Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Το τελευταίο ρωσικό σκάνδαλο κατασκοπείας της Πολωνίας μπορεί να είναι μια περίπτωση ουκρανικής παγίδευσης


Αυτή η υπόθεση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο τα μέσα ενημέρωσης την έχουν κάνει να φαίνεται, αν διαβάσει κανείς ανάμεσα στις γραμμές της επίσημης δήλωσης του Εθνικού Εισαγγελέα για το τι φέρεται να συνέβη.

Ο Εθνικός Εισαγγελέας της Πολωνίας ισχυρίστηκε ότι ένας Πολωνός πολίτης τέθηκε υπό κράτηση σε συνεργασία με την ουκρανική μυστική αστυνομία με την υποψία ότι «ανέφερε την ετοιμότητά του να ενεργήσει για ξένες πληροφορίες» εναντίον της πατρίδας του.

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωσή τους, το άτομο «δημιούργησε επαφές με πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας που εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία» και ήταν επιφορτισμένο με την παροχή πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια του αεροδρομίου Rzeszow, το οποίο το κράτος ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει τον Zelensky.

Αυτή η υπόθεση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την έχουν κάνει να φαίνεται αν κάποιος διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές. 

Για αρχή, η δήλωση του Εθνικού Εισαγγελέα κάνει να φαίνεται ότι αυτό το άτομο ήταν αυτό που προσέγγισε αυτό που πίστευαν ότι ήταν εκπρόσωποι του ρωσικού στρατού και της κοινότητας πληροφοριών, όχι το αντίστροφο. Αν και υποστηρίζεται ότι αυτός ο επίδοξος πράκτορας ήρθε επιτυχώς σε επαφή μαζί τους και στη συνέχεια του ανατέθηκαν συγκεκριμένα καθήκοντα, η εμπλοκή της ουκρανικής μυστικής αστυνομίας εγείρει ερωτήματα σχετικά με όλα αυτά.

Ενώ υπάρχει πιθανότητα να έχουν υποκλέψει μυστικές επικοινωνίες μεταξύ του τώρα κρατούμενου Πολωνού πολίτη και αυτών που παρουσιάζονται ως χειριστές του με έδρα τη Ρωσσία, δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί ότι έστησαν το όλο θέμα. Για να επεξεργαστούμε, ορισμένοι Ουκρανοί υπέρ του Κιέβου μιλούν ρωσικά ως μητρική γλώσσα, γεγονός που τους επιτρέπει να υποδύονται εύκολα εκπροσώπους του ρωσικού στρατού και της κοινότητας πληροφοριών μετά από κάποια βασική εκπαίδευση για να μάθουν τη γλώσσα τους.

Ως εκ τούτου, μπορεί να λειτουργούσαν ορισμένα κανάλια Telegram που δημοσιεύουν φιλορωσικό περιεχόμενο, αλλά στην πραγματικότητα διοικούνται από την ουκρανική μυστική αστυνομία με σκοπό να παγιδεύσουν εκείνα τα αφελή μέλη του κοινού τους που θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί τους ρωτώντας πώς μπορούν να βοηθήσουν τον σκοπό αυτής της χώρας. 

Σε αυτή την περίπτωση, αυτός ο Πολωνός μπορεί να έστειλε μήνυμα σε κάποιον από ένα από αυτά τα κανάλια, μετά από το οποίο του ανατέθηκαν καθήκοντα από ένα άτομο που λανθασμένα υπέθεσαν ότι ήταν εκπρόσωπος του στρατού ή της κοινότητας πληροφοριών της Ρωσσίας.

Αυτό θα εξηγούσε γιατί φέρεται να τους είπαν να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του αεροδρομίου Rzeszow για τον πιθανό σκοπό της δολοφονίας του Zelensky. 

Ο λόγος για τον οποίο αυτό είναι τόσο περίεργο είναι επειδή η Ρωσσία δεν έκανε ποτέ μια προσπάθεια να βγάλει τον Ζελένσκι από την μέση κατά τη διάρκεια των πολλών επισκέψεών του στην πρώτη γραμμή. 

Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά απίθανο ότι η πρώτη φορά που θα προσπαθούσαν να το κάνουν αυτό θα ήταν όταν βρίσκεται στο έδαφος του ΝΑΤΟ και η δολοφονία του από τη Ρωσσία εκεί θα μπορούσε να προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω του ότι ήταν μια επίθεση στην Πολωνία.

Ωστόσο, η ουκρανική μυστική αστυνομία έχει πολιτικό συμφέρον να κινδυνολογεί σχετικά με το προαναφερθέν σενάριο, το οποίο είναι ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ της θεωρίας ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο φαίνεται. Επιπλέον, εάν δεν είχαν εμπλακεί με σημαντική ιδιότητα, τότε ο Εθνικός Εισαγγελέας δεν θα είχε επικροτήσει τον ρόλο τους στην επίσημη δήλωσή του. Είναι σαφές ότι δεν ήταν απλώς παθητικοί παρευρισκόμενοι που απλώς μετέφεραν πληροφορίες, αλλά ενεργοί συμμετέχοντες σε αυτή την επιχείρηση.

Βάζοντας τα κομμάτια μαζί, το επιχείρημα μπορεί να γίνει πειστικά ότι το τελευταίο ρωσικό σκάνδαλο κατασκοπείας της Πολωνίας είναι πιθανώς μια περίπτωση ουκρανικής παγίδευσης. 

Η μυστική αστυνομία της χώρας αυτής υποδύθηκε μέλη του ρωσικού στρατού και της κοινότητας πληροφοριών, πιθανώς σε φιλορωσικά κανάλια Telegram, με την πρόθεση αφελών οπαδών να τους προσεγγίσουν ρωτώντας πώς μπορούν να βοηθήσουν τον σκοπό της χώρας. 

Αυτός ο Πολωνός που πιθανώς τους έστειλε μήνυμα στήθηκε στη συνέχεια για να δημιουργήσει την τελευταία αίσθηση των αντιρωσικών μέσων ενημέρωσης.


ΠΗΓΗ: 
Poland’s Latest Russian Spy Scandal Might Be A Case Of Ukrainian Entrapment (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Μέλος της ΕΕ ανησυχεί για τα «υπόγεια» τζαμιά – ΜΜΕ
Η ιταλική αστυνομία ανησυχεί για τη ριζοσπαστικοποίηση μεταξύ των μουσουλμάνων στη Ρώμη και αλλού
Οι ιταλικές υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούν 53 «ανεπίσημους» μουσουλμανικούς χώρους προσευχής στη Ρώμη, ανησυχώντας για τη ριζοσπαστικοποίηση και την τρομοκρατία, σύμφωνα με δημοσίευμα. Οι αυτοσχέδιοι χώροι προσευχής έχουν πολλαπλασιαστεί καθώς ο αριθμός των μουσουλμάνων μεταναστών στην ιταλική πρωτεύουσα αυξήθηκε, ανοίγοντας σε αποθήκες, γκαράζ, διαμερίσματα και υπόγεια. Οι αρχές τις ανέχονται, παρόλο που ορισμένες είναι τεχνικά παράνομες.



Η Δύση σχεδιάζει να δολοφονήσει Ζελένσκι – Μεντβέντεφ
Οι πολωνικοί ισχυρισμοί για μια ματαιωμένη «ρωσική συνωμοσία» εναντίον του Ουκρανού προέδρου είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, πιστεύει ο ανώτερος αξιωματούχος
Οι ισχυρισμοί ότι ένας Πολωνός σχεδίαζε με τη Μόσχα να δολοφονήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι είναι ένα σημάδι ότι οι δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου θέλουν να «εκκαθαρίσουν» τον Ουκρανό ηγέτη, ισχυρίστηκε ο πρώην Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Την Πέμπτη, Πολωνοί αξιωματούχοι ανέφεραν τη σύλληψη ενός άνδρα που κατηγορείται ότι προσπάθησε να παράσχει ευαίσθητες πληροφορίες στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Οι πληροφορίες θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί σε μια προσπάθεια να σκοτώσουν τον Ζελένσκι, ισχυρίστηκαν η Βαρσοβία και το Κίεβο.



Πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, εγγυήσεις ασφαλείας, εντάσεις στη Μέση Ανατολή: Βασικά συμπεράσματα από τη συνέντευξη Λαβρόφ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μίλησε εκτενώς για πιεστικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έδωσε μια ευρεία συνέντευξη 90 λεπτών στο Sputnik, το Moscow Speaks και την Komsomolskaya Pravda. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σύγκρουση στην Ουκρανία, στις συνομιλίες με το Κίεβο την άνοιξη του 2022 και στις εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τις εχθροπραξίες με την Ουκρανία, ακόμη και αν οι δύο χώρες συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς το Κίεβο έχει αποδειχθεί αναξιόπιστο, δήλωσε ο Λαβρόφ.



Το Ιράν λέει ότι δεν σχεδιάζονται αντίποινα, καθώς και οι δύο πλευρές επιδιώκουν απόσταση από την επίθεση στο Ισφαχάν
Ο Μπεν Γκβιρ τουίταρε ότι τα υποτιθέμενα αντίποινα ήταν «κουτσό», προκαλώντας καταγγελίες ότι έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια αποκαλύπτοντας την προέλευση του χτυπήματος, παρόλο που το Ιράν δείχνει ότι θα κοιτάξει από την άλλη πλευρά
Το Ιράν δεν έχει σχέδιο για άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος την Παρασκευή, καθώς αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ ανέφεραν ότι μια υποτιθέμενη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια πόλη νότια της Τεχεράνης είχε σκοπό να στείλει ένα μήνυμα και όχι να προκαλέσει ζημιά. Ο Ιρανός αξιωματούχος αμφισβήτησε επίσης εάν το Ισραήλ ήταν πίσω από την επίθεση στο Ισφαχάν, παρά τα σχόλια ορισμένων ισραηλινών πολιτικών που ουσιαστικά αποδέχονται την ευθύνη.


Είναι σημαντικό ότι η Σαουδική Αραβία φέρεται να βοήθησε στην αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων


Η επιστροφή από την Αρμενία τεσσάρων κατεχόμενων αζερικών χωριών ήταν μια ευχάριστη έκπληξη
Μέχρι αυτή την εντυπωσιακά ρεαλιστική εξέλιξη, φαινόταν ότι η Αρμενία ήταν πρόθυμη να πάει σε πόλεμο για αυτά τα παράνομα κατεχόμενα χωριά, αφού ενθαρρύνθηκε από τις υποσχέσεις της δυτικής υποστήριξης, αλλά τώρα φαίνεται ότι αρχίζει να σοφίζεται λίγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!