Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Οι ξεχασμένοι Χριστιανοί


Ενώ πολλές γερμανικές εκκλησίες κηρύττουν για τα προβλήματα του αριστερού zeitgeist, 365 εκατομμύρια Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από διώξεις - και όμως έχουν ξεχαστεί σε αυτή τη χώρα (σσ. Γερμανία). 

Ωστόσο, θα πρέπει να τους θυμόμαστε αυτή την Κυριακή του Πάσχα. (σσ. 31 Μαρτίου 2024, Πάσχα των Καθολικών)


Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική χριστιανική εορτή. 

Στην δημόσια ζωή, ωστόσο, αυτό δεν παίζει πλέον εξέχοντα ρόλο. 

Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Γερμανοί εξαλείφουν όλο και περισσότερο τις χριστιανικές παραδόσεις από τη ζωή τους είναι λυπηρό – αλλά όχι εντελώς ακατανόητο. 

Ενώ όλο και περισσότερες εκκλησίες στη Γερμανία υποτάσσονται σε ένα αριστερό πνεύμα εποχής, 365 εκατομμύρια Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται καθημερινά με διώξεις, δολοφονίες, βασανιστήρια και βία. 

Οι Χριστιανοί παραμένουν η πιο διωκόμενη θρησκευτική κοινότητα στον κόσμο. 

Το γεγονός αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη στη Γερμανία. Ούτε από τις εκκλησίες, ούτε από την πολιτική.

Κατά την ορκωμοσία της σημερινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, 9 από τα 17 μέλη του υπουργικού συμβουλίου ορκίστηκαν με τις λέξεις «Βοήθησέ με Θεέ μου» - συμπεριλαμβανομένου του καγκελάριου Scholz (SPD), του υπουργού Εσωτερικών Faeser (SPD), του υπουργού Εξωτερικών Baerbock (Πράσινοι) και του υπουργού Οικονομικών Lindner (FDP). 

Μέχρι στιγμής, σχεδόν κανένας από αυτούς δεν έχει σχολιάσει τη δίωξη των χριστιανών παγκοσμίως. Ούτε καν μετά τη σοκαριστική επίθεση σε καθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη πριν από λίγους μήνες δεν υπήρξε δήλωση από την υπουργό Εξωτερικών Baerbock ή τον καγκελάριο Scholz.

Δυστυχώς, όλο και περισσότερες εκκλησίες φαίνεται να έχουν χάσει την επαφή με τους διωκόμενους Χριστιανούς. 

Αντί να υποστηρίζουν τα εκατομμύρια των αδελφών στην πίστη, οι εκκλησίες ενδιαφέρονται για το 'zeitgeist' - αυτό ισχύει σε πολλά μέρη τόσο για τους Προτεστάντες όσο και για τους Καθολικούς. Για παράδειγμα, σημαίες LGBT μπορούν να βρεθούν σε εκκλησίες ή κηρύγματα ρέουν ομαλά στον ακτιβισμό για το κλίμα.

Ενδεικτικό αυτού ήταν το κήρυγμα κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του Kirchentag 2023. Ο πάστορας της Ανατολικής Φριζίας Quinton Ceasar κήρυξε: «Τώρα είναι η ώρα να πούμε: Είμαστε όλοι η τελευταία γενιά. Τώρα είναι η ώρα να πούμε: Οι ζωές των μαύρων έχουν πάντα σημασία. Τώρα είναι η ώρα να πούμε: Ο Θεός είναι 'queer'. Τώρα είναι η ώρα να πούμε: Δεν αφήνουμε κανέναν να πεθάνει. Και τώρα ήρθε η ώρα ξανά: στέλνουμε ένα πλοίο και πολλά άλλα. Δεχόμαστε ανθρώπους σε ασφαλή καταφύγια».

Είναι επίσης αυτή η απώλεια της πραγματικότητας που απομακρύνει τους πιστούς από την Εκκλησία. Από τη δεκαετία του 1970, η Ευαγγελική Εκκλησία στη Γερμανία (EKD) διεξάγει την έρευνα μελών της εκκλησίας κάθε δέκα χρόνια. 

Για πρώτη φορά, η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων συμμετείχε επίσης σε αυτή την έρευνα. Η έρευνα έδωσε ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα: μόνο το 13% του πληθυσμού εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του «θρησκευόμενο». Σχεδόν οι μισοί από αυτούς σκέφτονται να εγκαταλείψουν την εκκλησία – τόσο Καθολικοί όσο και Προτεστάντες.

Προσωπικά, δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που άκουσα για την παγκόσμια δίωξη των Χριστιανών σε ένα κήρυγμα. Μόνο πού και πού αναφέρονται τα εκατομμύρια των ανθρώπων σε ικεσίες ή εκκλήσεις για δωρεές, αλλά τίποτε περισσότερο. 

Είναι απλώς δειλό για την Εκκλησία να υπερασπίζεται τα πάντα – εκτός από τους διωκόμενους αδελφούς και αδελφές εν τη πίστη.


Δείκτης παγκοσμίων διώξεων

Που διώκονται οι Χριστιανοί περισσότερο


Οι Χριστιανοί θα παραμείνουν η πιο διωκόμενη θρησκευτική κοινότητα στον κόσμο το 2024. 

Ο ετήσιος Παγκόσμιος Δείκτης Διώξεων της Open Doors, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, μιλά για «εξαπολυμένη βία κατά των Χριστιανών»

Η έκθεση για τις διώξεις χριστιανών για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 ανακηρύσσει τη Βόρεια Κορέα ως τη χώρα με τις πιο έντονες διώξεις Χριστιανών, ακολουθούμενη από τη Σομαλία, τη Λιβύη, την Ερυθραία, την Υεμένη, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, το Σουδάν, το Ιράν και το Αφγανιστάν, ενώ οι πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, η Ινδία και η Κίνα, κατατάσσονται στην 11η και 19η θέση, αντίστοιχα.

Πιο πρόσφατα, η Open Doors καταγράφει 4.998 Χριστιανούς που δολοφονούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο λόγω της θρησκευτικής τους πρακτικής, όπου ένας σημαντικός αριθμός μη αναφερόμενων περιπτώσεων μπορεί να θεωρηθεί ότι οφείλεται σε δυσκολίες τεκμηρίωσης σε περιοχές συγκρούσεων. 

Μόνο στη Νιγηρία, καταγράφηκαν 4.118 δολοφονίες. Εντυπωσιακή είναι επίσης η αύξηση της σωματικής βίας και των απειλών θανάτου κατά των Χριστιανών από 29.411 το προηγούμενο έτος σε 42.849, καθώς και ένα άλμα στις επιθέσεις σε χριστιανικά νοικοκυριά κατά 371% σε 21.431. 

Συνολικά 365 εκατομμύρια Χριστιανοί αντιμετωπίζουν διώξεις σε 78 χώρες, ιδίως στην υποσαχάρια Αφρική, όπου λαμβάνει χώρα η πλειονότητα των δολοφονιών.

Στην Αιθιοπία, τη Μπουρκίνα Φάσο και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, οι επιθέσεις εναντίον χριστιανικών θεσμών και περιουσιών κλιμακώνονται. 

Το καθεστώς του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα κλείνει και καταστρέφει μαζικά εκκλησίες, ενώ στη Νικαράγουα και την Κούβα οι κομμουνιστικές κυβερνήσεις συλλαμβάνουν μέλη εκκλησιών ή τους αρνούνται την πρόσβαση στη λατρεία. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από δραματική αύξηση του εκτοπισμού των χριστιανών, με τον αριθμό των προσφύγων να υπερδιπλασιάζεται σε 278.716. 

Η Νιγηρία, η Αιθιοπία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αναφέρουν ανησυχητική αύξηση των πράξεων βίας κατά των χριστιανών.

Στις γερμανικές εκκλησίες μιλάμε πολύ λίγο για αυτά τα σημαντικά πράγματα και πάρα πολύ για το παράλογο πνεύμα των καιρών. 

Ενώ εσείς και εγώ μπορούμε να πάμε στην εκκλησία ανενόχλητοι, αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων δεν μπορούν.

Είναι καιρός να επαναφέρουμε τους διωκόμενους Χριστιανούς, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αγκυροβολήσει τον Χριστιανισμό στους πολιτισμούς τους περισσότερο από εμάς τους Γερμανούς, στο επίκεντρο της Εκκλησίας.

Θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας για άλλη μια φορά φέτος. 


Καλό Πάσχα σε εσάς και τις οικογένειές σας!


ΠΗΓΗ: Die vergessenen Christen - Apollo News (apollo-news.net)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!