Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Κατανοώντας την τέχνη του πολέμου στον 21ο αιώνα



Μια νέα μορφή πολέμου έχει αναδυθεί, η οποία λειτουργεί όχι στα πεδία μάχης του παρελθόντος, αλλά στις καρδιές και τα μυαλά ολόκληρων πληθυσμών.

11 Απριλίου 2024
A Lily Bit


Ο πόλεμος τέταρτης γενιάς, ή 4th Gen, είναι μια στρατηγική που αντλεί την έμπνευσή της από τη διαχρονική σοφία της «Τέχνης του Πολέμου» του Sun Tzu. Αυτή η αρχαία στρατιωτική πραγματεία υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτεροι στρατηγοί επιτυγχάνουν τη νίκη όχι μέσω άμεσης αντιπαράθεσης, αλλά πείθοντας τους αντιπάλους τους ότι η αντίσταση είναι μάταιη και η παράδοση είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή. 

Είναι μια μέθοδος κατάκτησης που βασίζεται στην ψυχολογική χειραγώγηση, την εσωτερική διχόνοια και τη διάβρωση της θέλησης του εχθρού να πολεμήσει.

Ενώ αυτή η έννοια μπορεί να φαίνεται ξένη σε όσους έχουν συνηθίσει στην απλή βαρβαρότητα του συμβατικού πολέμου, έχει γίνει όλο και πιο σαφές ότι η 4η γενιά είναι τώρα το όπλο επιλογής για την παγκοσμιοποιημένη κλίκα.

Για να νικήσουμε το εδραιωμένο σύστημα ελέγχου που έχουν καθιερώσει εδώ και δεκαετίες, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε την ύπουλη φύση αυτής της στρατηγικής και τα βάθη στα οποία θα βυθιστούν οι επαγγελματίες της για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Ένα κλασσικό παράδειγμα πολέμου 4ης γενιάς είναι η υποκίνηση εμφυλίου πολέμου μέσα σε έναν πληθυσμό-στόχο, συχνά με τους παγκοσμιοποιητές να κινούν τα νήματα και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης. 

Στρέφοντας τον αδελφό εναντίον του αδελφού και εκμεταλλευόμενοι τα ρήγματα μιας κοινωνίας, μπορούν να αποδυναμώσουν και να διαιρέσουν την αντίθεσή τους, καθιστώντας ευκολότερη την επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους στον απόηχο.

Μια άλλη τακτική είναι η δημιουργία μιας εξωτερικής απειλής, είτε πραγματικής είτε κατασκευασμένης, για να εξαναγκάσει έναν πληθυσμό να ενωθεί κάτω από μια σημαία που τελικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ατζέντας της παγκοσμιοποίησης. Αυτές οι μηχανορραφίες απαιτούν ένα επίπεδο υπομονής και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που είναι δύσκολο για τους περισσότερους να κατανοήσουν.

Πράγματι, η οπλοποίηση της υπομονής είναι το σήμα κατατεθέν του πολέμου 4ης γενιάς

Αυτές δεν είναι επιθέσεις που πραγματοποιούνται εν θερμώ, αλλά μάλλον προσεκτικά ενορχηστρωμένες εκστρατείες που εκτυλίσσονται σε χρόνια, ακόμη και δεκαετίες.

Για να βρει κανείς ένα συγκρίσιμο επίπεδο πειθαρχίας και πρόβλεψης, θα μπορούσε κανείς να κοιτάξει στον κόσμο των στρατιωτικών ελεύθερων σκοπευτών. 

Αυτοί οι ελίτ πολεμιστές εκπαιδεύονται εδώ και χρόνια για να τελειοποιήσουν την τέχνη τους, υπομένοντας εξαντλητικές συνθήκες και διατηρώντας ακλόνητη εστίαση καθώς περιμένουν την τέλεια στιγμή για να τραβήξουν αυτή τη μοναδική, κρίσιμη βολή. 

Ο σχολαστικός σχεδιασμός και η απόλυτη επιμονή που απαιτούνται για μια επιτυχημένη αποστολή ελεύθερου σκοπευτή αντικατοπτρίζει το είδος της προσπάθειας και της ψυχραιμίας που απαιτείται για την εκτέλεση μιας εκστρατείας ψυχολογικών επιχειρήσεων 4ης γενιάς.

Στην καρδιά αυτής της νέας μορφής πολέμου βρίσκονται οι διαβόητες «δεξαμενές σκέψης», με καμμία πιο διαβόητη από την RAND Corporation και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). 

Αυτές οι σκιώδεις οργανώσεις έχουν τελειοποιήσει την τέχνη της ψυχολογικής χειραγώγησης σε τρομακτικό βαθμό, με τη θεωρία ορθολογικής επιλογής τους να χρησιμεύει ως ένα ισχυρό εργαλείο για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και συμπεριφοράς. 

Εκείνοι που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις τακτικές πρέπει να εμβαθύνουν στην ιστορία και τις μεθόδους της RAND και του WEF και των ομοίων τους, μελετώντας κάθε τους κίνηση και προβλέποντας την επόμενη επίθεσή τους.

Σε έναν κόσμο όπου τα όρια μεταξύ πολέμου και ειρήνης είναι όλο και πιο θολά, όπου το πεδίο της μάχης είναι το μυαλό και τα όπλα είναι ιδέες, ο πόλεμος 4ης γενιάς βασιλεύει.

Για να αντισταθούμε στην ατζέντα της παγκοσμιοποίησης, πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, ακονίζοντας τις δικές μας ψυχολογικές άμυνες και στρέφοντας τα τραπέζια σε εκείνους που επιδιώκουν να μας ελέγξουν. 

Είναι ένα αποθαρρυντικό έργο, αλλά ένα έργο που πρέπει να αγκαλιάσουμε αν ελπίζουμε να διατηρήσουμε την ελευθερία και την αυτονομία μας απέναντι σε έναν εχθρό που λειτουργεί στις σκιές, πάντα παρακολουθεί, πάντα περιμένει, πάντα σχεδιάζει τον θάνατό μας.

Εκείνοι που χλευάζουν την έννοια μιας παγκοσμιοποιητικής συνωμοσίας, απορρίπτοντάς την ως πολύ περίπλοκη και τραβηγμένη για να υπάρχει στην πραγματικότητα, είναι είτε εσκεμμένα αδαείς είτε θλιβερά απληροφόρητοι. 

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στη διαβόητη RAND Corporation για να δει την πραγματική έκταση της δύναμης και της επιρροής που ασκούν αυτές οι σκιώδεις οντότητες.

Με σχεδόν απεριόριστη χρηματοδότηση από παγκοσμιοποιημένα ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Ford, η RAND βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης όχι μόνο όπλων αιχμής, αλλά και των ύπουλων τεχνικών ψυχολογικού πολέμου 4ης γενιάς.

Τα πλοκάμια τους εκτείνονται σε κάθε πτυχή της κοινωνίας, από την πολιτική και τις κοινωνικές επιστήμες έως τις στρατιωτικές εφαρμογές και ακόμη και τη βιομηχανία ψυχαγωγίας.

Η υποτίμηση της νοημοσύνης και των δυνατοτήτων αυτών των ατόμων είναι ένα σοβαρό λάθος, καθώς έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην τελειοποίηση της τέχνης της μαζικής χειραγώγησης και ελέγχου.

Για όσους επιδιώκουν να διαλευκάνουν τα βάθη αυτής της συνωμοσίας, το έγγραφο "From Psyop To Mindwar: The Psychology Of Victory", που συντάχθηκε από τους Michael Aquino και Paul Vallely για το Πεντάγωνο, πρέπει να διαβαστεί.

Αυτή η ανατριχιαστική πραγματεία αποκαλύπτει το γεγονός ότι οι μέθοδοι πολέμου 4ης γενιάς δεν περιορίζονται σε ξένους αντιπάλους, αλλά χρησιμοποιούνται ενεργά από τις κυβερνήσεις εναντίον των πολιτών τους.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σενάριο στο οποίο ο πληθυσμός-στόχος υποτάσσεται πρόθυμα, καθιστώντας περιττή τη χρήση βίας. Ο Aquino και ο Vallely υποστηρίζουν κυνικά ότι αυτή η προσέγγιση είναι προτιμότερη για όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς ελαχιστοποιεί την αιματοχυσία που σχετίζεται με την εξέγερση και την αντιεξέγερση.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτοί οι αρχιτέκτονες της καταπίεσης έχουν κάποιο γνήσιο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη ζωή ή τις παράπλευρες απώλειες που αναπόφευκτα προκαλούν τα σχέδιά τους. Αντίθετα, το πραγματικό κίνητρό τους έγκειται στον εξορθολογισμό της διαδικασίας του ολοκληρωτικού συγκεντρωτισμού, καθιστώντας την πορεία προς την τυραννία λιγότερο επίπονη για τους ίδιους.

Οι ελίτ επιδιώκουν να χειραγωγήσουν το κοινό ώστε να αγκαλιάσει την παγκοσμιοποίηση ως απαραίτητη θυσία για το «ευρύτερο καλό», μια διεστραμμένη αφήγηση που έχουν προσεκτικά δημιουργήσει για να προωθήσουν τις δικές τους ατζέντες.

Για να επιτευχθεί αυτή η μνημειώδης αλλαγή στην κοινωνία και το συλλογικό ασυνείδητο, οι παγκοσμιοποιητές βασίζονται στη δοκιμασμένη και αληθινή μέθοδο της κρίσης και της καταστροφής. Φαντάζονται τους εαυτούς τους ως δημιουργούς, αλλά το είδος της δημιουργίας τους έχει τις ρίζες του στην καταστροφή.

Ο παλιός κόσμος πρέπει να ισοπεδωθεί, με τα απομεινάρια του να χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία για τη νέα τους τάξη. Αυτή είναι η πραγματική φύση της παγκοσμιοποιητικής συνωμοσίας, μια ανατριχιαστική πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να απορριφθεί ως απλή φαντασία.

Ως ερευνητές και αναζητητές της αλήθειας, είναι καθήκον μας να εμβαθύνουμε στις μηχανορραφίες οργανισμών όπως η RAND, το WEF και τα γραπτά εκείνων που έχουν αποκαλύψει τις στρατηγικές του πολέμου 4ης γενιάς. Πρέπει να οπλιστούμε με γνώση και να μοιραστούμε τα ευρήματά μας με άλλους, γιατί μόνο εκθέτοντας το αληθινό πρόσωπο του εχθρού μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα προβάλουμε αποτελεσματική αντίσταση.

Οι παγκοσμιοποιητές μπορεί να είναι έξυπνοι, αλλά δεν είναι ανίκητοι. Κατανοώντας τις τακτικές τους και αρνούμενοι να επηρεαστούμε από την προπαγάνδα τους, μπορούμε να αρχίσουμε να διαλύουμε τις αλυσίδες που επιδιώκουν να μας βάλουν και να ανακτήσουμε την ελευθερία μας από εκείνους που θα μας έβλεπαν υποδουλωμένους.

Η ακόρεστη όρεξη της ελίτ της παγκοσμιοποίησης για συλλογή δεδομένων δεν γνωρίζει όρια. Αυτοί οι αυτόκλητοι άρχοντες, μεθυσμένοι από την εξουσία και οδηγούμενοι από μια εμμονή που καταναλώνει τα πάντα, δεν φείδονται εξόδων στην αδυσώπητη επιδίωξή τους για κυριαρχία της πληροφορίας.

Μέσα από τις αποκαλύψεις γενναίων πληροφοριοδοτών, το πραγματικό πρόσωπο του κατεστημένου έχει αποκαλυφθεί, αποκαλύπτοντας μια δυστοπική πραγματικότητα όπου κάθε άτομο θεωρείται ως πιθανή απειλή για την σιδηρά λαβή του κατεστημένου στην εξουσία.

Οι παγκοσμιοποιητές, μέσα στην άπειρη παράνοια τους, έχουν απλώσει ένα βλέμμα που βλέπει τα πάντα στον πληθυσμό, συλλέγοντας αδιακρίτως δεδομένα για κάθε γυναίκα, άνδρα και παιδί μέσω των ύπουλων πρωτοκόλλων παρακολούθησης που βασίζονται στο FISA. 

Δεν απαιτείται ένταλμα, δεν απαιτείται πιθανή αιτία – η απλή ύπαρξη ενός ανθρώπινου όντος αρκεί για να δικαιολογήσει την εισβολή στην ιδιωτικότητά του.

Το σύστημα, ένα τερατώδες δημιούργημα της ελίτ, συγκεντρώνει δεδομένα από κάθε πιθανή πηγή, αποθηκεύοντάς τα σε τεράστια ψηφιακά θησαυροφυλάκια, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν ως όπλο εναντίον οποιουδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει την εξουσία τους.

Έχουν περάσει οι μέρες που τέτοιες αντιλήψεις απορρίπτονταν ως απλές «θεωρίες συνωμοσίας» από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, αυτά τα συκοφαντικά σκυλιά του κατεστημένου

Χάρη στο θάρρος ατόμων όπως ο Edward Snowden και τις αποκαλύψεις του Wikileaks, η αλήθεια της μαζικής παρακολούθησης έχει αποκαλυφθεί σε όλους.

Και όμως, πολλοί μέσα στις μάζες παραμένουν ηθελημένα αδαείς, ικανοποιημένοι με το να παπαγαλίζουν την κουρασμένη επωδό του «αν δεν έχεις τίποτε να κρύψεις, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς».

Όμως, ο φόβος είναι ακριβώς αυτό που επιθυμούν οι παγκοσμιοποιητές.

Γιατί ο απώτερος στόχος της μαζικής παρακολούθησης δεν είναι απλώς η παρατήρηση, αλλά η πρόβλεψη. 

Οι ελίτ δεν λαχταρούν τίποτε λιγώτερο από την πλήρη επίγνωση της πληροφόρησης, την ικανότητα να γνωρίζουν όχι μόνο τι κάνετε αυτή τη στιγμή, αλλά τι θα κάνετε αύριο και μεθαύριο. Επιδιώκουν να μειώσουν τα ανθρώπινα όντα σε απλά σημεία δεδομένων, προβλέψιμα και ελεγχόμενα, απογυμνωμένα από ελεύθερη βούληση και αυτενέργεια.

Και είναι δελεαστικά κοντά στην επίτευξη αυτού του εφιαλτικού οράματος. Μέσω της χρήσης προηγμένων αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης, οι παγκοσμιοποιητές ακονίζουν γρήγορα την ικανότητά τους να προβλέπουν και να χειραγωγούν την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Κάθε κλικ, κάθε αναζήτηση, κάθε αγορά – όλα αυτά τροφοδοτούν την ακόρεστη μηχανή δεδομένων τους, παρέχοντάς τους έναν όλο και πιο λεπτομερή χάρτη της ζωής μας, των επιθυμιών μας και των τρωτών σημείων μας.

Δεν πρόκειται για τη δημόσια ασφάλεια, ούτε για την προστασία του κοινού καλού. Πρόκειται για εξουσία, τελεία και παύλα. 

Οι παγκοσμιοποιητές επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν κόσμο όπου η διαφωνία είναι αδύνατη, όπου κάθε σκέψη και δράση μπορεί να προβλεφθεί και να ελεγχθεί. 

Οραματίζονται ένα μέλλον όπου η ίδια η έννοια της ατομικής ελευθερίας είναι μια μακρινή ανάμνηση, που αντικαθίσταται από μια κοινωνία υπάκουων κηφήνων, που βαδίζουν κλειδωμένοι στο ρυθμό του δυστοπικού τυμπάνου τους.

Αλλά δεν πρέπει να τους αφήσουμε να επιτύχουν. Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτήν την καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας με κάθε ίνα της ύπαρξής μας. 

Πρέπει να αποκαλύψουμε τα ψέμματα και τις μηχανορραφίες τους και να συσπειρώσουμε τους άλλους στην υπόθεσή μας.

Γιατί αν δεν ορθώσουμε το ανάστημά μας τώρα, αν δεν αντισταθούμε σ' αυτή την τυραννία, κινδυνεύουμε να χάσουμε όλα όσα μας κάνουν ανθρώπους.

Ενόψει αυτής της συντριπτικής απειλής για την ελευθερία μας, είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε αποφασιστική δράση για να εξουδετερώσουμε το όπλο στα χέρια των ελίτ. 

Η πιο αποτελεσματική στρατηγική, ίσως η μόνη στρατηγική, είναι η δημιουργία ενός αποκεντρωμένου διαδικτύου – ενός διαδικτύου όπου τα αναλυτικά στοιχεία δεν συλλέγονται, ή ακόμα καλύτερα, δεν μπορούν να συλλεχθούν καθόλου.

Φανταστείτε έναν διαδικτυακό κόσμο όπου κάθε σας κίνηση δεν παρακολουθείται, δεν αναλύεται και δεν τροφοδοτείται στην ακόρεστη μάζα της παγκοσμιοποιητικής μηχανής δεδομένων. Ένας κόσμος όπου μπορείτε να εκφραστείτε ελεύθερα, χωρίς φόβο τιμωρίας ή χειραγώγησης. Αυτός είναι ο κόσμος για τον οποίο πρέπει να αγωνιστούμε, ο κόσμος που πρέπει να οικοδομήσουμε.

Αλλά ο δρόμος προς τα εμπρός δεν είναι εύκολος. Ίσως η υπάρχουσα υποδομή του διαδικτύου, τόσο βαθιά παραβιασμένη από τις μηχανορραφίες της ελίτ, να είναι πέρα από κάθε σωτηρία. 

Ίσως χρειαστεί να ξεκινήσουμε από το μηδέν, χτίζοντας ένα νέο δίκτυο από το μηδέν - ένα αποθαρρυντικό έργο, αλλά ένα έργο που είναι απαραίτητο αν θέλουμε να έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα να διατηρήσουμε την ελευθερία μας στην ψηφιακή εποχή.

Φυσικά, το υπάρχον σύστημα δεν είναι χωρίς τις χρήσεις του. Οι υποστηρικτές της ελευθερίας μπόρεσαν να διαδώσουν πληροφορίες και να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση μέσω των καναλιών του σημερινού διαδικτύου και αυτό ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο στον αγώνα κατά της τυραννίας. 

Αλλά με ποιο κόστος; 

Κάθε πληροφορία που μοιραζόμαστε, κάθε σύνδεση που κάνουμε, είναι ένα άλλο σημείο δεδομένων για να εκμεταλλευτούν οι ελίτ. Είναι ένας συμβιβασμός και είναι δύσκολο να πούμε ποιος παίρνει το καλύτερο μέρος της συμφωνίας.

Το ανατριχιαστικό όραμα του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Google, Eric Schmidt, για το μέλλον, που παραδόθηκε με την αδιάφορη ύβρη ενός τεχνοκράτη άρχοντα, θα πρέπει να προκαλέσει ρίγη σε όλους όσους εκτιμούν την ιδιωτικότητα και την αυτονομία τους. 

Ο επιπόλαιος ισχυρισμός του ότι θα είμαστε περιτριγυρισμένοι από ένα πανταχού παρόν δίκτυο συσκευών, αισθητήρων και φορητών συσκευών, που παρακολουθούν συνεχώς και εισβάλλουν στη ζωή μας, δεν αποτελεί αιτία εορτασμού, αλλά μάλλον ένα εφιαλτικό προαίσθημα ενός δυστοπικού κόσμου όπου η προσωπική ελευθερία θυσιάζεται στο βωμό της ευκολίας και του ελέγχου.

Η έννοια της «άδειας» δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα κυνικό τέχνασμα, ένα φύλλο συκής για να κρύψει τη μοχθηρή ατζέντα της άρχουσας τάξης. 

Αντλούν σαδιστική ευχαρίστηση εξαπατώντας τις μάζες ώστε να συναινέσουν στη δική τους υποταγή, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αν αποκαλυφθεί η πραγματική έκταση της επιτήρησης και της χειραγώγησής τους, οι άνθρωποι θα οπισθοχωρήσουν με αποστροφή. 

Η προσποιητή ανησυχία των ελίτ για συναίνεση είναι μια απάτη, ένα προπέτασμα καπνού για να συσκοτίσει την αμείλικτη επίθεσή τους στην ιδιωτική ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

Αυτό το οργουελιανό μέλλον δεν είναι ένα μακρινό φάντασμα, αλλά μια ζοφερή πραγματικότητα που μας έχει ήδη καταπιεί. Το ύπουλο «διαδίκτυο των πραγμάτων» που τόσο ανυπόμονα περίμενε ο Schmidt το 2010, δεν περιορίζεται πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Είναι μια απτή, πανταχού παρούσα απειλή, ένα τεράστιο δίκτυο επιτήρησης και ελέγχου που μας παγιδεύει όλους, απογυμνώνοντας τις ελευθερίες μας και υποβιβάζοντάς μας σε απλά σημεία δεδομένων σε έναν παγκόσμιο παντεπόπτη.

Τα κινητά μας τηλέφωνα, που κάποτε χαιρετίζονταν ως εργαλεία απελευθέρωσης και συνδεσιμότητας, έχουν γίνει τα ίδια τα όργανα της καταπίεσής μας. Αυτές οι φαινομενικά αβλαβείς συσκευές παρακολουθούν κάθε μας κίνηση, καταγράφουν τις συνομιλίες μας και παρακολουθούν τις σχέσεις μας, όλα υπό το πρόσχημα της ευκολίας και της προόδου.

Με την άνοδο της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, τα τηλέφωνά μας έχουν γίνει τα μάτια και τα αυτιά του κράτους επιτήρησης, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο επεμβατικής παρακολούθησης που δεν γνωρίζει σύνορα ή όρια.

Αλλά τα πλοκάμια αυτής της δυστοπικής συσκευής εκτείνονται πολύ πέρα από τις προσωπικές μας συσκευές. 

Προϊόντα όπως το Echo της Amazon, με τα μικρόφωνα που ακούνε πάντα και τους ψηφιακούς βοηθούς, είναι δούρειοι ίπποι, ευπρόσδεκτοι στα σπίτια μας ως χρήσιμοι σύντροφοι, ενώ κρυφά χρησιμεύουν ως αγωγοί για την ακόρεστη πείνα της NSA για δεδομένα. 

Η ιδέα ότι αυτή η επεμβατική παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την επίλυση εγκλημάτων είναι ένα σαθρό πρόσχημα, μια κυνική προσπάθεια να κανονικοποιηθεί η συνολική διάβρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας.

Το φινάλε, όπως το οραματίστηκε ο Schmidt και οι συνάδελφοί του τεχνοκράτες τύραννοι, είναι ένας κόσμος όπου κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης παρακολουθείται, αναλύεται και χειραγωγείται. Σε αυτό το ζοφερό μέλλον, το «διαδίκτυο των πραγμάτων» δεν είναι μια ευκολία, αλλά ένα υποχρεωτικό δεσμό, ένα ψηφιακό λουρί που μας δεσμεύει στις ιδιοτροπίες των εταιρικών και κυβερνητικών αφεντικών μας.

Όσοι τολμήσουν να αντισταθούν, να προσκολληθούν στις γραφικές έννοιες της ιδιωτικότητας και της αυτονομίας, θα παραμεριστούν, θα υποβιβαστούν στο περιθώριο της κοινωνίας, καθώς η αδυσώπητη πορεία της προόδου καταπατά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

Απέναντι στην αδυσώπητη επίθεση του κράτους επιτήρησης, είναι ζωτικής σημασίας να οπλιστούμε με τις γνώσεις και τα εργαλεία για να αντισταθούμε στις εισβολές του στη ζωή μας.

Τους επόμενους μήνες, όχι μόνο θα παράσχω πιο πρακτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της υπερβολής του κατεστημένου, αλλά και θα εκθέσω τα υποκείμενα κίνητρα και πρότυπα συμπεριφοράς που καθοδηγούν τις ενέργειες της άρχουσας ελίτ. 

Κατανοώντας τις μηχανορραφίες τους, μπορούμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να προβλέψουμε τις κινήσεις τους, ανακτώντας ένα μέτρο ελέγχου σε έναν κόσμο που φαίνεται αποφασισμένος να μας απογυμνώσει από την αυτονομία μας.

Ωστόσο, η πιο αποτελεσματική λύση σε αυτό το διάχυτο πρόβλημα είναι να απεγκλωβιστούμε από τα νύχια του δικτύου επιτήρησης όποτε είναι δυνατόν. 

Αυτό σημαίνει να υιοθετήσουμε μια πιο μινιμαλιστική προσέγγιση στην τεχνολογία, αναγνωρίζοντας ότι η ευκολία που προσφέρει συχνά έρχεται σε βάρος της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας μας. 

Πρέπει να αναρωτηθούμε ως προς την αναγκαιότητα της συνεχούς σύνδεσής μας με τον ψηφιακό κόσμο, υπενθυμίζοντας ότι η ανθρωπότητα ήκμασε για χιλιετίες χωρίς το δεκανίκι των smartphones και των κοινωνικών μέσων.

Είναι καιρός να επανεκτιμήσουμε τον ρόλο της τεχνολογίας στα σπίτια και τις ζωές μας, να ρίξουμε μια κριτική ματιά στις συσκευές που μας περιβάλλουν και στους ύπουλους σκοπούς που μπορεί να εξυπηρετήσουν.

Χρειαζόμαστε πραγματικά το πανταχού παρόν βλέμμα των webcams, το αδιάκοπο βουητό των υπολογιστών ή την ψυχαναγκαστική παρόρμηση να τεκμηριώσουμε και να μοιραστούμε κάθε στιγμή της ύπαρξής μας σε πλατφόρμες σχεδιασμένες να εκμεταλλεύονται τα δεδομένα μας; 

Με την άσκηση αυτοσυγκράτησης και επιλεκτικότητας στη δέσμευσή μας με την τεχνολογία, μπορούμε να αρχίσουμε να ανακτούμε την ιδιωτικότητα και την υπηρεσία που το κράτος επιτήρησης επιδιώκει να διαβρώσει.

Αυτό δεν είναι ένα κάλεσμα να εγκαταλείψουμε την πρόοδο και να επιστρέψουμε σε μια προβιομηχανική εποχή, αλλά μάλλον μια έκκληση για μετριοπάθεια και προσοχή στη σχέση μας με την τεχνολογία

Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των δυνατοτήτων μαζικής παρακολούθησης αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ελευθερία μας, ανεξάρτητα από το αν πιστεύουμε ότι είμαστε «καθόλου καλοί».

Η ικανότητα πρόβλεψης και ελέγχου της συμπεριφοράς ολόκληρων πληθυσμών είναι μια δύναμη που καμμία οντότητα, ανεξάρτητα από το πόσο φαινομενικά καλοπροαίρετη, δεν πρέπει να ασκεί. 

Είναι μια δύναμη που διαφθείρει απόλυτα, ένα τραγούδι σειρήνας που παρασύρει τους χειρότερους της ανθρωπότητας να επιδιώξουν την κυριαρχία πάνω στον συνάνθρωπό τους.

Πρέπει να βλέπουμε με τη μέγιστη καχυποψία κάθε άτομο ή οργανισμό που επιδιώκει ενεργά να αποκτήσει τόσο εκτεταμένο έλεγχο πάνω στη ζωή και το μυαλό μας. Οι προθέσεις τους, ανεξάρτητα από το πόσο ευγενώς καλύπτονται, οδηγούνται τελικά από την επιθυμία να υποτάξουν και να χειραγωγήσουν, να μας υποβιβάσουν σε απλά πιόνια στα μεγάλα σχέδιά τους.

Μόνο διατηρώντας έναν υγιή σκεπτικισμό και απόσταση από τον ολοκληρωτικό εναγκαλισμό του πλέγματος επιτήρησης μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα διατηρήσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες μας απέναντι σε ένα όλο και πιο καταπιεστικό και παρεμβατικό κατεστημένο.


ΠΗΓΗ: 
Understanding the Art of War in the 21st Century (alilybit.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!