Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Είναι ο (ανώτατος δικαστής) Alexandre de Moraes, όχι ο Elon Musk, που παρεμβαίνει στη βραζιλιάνικη δημοκρατία κατ' εντολή των ΗΠΑ



Η κυβέρνηση που εκπροσωπεί ο Moraes εργάζεται χέρι-χέρι με την κλιματική ατζέντα, τον COVID, την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης», τους ΛΟΑΤ+ και τη δίωξη πολιτικών αντιπάλων με προσχήματα «εθνικής ασφάλειας» μετά τη «φαουστική συμφωνία» του Lula με τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ.


Andrew Korybko
12 Απριλίου 2024

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου της Βραζιλίας Alexandre de Moraes έχει γίνει διαβόητος τις τελευταίες ημέρες, αφού ο Elon Mush επαναστάτησε ενάντια στις δυστοπικές απαιτήσεις λογοκρισίας του 'Χ'. 

Ο Musk είχε μέχρι στιγμής δεσμευτεί να συμμορφωθεί με την εθνική νομοθεσία σε όλο τον κόσμο, αλλά είπε ότι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ότι μας δόθηκαν αιτήματα να θέσουμε σε διαθεσιμότητα εν ενεργεία μέλη του κοινοβουλίου και σημαντικούς δημοσιογράφους» εντός δύο ωρών «ειδάλλως θα αντιμετωπίσουμε μεγάλα πρόστιμα». Αντιτάχθηκε επίσης στις απαιτήσεις του Moraes να πει ψέμματα σχετικά με το γιατί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Ο ανώτατος δικαστής της Βραζιλίας κατηγόρησε τότε τον Musk ότι διεξάγει μια «εκστρατεία παραπληροφόρησης» εναντίον της Βραζιλίας, την οποία επανέλαβε ο πρόεδρος Luiz Inacio Lula da Silva. 

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας απάντησε κατηγορώντας τον Moraes για παραβίαση του αστικού νόμου Marco και του ομοσπονδιακού συντάγματος της Βραζιλίας. Αυτό το ζήτημα έχει χωρίσει έντονα τους παρατηρητές σε δύο διαμετρικά αντίθετα στρατόπεδα: εκείνους που πιστεύουν ότι ο Musk είναι αυτός που παρεμβαίνει στη Βραζιλία και εκείνους που πιστεύουν ότι είναι στην πραγματικότητα ο Moraes.

Η πρώτη καθοδηγείται από το κυβερνών «Εργατικό Κόμμα» (PTI) της Βραζιλίας, το οποίο μισεί τον Musk επειδή θεωρεί οποιονδήποτε στα δεξιά του υποτιθέμενου «αριστερού» (αλλά σήμερα φιλελεύθερου-παγκοσμιοποιημένου) κινήματός τους ως «φασίστα».

Οι υποστηρικτές τους δείχνουν τον Musk να καυχιέται ότι «Θα κηρύξουμε πραξικόπημα σε όποιον θέλουμε! Αντιμετωπίστε το» ως απάντηση στην αλλαγή καθεστώτος της Βολιβίας το 2019 για να ισχυριστεί ότι κάνει την προσφορά της κυβέρνησης των ΗΠΑ (USG). 

Αυτή η προσέγγιση αγνοεί ότι η USG ερευνά την εξαγορά του Twitter και την ιστορία του ίδιου του Lula με σχόλια υπέρ της USG.

Όσον αφορά το πρώτο, η USG έχει αγκαλιάσει πλήρως τη φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, εξ ου και ο λόγος για τον οποίο μισεί τον Musk όσο και το PT για τους ίδιους ιδεολογικούς λόγους. 

Όσο για το τελευταίο, ο διαδικτυακός στρατός τρολ του PT «ακυρώνει» επιθετικά όποιον αναφέρει ότι ο Lula καταδίκασε τη Ρωσσία σε κοινή δήλωση με τον Μπάιντεν και διέταξε τους διπλωμάτες του να συνεχίσουν να ψηφίζουν κατά της Ρωσσίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Γνωρίζουν ότι το πρότυπό τους για τη δυσφήμιση του Musk ως πράκτορα της USG υποδηλώνει επίσης ότι ο Lula είναι επίσης ένας.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το PT ισχυρίζεται ότι η «Επιχείρηση Πλυντήριο Αυτοκινήτων» από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 ήταν μια «νόμιμη» καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ κυλιόμενη επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος με στόχο να φέρει την πολυπολική Βραζιλία πίσω κάτω από τη μονοπολική ομπρέλλα της Ουάσιγκτον. 

Αυτή η ερμηνεία αυτών των σκανδαλωδών γεγονότων καθιστά ξεδιάντροπα υποκριτικό το γεγονός ότι τώρα πανηγυρίζουν για τη χρήση του «νόμου» από το ίδιο το κράτος εναντίον των αντιπάλων τους στη δεξιά μετά την επιστροφή του PT στην εξουσία με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Σχετικά με αυτό, η κυβέρνηση Μπάιντεν περιφρονούσε τον πρώην πρόεδρο Jair Bolsonaro για τους ίδιους ιδεολογικούς λόγους που περιφρονούν τον Musk, αλλά ο πρώτος ήταν ο εθνικός ηγέτης μιας από τις μεγαλύτερες και πιο πλούσιες σε πόρους χώρες του κόσμου με την ικανότητα να επηρεάσει την παγκόσμια συστημική μετάβαση
Ήταν επίσης ανεπαρκώς αντιρωσικός, δεδομένου ότι αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσσία ή / και να εξοπλίσει την Ουκρανία παρά το γεγονός ότι ψήφισε εναντίον της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την πολιτική της οποίας συνέχισε ο Lula, και πολύ κυρίαρχος για τις προτιμήσεις των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ προτίμησαν τον Lula, καθώς είδαν πώς το PT μεταμορφώθηκε σε φιλελεύθερο-παγκοσμιοποιημένο μετά τη φυλάκισή του και ως εκ τούτου θα προωθούσε μια πολύ πιο στενά ευθυγραμμισμένη κοσμοθεωρία από τη συντηρητική-εθνικιστική υπό τον Bolsonaro εάν ο Lula επέστρεφε στην εξουσία. 

Το American Prospect καυχήθηκε ακόμη και για το «Πώς ο Τζο Μπάιντεν και ο Bernie Sanders βοήθησαν τον Lula να κερδίσει» την 1η Νοεμβρίου 2022 αμέσως μετά τη νίκη του προτιμώμενου υποψηφίου της κυβέρνησης Μπάιντεν, τον οποίο οι αναγνώστες θα πρέπει να εξετάσουν εάν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Οι ΗΠΑ ενέκριναν επίσης την ιστορία του Lula για το περιστατικό της 8ης Ιανουαρίου, το οποίο αντικατόπτριζε ύποπτα το παρόμοιο περιστατικό της 6ης Ιανουαρίου των ΗΠΑ, το οποίο θεωρείται από πολλούς ότι ήταν ένα ομοσπονδιακό σκηνικό για τη σπίλωση της δεξιάς προκειμένου να επιταχυνθεί η επιβολή μιας φιλελεύθερης-παγκοσμιοποιητικής δικτατορίας. 

Αυτοί οι δύο εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το εμπόριο με την Κίνα και την αποδολλαριοποίηση, αλλά εργάζονται χέρι-χέρι στην ατζέντα για το κλίμα, τον COVID, την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης», των ΛΟΑΤ+ και τη δίωξη πολιτικών αντιπάλων με προσχήματα «εθνικής ασφάλειας».

Η αναλυτική σειρά βιβλίων του συγγραφέα για τη Βραζιλία που δημοσιεύθηκε τους τελευταίους 18 μήνες θα μοιραστεί στο τέλος αυτής της σειράς, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες να αναθεωρήσουν αν θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τη μεταμόρφωση του PT σε ένα σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένο με τις ΗΠΑ φιλελεύθερο-παγκοσμιοποιημένο κίνημα υπό τον Lula 3.0. Προχωρώντας αφού περιγράψαμε το πρώτο από τα δύο στρατόπεδα που σχηματίστηκαν κατά την εξέγερση του Musk εναντίον του Moraes, ήρθε η ώρα να περιγράψουμε το δεύτερο.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι ένα μείγμα απολυταρχικών της ελευθερίας του λόγου, συντηρητικών-εθνικιστών και ενός πασπαλίσματος αντιφρονούντων αριστερών, οι τελευταίοι από τους οποίους πιστεύουν ότι το PT έχασε το ηθικό πλεονέκτημα που θεωρούνταν ότι είχε μετά την «Επιχείρηση Πλυντήριο Αυτοκινήτων» διεξάγοντας υποκριτικά «νόμο» εναντίον της δεξιάς. 

Δεδομένης της ιδεολογικής ποικιλλομορφίας τους, έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα αιτήματα του Moraes, με ορισμένους να αναγνωρίζουν το δικαίωμα του κράτους να λογοκρίνει, αλλά να διαφωνούν με το πόσο μακριά έχει πάει, ενώ άλλοι είναι εναντίον του συνολικά.

Αυτό στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι ότι η ανώτατη δικαιοσύνη της Βραζιλίας παραβιάζει το νόμο λογοκρίνοντας εν ενεργεία μέλη του κοινοβουλίου και δημοσιογράφους χωρίς τη δέουσα διαδικασία. 

Είναι επίσης αηδιασμένοι από τον Moraes που απαιτεί από το 'X' να μην μπορεί να τους πει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο οι λογαριασμοί τους αναστέλλονται, αντ' αυτού διατάζει την εταιρεία να πει ψέμματα ότι οφειλόταν σε απροσδιόριστες παραβιάσεις των όρων παροχής υπηρεσιών. 

Κατά την άποψή τους, η Βραζιλία έχει επιστρέψει στο παρελθόν της δικτατορίας της, αν και αυτή τη φορά με φιλελεύθερο-παγκοσμιοποιημένο μανδύα.

Τότε ήταν ο στρατός που καταδίωκε τα αριστερά μέλη της κοινωνίας που θεωρούνταν απειλή για την εθνική ασφάλεια, αλλά τώρα είναι το δικαστικό σώμα υπό την ηγεσία του Moraes που διώκει τους συντηρητικούς-εθνικιστές με το ίδιο πρόσχημα στο βροντερό χειροκρότημα του «αριστερού» PT του Lula. 

Η υποκρισία είναι αναμφισβήτητη και εκείνοι οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος που διαλαλούν ότι δεν εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά, εκθέτουν ακούσια την επιδίωξη της πλευράς τους για εξουσία, ακόμη και εις βάρος της δικής τους ηθικής.

Ο Musk θα συνέχιζε να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Moraes αν είχε παράσχει τη δέουσα διαδικασία σε αυτά τα εν ενεργεία μέλη του κοινοβουλίου και τους μεγάλους δημοσιογράφους σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα της Βραζιλίας, για να μην αναφέρουμε ότι ποτέ δεν απαίτησε από το 'Χ' να πει ψέμματα για τους λόγους για τους οποίους οι λογαριασμοί τους αναστέλλονται. 

Ο Moraes πήγε πολύ μακριά στο κυνήγι μαγισσών του και αυτό προκάλεσε τον Musk να επαναστατήσει παρά το οικονομικό κόστος για να υπερασπιστεί τη δική του ηθική, αφού ένοιωθε ειλικρινά ότι η συμμόρφωση σε αυτές τις απαιτήσεις ήταν παράνομη.

Με όλα αυτά κατά νου, είναι ο Moraes και όχι ο Musk που παρεμβαίνει στη δημοκρατία της Βραζιλίας. 

Επιπλέον, η πρώτη αντιπροσωπεύει μια κυβέρνηση που είναι στο κρεββάτι με την κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ η δεύτερη είναι ένας από τους κορυφαίους ιδεολογικούς αντιπάλους της. 

Ο διαδικτυακός στρατός τρολ του PT «ακυρώνει» επίσης επιθετικά όποιον μοιράζεται γεγονότα σχετικά με τη στενή ευθυγράμμιση του Lula με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της τρίτης θητείας του, πόσο μάλλον αναρωτιέται για τη «φαουστική συμφωνία» που πρέπει να έκανε με αυτό ενώ ήταν στη φυλακή, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του και την υποστήριξή τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λίγοι εκτός από τους Βραζιλιάνους συντηρητικούς-εθνικιστές που συναντούν αυτή την ανάλυση πιθανότατα δεν είχαν ποτέ ιδέα ότι το υποτιθέμενο «αριστερό» PT μετατράπηκε σε ένα φιλελεύθερο-παγκοσμιοποιημένο κίνημα κατά την τελευταία δεκαετία και τώρα είναι λίγο περισσότερο από ένα φτηνό χτύπημα των Δημοκρατικών των ΗΠΑ. 

Ο Lula και ο Μπάιντεν εξακολουθούν να διαφωνούν για το εμπόριο με την Κίνα και την αποδολλαριοποίηση, αλλά αυτές οι διαφορές είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τις νεοαποκτηθείσες ομοιότητές τους. 

Αυτό που ακολουθεί είναι η υποσχόμενη αναλυτική σειρά βιβλίων που τα τεκμηρίωσε όλα:



















































Αυτή η αναλυτική σειρά αποδεικνύει διεξοδικά ότι η κοσμοθεωρία του Lula είναι μια φιλελεύθερη-παγκοσμιοποιητική κομσοθεωρία  που ευθυγραμμίζεται με τις ΗΠΑ, όχι φιλορωσική ή πραγματικά πολυπολική, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι από τους διαδικτυακούς συκοφάντες του εξακολουθούν να ισχυρίζονται το αντίθετο ψεύδονται.


ΠΗΓΗ: It’s Alexandre De Moraes, Not Elon Musk, That’s Meddling In Brazilian Democracy At The US’ Behest (substack.com)



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024



ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ: Η ομιλία του Βραζιλιάνου βουλευτή στον ΟΗΕ που κατεδαφίζει την αριστερά γίνεται viral, κερδίζει επαίνους από τον Elon Musk


ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ: Η ομιλία του Βραζιλιάνου βουλευτή στον ΟΗΕ που κατεδαφίζει την αριστερά γίνεται viral, κερδίζει επαίνους από τον Elon Musk (odysseiatv.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!