Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

ΚΑΘΑΡΗ ΔΑΙΜΟΝΟΠΛΗΞΙΑ - Η Εσθονία εξετάζει το κλείσιμο των χριστιανικών μοναστηριών λόγω των δεσμών τους με την Μόσχα





Ο Εσθονός υπουργός Εσωτερικών Lauri Laanemets είχε επίσης προτείνει προηγουμένως τον χαρακτηρισμό της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο εκπρόσωπος της εκκλησίας, Vladimir Legoyda, περιέγραψε την ενέργεια ως «μεσαιωνικό κυνήγι μαγισσών».


Τα ορθόδοξα χριστιανικά μοναστήρια στην Εσθονία είναι ενδεχόμενο να αναγκαστούν να κλείσουν εάν δεν διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία (ROC), αναφέρει το RT. 

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του ευρωπαϊκού κράτους, Lauri Laanemets, την Τρίτη στην πύλη ειδήσεων ERR, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες συνδέσεις αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας.

Ο υπουργός επισκέφθηκε το μοναστήρι Pukhtitsa την Τρίτη για να εξηγήσει τη θέση της κυβέρνησης στην ηγεσία του μοναστηριού. 

Σύμφωνα με την έκθεση, όλες οι εκκλησίες, οι ενορίες και τα μοναστήρια που υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας και «ουσιαστικά στο καθεστώς του Κρεμλίνου και τα σχετικά ζητήματα ασφαλείας» πρέπει να λάβουν μέτρα για να «τερματίσουν αυτή την υποταγή».

Σύμφωνα με το RT, ο Laanemets δήλωσε ότι η χώρα της Ε.Ε. θα «κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση σε αυτό το θέμα». Ωστόσο, τόνισε ότι ήταν αδύνατο «από άποψη ασφάλειας» να επιτραπεί στις εσθονικές θρησκευτικές οργανώσεις να υπακούσουν στον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος, σύμφωνα με τον Laanemets, «δήλωσε ότι το εσθονικό κράτος δεν πρέπει να υπάρχει».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το RT, ο Laanemets δήλωσε ότι το κράτος «δεν θα υπαγορεύσει στις εκκλησίες ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον τους». Είναι σημαντικό «να λαμβάνουν οι ίδιοι αυτές τις αποφάσεις». 

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εάν δεν ληφθούν αποφάσεις, εκείνοι «που είναι άμεσα υποτελείς στον Πατριάρχη Κύριλλο, δηλαδή η Μόσχα, θα έχουν πρόβλημα» και θα μπορούσαν νομικά να αναγκαστούν από το κράτος να σταματήσουν όλες τις δραστηριότητες.

Προς το παρόν, η Μονή Pukhtitsa θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές της ως συνήθως, συνέχισε ο Laanemets, ενώ η ηγεσία της αναζητά νομικά και κανονικά αποδεκτές λύσεις που θα διακόψουν τις σχέσεις της με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Το RT αναφέρει επίσης ότι ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ετοιμάζει πρόταση προς το εσθονικό κοινοβούλιο για να χαρακτηρίσει επίσημα την ROC ως τρομοκρατική οργάνωση και να απαγορεύσει όλες τις δραστηριότητές της στη χώρα. 

Ο εκπρόσωπος της εκκλησίας, Vladimir Legoyda, δήλωσε ότι αυτά τα σχέδια θυμίζουν μεσαιωνικό κυνήγι μαγισσών.

Ωστόσο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας (ΕΓΚ) γνωστοποίησε ότι δεν προτίθεται να διακόψει μονομερώς τις κανονικές σχέσεις της με το Πατριαρχείο Μόσχας και ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «δεν έχει αποδεχθεί τίποτα σε εκκλησιαστικό επίπεδο» που θα ανάγκαζε ένα τέτοιο βήμα.

Η ώθηση της Εσθονίας για την απαγόρευση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ακολουθεί δήλωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου του Ρωσικού Λαού - ενός δημόσιου οργανισμού με επικεφαλής τον Πατριάρχη Κύριλλο - που ισχυρίζεται ότι η Ρωsσία πρέπει να γίνει παγκόσμιος «προστάτης» κατά του κακού και να αντισταθεί στις προσπάθειες καθιέρωσης «παγκόσμιας ηγεμονίας στον κόσμο».

Η χώρα πρέπει επίσης να αποκαταστήσει την ενότητα του ρωσικού λαού, ο οποίος είναι διασκορπισμένος σε όλο τον κόσμο.

Πηγή:



ΠΗΓΗ: Estland prüft Schliessung christlicher Klöster wegen Moskau-Verbindungen - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΘΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!