θεατές ως μουσικό βίντεο. 

Αυτό δεν πρέπει να περιέχει στατικές εικόνες και δεν πρέπει να είναι παλαιότερο από ένα έτος. «Ένα ενδιαφέρον μουσικό βίντεο είναι εξίσου ευεργετικό με έναν κρίσιμο στίχο τραγουδιού», λέει ο Höfer. 

Θα προτιμηθούν επίσης οι συνεισφορές στα γερμανικά. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητο, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια: διεθνείς καλλιτέχνες συμμετείχαν κάθε φορά.


Από το χιπ-χοπ μέχρι την ποπ και τη λαϊκή μουσική

Μουσικά, ο διαγωνισμός τραγουδιού NuoVision καλύπτει ένα ευρύ φάσμα. Από χιπ-χοπ, ποπ και ροκ μέχρι λαϊκή μουσική και κάντρυ, εκπροσωπείται σχεδόν κάθε είδος. 

Μερικές φορές τα κομμάτια είναι μελωδικά, μερικές φορές λυρικά, μερικές φορές ενεργητικά, μερικές φορές απαλά. 

Θεματικά, τα τραγούδια μιλούν για σύγχρονα φαινόμενα, όπως οι παραδόσεις όπλων, η κρατική επιτήρηση ή η κατάργηση των μετρητών

Οι καλλιτέχνες τραγουδούν για την ελευθερία, επικαλούνται τη δικαιοσύνη ή υπερασπίζονται την ειρηνική συνύπαρξη.

Ο Frank Höfer και ο συνάδελφός του Robert Stein θα παρουσιάσουν την εκπομπή. 

Κατά την ανακοίνωση των 26 συμμετεχόντων πράξεων, μια τριμελής επιτροπή κριτών θα αξιολογήσει την καλλιτεχνική απόδοση μετά από κάθε συμμετοχή. 

Ταξινομεί τα τραγούδια μουσικά, σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το βίντεο ή επικρίνει τεχνικά λάθη. 

Παρ' όλο που και τα τρία μέλη της κριτικής επιτροπής απονέμουν πόντους, δεν αποφασίζουν ποιος θα αναδειχθεί νικητής του Διαγωνισμού Τραγουδιού NuoVision. Αυτός ο ρόλος ανήκει στους θεατές, οι οποίοι ψηφίζουν μέσω του Διαδικτύου.


Νικητές των τελευταίων ετών

Στην πρεμιέρα το 2021, ο μουσικός του Wiesbaden Ralph Valenteano επικράτησε με το τραγούδι "Much too esoteric". 

Το κομμάτι ασχολήθηκε με τις αφηγήσεις δυσφήμισης της εποχής σχετικά με τους διαφωνούντες και ειρωνικά τις καρικατούρα σε έναν funky-groovy ήχο. 

Στο διαγωνισμό τραγουδιού NuoVision το επόμενο έτος, ο ίδιος ο Valenteano υπηρέτησε ως μέλος της κριτικής επιτροπής. 

Την πρώτη θέση το 2022 κατέλαβε το γυναικείο συγκρότημα Corona Bavaria, το οποίο κέρδισε το κοινό με το τραγούδι "Frieren fuer den Frieden".(Παγώνοντας για την ειρήνη 😂😂)







"Κανείς δεν θέλει να χτίσει Τείχος" - Corona Bavaria (Επίσημο βίντεο) H Ιστορία επαναλαμβάνεται!



Ενώ η ενεργειακή πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης φωτεινού σηματοδότη ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία αντιμετωπίστηκε και επισημάνθηκε σατιρικά εδώ, ο νικητής του διαγωνισμού τραγουδιού NuoVision 2023 χτύπησε έναν σοβαρό τόνο. 

Ο Βερολινέζος ράπερ Phizzo το κέρδισε με το "Ξαφνικά και απροσδόκητα", ένα αμείλικτο και κατηγορητικό τραγούδι που ασχολήθηκε με τις συνέπειες του εμβολιασμού mRNA.









Φέτος, θα διαγωνιστούν 26 συμμετέχοντες. Η ομάδα NuoViso την επέλεξε από σχεδόν 70 αιτούντες. Οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα εσωτερικά. Εάν υπάρχει διαφωνία ή ισοψηφία, λαμβάνεται προκαταρκτική απόφαση με τους «ταλαντευόμενους υποψηφίους». 

Αυτό συνέβη αυτή τη φορά σε μια εκπομπή "Home Office". Ωστόσο, εκτός από τον νικητή, υπήρχαν δύο επιλαχόντες. «Έτσι, αφήσαμε και τους τρεις να περάσουν στον κύριο διαγωνισμό», λέει ο Höfer.


Οι συμμετέχοντες στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού NuoVison

Έτσι, ο μουσικός καμπαρέ Franz Esser, η Σουηδή τραγουδίστρια Jarnna και ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός Glöcklich θα είναι μέρος του Διαγωνισμού Τραγουδιού NuoVision 2024 το Σάββατο, καθώς και πολλοί άλλοι συνάδελφοι από την εναλλακτική μουσική σκηνή. 

Το είδος hip-hop θα εκπροσωπηθεί από τους Rapbellions και τον Skogan, μεταξύ άλλων. 

Ο κιθαρίστας από την Δρέσδη Yann Song King, από την άλλη πλευρά, αντιπροσωπεύει το métier της μουσικής σάτιρας, με ένα τραγούδι που ξεχώρισε την ιδέα του (Γερμανού Υπουργού Υγείας) Karl Lauterbach για ένα κωμικό σχέδιο προστασίας από τη θερμότητα.

Στη συμβολή της, η τζαζ και ποπ τραγουδίστρια Alexa Rodrian ασχολείται με τη μοίρα των ανθρώπων στη Μέση Ανατολή, ο μουσικός Licht καλεί για αφύπνιση και ο κιθαρίστας των Άλπεων Wurzelmo αφιερώνεται στις πολιτικές ετικέτες "αριστερά" και "δεξιά". 

Οι νικητές των δύο τελευταίων ετών θα είναι επίσης εκεί. Ενώ η Corona Bavaria κοροϊδεύει την παραγωγή εχθρικών εικόνων από τα μέσα ενημέρωσης, ο Phizzo επικρίνει τα μέσα ενημέρωσης με έναν εγκάρδιο ραπ τρόπο με το "Tosf die Glotze aus dem Fenster" (Πέτα την τηλεόραση (το χαζοκούτι) από το παράθυρο)

Ο νικητής του πρώτου διαγωνισμού τραγουδιού NuoVision, Ralph Valenteano, είναι και πάλι στην κριτική επιτροπή. Θα πλαισιωθεί από τον τεχνικό φωτισμού και VJ Zabi, καθώς και από τον βετεράνο του NuoViso Frank Stoner, ο οποίος γνωρίζει τον δρόμο του γύρω από την ιστορία της μουσικής όσο κανένας άλλος. 

Οι θεατές μπορούν να περιμένουν μια πολύχρωμη βραδιά γεμάτη διασκέδαση. 

Οι δημιουργοί ανακοίνωσαν ακόμη και μια έκπληξη για τη φετινή έκδοση. Θα παρουσιαστεί κατά την παρουσίαση των συμμετεχόντων καλλιτεχνών και τελικά συνδέεται με μια δράση που προορίζεται να υπερβεί την εκπομπή.


Διαγωνισμός Τραγουδιού NuoVision, Σάββατο 11 Μαΐου 2024, στις 7 μ.μ. ζωντανά στο NuoFlix.







ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ







ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:






Το ερώτημα είναι: ο κόσμος θα στραφεί προς κάτι διαφορετικό ή θα προτιμήσει την οπτική και ηχητική ρύπανση της Ευρωσαβούρας, εικόνες της οποίας ακολουθούν;




συνολάκι "ντυθείτε καναπές"


συνολάκι: "εφιάλτης σε χρυσά πούπουλα"


αριστερό συνολάκι: "ξέμπαρκος πειρατής"

δεξί συνολάκι "Χοντρομούσκουλα τυλιγμένα σε Sanitas Foil, καθρεφτάκια & στρας"


σιαμέζο μαλλί


Ακολουθεί η κολλεξιόν "Γίνε κι εσύ ρεζίλι - μπορείς"






φτου! φτου! να σας χαίρεται η μανούλα σας, τόσο όμορφα παιδιά!



άντρακλας σκληρός κι αήττητος σε λαχανί δημιουργία πλαισιωμένος από ιμιτασιόν πλήρωμα Star Trek σε φούξια πανδαισία







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!