Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Λιβανέζος Χριστιανός αξιωματούχος απήχθη και σκοτώθηκε, οι θρησκευτικές εντάσεις φουντώνουν


Υποστηρικτές του κόμματος των Χριστιανικών Λιβανικών Δυνάμεων χειρονομούν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της κλήσης του ηγέτη του κόμματος Samir Geagea για ακρόαση από την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού σχετικά με τη βία στους δρόμους της Βηρυτού αυτόν τον μήνα, στο Maarab του Λιβάνου 27 Οκτωβρίου 2021.
(φωτογραφία: MOHAMED AZAKIR/REUTERS)

Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι συριακή συμμορία σκότωσε τον χριστιανό αξιωματούχο και μετέφερε το πτώμα του στη Συρία.


Από τον TZVI JOFFRE

8 Απριλίου 2024, 03: 04
Ενημέρωση: 8 Απριλίου 2024, 22: 49


Ο Pascal Sleiman, συντονιστής του κόμματος των Χριστιανικών Λιβανικών Δυνάμεων, απήχθη και σκοτώθηκε στην περιοχή Byblos του βόρειου Λιβάνου την Κυριακή, με αξιωματούχους να εκφράζουν ανησυχίες ότι η απαγωγή θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ήδη μεγάλες εντάσεις μεταξύ διαφόρων φατριών στο Λίβανο.

Σύμφωνα με το MTV του Λιβάνου, τέσσερα ένοπλα άτομα που επέβαιναν σε λευκό αυτοκίνητο απήγαγαν τον Sleiman, συντονιστή των λιβανικών δυνάμεων στην περιοχή Byblos, μεταξύ των πόλεων Maifouq και Lehfed. Η λιβανέζικη τηλεόραση Al-Jadeed ανέφερε ότι το τηλέφωνο του Sleiman βρέθηκε αργότερα στην άκρη του δρόμου.

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι είχε συλλάβει τα περισσότερα από τα μέλη μιας συριακής συμμορίας που είχαν βρει ότι ήταν πίσω από την απαγωγή και τη δολοφονία του Sleiman. Τα μέλη της συμμορίας, που προσπαθούσαν να κλέψουν το αυτοκίνητο του Sleiman, ενημέρωσαν τη Διεύθυνση Πληροφοριών του Στρατού ότι το σώμα του Sleiman είχε μεταφερθεί στη Συρία. Ο στρατός του Λιβάνου συντονίζεται με τις συριακές αρχές σε μια προσπάθεια να φέρει το σώμα του Sleiman στο σπίτι.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Najib Mikati καταδίκασε τη δολοφονία του Σλεϊμάν το βράδυ της Δευτέρας, ενώ κάλεσε όλους τους πολίτες του Λιβάνου να «ασκήσουν αυτοέλεγχο, να είναι συνετοί και να μην παρασύρονται σε φήμες και συναισθήματα».



Ένας υποστηρικτής του Χριστιανικού Κόμματος Λιβανικών Δυνάμεων διαμαρτυρήθηκε τον περασμένο μήνα κατά της κλήσης του ηγέτη του κόμματος Samir Geagea για ακρόαση από τις υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού σχετικά με τη βία στους δρόμους της Βηρυτού. 
(πηγή: MOHAMED AZAKIR / REUTERS)


Ο υπουργός Εσωτερικών Bassam Mawlawi θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας την Τρίτη υπό το φως της δολοφονίας του Sleiman.
Οι δυνάμεις του Λιβάνου λένε ότι πιστεύουν ότι ο Sleiman έγινε στόχος μιας «πολιτικής δολοφονίας»

Οι λιβανικές δυνάμεις απάντησαν στον θάνατο του Sleiman τη Δευτέρα το βράδυ, λέγοντας ότι «οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής σχετικά με τα κίνητρα του εγκλήματος δεν φαίνεται να συνάδουν με την πραγματικότητα του θέματος».

Οι λιβανικές δυνάμεις πρόσθεσαν ότι πιστεύουν ότι ο Sleiman σκοτώθηκε σκόπιμα και ότι η δολοφονία πραγματοποιήθηκε ως «πολιτική δολοφονία». Το κόμμα ζήτησε από τους υποστηρικτές του που είχαν αποκλείσει δρόμους να σταματήσουν να το κάνουν και αντ' αυτού να προετοιμαστούν για μια μαζική δεξίωση για την κηδεία του Sleiman.

«Όποιος νομίζει ότι μέσω της δολοφονίας μπορεί να μας τρομάξει, να μας εκφοβίσει και να μας αποτρέψει από το να συνεχίσουμε την πορεία μας για να εγκαθιδρύσουμε ένα πραγματικό κράτος στο οποίο οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς, κάνει λάθος», δήλωσαν οι λιβανικές δυνάμεις. «Η δολοφονία του Pascal Suleiman είναι η δολοφονία κάθε πολίτη που αναζητά την ελευθερία και θέλει να ζήσει ειρηνικά με την οικογένειά του και να σχεδιάσει το μέλλον του. Δεν θα επιτρέψουμε στους Λιβανέζους να αποθαρρυνθούν ή να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν».

Η απαγωγή και η δολοφονία έχουν προκαλέσει την οργή των υποστηρικτών των λιβανικών δυνάμεων, οι οποίες απέκλεισαν δρόμους στην περιοχή Byblos το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα.


Οι τοπικές επιχειρήσεις απεργούν καταδικάζοντας την απαγωγή

Οι επιχειρήσεις στην περιοχή Byblos έκλεισαν τη Δευτέρα, αφού οι λιβανικές δυνάμεις κάλεσαν σε απεργία για να καταγγείλουν την απαγωγή.

Ο Samy Gemayel, ηγέτης του χριστιανικού κόμματος Kataeb, προειδοποίησε ότι η απαγωγή είναι μια «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη», προσθέτοντας ότι το κόμμα του «στέκεται στο πλευρό του λαού της περιοχής και των φίλων στις δυνάμεις, ώστε αυτό το περιστατικό να μην περάσει απαρατήρητο».

Ο βουλευτής του κόμματος Ketaeb Elias Hankach φάνηκε να προειδοποιεί για το ξέσπασμα βίας σε δηλώσεις στο Al-Jadeed την Κυριακή το βράδυ, λέγοντας: «Πιστεύουμε στη λογική του κράτους, αλλά αν δεν υπάρχει κράτος, ας πάρει ο καθένας τα δικαιώματά του στα χέρια του».

Το κόμμα των Λιβανικών Δυνάμεων είναι ένας από τους κύριους επικριτές της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Θρησκευτική βία έχει ξεσπάσει μεταξύ της Χεζμπολάχ και των λιβανικών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2021, αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην περιοχή Tayouneh της Βηρυτού, όπου συναντά το Ain El Remmaneh και την Chiyah, μια τοποθεσία διάσημη για θρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ σιιτών, σουνιτών και Xριστιανών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του 1975 στον Λίβανο, καθώς σηματοδότησε τα σύνορα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Βηρυτού.

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε τις λιβανικές δυνάμεις για τις συγκρούσεις εκείνη την εποχή, ενώ οι λιβανικές δυνάμεις κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ.

Τον περασμένο Αύγουστο, ξεκίνησε έρευνα για το θάνατο του Elias al-Hasrouni, πρώην συντονιστή του κόμματος των Χριστιανικών Λιβανικών Δυνάμεων στο Ain Ebel στο νότιο Λίβανο, μόλις λίγα μίλια από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Ενώ ο θάνατος του al-Hasrouni αρχικά θεωρήθηκε ατύχημα, οι Λιβανικές Δυνάμεις και το κόμμα Kataeb ισχυρίστηκαν ότι είχε απαχθεί και δολοφονηθεί, σύμφωνα με τη λιβανέζικη εφημερίδα L'Orient Le-Jour. Η απόφαση για τη διερεύνηση του θανάτου ξεκίνησε λόγω νέων πλάνων CCTV και άλλων αποδεικτικών στοιχείων, σύμφωνα με την έκθεση.

Υπήρξαν πολύ λίγες ενημερώσεις σχετικά με την έρευνα από τότε που ξεκίνησε για πρώτη φορά.



ΠΗΓΗ: Sectarian tensions flare after Lebanese Christian official killed - The Jerusalem Post (jpost.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!