Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Ελπίδα για τον Assange: Είναι δυνατή η συμφωνία για αποφυλάκιση;


Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζουν μια συμφωνία για τον Assange. Επομένως, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποφυλάκισή του. Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές είναι σκεπτικοί. Από τον Reto Thurniger/Pressenza


Μια έκθεση της Wall Street Journal αναφέρει ότι αξιωματούχοι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζουν μια συμφωνία για τον Assange. Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να του δώσει την ευκαιρία να παραδεχθεί την ενοχή του σε μια μικρότερη κατηγορία κατάχρησης διαβαθμισμένων πληροφοριών, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του τρέχοντος ομοσπονδιακού κατηγορητηρίου του σε πλημμέλημα.

Σε περίπτωση που ο Assange συμφωνήσει με τη συμφωνία, θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος λόγω του χρόνου που έχει ήδη εκτίσει στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh, η οποία πλησιάζει τα πέντε χρόνια. Παρά τις αναφορές αυτές, η νομική ομάδα του Assange έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν έχει ενημερωθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την πρόθεσή της να διευθετήσει την υπόθεση.

Ωστόσο, ο Joe Lauria, υπογράφων της εκστρατείας «Speak Up for Assange» και δημοσιογράφος της πύλης Consortium News, δημοσίευσε ανεπίσημες συνομιλίες τον περασμένο μήνα σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δικηγόρων του Assange και του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίες οδήγησαν στις αποκαλύψεις της Wall Street Journal, οι οποίες φαίνονται αξιόπιστες. Επιπλέον, αναμενόταν ετυμηγορία σχετικά με την έφεση του Assange στο βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία στη συνέχεια ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη.

Η Stella Assange περιέγραψε το αποτέλεσμα ως «απόφαση που δεν ήταν απόφαση», καθώς από τους εννέα λόγους έφεσης, οι έξι απορρίφθηκαν και η απόφαση για τους υπόλοιπους τρεις αναβλήθηκε κατά τρεις εβδομάδες. Αυτή η αναβολή επιτρέπει στις ΗΠΑ να ενισχύσουν τις διαβεβαιώσεις τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, «Οι 'διπλωματικές διαβεβαιώσεις' των Ηνωμένων Πολιτειών στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί αβάσιμες και γεμάτες παραθυράκια». Αυτές οι διαβεβαιώσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας του Assange, το δικαίωμα στα ίδια δικαιώματα με έναν πολίτη των ΗΠΑ και την εξαίρεση από τη θανατική ποινή.

Ενώ ο Glenn Greenwald το βλέπει αυτό ως «μερική νίκη», ο Jonathan Cook προσφέρει μια πιο κριτική προοπτική. Ο Jonathan Cook υποστηρίζει με πάθος ότι το τελευταίο δικαστικό «μορατόριουμ» του Julian Assange είναι μια εξαπάτηση, σκοπός της οποίας είναι να κρατήσει τον Assange κλειδωμένο επ' αόριστον.

Ο Cook ισχυρίζεται ότι τόσο το βρετανικό όσο και το αμερικανικό κατεστημένο συνεργάζονται ενεργά για να απομακρύνουν τον Assange από τη δημόσια θέα και να τον κρατήσουν μόνιμα υπό κράτηση με το πρόσχημα της νομικής διαδικασίας. Επικρίνει τα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα τον Guardian, για τα παραπλανητικά ρεπορτάζ τους και επισημαίνει μια τεράστια σύγκρουση συμφερόντων στην κάλυψη της υπόθεσης.

Τελικά, ο Cook βλέπει τη δράση εναντίον του Assange ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να δυσφημίσει και να εξουδετερώσει τον ίδιο και την πλατφόρμα Wikileaks που ίδρυσε. Προειδοποιεί ότι η συνεχιζόμενη κράτηση και δίκη του Assange θα μπορούσε να έχει μοιραίο τέλος και βλέπει την τελευταία δικαστική απόφαση ως ένα ακόμη βήμα σε μια μακρά, νομικά αμφισβητήσιμη διαδικασία με στόχο να κρατήσει τον Assange μόνιμα πίσω από τα κάγκελα.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την 66σέλιδη απόφαση, καθώς και τις 3σέλιδες δικαστικές αποφάσεις και την 4σέλιδη ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης εδώ.



ΠΗΓΗ: Hoffnung für Assange: Deal für Entlassung möglich? - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Από τήν μία πλευρά λέει ο λαός μας πώς 'η ελπίδα πεθαίνει τελευταία'.
    Από τήν άλλη δέν θά ήταν δυνατόν νά μήν σταθούμε ιδιατέρως στήν πολύ - πολύ κρίσιμη φράση της αναρτήσεως ανωτέρω που γράφει, "το τελευταίο δικαστικό «μορατόριουμ» του Julian Assange είναι μια ε ξ α π ά τ η σ η, σκοπός της οποίας είναι να κρατήσει τον Assange κ λ ε ι δ ω μ έ ν ο επ' αόριστον."
    Αυτή η φράση στοιχιώνει βαθιά καί τόν Μαχητή Δημοσιογράφο καί κάθε καλοενημερωμένο καί καλόπιστο παρατηρητή καί τόν καθιστά λίαν καχύποπτο γιά τίς όποιες "αρχικές αγαθές" προθέσεις ακούγονται καί γράφονται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!