Κυριακή 7 Απριλίου 2024

«Υποψία εξτρεμισμού»: Εκατοντάδες αστυνομικοί φοβούνται για τη δουλειά τους


"Αν δεν κλίνεις προς τα αριστερά, καλύτερα να τα μαζεύεις"


Από τον Daniel Weinmann:

«Όποιος απορρίπτει το κράτος δεν μπορεί να το υπηρετήσει». Αυτό είναι το σύνθημα της «μεγάλης δέσμης μέτρων κατά του «δεξιού εξτρεμισμού» της ομοσπονδιακής υπουργού Εσωτερικών Nancy Faeser. 


Ο νέος πειθαρχικός νόμος για τους δημοσίους υπαλλήλους εισήχθη την 1η Απριλίου (reitschuster.de). Τώρα οι λεγόμενοι εξτρεμιστές μπορούν να απομακρυνθούν από τη γερμανική δημόσια διοίκηση σχεδόν κατά βούληση. Επειδή ένα δικαστήριο δεν είναι πλέον απαραίτητο για αυτό, μόνο η ίδια η αρχή έχει λόγο.

Μέχρι σήμερα, η σχέση δημοσίου υπαλλήλου έληγε αυτοδικαίως σε περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης για εκ προθέσεως αδίκημα σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους ή ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών σε περίπτωση αδικημάτων κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, καθώς και σε περίπτωση δωροδοκίας.

Σύμφωνα με την αντίληψη της Faeser για τη δημοκρατία, όποιος «χλευάζει το κράτος» είναι δεξιός εξτρεμιστής. Εν τω μεταξύ, η συνάδελφός της στο υπουργικό συμβούλιο των Πρασίνων Lisa Paus θέλει να αναλάβει δράση κατά της «ρητορικής μίσους» ακόμη και κάτω από το όριο του ποινικού δικαίου. Η απλή φόρμουλα είναι: Ο,τιδήποτε δεν είναι αριστερό-πράσινο είναι είτε δεξιό είτε ακροδεξιό.


«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Για όλη τη χώρα».

Μόλις λίγες μέρες μετά την εγκατάσταση του «νέου πακέτου κατά του δεξιού εξτρεμισμού», σχεδόν όλα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν σε μεγαλόψυχη αρμονία σε ένα ρεπορτάζ του «Stern» και του RTL. 

Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 400 αστυνομικοί βρίσκονται επί του παρόντος στο επίκεντρο πειθαρχικών διαδικασιών ή ερευνών ως ύποπτοι για «ακροδεξιές εξτρεμιστικές συμπεριφορές και ιδεολογίες συνωμοσίας».

Το "Stern" και το RTL το έμαθαν αυτό από τα 16 υπουργεία Εσωτερικών των ομοσπονδιακών κρατιδίων όταν ρωτήθηκαν. Για να δραματοποιήσουμε περαιτέρω τον κίνδυνο από τα δεξιά, δεν θα μπορούσε να λείπει η είδηση ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότεροι, δεδομένου ότι τέσσερα ομοσπονδιακά κρατίδια, το Βερολίνο, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, η Βρέμη και η Θουριγγία, δεν ήταν σε θέση να παράσχουν ενημερωμένα στοιχεία.

Επίσης, δεν έλειψαν τα κατάλληλα σχόλια. «Ζούμε σε εποχές κατά τις οποίες ακροδεξιοί εξτρεμιστές προσπαθούν σκόπιμα να αποσταθεροποιήσουν την αστυνομία», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης αστυνομικός επίτροπος της Bundestag, Uli Grötsch. 

«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Για όλη τη χώρα. Και γι' αυτό είναι και για την αστυνομία». Και αυτό παρά το γεγονός ότι πολλά ομοσπονδιακά κρατίδια ρωτούν το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος πριν από κάθε νέα πρόσληψη εάν γνωρίζουν κάτι αμφιλεγόμενο για τον υποψήφιο αστυνομικό.

«Μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου»

Υπήρξαν επίσης χειροκροτήματα από τις τάξεις του CDU. «Οι αστυνομικοί που δεν στέκονται στη βάση του συντάγματος, αλλά επιδιώκουν εξτρεμιστικές απόψεις, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Herbert Reul στην πιο όμορφη γλώσσα φύλου.

Το πώς αυτοπροσδιορίζονται οι «αντισυνταγματικοί» και οι «δεξιοί εξτρεμιστές» σε αυτό το πλαίσιο παραμένει ανοιχτό, φυσικά. Ωστόσο, αν έχετε κατά νου ότι όποιος προσκολλάται σε δύο φύλα είναι ήδη εχθρός του συντάγματος, γίνεται γρήγορα σαφές πού κατευθύνεται το ταξείδι.

Είναι επίσης σημαντικό ότι το τεκμήριο αθωότητας προφανώς δεν ισχύει πλέον. Σύμφωνα με την αμφισβητήσιμη κατανόηση της δημοκρατίας της Ομοσπονδιακής Υπουργού Εσωτερικών Faeser και του επικεφαλής του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος Haldenwang, ο οποίος της αναφέρει, αρκούν σαρωτικές κατηγορίες. 

Το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν επίσης δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κούφια φράση σε καιρούς όπως οι σημερινοί. Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχουν όρια στην αυθαιρεσία.






ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ FAESER ΚΑΙ HALDENWANG ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!