Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης λένε ότι το Ιράν ανέβαλε την επίθεση «την τελευταία στιγμή» λόγω απειλής παρέμβασης των ΗΠΑ


Ενημέρωση (1329ET): Ισραηλινές πηγές μέσων ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν είναι έτοιμο να ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ, αλλά ότι οι επιθέσεις αναβλήθηκαν «την τελευταία στιγμή».

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε την Πέμπτη ότι «η Τεχεράνη αποφάσισε είτε να καθυστερήσει την επίθεση είτε να αλλάξει τη φύση της απάντησής της στην επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο της στη Δαμασκό, πιθανώς λόγω προειδοποιήσεων από την κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν. 

Σύμφωνα με περισσότερα:

Το μέσο ενημέρωσης επικαλέστηκε το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr που ισχυρίστηκε ότι η επίθεση θα μπορούσε να συμβεί «ίσως απόψε», αλλά λίγο μετά τη διαγραφή του βίντεο με τον ισχυρισμό.

Τις τελευταίες 48 ώρες η Ουάσινγκτον εγείρει την πιθανότητα να επέμβει στρατιωτικά για την υπεράσπιση του Ισραήλ εάν το Ιράν ανταποδώσει την ισραηλινή επίθεση της 1ης Απριλίου στην πρεσβεία του στη Δαμασκό.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, κυρίως η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, έχουν διακόψει τις πτήσεις τους προς την Τεχεράνη, επικαλούμενες αυξημένους φόβους για επικείμενη στρατιωτική δράση στην περιοχή. Η Ρωσσία έχει επίσης λάβει μέτρα για να προειδοποιήσει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην περιοχή, ιδιαίτερα στο Ισραήλ, καθώς η περιοχή παραμένει σε σημείο βρασμού.

Η τιμή του πετρελαίου υπογραμμίζει ότι καθώς το παιχνίδι αναμονής συνεχίζεται, μια απειλή απεργίας στο Ιράν κρέμεται πάνω από τις αγορές πετρελαίου που επικεντρώνονται στον πληθωρισμό. Η δημοσίευση του κλάδου παρατηρεί: «Οι αγορές πετρελαίου δεν ανταποκρίθηκαν ορατά στην απειλή που κρέμεται πάνω από τη Μέση Ανατολή, με το αργό πετρέλαιο Brent και το West Texas Intermediate (WTI) να διαπραγματεύονται κάτω από 1% στις 11:00 π.μ. ET την Τετάρτη λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό που οδήγησαν σε εικασίες ότι η Federal Reserve μπορεί να μην εφαρμόσει μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο».

Ο στρατός του Ισραήλ πιστεύει ότι η προετοιμασία για μεγάλη επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη...

..


Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν σηματοδοτήσει ότι ακολουθούν μια πορεία στρατηγικής υπομονής, αλλά ότι μια σημαντική απάντηση εξακολουθεί να έρχεται.

* * *

Προηγουμένως αναφέραμε ότι το Ιράν θεωρεί τώρα τις πρεσβείες και τις διπλωματικές τοποθεσίες του Ισραήλ στο εξωτερικό ως ουσιαστικά δίκαιο παιχνίδι μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ την 1η Απριλίου στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, οι οποίες σκότωσαν δύο υψηλόβαθμους στρατηγούς του IRGC και τουλάχιστον πέντε άλλους.

Ένας αναλυτής από το Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, ο Jason Brodsky, παρατήρησε την περασμένη εβδομάδα ότι «υπάρχουν αναφορές ότι το καθεστώς του Ιράν μπορεί να επιδιώκει να χτυπήσει ένα διπλωματικό συγκρότημα του Ισραήλ σε μια τρίτη χώρα μέσω drones και πυραύλων. Το Ισραήλ διατηρεί πρεσβείες στο Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Ιορδανία, Αίγυπτος, Αζερμπαϊτζάν, & Τουρκία. Προσωπικά θα είχα στον νου μου και την Ιορδανία».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσσίας είχε υπογραμμίσει, αντιδρώντας στην ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενικό συγκρότημα, «το απαραβίαστο του οποίου διασφαλίζεται από τις σχετικές Συμβάσεις της Βιέννης, να είναι κατηγορηματικά απαράδεκτο». Πράγματι, ήταν πρωτοφανές για τον στρατό ενός έθνους να επιτεθεί σκόπιμα στην κυρίαρχη πρεσβεία ενός άλλου κράτους. Το Ιράν είναι εξοργισμένο με τη σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.




Το Ιράν την Πέμπτη κάνει θόρυβο για αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η μόνιμη αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ κατηγόρησε το Συμβούλιο ότι δεν καταδίκασε την «κατακριτέα πράξη επιθετικότητας» του Ισραήλ στις διπλωματικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Συρία. Το Al Jazeera αναφέρει τη νέα δήλωση της Ιρανού πρεσβευτή ως εξής:

Ανέφερε σε δήλωσή του στο 'X' ότι εάν οι δράστες είχαν προσαχθεί στη δικαιοσύνη, «η επιτακτική ανάγκη για το Ιράν να τιμωρήσει αυτό το αδίστακτο καθεστώς [Ισραήλ] θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι έχουν υποσχεθεί αντίποινα για την επίθεση στο κτίριο του προξενείου που σκότωσε μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών.

Έτσι, το Ιράν λέει τώρα ότι υπό το φως της αδράνειας του ΟΗΕ, το οποίο δεν έχει οδηγήσει τόσο σε λεκτική μομφή κατά των ισραηλινών ενεργειών, θα «αναγκαστεί» να απαντήσει στρατιωτικά.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ και για λογαριασμό του Ισραήλ, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να έχει μόλις υποσχεθεί «ακλόνητη υποστήριξη» για την υπεράσπιση του Ισραήλ. «Όπως είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι αυτών των απειλών από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του είναι ακλόνητη», δήλωσε ο Μπάιντεν την Τετάρτη. «Επιτρέψτε μου να το ξαναπώ – ακλόνητη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ». 

Εξήγησε ότι αυτό είναι ως απάντηση στην Τεχεράνη «που απειλεί να ξεκινήσει μια σημαντική επίθεση στο Ισραήλ».


Το Ιράν φαίνεται να παίρνει το χρόνο του, περιμένοντας υπομονετικά ενώ σχεδιάζει μια απάντηση. Το Ισραήλ έχει καταστήσει πολύ σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση ξεκινήσει από ιρανικό έδαφος θα αντιμετωπιστεί με ισχυρότερη απάντηση εναντίον του εδάφους της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Υπάρχουν νέες αναφορές που λένε ότι η Τεχεράνη έχει μέχρι στιγμής καθυστερήσει τα αντίποινα λόγω των απειλών της Ουάσινγκτον ότι θα ακολουθήσει το Ισραήλ για να αντεπιτεθεί σε τυχόν χτυπήματα.

Ακολουθεί σχολιασμός για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια από τον Avi Melamed, πρώην αξιωματούχο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που υπηρέτησε ως αναπληρωτής και στη συνέχεια ως ανώτερος σύμβουλος αραβικών υποθέσεων των δημάρχων της Ιερουσαλήμ Teddy Kollek και Ehud Olmert, λειτουργώντας ως διαπραγματευτής κατά τη διάρκεια της πρώτης και δεύτερης ιντιφάντας.

* * *

Καθώς ο κόσμος προετοιμάζεται για την ιρανική απάντηση στο χτύπημα της περασμένης εβδομάδας στον διοικητή της δύναμης Quds, ταξίαρχο Mohammad Reza Zahedi, είναι πιθανό η Τεχεράνη να ζυγίζει τη χρήση των πληρεξουσίων της έναντι ενός άμεσου χτυπήματος. Η στρατηγική πολέμου δι' αντιπροσώπων του Ιράν είναι μια ασπίδα που χρησιμοποιεί το καθεστώς για να αποφύγει άμεσα αντίποινα.

Αυτή η υπολογισμένη και εξελιγμένη τακτική επιτρέπει στην Τεχεράνη να συνεχίσει την επιθετικότητά της μέσω μεσαζόντων χωρίς να αντιμετωπίζει συνέπειες. 

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις που ενορχηστρώνονται από Ιρανούς πληρεξούσιους υπογραμμίζουν την επιρροή - και την ικανότητα - του καθεστώτος να διαμορφώσει το γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής, αλλά έρχονται με κόστος την πλοήγηση στην τοπική πολιτική και τις εμφύλιες διαμάχες. 

Ο μεγαλύτερος πληρεξούσιος του Ιράν στην περιοχή είναι η Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Από την έναρξη της αντεπίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, η Χεζμπολάχ εξαπολύει τη μία ομοβροντία ρουκετών μετά την άλλη εναντίον των εκκενωμένων βόρειων κοινοτήτων του Ισραήλ. 

Ενώ η ρητορική θα έδειχνε ότι η Χεζμπολάχ κλιμακώνεται στο σημείο ενός πλήρους πολέμου στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, δεν έχει ακόμη στοχεύσει τη Χάιφα ή σημαντικές ισραηλινές υποδομές, μια κίνηση που θα ξεκινήσει έναν μαζικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, πιθανότατα προκαλώντας τη διάλυση του Λιβάνου μέσω ενός εμφυλίου πολέμου, τον οποίο η Χεζμπολάχ θα χρειαστεί να διαθέσει πόρους για να πολεμήσει εκτός από τις μάχες της με το Ισραήλ.

Πιο πρόσφατα, ένας ανώτερος συντονιστής των Λιβανικών Δυνάμεων που ανταγωνίζονται τη Χεζμπολάχ και συνδέονται με τους χριστιανούς, ο Pascal Suleiman, απήχθη στο Λίβανο και το σώμα του βρέθηκε στη Συρία.

Ενώ η επίσημη δήλωση είναι ότι η επίθεση διώχθηκε από «κλέφτες αυτοκινήτων», όλα τα σημάδια φαίνεται να δείχνουν την εμπλοκή της Χεζμπολάχ.


#BREAKING: @ynetnews: Το Ιράν ανέβαλε μια επίθεση εναντίον του Ισραήλ την τελευταία στιγμή λόγω αμερικανικών προειδοποιήσεων, αλλά εξακολουθεί να αναμένεται— Israel War Room (@IsraelWarRoom) 11 Απριλίου 2024

Η Συρία είναι η δεύτερη αχίλλειος πτέρνα που πρέπει να εξετάσει η Τεχεράνη. Οποιαδήποτε επίθεση από μια δύναμη πληρεξουσίων θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μια ισραηλινή απάντηση που απειλεί ή καταρρέει το καθεστώς του Άσαντ και μαζί του τον ιρανικό χερσαίο διάδρομο από το Ιράν στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τελικά στη Μεσόγειο. Τέλος, η Τεχεράνη πρέπει να εξετάσει την πιθανή απάντηση που θα προκαλούσε μια άμεση επίθεση στο Ισραήλ.

Στο 'X', ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Israel Katz απείλησε πολύ ξεκάθαρα σήμερα ότι «εάν το Ιράν επιτεθεί από το έδαφός του, το Ισραήλ θα απαντήσει και θα επιτεθεί στο Ιράν».

Ακόμη και με τη δήλωση του Katz, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χορεύει στο ρυθμό του Ιράν και του πληρεξουσίου μοντέλλου του, και οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση που θα ξεκινήσει από το Ιράν ή τους πληρεξουσίους του θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει μια άμεση απάντηση εναντίον του Ιράν.


Ενώ ο κόσμος κάθεται στην άκρη περιμένοντας την αναπόφευκτη ιρανική απάντηση, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το καθεστώς έχει μέχρι στιγμής ενεργήσει στρατηγικά, ότι θα απαντήσει για να στείλει ένα μήνυμα ισχύος και να αποκαταστήσει την αποτρεπτική του ικανότητα, αλλά ότι θα το πράξει τη στιγμή που υπολογίζει ότι θα επιτύχει καλύτερα την επιτυχή επιστροφή της αποτροπής.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν να εμπλακούν σε πόλεμο, αλλά προβλέπουν επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ


Εν μέσω ιρανικών απειλών: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ περιορίζει τα ταξίδια των εργαζομένων εντός του Ισραήλ
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ εκδίδει επικαιροποιημένη προειδοποίηση, δίνει οδηγίες στους κυβερνητικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ και τις οικογένειές τους να μην ταξιδεύουν εκτός των ευρύτερων περιοχών του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και της Be'er Sheva μέχρι νεωτέρας.


Έκθεση: Το Ισραήλ αναμένει ιρανική επίθεση εντός 24-48 ωρών
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν στο νότιο ή βόρειο Ισραήλ το συντομότερο μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

11 σχόλια:

  1. Η Μοσάντ Ήταν Πίσω Από Την Τρομοκρατική Επίθεση Στις 7 Οκτωβρίου Στο Ισραήλ ~ MOSSAD Was Behind Hamas Terrorist Attack On October 7th In Israel…! [Documentary / Ντοκυμαντέρ] (Videos – Full Movie + Photo)

    https://derkamerad.com/2024/04/11/η-μοσάντ-ήταν-πίσω-από-την-τρομοκρατικ/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχετικά με αυτό, δείτε στην Οδύσσεια:

      Διοικητής τμήματος του φράχτη της Γάζας: «Ο φράχτης είναι χτισμένος έτσι ώστε ακόμη και μια αλεπού να μη μπορεί να τον περάσει». ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ. Επετράπη στην επίθεση της Χαμάς να κλείσει το βιβλίο για την Παλαιστίνη

      https://odysseiatv.blogspot.com/2023/10/blog-post_860.html

      Και

      Ήταν η Χαμάς δημιούργημα του Ισραήλ;
      https://odysseiatv.blogspot.com/2023/10/blog-post_97.html

      Διαγραφή
    2. Πόλεμος και φυσικό αέριο: Η ισραηλινή εισβολή και τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Γάζας

      https://odysseiatv.blogspot.com/2023/10/blog-post_15.html

      Διαγραφή
  2. Ο Ισραηλινός ακτιβιστής ειρήνης Shai Danon λέει στον Icke ότι «τα σύνορα διασχίστηκαν σε 16 σημεία από φορτηγά, τρακτέρ. 10 οικισμοί έπεσαν σε ενέδρα – οι Ισραηλινοί αισθάνονται την «δυσωδία προδοσίας» και αποκαλούν το χτύπημα «μέρος του ελέγχου του πληθυσμού»

    https://odysseiatv.blogspot.com/2023/10/shai-danon-icke-16-10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τό τελικό παιχνίδι, μίας ετοιμοθάνατης 'Καμπάλ'; Ύ π ο υ λ η ΕΠΙΘΕΣΗ στήν πιό προηγμένη στρατιωτική δύναμη επιτηρήσεως στόν κόσμο, ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ από τό Ισραήλ: Νετανιάχου: «Θα μετατρέψουμε τήν Γάζα σέ ....έ ρ η μ ο νησί»!!!!

      https://odysseiatv.blogspot.com/2023/10/blog-post_11.html

      Διαγραφή

    2. Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

      «Μεγάλο Ισραήλ»: Τό σιωνιστικό ΣΧΕΔΙΟ γιά τήν Μέση Ανατολή! - Τό διαβόητο «σχέδιο Oded Yinon». Εισαγωγή από τον Michel Chossudovsky.

      https://odysseiatv.blogspot.com/2023/10/oded-yinon-michel-chossudovsky.html

      Διαγραφή
    3. Οι π α γ κ ο σ μ ι ο π ο ι η τ έ ς, ανοίγουν δεύτερο μέτωπο στόν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο! Η επίθεση στό Ισραήλ, ενεργοποιεί τήν «ώρα μηδέν» σέ όλο τόν κόσμο καί η Αμερική δέν είναι ΑΠΡΟΣΒΛΗΤΗ.....

      https://odysseiatv.blogspot.com/2023/10/blog-post_499.html

      Διαγραφή
    4. Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

      Γιατί οι Ισραηλινοί ήταν ΤΟΣΟ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΙ, απέναντι στούς τρομοκράτες της 'Χαμάς', που ΣΚΟΤΩΝΑΝ και ΒΙΑΖΑΝ από σπίτι. σε σπίτι;


      https://odysseiatv.blogspot.com/2023/10/blog-post_145.html

      Διαγραφή
    5. Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

      «Αιφνιδιαστική επίθεση» στο Ισραήλ και αριθμητικές «συμπτώσεις» ...Δεν υπάρχει τίποτε να δείτε εδώ, απλά μια άλλη "τρελλή θεωρία συνωμοσίας".


      https://odysseiatv.blogspot.com/2023/10/blog-post_4150.html

      Διαγραφή
    6. Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

      PSYOP- ΠΟΛΕΜΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ;

      https://odysseiatv.blogspot.com/2023/10/psyop.html

      Διαγραφή
    7. Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

      Πριν από 22 χρόνια, στις 7 Οκτωβρίου 2001, οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν ως ... «πράξη αυτοάμυνας


      https://odysseiatv.blogspot.com/2023/10/22-7-2001.html

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!