Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Η Σουηδία θέλει η Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στον σκιώδη στόλο της Ρωσσίας και να απαγορεύσει το ΥΦΑ(*) της


Από την Tsvetana Paraskova - 22 Απριλίου 2024, 6:12 AM CDT


Ο επόμενος γύρος κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσσίας για την εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του σκιώδους στόλου δεξαμενόπλοιων που βοηθούν τη Ρωσσία να μεταφέρει το πετρέλαιο της και απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ε.Ε., δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.

«Η υιοθέτηση του 14ου πακέτου κυρώσεων είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Tobias Billstrom προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Θα φροντίσουμε να συμπεριλάβουμε και οι δύο απαγόρευση εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και μέτρα για τον περιορισμό του ρωσικού σκιώδους στόλου», πρόσθεσε ο Σουηδός υπουργός.

Η Ε.Ε. μόλις ξεκίνησε συζητήσεις για το 14ο πακέτο κυρώσεων και δεν αναμένεται να εγκρίνει το μέτρο σύντομα.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι διχασμένα όσον αφορά την απαγόρευση των εισαγωγών ΥΦΑ. 

Η Σουηδία και οι χώρες της Βαλτικής πιέζουν για απαγόρευση, αλλά άλλα κράτη μέλη και η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Ε.Ε. λένε ότι η Ευρώπη εξαρτάται τώρα πολύ περισσότερο από το ΥΦΑ για να αντέξει την άμεση απαγόρευση των εισαγωγών ΥΦΑ από τη Ρωσσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι προσεκτική στις προσπάθειές της να εγκαταλείψει το ρωσικό ΥΦΑ, καθώς θα πρέπει να προστατεύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο, ανέφερε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ACER.

Καθώς η Ε.Ε. στοχεύει να τερματίσει πλήρως την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, «η μείωση των ρωσικών εισαγωγών ΥΦΑ θα πρέπει να εξεταστεί σταδιακά ξεκινώντας από τις εισαγωγές spot ρωσικού ΥΦΑ», ανέφερε ο ACER στην έκθεσή του.

«Ενώ τέτοια μέτρα μπορεί να στοχεύουν στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σημαντικοί όγκοι έχουν ήδη συναφθεί βάσει μακροπρόθεσμων συμφωνιών ΥΦΑ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε..

«Ως εκ τούτου, οι μειώσεις στις εισαγωγές ρωσικού ΥΦΑ θα πρέπει να προσεγγιστούν με προσοχή, ιδίως υπό το πρίσμα της επικείμενης λήξης της σύμβασης διαμετακόμισης πλοίου ή πληρωμής για την προμήθεια αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσσία στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας έως το τέλος του 2024».

Της Tsvetlana Paraskova για το Oilprice.com


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ


(*) ΥΦΑ: υγροποιημένο φυσικό αέριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!