Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Η ζωή στη Γερμανία γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη – νέα ρεκόρ βίαιων εγκλημάτων



Του Kai Rebmann

Η Nancy Faeser (SPD) εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δύο άγρυπνες νύχτες. Αιτία: Την επόμενη Τρίτη, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών θα παρουσιάσει τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας για την εγκληματικότητα για το 2023 στον συγκεντρωμένο Τύπο της πρωτεύουσας. Και αυτοί οι αριθμοί θα επιβεβαιώσουν ακριβώς αυτό για το οποίο οι επικριτές της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθείται στη Γερμανία προειδοποιούν εδώ και χρόνια, αλλά το οποίο έχει επιμελώς αναιρεθεί από τον συνασπισμό του φωτεινού σηματοδότη εδώ και χρόνια – η ζωή στη Γερμανία γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη και οι δράστες με μεταναστευτικό υπόβαθρο είναι όλο και περισσότερο υπεύθυνοι για αυτό – το reitschuster.de έχει αναφερθεί σε αυτό εδώ και χρόνια, δείτε εδώ και εδώ.

Με περίπου 5,94 εκατομμύρια καταγεγραμμένα εγκλήματα (αύξηση 5,5%), ο αριθμός αυτός είναι ανησυχητικά κοντά στο όριο των 6 εκατομμυρίων. 

Από καθαρά στατιστική άποψη και χωρίς τον σίγουρα πολύ υψηλότερο αριθμό μη αναφερόμενων περιπτώσεων, ένας στους 14 γερμανούς πολίτες έπεσε θύμα εγκλήματος πέρυσι. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, «μόνο» λίγο λιγώτεροι από 2,25 εκατομμύρια ύποπτοι (συν 7,3%) εμφανίζονται στις στατιστικές – μια σαφής ένδειξη ενός αυξανόμενου αριθμού επαναλαμβανόμενων ή ακόμη και εντατικών παραβατών. Συνολικά 923.269 από αυτούς τους υπόπτους (αύξηση 17,8%) δεν είχαν γερμανικό διαβατήριο.

Ιδιαίτερα σημαντικό για το συνεχώς φθίνον αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των Γερμανών: Οι επιθέσεις κατά της σωματικής ακεραιότητας, ειδικότερα, έφτασαν σε νέα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ πέρυσι. Τόσο στην περίπτωση του βίαιου εγκλήματος συνολικά (214.099 περιπτώσεις, αύξηση 8,6%) όσο και στον υποτομέα της «επικίνδυνης και σοβαρής σωματικής βλάβης» (154.541 περιπτώσεις, αύξηση 6,8%), περισσότερα εγκλήματα καταγράφηκαν από ποτέ. Οι άλλοι δύο ιδιαίτερα σημαντικοί υποτομείς περιλαμβάνουν ληστείες (44.857 περιπτώσεις, αύξηση 17,4%) και επιθέσεις με μαχαίρι (8.951 περιπτώσεις, αύξηση 9,7%).

Φυσικά, οι τελευταίες εξελίξεις δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τους πολιτικούς, οι οποίοι μέχρι στιγμής προτιμούσαν να δώσουν στην εγκληματικότητα των αλλοδαπών μια περισσότερο ή λιγότερο ευρεία θέση. 

Ο Herbert Reul (CDU) είναι επίσης ένας από τους εκπροσώπους που πιθανότατα ανακάλυψαν αυτό το θέμα για τον εαυτό τους στο σημαντικό έτος εκλογών 2024 τυχαία. 

Στο "WamS", ωστόσο, ο Υπουργός Εσωτερικών της NRW εκφράζει ωστόσο αυτοσυγκράτηση και μάλλον γενίκευση: "Οι συγκρούσεις επιλύονται πιο γρήγορα με γροθιές αντί για λόγια. Η ασφάλεια έχει γίνει μικρότερη». Οι πόλεμοι και οι κρίσεις πυροδοτούν περαιτέρω τη διάθεση και είναι «σαν μια μεγάλη πυριτιδαποθήκη», σύμφωνα με τον Reul.

Η Daniela Behrens, υπουργός Εσωτερικών του SPD στην Κάτω Σαξονία, δοκιμάζει τις δυνάμεις της σε ρητορικές στρεβλώσεις για να συγκαλύψει αυτό που βλέπει ως μια πολύ δυσάρεστη κύρια πτυχή των στατιστικών στοιχείων για την εγκληματικότητα της αστυνομίας του 2023: «Μπορεί να υποτεθεί ότι η αύξηση του βίαιου εγκλήματος δεν μπορεί πλέον να εξηγηθεί αποκλειστικά από τις επιπτώσεις κάλυψης της υστέρησης μετά την πανδημία του κορωνοϊού».

Η προσθήκη «όχι πλέον μόνος» προφανώς έχει σκοπό να υποδηλώσει ότι αυτό το δυσοίωνο «φαινόμενο κάλυψης της διαφοράς» εξακολουθούσε να προορίζεται να χρησιμεύσει ως η «μοναδική» εξήγηση το 2022. 

Με όλο τον σεβασμό, κύριε Υπουργέ, αλλά με δηλώσεις όπως αυτή παραπλανάτε τους ψηφοφόρους σας. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Behrens καταλήγει να περιγράφει τις «μεταναστευτικές κινήσεις» ως έναν από τους τρεις «εύλογους λόγους» – (!) «πληθωρισμός» και «μεγαλύτερη κινητικότητα μετά την πανδημία» – για την πρόσφατη αύξηση.

Οι συντάκτες των Στατιστικών Αστυνομικού Εγκλήματος 2023 μιλούν μια πολύ σαφέστερη γλώσσα για αυτό. Το έγγραφο αναφέρει ρητά την «τρέχουσα μεταναστευτική κατάσταση» και την «εκτεταμένη μετανάστευση προσφύγων» ως παράγοντες για την αύξηση, ειδικά των βίαιων εγκλημάτων.

Για να το θέσουμε απλά, τα στατιστικά στοιχεία απαριθμούν συνολικά 190.605 υπόπτους (αύξηση 6,9%) για βίαια εγκλήματα στη Γερμανία, εκ των οποίων 79.088 ήταν μη Γερμανοί (αύξηση 14,5%) και 25.732 ήταν μετανάστες (αύξηση 20,3%) (σσ. σύνολο 104,82). Ως εκ τούτου, οι αλλοδαποί και οι Γερμανοί με μεταναστευτικό υπόβαθρο όχι μόνο υπερεκπροσωπούνται σημαντικά, αλλά το χάσμα από αυτή την άποψη διευρύνεται επίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν εκ των προτέρων, ο αριθμός των καταγεγραμμένων εγκλημάτων δεν έχει μειωθεί σε κανέναν υποτομέα των στατιστικών στοιχείων για την εγκληματικότητα της αστυνομίας του 2023. 

Το WamS, το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει αποκλειστική πρόσβαση στα δεδομένα, φαίνεται σχεδόν ανακουφισμένο που διαπίστωσε ότι υπήρξε μόνο μια «μικρή αύξηση» στις δολοφονίες, τις ανθρωποκτονίες και τις δολοφονίες κατά παραγγελία (2.282 περιπτώσεις, αύξηση 2,1%), καθώς και βιασμούς, σεξουαλικές επιθέσεις και σεξουαλικές επιθέσεις σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις (12.186 περιπτώσεις, αύξηση 2,4%).


ΠΗΓΗ: Leben in Deutschland immer gefährlicher – neue Rekorde bei Gewaltkriminalität - reitschuster.de


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!